babki - 8613 przepisów (strona:100/575)

Gnocchi z kalafiora na szpinaku (Keto, Paleo, LowCarb) 219

mąki ani żadnej skrobi, gdyż te są całkowicie zabronione na każdej diecie niskowęglowodanowej, bez względu na to czy chodzi o dietę ketogeniczną czy LowCarb. Otóż z pomocą przyszły łupiny babki jajowatej , czyli tzw. psyllium husk. Jest to nic innego, jak błonnik roślinny, który całkiem nieźle wiąże wodę, jest więc świetną alternatywą dla mąk i skrobi w diecie ketogenicznej . Kalafiorowe eksperymenty(...)pulpy z kalafiora (ugotowany, zmiażdżony i maksymalnie odciśnięty z wody kalafior); ula uzyskana z połowy średniej wielkości kalafiora 1 jajo 2 łyżki siemienia lnianego drobno zmielonego 15 g łupin babki jajowatej sól himalajska lub morska Szpinak z boczkiem (2 porcje) 100 g boczku wędzonego 400 g szpinaku mrożonego w liściach 1 cebula mała 1 ząbek czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Modern Cave Girl
Babka słoneczna – cytrynowo imbirowa 125

już druga babka która mi pięknie wyrasta i nie kończy się zakalcem Już samo przekrojenie jej sprawiło mi uśmiech na twarzy Żółciutka, pulchniutka ze słoneczną posypką Stąd nazwa „słoneczna” W oryginale babka nosi nazwę „zdrowotna”. Dlaczego? Jest lekkostrawna. Więc jeśli dopadło Cię choróbsko, chandra, migrena czy nawet mdłości, kawałek może sprawić że poczujesz się lepiej(...)duszy i na ciele, a to wszystko również dzięki dodaniu świeżego imbiru Polecam ją nie tylko na święta! Filmik z przygotowania klik Babka słoneczna – cytrynowo imbirowa Składniki: 250 g mąki 100 g cukru opakowanie cukru cytrynowego 100 g masła 4 jajka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia  kawałek świeżego imbiru POLEWA: pół szklanki cukru pudru

Mój pomysł na
Drożdżowa babka zaparzana 115

Kolejna propozycja na wielkanocną babkę. Tym razem przepis na drożdżową babkę zaparzaną. Co tu dużo mówić – jest pyszna! Miękka, puszysta i pięknie żółta, ponieważ jest na samych żółtkach. Teraz wiem, że na Wielkanoc upiekę z podwójnej porcji! Przepis na małą formę na babkę. Składniki: – 250g mąki pszennej – 30g świeżych drożdży – 80g masła – 3/4 szklanki mleka(...)łka tartą formy i odstawić na 30 minut. W tym czasie, rozgrzać piekarnik do 180C bez termoobiegu. Piec 40 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu można babkę obsypać cukrem pudrem, lukrować czy polać polewą. Ja zostawiłam ją bez niczego i była pyszna! Smacznego!   * przepis pochodzi ze strony ‚Mniam Mniam’ autor: Anusiaczka   Artykuł Drożdżowa babka zaparzana

CookYourself
Babka Piaskowa z polewą 122

Dziś będzie już świątecznie:) Dla mnie nie ma Wielkanocnego stołu bez prawdziwej, domowej Babki. I mówiąc zupełnie szczerze, na moim blogu nie znajdziecie zbyt wiele przepisów na nią...Zrobić prawdziwą babę piaskową, czy ucieraną jest dla mnie nie lada sztuką. W sumie na blogu jest jedna babka z  krówkami :)  Zawsze obawiam się zakalca. Dlatego ,gdy dostałam do wypróbowania(...)gotową mieszankę do babki piaskowej od Polskich Młynów- byłam w pełni otwarta na testy:) Efekt? Idealna struktura, zero zakalca. A smak? Mocno maślany, waniliowy. Można oczywiście zmodyfikować dodając kilka kropli ulubionego aromatu. Ja całość podkręciłam na czekoladowo.Jest pysznie,prosto,szybko. Bo życie trzeba sobie czasami ułatwić- zwłaszcza przed Świętami, gdy liczy się każda minuta:)  Składniki: 1 opakowanie mieszanki Babka

