babki - 8613 przepisów (strona:96/575)

Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach 152

Babka wyrosła puszysta i delikatna z posmakiem ananasa… Ciekawym dodatkiem są jajeczka w koszyczkach z czekolady… Mogłyby być odrębnym dodatkiem, jednakże z babką komponują się idealnie… 250 g masła 1,5 szklanki cukru Olejek migdałowy 4 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g ananasa kandyzowanego Polewa: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki(...)jednym jajku.  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy mąkę i dolewamy mleko. Na końcu delikatnie wsypujemy ananasa i mieszamy łyżką. Przelewamy do formy na babkę (pojemność 2,5 l). Pieczemy w nagrzanym do 160*C przez 60 minut. Polewa: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryną i zielonym barwnikiem. Dekorujemy babkę. Przygotowujemy skorupki. W jajkach

VioletoweKucharzenie
Babka pomarańczowa bez masła 169

Tydzień. Nic więc dziwnego, że zaczynacie szukać świątecznych propozycji. Na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na serniki, babki czy makowce . Dziś do tej listy dodam znakomitą i aromatyczną babkę pomarańczową. Bez masła i z małą ilością mąki. Do tego wszystkiego bardzo prostą. Jeżeli jeszcze nie wybraliście przepisu na babkę, to już nie musicie dalej szukać. Polecam! Zapraszam na Babkę

Słodkie Przyjemności
Babka czekoladowa z chili, czyli Ostra Babka 155

Babka czekoladowa z chili, czyli Ostra Babka Słodką serię Wielkanocnych przepisów rozpoczyna dziś Ostra Babka. I do tego czekoladowa, czyli w sam raz na dzisiejszy Dzień Czekolady. Trochę niecodzienne połączenie kakao, awokado i chili dało słodką i wilgotną babkę, o czekoladowym smaku z wyraźnym pikantnym akcentem. Całość jest wykończona polewą z czekolady ze szczyptą chili. Gorąco polecam!!! Składniki: 1 szklanka(...)łyżeczki sody 1½ łyżki wody polewa czekoladowa 60 g gorzkiej czekolady 4-5 łyżek śmietanki 30% szczypta chili 1 łyżeczka masła Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną lub mąką (silikonową wystarczy cienko posmarować olejem). Odstawić na bok. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać cynamonem, chili, szczyptą soli. Odstawić na bok. Masło utrzeć

Pełny talerz
Babka biszkoptowa z majonezem 204

Delikatna i puszysta babka z dodatkiem majonezu, aromatyzowana skórką i sokiem z pomarańczy. Można ją przygotować na święta wielkanocne lub na co dzień. Do babki użyłam Majonez Kielecki Społem . Babka podana na Porcelana Bogucice. Składniki: 5 jajek 1 szkl cukru 3 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka skórki z pomarańczy(świeża) 5 łyżek majonez kielecki 3/4 szkl mąki pszennej(...)zmieszać, dodawać porcjami do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka. Babkę po upieczeniu wyjąc z formy i studzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać lukrem. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem i mlekiem na gładką masę. Dodać niewielką ilość barwnika

Ala piecze i gotuje
BABKA MAŚLANA WANILIOWO-CZEKOLADOWA ZEBRA 223

Najlepsza babka (poza drożdżowymi oczywiście, bo to inna bajka) jaką piekłam i najstarszy przepis na babkę jaki posiadam. Przepis dostałam od mojej Mamy, "wieki temu". Piekę ją od lat i zawsze wychodzi równie smaczna. Bardzo długo pozostaje świeża, jest bardzo wilgotna i meeega smaczna. Tą dzisiejszą wersję troszkę zmodyfikowałam, do starego przepisu dodałam więcej wanilii, a także dodałam kakao, wyszła(...)cudowna- waniliowo-czekoladowa zebra. Polecam na wielkanocny stół, ale nie tylko, ta babka nigdy się nie nudzi. Zawsze przygotowywałam ją w keksówce, dzisiejsza jest w wersji wielkanocnej. Przy tej babce bardzo ważny jest rodzaj użytej mąki, poległam na niej kilka razy (gdy zamieniłam mąkę 700 na 750), teraz już wiem, że mąka typ750 różni się znacznie od 700, dlatego podaję

