babki - 8613 przepisów (strona:102/575)

Babka z majonezem 147

moich tegorocznym świąt wielkanocnych - babka majonezowa :) Przygotowana bez dodatku masła, czy margaryny. Puszysta, lekko wilgotna i łatwa do upieczenia. Babka nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje od razu po upieczeniu. Wiem, że niektórzy z Was mogą zrobić skwaszone miny na myśl o cieście z dodatkiem majonezu, ale uwierzcie mi na słowo - nie jest on w ogóle wyczuwalny w smaku :) Składniki(...)tradycyjną formę do babki: 4 jajka (rozmiar L) 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropelek olejku (aromatu) śmietankowego cukier puder do dekoracji Jajka wbić do miski i ubić z cukrem na puszystą masę. Do przygotowanej masy jajecznej wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną

Ugotować
Bezglutenowa babka piaskowa 141

Wielkanoc kojarzy mi się z pisankami, lanym poniedziałkiem i babką piaskową.  Nie wiem dlaczego umknął mi gdzieś żurek i chrzan. Babka piaskowa lekka, puszysta i z dnia na dzień bardziej krucha. Koniecznie posypana cukrem pudrem. Tak, ta babka jest idealna.  Przepis jest genialny a do tego dla małych i dużych(...)uczulonych na gluten. Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki  Przepis na babkę 5 jajek 1 szklanka drobnego cukru 1 i 3/4 mąki ziemniaczanej (użyłam corn flour) 200 g masła (rozpuszczone i gorące) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z dwóch cytryn lub ulubiony aromat Formę (2,6 litra) wysmarować i wysypać mąką

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babka drożdżowa z rodzynkami 164

Uwielbiamy babki drożdżowe. Przede wszystkim dlatego, że można je robić bez dodatku mleka czy białek jaja. Ta babka właśnie taka jest - idealna dla alergików, bez mleka, masła, białka jajka, z dodatkiem żółtek i oleju kokosowego. Niesamowicie miękka, z dużą ilością rodzynek, po prostu pycha. Polana lukrem cytrynowym, posypana dekoracyjną posypką (dzieci wybierały kolor posypki) i skórką otartą z cytryny. Smakuje(...)samo jak babka drożdżowa na mleku. Dla mnie najlepsza babka, jaką do tej pory jadłam! 30 g. drożdży 3 żółtka (dla niealergików - 2 całe jaja) 0,5 kg. mąki 200 ml. wody (dla niealergików - mleko) 0,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżka miękkiego oleju kokosowego (dla niealergików 50 g. roztopionego masła) 150 g. rodzynek Lukier cytrynowy: 0,5 szklanki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Lawendowa babka jogurtowa na oleju rzepakowym 104

Rozeszła się w oka mgnieniu, chwała Bogu, że zdążyłam uwiecznić ją na zdjęciach! Swoją delikatną konsystencję zawdzięcza dodatkowi oleju rzepakowego na bazie którego przygotowałam słodki majonez. To dzięki niemu babka jest tak wilgotna. Domowy, pyszny majonez to jeden z powodów dla których w mojej kuchni nie może wręcz zabraknąć oleju rzepakowego! Tylko dzięki niemu moje wypieki smakują tak wspaniale. Kolejnym(...)pieczenia do osobnej miski. Do ubitej masy dodaję na przemian po łyżce jogurtu i przesianej mąki, miksując masę na niskich obrotach. Na koniec dodaję lawendę. Smaruję formę do babki masłem i wlewam przygotowaną masę. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i piekę 60 minut. Po upieczeniu wyciągam z formy i studzę na kratce.  Lawendę i cukier

Mango Papaja
Babka z jabłkami i orzechami / Apple walnut bundt cake 198

szczególny czas. Dziś proponuję coś innego niż klasyczne mazurki, otóż natknęłam się ostatnio w jednej z moich ulubionych książek Billa Granegra “Nakarm mnie” na korzenną babkę bardzo nadzianą jabłkami, rodzynkami i orzechami włoskimi i wiedziałam, że muszę ją zrobić. Wyszła absolutnie przepyszna, aż ciężka od nadzienia, wilgotna i doskonale przetrwała kilka dni. Miałam nawet wrażenie, że z dnia(...)dzień jest jeszcze smaczniejsza. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, poradzi sobie z nią nawet ktoś bardzo niedoświadczony w kuchni. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Babka z jabłkami i orzechami (12 porcji) Składniki: 75 g rodzynek 3 łyżki ciepłej wody 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka

karmelowy
Czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady na oleju rzepakowym 133

mniejsze babeczki i włożyć jedną z nich do koszyczka ze święconką. Czekoladowa baba z kawałkami czekolady o smaku pomarańczowym to taka ciekawa opcja na Wielkanocny stół. Zazwyczaj przygotowujemy marmurkową babkę, piaskową a niekiedy drożdżową. Czekoladowa z cukrem pudrem jest inna, nieco wytrawna a przy tym bardzo dostojna. Możecie ją wykonać zarówno w dużej formie do pieczenia babki lub w mniejszych(...)Mowa o 9- letniej dziewczynce, pełnej zapału i ogromnej miłości do słodkości.  W mojej Wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego dlatego, że tylko dzięki niemu moja  babka jest odpowiednio wilgotna i smaczna. Jako dietetyk często stosuję w wypiekach olej rzepakowy ze względu na jego wysoką temperaturę dymienia, przez co z powodzeniem nadaje się do pieczenia i smażenia