Domowe ciasta
Babka pomarańczowa 136

Babka pomarańczowa jest prosta w przygotowaniu, a dzięki skórce z pomarańczy ma piękny, bursztynowy kolor. Można ją udekorować kawałkami pomarańczy lub świeżymi kwiatami, należy jednak pamiętać o tym, że niektóre kwiaty szybko więdną, więc jeżeli decydujecie się na taką dekorację, to tyko przed podaniem. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 170 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g masła(...)dekoracji lukier, dodatkowo małe kawałki pomarańczy lub/i świeże kwiaty dodatkowo masło do wysmarowania formy i mąka do oprószenia WYKONANIE 1 Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszkę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pomarańcze i cytrynę dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem. Z obu pomarańczy i połowy cytryny zetrzeć skórkę. Z połowy pomarańczy wycisnąć

Passions hobbies life
BABKA WIELKANOCNA + FILMIK 122

Babkę można upiec na wiele sposobów i smaków, dzisiaj przepis na tradycyjną babkę którą można upiec na Wielkanoc. Jest smaczna, zawsze wyrasta i nie kruszy się. Przepis zaliczam do dobrych i polecam państwu. Babkę przgotowałam w thermomasterze II firmy Kalorik  SKŁADNIKI :  5 jaj 150 g cukru 1 cukier waniliowy 150 g masła 280 g mąki pszennej(...)dodajemy masło i dalej ucieramy, Wsypujemy mąkę z proszkiem, wlewamy mleko i dalej ucierając dodajemy ubite białko.  Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki na babkę. Pieczemy około 1 godziny.  Babkę po ostudzeniu dekorujemy czekoladą lub lukrem

Kulinarne Fantazje Marioli
Babka 244

Moja Babcia twierdzi, że to „babka, która zawsze się udaje” – nawet tak właśnie jest zapisana w przepiśniku :) A jak pewnie wiecie, przepisy, które „się udają” albo takie, których „nie da się popsuć” to zdecydowanie moje ulubione. Kolejną babciną cechą tego ciasta jest fakt, że do dietetycznych to ono raczej nie należy(...)prawie zawsze idzie w parze z tym, że jest pysznie ;) Taka babka to idealna pozycja na Wielkanoc! Choć u mojej Babci często występowała po prostu do niedzielnej kawy. Jeśli szukacie inspiracji na inne wielkanocne wypieki, zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na wielkanocne babeczki. Moje ulubione to babeczki z pysznym kremem czekoladowym ozdobione pastelowymi czekoladowymi pisankami , pięknie prezentują

Ciastkozercy
Babka cytrynowa 135

Maślana babka z orzeźwiającym smakiem cytryny. Puszysta, ale wilgotna, nie przesuszona. Dodatkowo nasączona syropem cytrynowym. Wspaniałe ciasto do poobiedniej kawy, ale też na świąteczny stół.  Składniki: 250 g masła 250 g cukru 5 jajek 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny szczypta soli Nasączenie: 100 g cukru pudru 100 ml soku(...)cytryny Jak zrobić babkę cytrynową? Formę posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Włączyć piekarnik na 180 ° C Masło i cukier ze szczyptą soli utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Dodawać kolejno i stopniowo po jednym jajku, ciągle intensywnie miksując. Dodać skórkę cytrynową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej. Ciasto przełożyć do foremki i piec

Rodzinka w kuchni
BABKA PIASKOWA OD POLSKIE MŁYNY 120

Babka piaskowa jest bardzo smaczną, słodką przekąską. Jednak nie zawsze jest czas ja przygotować, więc warto użyć gotowego wyrobu. Ja upiekłam babkę firmy - Polskie Młyny -. Bardzo łatwa w przygotowaniu, smaczna i pachnąca. Szerze mówiąc nie często spotyka się tak dopracowany wypiek który każdemu smakuje.  SKŁADNIKI :  1 opakowanie babki Polskie Młyny - polskiemlyny.pl 135 g margaryny  3 jaka PRZYGOTOWANIE(...)Mieszankę miksujemy mikserem z jajkami i margaryną. Przekładamy do formy na babkę i pieczemy koło 45 minut w temperaturze 180 % C.  Po upieczeniu babkę delikatnie wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem, ewentualnie dekorujemy owocami.  Podajemy, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Babka biało-czarna na oleju 153

