babki - 8613 przepisów (strona:99/575)

Najlepsze domowe przepisy na Wielkanoc 83

szynki z jajkiem Terrina ze szpinaku i groszku z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Domowa ćwikła Chrzan śmietankowy Biała kiełbasa pieczona z cebulą i winem Wielkanocny biały barszcz na zakwasie Babka tricolor z kakao i makiem Zielona babka piaskowa z lukrem Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Kokosowa babka majonezowa z lukrem. Cytrynowa babka z kolorową posypką Pascha wielkanocna Babka majonezowa

Kulinarne przygody Gatity
Babka piaskowa 115

razem przepis na coś ekspresowego i prostego, a mianowicie przepis na babkę piaskową o delikatnym aromacie cytrynowym. 🙂 Jest przepyszna, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂 Składniki na babkę piaskową: 6 jajek 250g masła 1.5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 łyżka octu skórka starta z całej cytryny(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Babka piaskowa -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Babka piaskowa 115

razem przepis na coś ekspresowego i prostego, a mianowicie przepis na babkę piaskową o delikatnym aromacie cytrynowym. 🙂 Jest przepyszna, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂 Składniki na babkę piaskową: 6 jajek 250g masła 1.5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 łyżka octu skórka starta z całej cytryny(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Babka piaskowa -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Czarna babka z lukrem. 69

masę. Mąki mieszamy z proszkiem i ciemnym kakao oraz budyniem i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Na koniec roztapiamy masło i jeszcze ciepłe wlewamy do masy. Mieszamy. Formę do babki lekko natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut potem zmniejszamy do 170° i dalej piec ok 45 min. Sprawdźmy metodą suchego patyczka(...)już doszła w środku. Babkę studzimy, odwracamy i zdobimy lukrem i skórką. .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Czarna babka z lukrem. first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
PUSZYSTA BABKA NA ŻÓŁTKACH 101

ostatnio przygotowanych bezikach pozostały mi żółtka, więc upiekłam babkę na samych żółtkach. Wyszła puszysta, lekka i smaczna. Swoją świeżość zachowała jeszcze 3 dni później. Do babki dodałam kilka kropel aromatu pomarańczowego, co sprawiło, że była jeszcze smaczniejsza. Taka babka to dobry sposób na wykorzystanie żółtek, które zalegają w domu. Chwila mieszania, chwila pieczenia i gotowe :) Składniki: (szklanka pojemności(...)aromat pomarańczowy, wymieszać mikserem. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać mikserem. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec babkę około 40- 45 minut. Babkę można posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
PUSZYSTA BABKA Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM- TYLKO 5 SKŁADNIKÓW+ KILKA SŁÓW O KAWIE HERRERIA 70

Już dawno nie piekłam żadnej babki, a przyznam, że to najbardziej lubiany wypiek mojego męża. Dziś więc poczyniłam babkę z dodatkiem mleka skondensowanego. Wyszła puszysta i urzekła nas swoim smakiem. Jest dość słodka, więc postanowiłam posypać ją już tylko odrobiną cukru pudru. Powiem Wam tylko tyle, jest tak smaczna, że nie wiem, czy wytrwa do jutra(...)gładką masę. Dodać najpierw jedno jajko, wymieszać. Następnie dodać pozostałe jajka, wymieszać. Wlać mleko skondensowane, wymieszać. Na końcu wsypać proszek do pieczenia i mąkę, całość dobrze wymieszać. Formę do babki wysmarować masłem. Wylać ciasto, wyrównać wierzch. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec babkę około 40 minut. Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Babka cytrynowa z lukrem 136

Nikt nie powiedział, że babki są tylko Wielkanocne. Cytrynowa, którą zawsze robiła moja mama świetnie zastąpi niejedno "codzienne" ciasto. Intensywnie pachnąca cytryną, puszysta i wilgotna babka idealna. Składniki ciasto -250 g mąki pszennej -250 g masła -250 g cutru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -5 jajek -skórka otarta z 1 cytryny -sok z 1 cytryny -szczypta soli lukier(...)cukru pudru -skórka otarta z połowy cytryny -sok z połowy cytryny -1 żółtko Przygotowanie Foremkę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny miksować dalej. W oddzielnej misce ubić pianę z białek ze szczyptą soli

Zielona Kuchnia
Keto naan (wegańskie) 131

końcu w kuchni indyjskiej kokos i mleczko kokosowe są wykorzystywane. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań kuchni indyjskiej, albo jako pieczywo do śniadania czy też kolacji. Niektóre łupiny babki jajowatej po obróbce cieplnej zmieniają kolor na purpurowy, niestety takie się również i mnie trafiły. Nie wpływa to w żaden sposób na smak ani właściwości babki jajowatej, ale mam nadzieję(...)kolejne nie będą wpływać na kolor potraw 😉 Przepis na keto naan Składniki ½ szklanki mąki kokosowej (lub zmielonych wiórek; 60 g) łyżka łupin babki jajowatej (10 g) ½ łyżeczki proszku do pieczenia (2 g) ½ łyżeczki soli (3 g) 4/5 szklanki letniej wody * (200 g/ml; 45 stopni) łyżeczka oleju (5 g) świetnie sprawdzi się czosnkowy olej *podgrzej wodę przez około 30 sekund

