Jeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją . Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami. Składniki: - 200g masła - 200g mąki tortowej - 120g mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jajka - 200g drobnego cukru(...)piekłam z podwójnej porcji w dwóch foremkach o dł. ok. 30cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 50-60 minut. Gotową babkę studzimy i polewamy lukrem limonkowym (sok z limonki utarty z cukrem pudrem). Kto lubi smak cytrusów, to babka cytrynowa z lukrem limonkowym spełni w 100% jego oczekiwania. Babka jest wilgotna
mojewypiekiinietylkoWiele naczytałam się na temat tej babki. Ale oczywiście nie było opcji aby nie przekonać się na własnej skórze. Upiekłam więc babkę i byłam mile zaskoczona. Babka jest smaczna, puszysta ale jak to często bywa ma jedną wadę czyli zdecydowanie za szybko znika. Ale taką babkę to śmiało można piec często oczywiście gdy nie patrzymy na kalorie. 6 jajek(...)cukru waniliowego 250 g margaryny Kasia 1/2 szk oleju 1 łyżka kakao 1 budyń cytrynowy odrobina żółtego barwnika spożywczego 4 łyżki suchego maku cukier puder do posypania babki Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnijest bardzo proste i szybkie. Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. (Budynie dodajemy suche, prosto z torebki.) Piec około 40-45 minut w keksówce lub formie od babki. Temperatura pieca to około 175-180 stopni. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej - mniejszy garnuszek z pokruszoną czekoladą wstawić do większego wypełnionego delikatnie gotująca się wodą. Dodać(...)śmietankę i podgrzewać do całkowitego połączenia składników. Lekko przestudzić i rozprowadzić po upieczonej babce. Można posypać dowolną posypką. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaPodczas gdy na blogach pojawiają się przeróżne przepisy na fritatty, hiszpańskie tortille, albo inne zagraniczne zapiekanki, ja proponuję wam prostą, naszą polską babkę ziemniaczaną z surowych tartych ziemniaków, z dodatkiem smażonego boczku, szynki i cebuli. Ta babka jest przygotowana tradycyjnie, bez wymyślnych dodatków, tak jak przygotowywało się u mnie w domu. Babkę ziemniaczaną z boczkiem przygotowywał w domu mój tata(...)danie ma różne nazwy, u mnie mówiło się na nią kartoflak, z wielkopolska zwie się bambrzokiem, a nazywana też jest dziadem, kugel, kugiel, na Kurpiach rejbak, czy popularnie babką ziemniaczaną lub kartoflaną. Polecam też przepis na: Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków Babka ziemniaczana do perliczki Babka ziemniaczana (Kartoflak): Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 cebula sól, pieprz, majeranek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBabka kokosowa z białek powstała, podobnie jak piegusek z białek , z ich nadmiaru w lodówce. Jest to proste w wykonaniu ciasto ucierane, wiórki kokosowe są lekko wyczuwalne w strukturze babki oraz jej smaku, a ciemna polewa czekoladowa pięknie komponuje się z jej jasnym wnętrzem. Babkę z poniższego przepisu najlepiej wykonać w keksówce o wymiarach 200x110x75 lub 260x110x75, ja upiekłam(...)cieście - ciasto pozostawić do zastygnięcia czekolady, można schłodzić w lodówce Babka kokosowa z białek to delikatne ciasto, które mogę zaproponować nie tylko wielbicielom kokosowych smaków (dla nich zamieściłam w poprzednim poście przepis na biszkopt z masą kokosową ), ale przede wszystkim osobom, które nie mają dużo czasu na przygotowanie ciasta. Babki ucierane są bardzo szybkie w przygotowaniu, a ładnie udekorowane
Smakołyki Berenikibył to jej ulubiony deser, który kazała przyrządzać sobie zawsze, nawet jeśli do wyboru miała naprawdę wyszukane i wyrafinowane desery. Nieodzownie wygrywała właśnie babka grysikowa z bakaliami. Inspirując się właśnie zdobytą wiedzą stworzyłam własną wersję tejże babki. Nie udało mi się dotrzeć do oryginalnej receptury, więc ruszywszy głową, przejrzawszy szafki, wyczarowałam nowy, choć bardzo zbliżony przepis. Dodatkowo, nawiązując(...)korala małopolskiego , skorzystałam z tego, że trwa sezon wiśniowy. Małe, bordowe kuleczki wiśni można by nawlec na nitkę i zawiesić na szyi, zupełnie jakby naturalną, owocową biżuterię, owocowe korale. BABKA GRYSIKOWA Z WIŚNIOWĄ KONFITURĄ. /autorski przepis inspirowany tradycyjną kuchnią małopolską;/ babka: 3 jajka szklanka grysiku (kaszy mannej) 1/2 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu
W kuchni Karmel-itkiCześć Kochani, jako że Wielkanoc niebawem zapraszam Was dziś na pyszną, łatwą babkę drożdżową z powidłami. Babkę robi się bardzo ciekawie, ładnie wygląda i super smakuje. Zapraszam Zapraszam też na film z jej przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI Proporcje na dużą formę (moja ma u góry 23cm) CIASTO -400g-500g mąki pszennej tortowej+do podsypania(...)minut po wyjęciu z piekarnika polecam sprawdzić nożem lub patyczkiem czy jest upieczona-wbity nóż musi być suchy nie może na nim być surowego ciasta-jak jest-pieczemy dłużej. Babkę wyciągamy z formy, studzimy, polewamy czekoladą lub lukrem i posypujemy orzechami lub posypką. I gotowe :) Polecam serdecznie, babka ładnie wygląda i super smakuje. Ma w przekroju niteczki z powideł
