babki - 8450 przepisów (strona:92/564)

Baba drożdżowa 128

typu 405, przesianej przez sito  60 g cukru  4 żółtka 2 jajka  1 laska wanilii  125 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy do babki)  otarta skórka z 1 sparzonej cytryny  otarta skórka z 1/2 sparzonej pomarańczy  25 g rodzynek namoczonych w letniej wodzie  25 g moreli suszonych posiekanych(...)odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie formę wkładamy do nagrzanego do 180°C (termoobieg) piekarnika na dolną półkę i pieczemy około 55-60 minut. Gorącą babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. Lukier: Do przesianego cukru pudru stopniowo dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji lukru. Na koniec dodajemy otartą skórkę

Malinowo w kuchni
Baba Wielkanocna a tu Tort! ;-) 143

Chyba Was troszkę zaskoczyłam taką formą babki wielkanocnej, ale co tam! Jest pyszna, kremowa, cytrusowa i ma truskawki! To co lubię najbardziej! Babka ucierana na oleju kokosowym i mące z płatków owsianych, no bo jak może być choć odrobinę zdrowiej to czemu nie? I niech Was nie zwiedzie miały krem! To absolutnie nie bita śmietana! Zresztą poczytajcie sami! ;-))) Dzień dobry(...)Białka ubij na sztywno, dodaj do masy. formy wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto i piecz na złoty kolor około 35 minut w temp 180 stopni C. Babki studzimy całkowicie. KREM : - 8 łyżek serka śmietankowego, twarogowego (taki w wiadereczku, ja użyłam marki Piątnica, o zawartości tłuszczu 18%, jest bardzo kremowy i idealnie jedwabisty, dostaniecie go np. w Biedronce

SMYKWKUCHNI
Babka szpinakowa 179

drewnianą łyżką lub szpatułką. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy przelewamy ciasto. Pieczemy godzinę w 180st C- do suchego patyczka. Gotową babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną ze słodką śmietanką i posypujemy migdałami.  Do swojej babki wykorzystałam także resztki jasnego biszkoptu (pozbawionego ciemniejszych kawałków). Ułożyłam je pomiędzy ciastem szpiankowym, dzięki czemu otrzymałam dwa odcienie. Ok 15 minut przed(...)końcem pieczenia ciasto możemy przykryć folią aluminiową, by zbytnio się nie przypaliło.  Do prezentacji babki użyłam drewnianej łopatki, którą możecie zobaczyć  i nabyć w internetowym sklepie Graciarnia- Graty i szpeje lub zamówić poprzez fp Graciarni kontaktując się bezpośrednio z Panem Grzegorzem. Serdecznie polecam

Kuchnia w czekoladzie
Jabłkowa babka jogurtowa. Pyszna i szybka babka z jabłkiem. 163

Uwielbiam piec babki. Jakże często zmieniam tradycyjne przepisy (ze starego zeszytu) i tworzę nowe odsłony tego pysznego wypieku. Dziś postanowiłam zrezygnować ze śmietany na rzecz jogurtu, a całość wzbogacić soczystym jabłkiem, do tego zmiana proporcji i... Tak oto upiekłam pyszną jabłkową babkę jogurtową. Dzięki uprzejmości PapilArt ciasto upiekłam w wygodnej i ładnie wyglądającej papierowej formie. Po spróbowaniu przygotowałam jeszcze jedną(...)babkę, którą zabrałam w gości. Pierwszą oczywiście zostawiłam dla siebie i bliskich do kawy lub herbaty ;) Spróbujcie i Wy, zachęcam. ... pyszna i szybka w przygotowaniu babka Jeśli tak jak ja przygotujecie swoją jabłkową babkę jogurtową w papierowej formie możecie ją zabrać ze sobą w gości. Będzie to idealny prezent :) Składniki: (na małą keksówkę 170x80x58 od PapilArt )  1 1/4 szklanki

Słodkie okruszki
Babka piaskowa 186

Sekret udanej babki piaskowej tkwi w proporcjach składników, a dokładniej w ilości użytej mąki ziemniaczanej. Im jej więcej, tym babka bardziej sypka i piaskowa. Przepisów na ten wypiek jest mnóstwo i zapewne każdy z nas ma już swój ulubiony. Taka babka jest znakomita na Święta Wielkanocne, ale nie tylko. Sprawdzi się dobrze podczas weekendowej kawy czy też jako słodka(...)Białka ubić w osobnej misce na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać ją do ciasta.   Masę przelać do keksówki o wymiarach 20x10 cm lub małej formy na babkę z kominkiem (moja forma okazała się zbyt duża, dlatego babka była ciut niższa ;)). Formę wysmarować uprzednio masłem i posypać bułką tartą.   Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez

