babki - 8613 przepisów (strona:95/575)

Świąteczna babka z żurawiną, orzechami i czekoladą! 145

Świąteczna babka z mąki gryczanej z żurawiną, orzechami włoskimi i czekoladą, oblana lukrem i białą czekoladą z malinami! Rozpusta w biały dzień! ;-)  A co! Taka babka świąteczna zachowuje bardzo długo świeżość, jest wilgotna i aromatyczna. Słodko- kwaśna w smaku. Można ją przechowywać spokojnie do 5 dni w chłodnym miejscu. Życzę Wam Kochani smacznego! BABKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ! SKŁADNIKI(...)solą - żurawinę umyj i osusz - orzechy włoskie przelej wrzątkiem - do mąki dodaj masę z rondelka i połącz ze wszystkimi pozostałymi składnikami, za pomocą łyżki - do wysmarowanej olejem formy do babki, przełóż masę - babkę pieczemy przez 45 minut w temp. 180 stopni C, ostatnie 10 minut z termoobiegiem Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu lukrujemy ciasto. Lukier królewski: 1 białko

SMYKWKUCHNI
Piaskowa dynia 167

krem czekoladowy. Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Jajka musimy utrzeć z cukrem. Cały czas miksując dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, margarynę i cukier waniliowy. Formę na babkę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40- 50 minut. Aby wykonać naszą dynię potrzebne będą nam dwie babki z powyższego(...)przepisu. Ostudzoną babkę przecinamy wzdłuż, połowę smarujemy kremem czekoladowym i przykrywamy pozostałą połową. Wierzch przygotowanej babki ponownie smarujemy kremem czekoladowy i nakładamy na nią drugą babkę (dopasowując odpowiednio wgłębienia). Do środka naszej babkowej dyni wkładamy żelki robaki. Całość przykrywamy pomarańczowym lukrem plastycznym i zdobimy wedle uznania.   Smacznego

paapilotkaa
Keks gotowany 136

ukrywam, że zainspirowałam się  babką gotowaną wykonaną Obżarciucha (klik) . Babka jest pyszna i delikatna, więc polecam ten przepis. Zaraz po babce postanowiłam wykonać keks, modyfikując delikatnie oryginał. Ciasto jest wilgotne, delikatne i upstrzone słodkimi bakaliami. Kwaśny lukier na bazie soku z cytryny równoważy jej smak. Polecam do popołudniowej herbatki. Przepis na dużą formę do gotowania ( 22 cm wysokości(...)przestygnie wyjąć z foremki. Cukier puder utrzeć z połową soku z cytryny. Gdy będzie za gęsty dodawać po kilka kropel soku i ucierać do uzyskania pożądanej konsystencji. Polać górę babki lukrem. * można użyć ulubionych bakalii Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Babka ziemniaczana 115

Babka ziemniaczana jest prostym i popularnym daniem na Podlasiu. W Supraślu odbywają się co roku Mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej. Do jej przygotowania najlepiej zaprosić chętne ręce, które wykorzystamy do obierania ziemniaków, gdyż ta czynność zabiera najwięcej czasu. Zetrzeć ziemniaki można maszynowo, choć muszę przyznać smak babki z ziemniaków tartych na ręcznej tarce jest lepszy. Moja babka jest(...)chudym boczkiem i marchewką. Po upieczeniu najszybciej znikają boczne kawałki babki z mocno zapieczoną skórką. Taka babka smakuje zarówno świeżo po upieczeniu, jak i na drugi dzień podsmażana. Zazwyczaj podaję ją z białym serem. Składniki: 2 - 2,5 kg ziemniaków (obranych) 400 - 500 g chudego dobrego boczku (może być surowy lub wędzony) 2 jajka 2 średnie marchewki 2 - 3 średnie

Kuchcik gotuje
Babka pomarańczowa 183

Dziś publikuję przepyszną, kruchą i mięciutką jak puch babkę pomarańczową, którą na wspólne pieczenie zaproponowała Ania . Bardzo jej dziękuję za udostępnienie tego przepisu, bo jest po prostu doskonały. Ja dodałam jedynie więcej soku pomarańczowego i więcej skórki z pomarańczy i przez roztargnienie nie ubiłam piany z białek, a dodałam od razu całe jajka. Niezależnie od tego babka i tak wyszła(...)wspaniała, przy tym szybko się ją robi;  gorąco polecam wszystkim i myślę, że będzie to idealna babka na Wielkanoc. Razem ze mną piekły: Ania http://kulinarnepasjeani.blogspot.com/     Karto_flana   http://zkartoflanegopola.blox.pl/html   Karolina   http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/   albahaca!   http://canihaveabite.blox.pl/html   Kuchnia Pees  http://kuchnia-pees.blogspot.com/   Paulina http://www.tryingtocookandbake.blogspot.com   Jola http://abcmojejkuchni.blogspot.com