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPuszysta i pyszna babka wielkanocna z polewą krówkową. Delikatna, mięciutka i bardzo prosta w przygotowaniu. Artykuł Babka z polewą krówkową pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudaaromat. Czasami korzystam także z oleju kokosowego, ale ciasto na oleju nigdy nie smakuje tak samo jak to przygotowane na bazie masła. Dlatego, gdy mam ochotę na puszystą babkę ucieraną , zawsze sięgam po masło . Lubię ciasta z owocami , zwłaszcza takie jak babka z pomarańczą i jagodami. Jest coś niesamowicie satysfakcjonującego w połączeniu delikatnego, cytrusowego smaku pomarańczy i jagód. Kiedy zajadam(...)siódmym niebie. Jagody są dla mnie kwintesencją letniego smaku. Cieszę się, że mogę wykorzystać mrożone jagody do wypieków i w ten sposób przywołać choć odrobinę lata. Ta pomarańczowa babka z jagodami jest miękka, puszysta i pełna smaku, co sprawia, że każdy kęs jest czystą przyjemnością dla kubków smakowych. Poza tym ciasto zachowuje długo świeżość. Co prawda ta cecha jest bardzo
codojedzeniaFantastyczna babka salceson z jabłkami. Niezwykle wilgotna, delikatna i pyszna. Ciasto ma wiele nazw, ja kojarzę je z nazwy salceson, ale mi się również na nie szybkie ciasto dla leniwych. Artykuł Babka Salceson pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plChęć na słodkie i brak piekarnika – tak powstała babka z mikrofalówki. Super proste ciasto, super proste składniki i super szybkie pieczenie Składniki: 50 g stopionego masła 2 jajka ½ łyżeczki cukru waniliowego ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 50 g czekolady ¼ brzoskwini (mogą być również inne owoce) Przygotowanie: Masło, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę(...)wykładam brzoskwinie pokrojone w paseczki lub w kostkę. Talerz z ciastem wstawiam do mikrofalówki. Moc nastawiam na 700 W i piekę 5 minut. Wyciągam z mikrofalówki, odstawiam do wystygnięcia. Babkę możecie polać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem… U mnie w wersji „bez niczego”, ponieważ miałam naprawdę ograniczone możliwości produktowe Babka z mikrofalówki gotowa. Smacznego Artykuł Babka z mikrofalówki pochodzi
Słodki sentymentPyszna babka z dodatkiem kawy, z miłym dla oka efektem marmurka :) Przez sporą zawartość mąki ziemniaczanej jest z rodzaju tych sypkich, nie jest więc bardzo wilgotna. Ale jednocześnie jest lekka i idealnie smakuje z kubkiem kawy, herbaty czy szklanką mleka :) Prosta i szybka w wykonaniu, będzie miłą osłodą jesiennego popołudnia. Polecam :) Składniki : 160 g mąki pszennej tortowej 180 g mąki(...)wody, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę ( należy ucierać minimum 5-8 minut, na najwyższych obrotach miksera; im dłużej ucierane masło z cukrem, tym babka będzie lepiej wyrośnięta i bardziej puszysta ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką lub łyżką tylko
Opowieści z piekarnikamnie w domu obowiązkowo na świątecznym stole musi być babka wielkanocna. Dzisiejsza to babka waniliowa polana polewą czekoladową. Pyszna Składniki: - 250 g mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 5 jajek - 5 łyżek oleju - 150 g masła - 200 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 3 łyżki kremówki - 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy(...)Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do masy dodajemy porcjami mąki, olej, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia oraz rozpuszczone masło. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 50 minut w 180 C. Jeszcze ciepłą babkę wykładamy z formy na kratkę by wystygła. Czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy w kąpieli
Zainspirowana w kuchniJeżeli Baileys to wasz ulubiony likier to musicie koniecznie zrobić tą babkę. Jeśli macie inny ulubiony likier to Baileysa możecie nim spokojnie zastąpić. Wiem, że dość popularne sa babki z adwokatem, tutaj też sparawdzi się doskonale. Wiem, bo próbowałam. To jedno z tych ciast, które … The post Babka Baileys z polewą pistacjową appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaLeci do Was kolejny przepis na Wielkanoc! Mamy nadzieję, że lubicie ciasto marchewkowe, bo ta babka marchewkowa to must have na świątecznym stole. Koniecznie spróbujcie zrobić ten cytrynowy lukier, który nadaje orzeźwiającej nuty. Dajcie znać czy chcecie rolkę z przepisem 😍 Składniki (śr: 20cm, wys: 7cm): Ciasto marchewkowe -350g obranych marchewek -6 jajek -130g mąki ryżowej -130g mąki(...)kukurydzianej -180g oleju rzepakowego -150g ksylitolu -2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier cytrynowy -6 łyżek ksylitolu -skórka z cytryny i sok -ok 3 łyżeczki mleka kokosowego BABKA MARCHEWKOWA 1. Marchewki zetrzeć w drobne oczka/łezki. 2. Jajka (białka z żółtkami) wraz z ksylitolem ubijać na najwyższych obrotach miksera by stały się jaśniejsze i spienione (trzeba ubijać je dłużej
Candy Pandas