Nastoletnie Wypiekanie
Babka ajerkoniakowa 96

przed świętami ze zdwojoną siłą wypróbowuję nowe receptury na różne świąteczne dania i wypieki, które jeśli przypadną do gustu naszej rodzince, powtarzam w odpowiednim czasie ;) Dziś chciałam Wam polecić babkę wyjątkową, zawierająca w sobie aż szklankę (!) alkoholu. Muszę przyznać, że do ostatniego momentu wahałam się, czy faktycznie dodać tyle ajerkoniaku, ale… raz kozie śmierć! Byłam ciekawa co z tego wyjdzie(...)wyszło… super ciasto! Byłam mile zaskoczona. Babka jest bardzo wilgotna, miękka (trochę jak gąbka), z wyczuwalną nutą alkoholu, słodka i bardzo smaczna. I jeszcze ten piękny, intensywnie żółty kolor :) Długo zachowuje świeżość. Oczywiście odradzam jej jedzenie dzieciom! Za to dorośli powinni być usatysfakcjonowani :) Przepis pochodzi z książki „Szkoła pieczenia” Dr Oetkera. Składniki: 125 g mąki pszennej 125 g mąki ziemniaczanej

MyCookBook.pl
Babka kakaowa ucierana 153

Bardzo łatwa, szybka, w smaku wilgotna babka kakaowa. Zawsze się udaje. Ja piekę babki nie tylko na święta, ale i przez cały rok, bo je po pierwsze lubię, a po drugie to takie szybkie ciasto do herbaty czy kawy. Oczywiście jeszcze szybciej znika. Po mojej babce już śladu nie ma, ale przepis i zdjęcie pozostało. Może i Wy skusicie się(...)cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku stale ucierając. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem ucierając ciasto. Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, a w razie

O kuchni z uczuciem
Babka mięsno gryczana z sosem serowo pieczarkowym 142

każdym razem inny smak mają.   To jeden z mich przepisów  z mięsa gotowanego, z kaszą gryczaną połączonego. Przyprawy tu znaczącą rolę odgrywają, bo smaku nadają.  Babkę można z podawać różnymi sosami, ale dobrze smakuje połączona z pieczarkami.  Składniki: babka na podłużną formę ok. 24 cm: 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka, 2 duże białe cebule(...)sojowy do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy,   bułka tarta do podsypania formy, świeża zielona pietruszka, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Babka: Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony rosół. Ugotowanego i ostudzonego kurczaka oddzielamy od kości i skóry, kroimy drobno, będziemy potrzebować

Moniki Smakołyki
Świąteczna babka z żurawiną, orzechami i czekoladą! 140

Świąteczna babka z mąki gryczanej z żurawiną, orzechami włoskimi i czekoladą, oblana lukrem i białą czekoladą z malinami! Rozpusta w biały dzień! ;-)  A co! Taka babka świąteczna zachowuje bardzo długo świeżość, jest wilgotna i aromatyczna. Słodko- kwaśna w smaku. Można ją przechowywać spokojnie do 5 dni w chłodnym miejscu. Życzę Wam Kochani smacznego! BABKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ! SKŁADNIKI(...)solą - żurawinę umyj i osusz - orzechy włoskie przelej wrzątkiem - do mąki dodaj masę z rondelka i połącz ze wszystkimi pozostałymi składnikami, za pomocą łyżki - do wysmarowanej olejem formy do babki, przełóż masę - babkę pieczemy przez 45 minut w temp. 180 stopni C, ostatnie 10 minut z termoobiegiem Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu lukrujemy ciasto. Lukier królewski: 1 białko

SMYKWKUCHNI
Piaskowa dynia 162

krem czekoladowy. Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Jajka musimy utrzeć z cukrem. Cały czas miksując dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, margarynę i cukier waniliowy. Formę na babkę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40- 50 minut. Aby wykonać naszą dynię potrzebne będą nam dwie babki z powyższego(...)przepisu. Ostudzoną babkę przecinamy wzdłuż, połowę smarujemy kremem czekoladowym i przykrywamy pozostałą połową. Wierzch przygotowanej babki ponownie smarujemy kremem czekoladowy i nakładamy na nią drugą babkę (dopasowując odpowiednio wgłębienia). Do środka naszej babkowej dyni wkładamy żelki robaki. Całość przykrywamy pomarańczowym lukrem plastycznym i zdobimy wedle uznania.   Smacznego

