Będąc u Rodzinki miałam dostęp do przepisów mojej Mamy, Siostry i Bratowej… a trochę tego było więc korzystałam ile się dało…:) Przepis zatytułowany Olejowa babka wielkanocna znalazłam w zeszytach mojej Siostry dzięki rekomendacji Bratowej, która niejednokrotnie już go wypróbowywała. Jak zapytałam Siostrę skąd ma ten przepis, okazało się, że kilka lat temu dostała go od koleżanki(...)prawdopodobnie miała go z jakiejś gazety… W każdym bądź razie cięzko było ustalić jego pochodzenie… Przepis na tą babkę wielkanocną już na stałe zagościł w naszej Rodzinie, nie tylko na Święta… Życzymy Wszystkim Czytelnikom UgotujmyTo.pl i Wszystkim Zaprzyjaźnionym Blogerom Zdrowych i Spokojnych Świąt Wielkanocnych mając nadzieję, że ta olejowa babka wielkanocna w wersji wiosennej przynajmniej na chwilę
UgotujmyTo.plZaczynam etap babek :) Kupiłam sobie super książkę "Babki i wieńce" C. Bardi, mam również nowiutką formę do pieczenia z kominem. Pierwsze próby pokazały, że ten rodzaj wypieków szybko ma szanse stać się moim ulubionym - robota żadna, ciasto pięknie wypieczone dzięki kominowi. Przy małym nakładzie otrzymujemy 10-12 porcji ciasta, nie jest więc tak, że się nastoimy przy garach(...)potem w 5 minut wszystko zniknie, nawet zmywania nie ma za dużo. No ale do rzeczy, jako pierwsza została przeze mnie wykonana pomarańczowa babka proszkowa..... Ciasto: 300g mąki 2 ł proszku do pieczenia 1/4 ł soli 150g miękkiego masła 250g miękkiego serka (może być z wiaderka) skórka starta z 1-2 pomarańczy 350g cukru 3 duże jajka (u mnie
Z butelką mleczka w tleBabka drożdżowa to typowo wielkanocny wypiek. Mi się tak przynajmniej kojarzy. Z dawien dawna przygotowywana na kopie żółtek, symbolizowała odrodzenie i dobrobyt. W dzisiejszych kuchniach gospodynie rezygnują z takich ilości żółtek na rzecz całych jajek lub różnych innych zamienników, jak chociażby śmietana. Bo co potem z tymi białkami...? Ja ostatnio miałam inny problem - po torcie dla Natalki zostało mi siedem(...)wyrzucić. Najpierw pomyślałam o creme brulee, który uwielbiam. Z siedmiu żółtek jednak ilość wyszłaby mi co najmniej nieprzyzwoita. Hmm... Brioszka może? Brzmi lepiej. W końcu odkopałam stary przepis na babkę drożdżową, na samych żółtkach właśnie. Tamta była z czterech, z dodatkiem olejku arakowego, nie wyszła zbyt imponująca, bo w za dużej formie pieczona. Taka troszkę naleśnikowa . Smakowała jednak wspaniale; pamiętam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblogach pojawiają się przeróżne przepisy na fritatty, hiszpańskie tortille, ja proponuję przygotować zapiekankę z dyni z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Zapiekanka ta jest bardzo podobna do naszej wielkopolskiej babki ziemniaczanej z dodatkiem smażonego boczku, cebuli, tylko ziemniaki zostały zastąpione dynią. Ta dyniowa zapiekanka jest przygotowana z tartej dyni, mąki, cebuli, boczku, z dodatkiem tymianku i czosnku niedźwiedziego. Formę żaroodporną przed(...)włożeniem dyniowej masy posmarowałam oliwą i obsypałam bułką tartą, a potem całość zapiekłam w piekarniku. Polecam też przepis na ziemniaczane zapiekanki: babka ziemniaczana (kartoflak) Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków Babka ziemniaczana do perliczki Dyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim Składniki: 1 kg tartej dyni na drobnych oczkach 1 jajko 1 cebula mąka pszenna mąka ziemniaczana sól, pieprz, tymianek, czosnek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzamrożone po świętach i długo nie mogłyśmy wymyślić jak je wykorzystać. Jakoś sama babka dziwnie nam się podczas Wielkanocy przejadała :p W końcu wymyśliłyśmy warstwowy deser z jej udziałem. Był to strzał w dziesiątkę. Pyszny, delikatny, całkowicie zaspokajający żądzę słodkości w organizmie :). Jeśli nie macie babki, nic straconego, wystarczy zastąpić ją biszkoptami lub herbatnikami, a deser wyjdzie równie smaczny(...)nieco przestygł. Babkę kruszymy na malutkie kawałki. Jeśli mamy biszkopty lub herbatniki robimy dokładnie tak samo. Przygotowujemy 3 wysokie szklanki. Na dnie umieszczamy pokruszone ciasto, na to wykładamy jogurt naturalny (w takiej ilości by stworzyły „warstwę”)*. Nieco przestygnięte truskawki blenderujemy na mus. Wykładamy jako następną warstwę. Następnie nakładamy jogurt oraz resztę pokruszonej babki. Czekoladę topimy w mikrofali i polewamy
