Śmietankowa babka budyniowa z szafranem, to ciasto dla osób lubiących smak tej przyprawy. Szafran ma bardzo charakterystyczny smak i zapach i nadaje babce pięknego żółtego koloru. Babkę zrobiłam na śmietanie, dzięki czemu jest bardzo delikatna i wilgotna. Jeśli nie używaliście szafranu w kuchni, może zrobicie z ciekawości :) Składniki: 0,1 g nitek szafranu (polecam Skworcu ) 30 ml gorącej wody(...)tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę i jajka wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej. Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Nitki szafranu wrzucamy do gorącej wody i odstawiamy na 1 godzinę. Składniki rozdzielamy do miseczek
Smak mojego domuUwielbiam ucierane ciasta, szczególnie babki. Piaskowe, jogurtowe, marmurkowe - wszystkie dla mnie są mistrzostwem świata ❤ Dziś zapraszam na wigotną, pyszną babkę czekoladową. Babka długo zachowuje swoją świeżość, spokojnie wytrzymuje 4-5 dni, jeśli oczywiście z domu nie ma wielkich łasuchów 😉 Jest mięciutka i wilgotna, a skórka pomarańczowa fajnie podkreśla jej czekoladowy smak. Składniki: 5 całych jajek(...)masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu i przestudzeniu wyciągamy babkę z formy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem, wylewamy na wystudzoną babkę i chłodzimy, aby polewa zastygła
Walijskie Pichceniepiątek! Przede mną wolny weekend, i jeśli pogoda nie dopisze, będę miała wymówkę, żeby spędzić go w kuchni. Tyle planów, a czasu tak mało! Skoro weszliśmy już w temat babek, dzisiaj mam dla Was kolejną. Zobaczyłam ją u Angie , zaśliniłam klawiaturę i niemal natychmiast pobiegłam do kuchni. Niemal , bo jednak pozwoliłam moim bananom dojrzeć jeszcze te dwa dni. Gdy pokryły(...)ciast. Ten przepis oczarował mnie dodatkiem budyniu. Od kilku tygodni już chyba chodził za mną budyń; uznałam więc, że takich znaków i zrządzeń losu lekceważyć nie można, a babkę upiec należy niezwłocznie. I bardzo dobrze zrobiłam! Babeczka już podczas pieczenia pachnie tak pięknie, że będziecie dreptać przed piekarnikiem, siłą woli wspomagając proces rośnięcia; gwarantuję ! Później wystarczy tylko cierpliwie poczekać
Pożeraczka, czyli raz adobrzePojęcia nie mam, jaki cudem na blogu dotąd się ten przepis nie pojawił. To bardzo proste ciasto i zapewne każdy jakąś swoją sprawdzoną recepturę na taką najzwyklejszą babkę ma, ale czasami warto wypróbować coś nowego, więc może Was skuszę ;) Tą babkę piekę zawsze, gdy już naprawdę sama nie wiem, na co mam ochotę lub… Continue reading Babka marmurkowa
brunetkawkuchniJest to pomysł na babeczkę bez tłuszczu. Pamiętam taką babkę z dzieciństwa. Smarowaliśmy ją masłem i dżemem. Coś jak słodka bułeczka. Ciasto – białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać i wsypywać cukier, co jakiś czas dodać po żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać do masy jajecznej. Wlać olej i mleko, dokładnie wymieszać. Dodać esencję
Kuchnia Pokoleńbabce cytrynowej przedstawiam Wam babkę mocno czekoladową, która ma jeszcze polewę z czekolady! Babka jest bardzo smaczna, miękka i aromatyczna. Polecam nie tylko na Wielkanoc. Składniki: • 125 g masła • 3/4 szklanki cukru • 2 jajka • 1 czekolada gorzka • 2 łyżki kakao • 1,5 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3/4 szklanki mleka Polewa • 1 czekolada(...)suchymi składnikami na przemian z mlekiem. • Piec 30 minut w temp 170 st.C. To jest porcja na dużą formę, ale ja zrobiłam trzy mniejsze babki. Polewa • Rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką i posmarować pędzelkiem babkę. • Pianki pociąć nożyczkami na płatki i zrobić kwiatki. Do środka włozyć
To co kochamjest na tyle dekoracyjne, nie trzeba „papiru” do jej dekoracji i prosty przepis na samo ciasto. Można już bez problemu kupić przed świętami masę marcepanową, więc ta babka może być też spokojnie ciastem świątecznym, do tego banalnie prostym to jest to ciasto typu „wymieszaj i upiecz”, czyli fachowo nazywane „ucieranym”. Aha, żeby nie było(...)babka jest mięciutka i wilgotna, a nie żaden suchy wiór i piasek. ps. Jeżeli będziecie mieć okazję kupić gdzieś miedzianą formę do pieczenia to bierzcie w ciemno. Bałam się że cała babka się przyklei do tych „owocków” i będzie glut a nie ciasto, ale babsko pięknie wyszło z formy od razu po przewróceniu go na kratkę, gdy było
greenscarfPrzepyszna babka śmietankowa na kwaśnej śmietanie. Mimo mojego uwielbienia do ciast z owocami, kruchych tart, szarlotek i drożdżówek, czasami nachodzi mnie ochota na zwykłą babkę. Przepis na tą babkę znalazłam w swoim zeszycie z przepisami … jeszcze z podstawówki :) Nie jest to duże ciasto, wystarczy średniej wielkości karbowana foremka. Dla porównania, tutaj, znajduje się również babka śmietankowa , ale na słodkiej śmietance(...)kremówce. Obie pyszne, obie do upieczenia! Babka na kwaśniej śmietanie średniej wielkości karbowana foremka 60 g miękkiego masła 3 jajka w temp. pokojowej 1 szkl. cukru 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 180°C . Mąkę