WegePrzepis
Babka czekoladowa 127

roku na moim Wielkanocnym stole zagości babka czekoladowa, bo właśnie taką mój trzyletni syn Piotr uwielbia. Polecam ją, bo jest przepyszna. Lekko wilgotna i idealnie czekoladowa. Pisząc ten przepis starałam się tak dobrać składniki, aby babka nie była zbyt sucha. Dodatkowo skróciłam czas pieczenia z 50 minut do 40. Wszystko wyszło idealnie, a syn zdążył już po śniadaniu zjeść kawałek(...)świeżej babki ;-)  SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g masła 50 ml mleka 3,2% 30 g kakao 270 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 100 g mlecznej czekolady cukier puder do dekoracji WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia

Passions hobbies life
Berneńska babka czekoladowa 91

Prawda, że już nazwa brzmi dobrze – BERNEŃSKA BABKA CZEKOLADOWA Ma w sobie dużo czekolady i tym samym duży potencjał kuszenia. Najlepsza czekolada pochodzi ze Szwajcarii , a przepis na pyszną babkę czekoladową z Berna . Składniki: 150 g ulubionej czekolady 1 szklanka czekolady instant w proszku (jeśli nie macie, to możecie zetrzeć dodatkowe 100 g czekolady) 150 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru(...)ucierając. Następnie dodaję na zmianę czekoladę, mąkę i połowę piany na zmianę. Kiedy masa będzie jednolita, wyłączam mikser i drugą połowę ubitych białek mieszam z ciastem łopatką. Formę na babkę o średnicy u góry 22 cm smaruję masłem. Ciasto wlewam do formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 70-75 minut (do suchego patyczka). Kiedy babka wystygnie

Słodki sentyment
Babka szpinakowa z lukrem 122

Babka szpinakowa z lukrem cytrynowym i kolorowymi motylkami cukrowymi. Idealnie będzie wyglądać na wielkanocnym stole. Przepis jest prosty i łatwy w przygotowaniu.  Jak wykonać taką babkę szpinakową z lukrem pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania.  Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BABKA SZPINAKOWA Z LUKREM SKŁADNIKI:  Ciasto: listki(...)foremki i pozostawiamy do wystudzenia. 2.) Lukier i dekoracja. W miseczce mieszamy przesiany cukier puder z sokiem z cytryny i mlekiem (przegotowanym i ostudzonym).  Lukrem polewamy wystudzoną babkę i posypujemy motylkami cukrowymi oraz kolorową posypką. Uwagi: - Moim zdaniem ciasto lepiej smakuje na drugi dzień. - Można użyć szpinaku mrożonego, ale trzeba pamiętać, że ładny i intensywny kolor otrzymamy ze szpinaku

RITA food channel
BABKA MARMURKOWA 108

Klasyka w moim domu, pięknie ozdobiona i kolorowa babka wygląda bardzo zachęcająco na świątecznym stole. Babkę można przygotować w formie z kominem lub keksówce, polać lukrem (polecam np. cytrynowy lub pomarańczowy, który dodatkowo doda smaku i aromatu), polewą czekoladową jasną lub ciemną bądź posypać cukrem pudrem. Jeśli wybieram opcję z lukrem lub słodką polewą to zazwyczaj zmniejsza ilość cukru dodanego(...)ciasta, tak by nie zasłodzić się jednym kawałkiem:) Dziś przedsmak Wielkanocy – prosty, pyszny i sprawdzony przepis na babkę marmurkową. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 spore łyżki kakao Uwagi do przepisu

Zasmakuj Kuchni
Babka cytrynowa 96

Poszukiwania idealnej babki trwają. Dziś kolej na babkę cytrynową. Znów przetestowałam kilka różnych przepisów, czas na moje wrażenia. Babka cytrynowa Składniki: 1 szkl cukru 1 szkl oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jaja 1 szkl mąki tortowej 1 szkl mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 cytryny sok z 1 cytryny Wykonanie: Jaja ucieramy z cukrem na jasną, gęstą masę(...)Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy olej oraz skórkę i sok z cytryny. Pieczemy ok. 60 min w temp. 180°C. Moje wskazówki i uwagi: Babka jest dobra, nie za sucha z lekko kwaskowym posmakiem cytryny. Wykonanie jest banalne. Babka cytrynowa z gotowaną cytryną Składniki: 100 g miękkiego masła 5 jajek – oddzielnie białka i żółtka

Słodki Blog