Polecam przepis na pyszne ogórki, z dodatkiem musztardy francuskiej, stąd nazwa. Nieco pracochłonne, ponieważ trzeba ogórki obrać i pozbawić pestek ale smak, zwłaszcza zimą, wynagrodzi trud włożony w ich przygotowanie. Polecam, w mojej spiżarni stoi już 12 "francuskich" słoiczków. składniki: 4 kg ogórków gruntowych, mogą być duże 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 słoiczek musztardy francuskiej (185g) wykonanie: Ogórki umyłam, obrałam ze skóry i pozbawiłam pestek. Pokroi... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...