Taka mi się jeszcze babka uchowała Wpisuję na bloga, żebym pamiętała o tym przepisie Składniki: 4 jajka 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl oleju 1 szkl cukru 2 łyżki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka kakao Piekarnik nagrzewa,my do 180 stopni, a formę babki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Nadmiar mąki(...)innej misce, czarną w innej i wlewam na przemian, żeby zrobiła się taka zebra, lub ciasto w kropki Pieczemy przez 40-45 minut w 180 stopniach.   Artykuł Babka biało-czarna na oleju pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Babka cytrynowa / Lemon bundt cake 170

babka na świętach być musi. W tym roku stawiam na przepis z zeszytu mojej mamy, który jest wykorzystywany w moim domu od lat! Babka ta jest maślana i bardzo cytrynowa i zawsze cieszy się dużym wzięciem. Co więcej jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dosłownie robi się ją w kilka chwil. Wystarczy polać na koniec rozpuszczoną czekolada i gotowe! Zapraszam(...)przepis. Scroll down for recipe in English Babka cytrynowa (8-10 porcji) Składniki: 200 g masła, w pokojowej temperaturze 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 5 jajek, żółtka i białka oddzielnie 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka i sok z jednej cytryny Przygotowanie: W misce miksera ubij do białości masło z cukrem pudrem

karmelowy
Babka jogurtowa 215

Wielkanocnych babek ciąg dalszy :) Im więcej czytam o tradycyjnych wielkanocnych wypiekach, tym bardziej zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele mam jeszcze do wypróbowania! Ale po kolei. Dzisiejsza babka jest mniej krucha niż babka majonezowa , bardziej zbita, mocno wilgotna – przypomina trochę babkę mojej babci , ale wyraźnie czuć w niej wanilię, a jagurt sprawia, że nie wysycha tak szybko

Ciastkozercy
Świąteczna babka z mango, kardamonem i galaretką 215

poszukiwaniu babki idealnej trafiłam na blog Moje Wypieki, który prezentował piękną babkę z mango. Postanowiłam, że to właśnie ona będzie moją ozdobą tegorocznego stołu wielkanocnego, bo i pięknie wygląda i jest pyszna.  Zmieniłam troszkę przepis i zakochałam się w niej. Pan mąż również jak i koledzy z pracy- najwierniejsi testerzy  moich doświadczalnych wypieków.  Babka prosta w przygotowaniu(...)Jest sprężysta i wilgotna.  Koniecznie wypróbujcie. Przepis jest na formę 2 litrową, lub keksówkę o wymiarach ok 26 x 11 cm, lub upieczcie w dwóch mniejszych. Babka pięknie rośnie więc nałóżcie ciasta do 2/3 wysokości formy. Będziecie potrzebowali: 170 g masła 4 jajka (średnie lub 3 duże) 375 g mąki uniwersalnej  140 g cukru do wypieków 2 łyżeczki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami 200

Dziś polecam Wam majonezową babkę z kandyzowanymi skórkami . To wspaniała propozycja zarówno na wielkanocny stół, jak i każdą inną okazję. Prosta w przygotowaniu i co najważniejsze pyszna. U mnie w domu uwielbia się takie wypieki. Znikają tak szybko, że zostają tylko słodkie okruszki… Wszystkim, którzy do słodkich wypieków nigdy nie dodawali majonezu serdecznie polecam tą opcję. Zmienia on strukturę(...)ciasta, babka może dłużej stać. Przygotowując świąteczne potrawy na pewno znajdziecie w domu majonez. Na moich półkach nigdy go nie brakuje. Stawiam na smak i tradycję, jaką gwarantuje Majonez Kielecki. To kultowa marka majonezu i najważniejszy produkt WSP „Społem”, dostępny na rynku już od 1959 roku. Doskonały smak, kremowa konsystencja u najwyższa jakość składników sprawiają, że Kielecki

Słodkie okruszki