Babka marmurkowa jest puszysta, wilgotna, miękka, kakaowo- waniliowa. Wprost idealna do herbatki, popołudniowej kawy a nawet szklanki mleka. Bardzo prosta w wykonaniu, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki, nadaje się do krojenia praktycznie zaraz po upieczeniu. Gwarantuję, że uda się każdemu :) Babka marmurkowa - składniki: * 4 jajka * 200 g (1 szklanka) cukru * 240 g (2 szklanki) mąki pszennej * 150 ml oleju(...)wymieszać do połączenia składników. Na końcu wlać olej i aromat waniliowy, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części (2/3 i 1/3). Do mniejszej części ciasta wsypać kakao, wymieszać. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy wlewać ciasto na przemian, warstwa jasnego ciasta, warstwa ciemnego ciasta. Tak na zmianę do wyczerpania ciasta. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec
Zrób to smacznieKiedy na Instagramie pytaliśmy Was, jakie dania z Waszego regionu polecacie, pojawiła się propozycja babki ziemniaczanej ze słoniną . Ponieważ są to nasze smaki, dość szybko wykorzystaliśmy ten pomysł, używając wędzonej słoniny, która nadała tej potrawie dymnego aromatu. Jedząc to danie pochodzące z Podlasia, doszliśmy do wniosku, że do zrobienia bardzo smacznych potraw nie potrzeba wielu wyszukanych składników. Wystarczą dobre ziemniaki(...)oraz wyroby masarskie, aby babka ziemniaczana z wędzoną słoniną zachwyciła także i Wasze podniebienia. Udostępnij Babka ziemniaczana z wędzoną słoniną – składniki 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g wędzonej słoniny 200 g kiełbasy 150 g boczku wędzonego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 / 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka majeranku
niecodziennikparyWielkanocny stół zawsze ugina się pod ciężarem świątecznych dań. Nie może na nim zabraknąć tradycyjnej babki, która nie musi być jednak nudna i przewidywalna. Nasza WIELKANOCNA BABKA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI ma swój charakter oraz łączy delikatność i puszystość swojego środka z chrupiącymi migdałami. Artykuł WIELKANOCNA BABKA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINECiasto, które świetnie sprawdzi się jako wielkanocna babka. Wypieki marchewkowe długo zachowują wilgotność. Babkę wzbogaciłam 3 rodzajami orzechów, a wierzch pokryłam kremem z serka. Składniki (keksówka o wym. 25x12 cm.): 3 jajka 120 g. cukru 150 ml. oleju rzepakowego 200 g. marchewki startej na drobnych oczkach skórka otarta z 1 cytryny 230 g. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masłem i wysypanej bułką keksówki. Piecz przez 40 minut (do suchego patyczka) na środkowym poziomie z funkcją góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 15 minut, a następnie wyjmij babkę z formy i studź na kratce do wypieków. Serek zmiksuj z cukrem pudrem i masłem. Kremem posmaruj grubo wierzch zimnej babki, ozdób pozostałymi orzechami
Delicious PlaceBabka z dodatkiem majonezu może się wydać dziwnym pomysłem ale jak pomyślicie, że majonez to przecież jajka i olej to już ma to większy sens. O tym przepisie słyszałam już od jakiegoś czasu i postanowiłam wypróbować. Babka jest delikatna i jak najbardziej babkowata. NA wierzchu lekki lukier cytrynowy, który nadaje lekkiego smaku i wsiąka w ciasto nie tworząc grubej skorupy(...)Można ozdobić dowolnie, ja postawiłam na prostotę i kilka pereł na wierzchu. Smacznych świąt Wam życzę. Babka z majonezem Ciasto: 4 jajka w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru
Smaczny zeszytWielkanoc już za tydzień, więc na stole świątecznym nie może zabraknąć babki. Tym razem postawiłam na mocno migdałową babę z delikatnym posmakiem nutelli. Babka nie jest sucha i następnego dnia smakuje równie dobrze :) Spróbujcie :) Składniki: 120g miękkiego masła 150g nutelli 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka posiekanych migdałów 1 łyżka kakao 4 łyżki mleka(...)czasie podwyższamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około pół godziny. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy z masłem i polewamy nią babkę. Dekorujemy. Smacznego