Posadzone i zjedzoneMoja pierwsza babka! Dopiero, gdy ją upiekłam i ukroiłam pierwszy kawałek dotarło do mnie, że po raz pierwszy upiekłam babkę. I to jaką! Nie jestem pewna, czy choć w połowie wygląda tak dobrze, jak smakuje! Uwielbiam babki piaskowe. Marzyłam o zrobieniu takiej długo, naprawdę długo, ale nie wiem, czemu, nigdy się nie zabrałam. Aż znalazłam na opakowaniu mąki tortowej ciekawy(...)coś nie tak. Białka się zdążyły wymieszać, więc wylałam. Żółtko wyłapałam. Nie wiedziałam, czy na 3 białkach ciasto urośnie jak należy, więc dorzuciłam jeszcze jedno jajko. Stąd też babka taka żółciutka. Ja dodałam aromat pomarańczowy, ale można go pominąć lub zamienić na inny ulubiony. Mój cukier waniliowy miał już słaby zapach, bo było go ledwo na dnie i raptem parę
Anioszek w kuchniwiśnie. Przepis pozostał praktycznie ten sam, a ciasto zmieniło się niesamowicie. Możecie przygotować je w standardowej foremce keksówce lub "na wynos", wtedy przepis wystarcza na przygotowanie trzech małych babek w papierowych foremkach. Takie małe papierowe foremki są za grosze w Papilart . Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200ml oleju 2 łyżeczki(...)misce około 1/4, które następnie mieszamy z kakao. Wlewamy resztę ciasta do foremki. Wiśnie układamy na cieście (bez wbijania, same opadną). Swoje powciskałam i zrobiło mi się ciasto "odwracane". Babkę pieczemy w 175*C przez 40 minut
Gotowanie i blogowaniePyszna, prosta w przygotowaniu, puszysta i nie za słodka… jednym słowem idealna. Szczególnie na Wielkanoc. Składniki na dużą babkę: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 40 g drożdży świeżych 3/4 szklanki cukru 100 g masła roztopionego szczypta soli szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa) dodatkowo: łyżka mąki 2 łyżki masła Rodzynki na kilka minut(...)chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę. Foremkę wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką. Najładniej wygląda w foremce z kominem na babki, ja zrobiłam w dużej formie prostokątnej. Przełożyć ciasto, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub dłużej. Kiedy ciasto wyrośnie wstawić je do piekarnika nagrzanego
Kocham CzekoladęIdealna do kawy, herbaty, na przyjęcie lub od tak, gdy mamy ochotę na coś słodkiego – pyszna babka z kokosem. To jedno z ciast, które zawsze się udaje i smakuje. Dodatek kokosa powoduje, że babka z każdym dniem staje się coraz bardziej wilgotna. Jeśli nie zjecie ciasta od razu, to polecam je przechowywać pod przykryciem, wówczas będzie jeszcze pyszniejsza. Zapraszam(...)przepis. Pyszna babka z kokosem 2016-04-14 16:09:59 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from Fat 0 % Daily Value * Total
Słodkie okruszkiCiasto mocno kawowe, aromatyzowane naparem z kawy oraz likierem kawowym Dlaczego babki piecze się w kominach ? Czy wieńce są tylko dla ciekawego kształtu ciasta? Carla Bardi w książce Babki i wieńce - Ponad 50 sprawdzonych przepisów , w prosty sposób wyjaśnia dlaczego użycie tortownicy z tuleją - zwanej też wieńcem, jak również formy do pieczenia babki - z kominem, jest przy niektórych wypiekach nieodzowne(...)takiej formie można upiec każde ciasto, lecz niektóre nadają się do tego lepiej niż inne. Do takich należą babki z gęstego, ciężkiego ciasta, do którego używa się dużej ilości masła oraz ciasta, które się krótko pieką, takie jak lekkie biszkopty. Dzięki wewnętrznej tulei ciepło jest rozprowadzane do środka ciasta, zapewniając równomierne pieczenie. To samo ciasto w zwykłej formie często pozostaje
Grunt to przepis!zadziwiająco wilgotna - utrzymuje świeżość przez kilka dni, a do tego ten pomarańczowy aromat...! W związku z tym, że mój kochany mąż najchętniej jadłby tylko ciasta z masą kajmakową lub babki dziś wpis z kolejną babką. Może sprawdzić się na święta, ale także do codziennej kawki czy herbatki. Gorąco polecam! Dla kogo: dla kochających cytrusy dla szukających ciasta długo utrzymującego świeżość(...)fanów babek Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru (lub mniej) 225g masła 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy (ok. 2 sztuki) szczypta soli Składniki na dekoracje: 4-5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki soku z pomarańczy kandyzowana skórka
Mania WypiekaniaBabka z dodatkiem kajmaku, który najczęściej jest kojarzony ze smakami Wielkanocnymi. Miękka, wilgotna, polana czekoladowym kajmakiem. Każdy ją lubi, od najmłodszych w rodzinie :) Polecam, nie tylko na święta. 1 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 jajka szczypta soli 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 300 g masy kajmakowej(...)przestudzony, płynny kajmak i miksując wlać olej. Suche składniki przesiać i wsypać do masy. Połączyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Formę na babkę o ∅ 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać do formy ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok. 45 min. Babka wyrasta z górką, którą
https:KKuchniaMniam