Kuchnia Prezydentowej
babka piaskowa 134

wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Na blogu kulinarne.info znaleźliśmy świetny przepis na puszystą babkę. Po upieczeniu okazało się że faktycznie jest puszysta i pachnąca i dlatego szybko została zjedzona Składniki: - 150 g mąki pszennej - 75 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 180 g cukru - 200 g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - aromat waniliowy Najpierw rozpuszczamy masło(...)masę. Do masy wrzucamy stopniowo mąki, proszek do pieczenia, aromat i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Gotową masę przekładamy do natłuszczonej formy na babkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 40 minut. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
bezglutenowa cytrynowa babka wielkanocna 168

więc na blogu trochę pusto...Jednak wracam do Was i przynoszę nowe przepisy! :) Zacznę od tych Wielkanocnych, bo święta coraz bliżej! Jako pierwszy tegoroczny Wielkanocny przepis prezentuję bezglutenową babkę w wersji cytrynowej. Bardzo aromatyczna i smaczna! Aby dodać jej trochę wiosennego charakteru udekorowałam ją lukrem z zielonym barwnikiem. Łatwa i szybka w wykonaniu! :) BEZGLUTENOWA CYTRYNOWA BABKA WIELKANOCNA przepis autorski // forma(...)babkę z kominem o śr. 23cm ~150g mąki jaglanej ~100g mąki ryżowej ~50g mąki ziemniaczanej ~3 jajka ~1/3 szklanki oleju ~1/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego ~3/4 szklanki cukru ~sok i skórka z jednej cytryny ~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia W jednej misce mieszamy mąki, cukier i sodę/proszek do pieczenia. W drugiej jajka, olej, jogurt

chili & sugar
Świąteczna babka z makiem, korzennymi jabłkami i cynamonem 117

przekroiłam babkę, okazało się, że ciasto o zakalcu nawet nie słyszało a dominującą nutą smakową stanowią jabłka i cynamon. Po ugryzieniu pierwszego kęsa zakochałam się w tym smaku. Jest rewelacyjny. Dodałam od siebie trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej, która znaczenie wpłynęła na smak ciasta, więc nie rezygnowałabym z niej. No ale rzeczą, która niewątpliwie także wpłynęła na smak babki jest(...)syrop, który wytworzył się podczas smażenia jabłek. Pachniał tak niesamowicie, że postanowiłam nim posmarować jeszcze gorące ciasto. Efekt? Babka pachnie świętami :) I tak smakuje:) Gorąco Wam polecam ten przepis - od dziś to jedna z moich ulubionych babeczek :)   Składniki: 300 g jabłek 1 łyżka masła 250 g cukru 2 łyżeczki cynamonu skórka i sok z jednej cytryny 6 jajek

My simple kitchen
Babka drozdzowa z czarna porzeczka i marcepanem 194

wszystkim zachciało się ciasta. Poszło w ruch moje ulubione ciasto drożdżowe i to co znalazłam w zamrażalniku czyli kawałek marcepanu i porzeczki :) robimy miejsce na kolejne, już tego roczne :) Babka drożdżowa z czarna porzeczka i marcepanem ciasto: 1,5 szkl. mąki 70 g cukru 20 g drożdży 75 g miękkiego masła (może być roślinne) 1 żółtko 1/2 szkl(...)wyrabiamy ręką lub mikserem, przykrywamy ściereczką i odstawić na 45-50 minut by wyrosło. Zagniatamy składniki kruszonki i chłodzimy ją w lodówce. Gdy ciasto urośnie na dno formy do babki z kominkiem wykruszamy połowę kruszonki, na to przekładamy połowę ciasta. Posypujemy marcepanem i porzeczkami. Przykrywamy reszta ciasta i posypujemy pozostała kruszonką. Babkę pieczemy ok 30-40 minut w piekarniku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka piernikowa 115