ChilliJemyszynki z jajkiem Terrina ze szpinaku i groszku z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Domowa ćwikła Chrzan śmietankowy Biała kiełbasa pieczona z cebulą i winem Wielkanocny biały barszcz na zakwasie Babka tricolor z kakao i makiem Zielona babka piaskowa z lukrem Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Kokosowa babka majonezowa z lukrem. Cytrynowa babka z kolorową posypką Pascha wielkanocna Babka majonezowa
Kulinarne przygody Gatityrazem przepis na coś ekspresowego i prostego, a mianowicie przepis na babkę piaskową o delikatnym aromacie cytrynowym. 🙂 Jest przepyszna, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂 Składniki na babkę piaskową: 6 jajek 250g masła 1.5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 łyżka octu skórka starta z całej cytryny(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Babka piaskowa -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikrazem przepis na coś ekspresowego i prostego, a mianowicie przepis na babkę piaskową o delikatnym aromacie cytrynowym. 🙂 Jest przepyszna, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂 Składniki na babkę piaskową: 6 jajek 250g masła 1.5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 łyżka octu skórka starta z całej cytryny(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Babka piaskowa -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikmasę. Mąki mieszamy z proszkiem i ciemnym kakao oraz budyniem i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Na koniec roztapiamy masło i jeszcze ciepłe wlewamy do masy. Mieszamy. Formę do babki lekko natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut potem zmniejszamy do 170° i dalej piec ok 45 min. Sprawdźmy metodą suchego patyczka(...)już doszła w środku. Babkę studzimy, odwracamy i zdobimy lukrem i skórką. .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Czarna babka z lukrem. first appeared on Latosiowy
Latosiowydomostatnio przygotowanych bezikach pozostały mi żółtka, więc upiekłam babkę na samych żółtkach. Wyszła puszysta, lekka i smaczna. Swoją świeżość zachowała jeszcze 3 dni później. Do babki dodałam kilka kropel aromatu pomarańczowego, co sprawiło, że była jeszcze smaczniejsza. Taka babka to dobry sposób na wykorzystanie żółtek, które zalegają w domu. Chwila mieszania, chwila pieczenia i gotowe :) Składniki: (szklanka pojemności(...)aromat pomarańczowy, wymieszać mikserem. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać mikserem. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec babkę około 40- 45 minut. Babkę można posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznieJuż dawno nie piekłam żadnej babki, a przyznam, że to najbardziej lubiany wypiek mojego męża. Dziś więc poczyniłam babkę z dodatkiem mleka skondensowanego. Wyszła puszysta i urzekła nas swoim smakiem. Jest dość słodka, więc postanowiłam posypać ją już tylko odrobiną cukru pudru. Powiem Wam tylko tyle, jest tak smaczna, że nie wiem, czy wytrwa do jutra(...)gładką masę. Dodać najpierw jedno jajko, wymieszać. Następnie dodać pozostałe jajka, wymieszać. Wlać mleko skondensowane, wymieszać. Na końcu wsypać proszek do pieczenia i mąkę, całość dobrze wymieszać. Formę do babki wysmarować masłem. Wylać ciasto, wyrównać wierzch. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec babkę około 40 minut. Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznieNikt nie powiedział, że babki są tylko Wielkanocne. Cytrynowa, którą zawsze robiła moja mama świetnie zastąpi niejedno "codzienne" ciasto. Intensywnie pachnąca cytryną, puszysta i wilgotna babka idealna. Składniki ciasto -250 g mąki pszennej -250 g masła -250 g cutru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -5 jajek -skórka otarta z 1 cytryny -sok z 1 cytryny -szczypta soli lukier(...)cukru pudru -skórka otarta z połowy cytryny -sok z połowy cytryny -1 żółtko Przygotowanie Foremkę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny miksować dalej. W oddzielnej misce ubić pianę z białek ze szczyptą soli
Zielona Kuchnia