paapilotkaa
Keks gotowany 129

ukrywam, że zainspirowałam się  babką gotowaną wykonaną Obżarciucha (klik) . Babka jest pyszna i delikatna, więc polecam ten przepis. Zaraz po babce postanowiłam wykonać keks, modyfikując delikatnie oryginał. Ciasto jest wilgotne, delikatne i upstrzone słodkimi bakaliami. Kwaśny lukier na bazie soku z cytryny równoważy jej smak. Polecam do popołudniowej herbatki. Przepis na dużą formę do gotowania ( 22 cm wysokości(...)przestygnie wyjąć z foremki. Cukier puder utrzeć z połową soku z cytryny. Gdy będzie za gęsty dodawać po kilka kropel soku i ucierać do uzyskania pożądanej konsystencji. Polać górę babki lukrem. * można użyć ulubionych bakalii Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Babka ziemniaczana 110

Babka ziemniaczana jest prostym i popularnym daniem na Podlasiu. W Supraślu odbywają się co roku Mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej. Do jej przygotowania najlepiej zaprosić chętne ręce, które wykorzystamy do obierania ziemniaków, gdyż ta czynność zabiera najwięcej czasu. Zetrzeć ziemniaki można maszynowo, choć muszę przyznać smak babki z ziemniaków tartych na ręcznej tarce jest lepszy. Moja babka jest(...)chudym boczkiem i marchewką. Po upieczeniu najszybciej znikają boczne kawałki babki z mocno zapieczoną skórką. Taka babka smakuje zarówno świeżo po upieczeniu, jak i na drugi dzień podsmażana. Zazwyczaj podaję ją z białym serem. Składniki: 2 - 2,5 kg ziemniaków (obranych) 400 - 500 g chudego dobrego boczku (może być surowy lub wędzony) 2 jajka 2 średnie marchewki 2 - 3 średnie

Kuchcik gotuje
Babka pomarańczowa 180

Dziś publikuję przepyszną, kruchą i mięciutką jak puch babkę pomarańczową, którą na wspólne pieczenie zaproponowała Ania . Bardzo jej dziękuję za udostępnienie tego przepisu, bo jest po prostu doskonały. Ja dodałam jedynie więcej soku pomarańczowego i więcej skórki z pomarańczy i przez roztargnienie nie ubiłam piany z białek, a dodałam od razu całe jajka. Niezależnie od tego babka i tak wyszła(...)wspaniała, przy tym szybko się ją robi;  gorąco polecam wszystkim i myślę, że będzie to idealna babka na Wielkanoc. Razem ze mną piekły: Ania http://kulinarnepasjeani.blogspot.com/     Karto_flana   http://zkartoflanegopola.blox.pl/html   Karolina   http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/   albahaca!   http://canihaveabite.blox.pl/html   Kuchnia Pees  http://kuchnia-pees.blogspot.com/   Paulina http://www.tryingtocookandbake.blogspot.com   Jola http://abcmojejkuchni.blogspot.com

Kuchnia Prezydentowej
babka piaskowa 130

wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Na blogu kulinarne.info znaleźliśmy świetny przepis na puszystą babkę. Po upieczeniu okazało się że faktycznie jest puszysta i pachnąca i dlatego szybko została zjedzona Składniki: - 150 g mąki pszennej - 75 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 180 g cukru - 200 g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - aromat waniliowy Najpierw rozpuszczamy masło(...)masę. Do masy wrzucamy stopniowo mąki, proszek do pieczenia, aromat i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Gotową masę przekładamy do natłuszczonej formy na babkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 40 minut. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
bezglutenowa cytrynowa babka wielkanocna 164

więc na blogu trochę pusto...Jednak wracam do Was i przynoszę nowe przepisy! :) Zacznę od tych Wielkanocnych, bo święta coraz bliżej! Jako pierwszy tegoroczny Wielkanocny przepis prezentuję bezglutenową babkę w wersji cytrynowej. Bardzo aromatyczna i smaczna! Aby dodać jej trochę wiosennego charakteru udekorowałam ją lukrem z zielonym barwnikiem. Łatwa i szybka w wykonaniu! :) BEZGLUTENOWA CYTRYNOWA BABKA WIELKANOCNA przepis autorski // forma(...)babkę z kominem o śr. 23cm ~150g mąki jaglanej ~100g mąki ryżowej ~50g mąki ziemniaczanej ~3 jajka ~1/3 szklanki oleju ~1/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego ~3/4 szklanki cukru ~sok i skórka z jednej cytryny ~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia W jednej misce mieszamy mąki, cukier i sodę/proszek do pieczenia. W drugiej jajka, olej, jogurt

chili & sugar