Smaczne Zdrowe
Babka krówkowa 250

Wielkanoc musi być babka i to nie jedna. Wprawdzie do świąt jeszcze trochę czasu ale ja już dzisiaj chcę Wam polecić babkę z dodatkiem masy krówkowej o smaku orzechowym Helio . Babka jest bardzo puszysta o ciekawym smaku. Można ją polać lukrem, oprószyć cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego. Jeśli jest ładna forma do pieczenia to wygląda efektownie. Inspiracją był przepis(...)stąd . Babka podana na talerzu Porcelana Bogucice . Składniki: 4 jajka 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 400 g masy krówkowej o smaku orzechowym Helio 3/4 szkl oleju 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Lukier 1 białko 1 szkl cukru pudru Przygotowanie: Jajka i cukier umieścić

Ala piecze i gotuje
Marmurkowa babka cytrynowa 408

Wielkimi krokami zbliżamy się do Wielkanocy. Moimi ulubionymi świątecznymi wypiekami są babki. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na babkę marmurkową. Jest delikatna w smaku i po prostu rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 200g cukru pudru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1 cytryna, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki(...)waniliowym. Pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie równe części. Do jednej z części dodaję kakao. Mieszam. 3. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę na babkę nakładam naprzemiennie porcję jasnego i ciemnego ciasta. Piekę 55 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Czekoladę rozpuszczam na kąpieli wodnej. Dodaję mleko i mieszam. Masą czekoladową polewam przestudzoną babkę. Wierzch

Tradycyjna kuchnia Kasi
O ulubionych słowach. I babka z czerwonymi pomarańczami 138

pomarańczowo, z lekką nutą rozmarynu w tle. Naprawdę wyjątkowe, i jednocześnie wyborne połączenie. Nieoczywiste i kuszące. Może taką niecodzienną babkę zafundujecie swoim bliskim na Wielkanoc...? Babka potrójnie pomarańczowa z rozmarynem Składniki: (na formę do babki z kominkiem o pojemności 2,5 l) 200 g miękkiego masła 150 g cukru 3 jajka 2 czerwone pomarańcze 2 łyżeczki cointreau

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka zebra 241

Babka zebra zachwyca swoim wyglądem to jest pewne,bo jeśli chodzi o smak to babka jak to babka,pomimo dodatku oleju i wody nie jest najwilgotniejsza.Polecam dodać dobrej jakości kakao,bo to właśnie ono nadaje babce szczególnego smaku.Także pomimo tego,iż za babkami nie przepadam zjedliśmy ją ze smakiem i bez specjalnych wyrzutów sumienia.To kolejny udany wypiek,w którym(...)foremki wysmarowanej masłem i wysypanej grysikiem wylewać ciasto naprzemiennie łyżkę białego ,na to łyżkę ciemnego ciasta itd.,aż do wyczerpania składników piec w 180`C 60 minut wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem (u mnie zmielony ksylitol

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym 184

różnych formach, np upieczone w keksówce. Ja piekę w foremce silikonowej do babki, więc tak też je nazywam. Jest to punkt obowiązkowy na moim świątecznym stole . Babka mięsna jest prosta do wykonania, a smakuje każdemu... Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym Składniki: 800 g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 7 jajek 2 cebule czerwone sól, pieprz 1 łyżeczka(...)pietruszki i kaszę. Mięsną masę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy tyle bułki tartej aby masa uzyskała gęstą konsystencję jak na kotlety. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy na babkę, na tym układamy ugotowane i obrane jajka    i przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Majonez mieszamy ze śmietaną, chrzanem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka Kugelhopf 178

zrobiłam babkę kugelhopf w automacie do pieczenia chleba. Wyszła fantastyczna, zmodyfikowałam mocno składniki sypkie, gdyż w orginale były tylko rodzynki. Zastanawiam się czy z podanym proporcji mogłabym wymodzić babkę ,nie korzystając z pożyczonej od bratowej maszyny do wypieku chleba... Składniki na babkę kugelhopf z automatu do wypieku chleba 3 jaja 175 g masła, ja zastąpiłam margaryna Palmą i wyszła genialna(...)SKWORCU 2 łyżki cukru pomelo kandyzowane SKWORCU Jeśli masz maszynę do chleba, to wiesz, że wsypujesz wszystkie składniki z listy za kolejnością. Włączasz maszynę. Po około ponad 3 godzinach babka kugelhopf, pachnąca i zdrowo nadziana jest już gotowa. Przygotuj tylko polewę , roztop na małym gazie wszystkie składniki. Polej babkę. Posyp posiekanym drobno pomelo. Babka jest genialna na drugi dzień