Kolizje SmakówNiedługo Wielkanoc więc przyjdzie pora na pieczenie bab, babek i babeczek Piegusek białkowy to inaczej babka na białkach z dodatkiem maku. Pieguska na białkach przygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty , musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany(...)łyżką. W opisie nie było też mowy o posmarowaniu formy tłuszczem i obsypaniu bułka tartą, dla mnie to normalna sprawa, ale dla laika może to stwarzać problem podczas wyciąganiu babki z formy. Podobny przepis znajduje się w książce „Kuchnia domowa” Wydawnictwa IBIS jest tam tylko więcej tłuszczu i inny opis przygotowania (białka ubija się z cukrem, dodaje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzebrę wykonywaną z całych jaj i przepis na nią w przyszłości pojawi się tutaj. Ostatnio jednak lubię piec ciasta z białek, gdyż często zalegają w naszej lodówce i taka babka jest dobrą okazją do ich wykorzystania. Za oknem mamy już piękną wiosnę, przyroda budzi się do życia, kwitną forsycje, drzewa wypuszczają liście, a ptaki już od dłuższego czasu od rana(...)związane z tymi świętami. W każdym domu zazwyczaj inne ciasta piecze się tradycyjnie na święta wielkanocne, nikt jednak nie zaprzeczy, że dwie główne kategorie ciast na tę okazję to babki i mazurki. Z racji, że mój blog powstał w tamtym roku już po świętach, nie mam jeszcze opublikowanych przepisów na mazurki, przepisy na babki możecie znaleźć w świeżo
Smakołyki BerenikiBabka łyżką mieszana wychodzi przepyszna! Niesamowicie wilgotna, delikatna i aromatyczna. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu! Artykuł Babka łyżką mieszana pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plBabka jogurtowa z lukrem to idealna propozycja na Wielkanoc! Jest niezwykle puszysta, wilgotna i delikatna. Dodatkowo długo zachowuje swoją świeżość i świetnie smakuje. Artykuł Babka jogurtowa z lukrem pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plBabka Budyniowa to tradycyjne polskie ciasto, które często pojawia się na stołach w czasie świąt wielkanocnych. Jest to bardzo puszyste i wilgotne ciasto, które wyróżnia się znakomitim aromatem i smakiem wanilii. Można ją udekorować czekoladą, lukrem, posypką cukrową, cukrem pudrem, lub bakaliami, co dodatkowo podkreśli jej wyjątkowy charakter i sprawi, że będzie idealnym elementem świątecznego stołu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Babka Budyniowa SKŁADNIKI: Ciasto : jajka (4 średnie) cukier (1 szklanka) 4 budynie waniliowe (każdy po 40g) proszek do pieczenia (2 łyżeczki) maka pszenna (3 łyzki) olej roślinny (1/4 szkl.) ocet winny (1 łyżka) Polewa : biała czkolada (80 g) + kremówka 36% (40 ml.) gorzka czkolada (50 g) + kremówka 36% (30 ml.) Dodatkowo
Rita creativebabce cytrynowej przedstawiam Wam babkę mocno czekoladową, która ma jeszcze polewę z czekolady! Babka jest bardzo smaczna, miękka i aromatyczna. Polecam nie tylko na Wielkanoc. Składniki: ? 125 g masła ? 3/4 szklanki cukru ? 2 jajka ? 1 czekolada gorzka ? 2 łyżki kakao ? 1,5 szklanki mąki ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? 3/4 szklanki mleka Polewa ? 1 czekolada gorzka ? 1/2 szklanki śmietanki(...)masą maślaną. ? Mieszać z suchymi składnikami na przemian z mlekiem. ? Piec 30 minut w temp 170 st.C. To jest porcja na dużą formę, ale ja zrobiłam trzy mniejsze babki. Polewa ? Rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką i posmarować pędzelkiem babkę. ? Pianki pociąć nożyczkami na płatki i zrobić kwiatki. Do środka włozyć po kolorowym cukierku
To co kochamBardzo smaczna babka mślana, miękka i wilgotna w środku. W smaku rewelacyjna jak babka z piekarni, polecam przepis. SKŁADNIKI : 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 szklanki mąki pszennej, tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE: 4 białka przekładamy do misy robota(...)łyżeczki proszku do pieczenia dwie szklanki mąki pszennej tortowej, do tego dwie łyżki mąki ziemniaczanej. I teraz dodajemy pianę z białek i dalej ucieramy. Ciasto na babkę mamy gotowe, formę keksową o rozmiarze 30 na 11,5 cm wysmarowałam masłem. Wykładamy ciasto. Babkę piekę 40 minut temperatura 170 stopni, funkcja termoobieg gdybyśmy pieklili
Kulinarne Fantazje MarioliDziś mam dla Was kolejny pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek (na blogu znajdziecie już bezę pavlovą , kokosanki i bijącą rekordy popularności kolorową babkę ). Dziś kolejna babka, tylko jeszcze prostsza, oryginalnie to ciasto zawsze robię w keksówce, ale że moja ulubiona silikonowa forma do babki zdawała się mówić "widzisz mnie, ja tu stoję i się kurzę" więc sięgnęłam po nią(...)momentu aż się rozpuści. Wtedy wsypujemy mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia, wlewamy ostudzone masło, wsypujemy rodzynki i całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do keksówki, lub formy do babki (ja użyłam silikonowej, dlatego nie potrzebne było natłuszczanie ani wykładanie papierem do pieczenia). Pieczemy 40 minut w 170 st. C, przed wyjęciem warto wbić patyczek i sprawdzić czy ciasto jest
Cynamonowe szczęście