Babka piernikowa to nie tradycyjny piernik, ale jest smaczna i ekspresowa w przygotowaniu. Zamiast zwykłej babki-murzynka upiekłam piernikową i już wiem, że na święta upiekę ich jeszcze trzy :) Polewa z białej czekolady idealnie łączy się smakowo z korzenną nutą wypieku... Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1/2 kostki margaryny 2/3 szkl. cukru 1 jajko 1 łyżka(...)przesianą mąkę, sodę, kakao, kawę zbożową i przyprawę do piernika i mleko. wszystko razem mieszamy i miksujemy na gładką masę (będzie raczej gęsta). Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki do babek z kominem (ja użyłam silikonowej, metalową należy wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą). Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę ozdabiamy polewą

Kolorowy Przepisownik
Babka wielkanocna 144

Puszysta, mięciutka... jak babka:)Przepis zaczerpnęłam z bloga Arabeski , której fotografie tejże babki, o jej smaku mówią same za siebie:) Składniki: 4 jajka; 1 szklanka cukru kryształu; 2 budynie bananowe; 330 g mąki pszennej; 300 ml jogurtu naturalnego; 200 ml oleju; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać około(...)Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 o C.  Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować lukrem. Lukier: około 1/2 szklanki cukru pudru; kilka kropli aromatu śmietankowego; około 2 łyżki mleka; Składniki dobrze utrzeć i polukrować upieczoną i wystudzoną babkę

In my kitchen
Babka z ajerkoniakiem 136

Pyszna!!! Babkę tę piekę na każde święta wielkanocne i moje koleżanki też... To chyba nie muszę więcej pisać na temat tego wypieku:) Zamiast babki możesz upiec z tego przepisu mnóstwo pysznych babeczek:) Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej; 2 szklanki cukru kryształu; 25 dkg margaryny (używam "Kasię"); 15 łyżek oleju; 10 łyżek adwokata; 6 jajek; 2 cukry waniliowe(...)masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do foremek muffinkowych lub formy babkowej (uprzednio wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą), piec w temperaturze 180 o C: babeczki około 25 minut, a babkę około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gorącą babkę posmarować pozostałą masą i posypać migdałami. Babeczek nie polewałam polewą, a i tak były dobre

In my kitchen
BABKA TULIPAN 166

Wielkanocy bez dobrej babki, więc dzisiaj(...)przepis na babkę tulipan. Jest to ciasto czterosmakowe, puszyste i naprawdę smaczne. Jest też dość proste i pełne niespodzianek...za każdym razem wychodzi inny wzór. Jeżeli podobają się Wam takie kolorowe ciasta, to polecam jeszcze sprawdzić przepis na ciasto kantyczka . W zeszłym tygodniu dostałyśmy paczkę od firmy Bakalland :). Przy okazji pieczenia babki tulipan mogłam wypróbować mak niebieski. Przepis krok

Przepisy Aleksandry
Wielkanocna babka na kajmaku 141

Jako, że mój synek lubi babki ale bez żadnych bajerów typu rodzynki, orzechy itp. upiekłam zwykła babkę z masą kajmakową. Od razu jeszcze letnia poszła w ruch. Choć do świąt jeszcze kilka dni to na święta własnie możecie taką babkę upiec. Łatwa do zrobienia i dla takich nielubiących dodatków jak mój Kamilek idealna. A babka jak widać podana

Ewa w kuchni
Babka cytrynowa 154

Prosta babka cytrynowa, która powinna posmakować każdemu, kto lubi piaskowe ciasta. Robi się ją z przewagą mąki ziemniaczanej i oczywiście z cytryną – żaden tam kisiel czy sztuczny aromat. Masło nadaje smak, a olej wilgotności. Z przepisu wychodzi niewielka babka (piekłam w foremce 22-23 cm). Świetna zarówno na wielkanocny stół jak i na co dzień – do herbaty(...)byłam mała uwielbiałam takie ciasta – teraz ponownie do nich powracam. Babka cytrynowa – składniki: 4 duże jajka 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 1/4 kostki masła (50 g) 1/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch niewoskowanych cytryn sok wyciśnięty z jednej, całej cytryny szczypta soli opcjonalnie

Poezja smaku