Z Kuchni Do Kuchni
Drożdżowa babka wielkanocna kokosowo-pomarańczowa 129

dotad sprawdzil sie w kazdym moim przepisie,dlatego chetnie go uzywam i bardzo lubie jego subtelny,lekko slodki posmak.Wiele drozdzowych buleczek upieklam juz z dodatkiem mleka kokosowego.W tej babce dodatkowo wykluczylam dodatek masla ,zastepujac je wylacznie tlustym,aksamitnym kremem kokosowym.Poniewaz smak i zapach mleka kokosowego jest bardzo ulotny,dodalam wiorki kokosowe,ktore ocalily delikatny kokosowy posmak.Babka pieknie urosla.Jest bardzo pulchna(...)piec w 180°C 45-50 minut.Pod koniec pieczenia,gdy zacznie sie za mocno rumienic mozna przykryc folia alumniniowa.Studzic w foremce okolo 20 minut,potem delikatnie odwrocic forme,a babka wyskoczy sama.Studzic na kratce. czekolade z mlekiem kokosowym rozpuscic w kapieli wodnej.Posmarowac babe i udekorowac chipsami kokosowymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka makowe pieguski (bez glutenu, mleka i jajek) 237

woda 1 łyżka Mąkę Mix it można zastąpić inną uniwersalną mąką lub ewentualnie  drobno mieloną  mąką  ryżową wymieszaną 1:1 ze skrobią kukurydzianą.  Zamiast łupin babki można użyć mielonego siemienia lnianego.  Zamiast migdałów można użyć dozwolonych w ramach diety orzechów lub wiórków kokosowych.  Jeśli nie planujecie lukrować ciasteczek można zwiększyć ilość cukru(...)kolejne 50g. Przygotowanie: Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, migdałami i makiem. Dodać miękką margarynę. Łupiny z babki zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z miodem i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w zamrażarce przez około pół godziny. Rozwałkować na grubość

głodny alergik
Babka drożdżowa 190

żółtek jaj M, 300 ml mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 100 g cukru, 1 garść suszonej żurawiny, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 2 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie:   Sekretem babki drożdżowej jest to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Dlatego dobrze jest podgrzać lekko mleko, mąkę włożyć na 30 stopni na piekarnika, jajka wcześniej wyciągnąć z lodówki. Zaczynamy(...)ciasta powinno wrócić do swojego wcześniejszego kształtu. Na końcu dodajemy żurawinę obtoczoną w mące, skórkę pomarańczową i oliwę. Zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do foremki- u mnie silikonowa do babki. Jeśli używamy metalowej to musimy wysmarować ją masłem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wierzch babki smarujemy roztrzepanym jajkiem (odlałam sobie przy rozdzielaniu jajek 2 łyżeczki białek i 2 łyżeczki

Aga w kuchni
Klasyczna babka wg Bożeny Dykiel 326

Właściwie to nie wiem dokładnie, czy ta klasyczna babka jest z przepisu Bożeny Dykiel czy tylko przez nią polecana, ponieważ przeglądałam wycinki z przepisami i znalazłam jeden z kawałkiem zdjęcia Pani Bożeny… Jedyną wadą tej babki jest jej wielkość, bo to bardzo mała porcja, zupełnie niepodzielna przy większej ilości gości przy świątecznym stole, więc najlepiej przygotować od razu(...)porcji podwójnej…;) Klasyczna babka – składniki: 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru pół kostki masła (rozpuszczonego i schłodzonego) cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać. 2. Rozpuszczony tłuszcz wlewać cienkim strumykiem do masy cały czas

UgotujmyTo.pl