Mango Papaja
Babka cytrynowa na oleju 123

Pomału zabieram się za wielkanocne przepisy dla Was. Dzisiaj tradycyjna cytrynowa babka na oleju. Prosta, bezproblemowa, smacznie wilgotna. Na świątecznym stole na pewno się odnajdzie ;). Polecam!   Składniki: (na dwie małe lub jedną większą babkę)   Ciasto: 2 duże jajka 1/2 szkl cukru 110 g oleju rzepakowego sok i skórka z 1 cytryny 200 g mąki(...)startą skórkę z cytryny. Całość krótko zmiksować, aż składniki się połączą.       Gotowe ciasto przelać do uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy na babkę o pojemności 1 litra lub tak jak ja- dwóch mniejszych 0,5 litrowych.   Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. W dwóch mniejszych

Nastoletnie Wypiekanie
Śmietankowa babka budyniowa z szafranem 162

Śmietankowa babka budyniowa z szafranem, to ciasto dla osób lubiących smak tej przyprawy. Szafran ma bardzo charakterystyczny smak i zapach i nadaje babce pięknego żółtego koloru. Babkę zrobiłam na śmietanie, dzięki czemu jest bardzo delikatna i wilgotna. Jeśli nie używaliście szafranu w kuchni, może zrobicie z ciekawości :) Składniki: 0,1 g nitek szafranu (polecam Skworcu ) 30 ml gorącej wody(...)tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę i jajka wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej. Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Nitki szafranu wrzucamy do gorącej wody i odstawiamy na 1 godzinę. Składniki rozdzielamy do miseczek

Smak mojego domu
CZEKOLADOWA BABKA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 143

Uwielbiam ucierane ciasta, szczególnie babki.  Piaskowe, jogurtowe, marmurkowe - wszystkie dla mnie są mistrzostwem świata ❤  Dziś zapraszam na wigotną, pyszną babkę czekoladową.  Babka długo zachowuje swoją świeżość, spokojnie wytrzymuje 4-5 dni, jeśli oczywiście z domu nie ma wielkich łasuchów 😉 Jest mięciutka i wilgotna, a skórka pomarańczowa fajnie podkreśla jej czekoladowy smak. Składniki: 5 całych  jajek(...)masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy  ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu i przestudzeniu wyciągamy babkę z formy.  W kąpieli  wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem, wylewamy na wystudzoną babkę i chłodzimy, aby polewa zastygła

Walijskie Pichcenie
Babka bananowa. Z budyniem. Czekoladowym 175

piątek! Przede mną wolny weekend, i jeśli pogoda nie dopisze, będę miała wymówkę, żeby spędzić go w kuchni. Tyle planów, a czasu tak mało! Skoro weszliśmy już w temat babek, dzisiaj mam dla Was kolejną. Zobaczyłam ją u Angie , zaśliniłam klawiaturę i niemal natychmiast pobiegłam do kuchni. Niemal , bo jednak pozwoliłam moim bananom dojrzeć jeszcze te dwa dni. Gdy pokryły(...)ciast. Ten przepis oczarował mnie dodatkiem budyniu. Od kilku tygodni już chyba chodził za mną budyń; uznałam więc, że takich znaków i zrządzeń losu lekceważyć nie można, a babkę upiec należy niezwłocznie.  I bardzo dobrze zrobiłam! Babeczka już podczas pieczenia pachnie tak pięknie, że będziecie dreptać przed piekarnikiem, siłą woli wspomagając proces rośnięcia; gwarantuję ! Później wystarczy tylko cierpliwie poczekać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka marmurkowa… 173

Pojęcia nie mam, jaki cudem na blogu dotąd się ten przepis nie pojawił. To bardzo proste ciasto i zapewne każdy jakąś swoją sprawdzoną recepturę na taką najzwyklejszą babkę ma, ale czasami warto wypróbować coś nowego, więc może Was skuszę ;) Tą babkę piekę zawsze, gdy już naprawdę sama nie wiem, na co mam ochotę lub… Continue reading Babka marmurkowa

brunetkawkuchni
Babka bez tłuszczu, szybka i łatwa 179

Jest to pomysł na babeczkę bez tłuszczu. Pamiętam taką babkę z dzieciństwa. Smarowaliśmy ją masłem i dżemem. Coś jak słodka bułeczka. Ciasto – białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać i wsypywać cukier, co jakiś czas dodać po żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać do masy jajecznej. Wlać olej i mleko, dokładnie wymieszać. Dodać esencję

Kuchnia Pokoleń
Babka czekoladowa 121

babce cytrynowej przedstawiam Wam babkę mocno czekoladową, która ma jeszcze polewę z czekolady! Babka jest bardzo smaczna, miękka i aromatyczna. Polecam nie tylko na Wielkanoc. Składniki: • 125 g masła • 3/4 szklanki cukru • 2 jajka • 1 czekolada gorzka • 2 łyżki kakao • 1,5 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3/4 szklanki mleka Polewa • 1 czekolada(...)suchymi składnikami na przemian z mlekiem. • Piec 30 minut w temp 170 st.C. To jest porcja na dużą formę, ale ja zrobiłam trzy mniejsze babki. Polewa • Rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką i posmarować pędzelkiem babkę. • Pianki pociąć nożyczkami na płatki i zrobić kwiatki. Do środka włozyć

To co kocham
Wegańska marcepanowa babka 144

jest na tyle dekoracyjne, nie trzeba „papiru” do jej dekoracji i prosty przepis na samo ciasto. Można już bez problemu kupić przed świętami masę marcepanową, więc ta babka może być też spokojnie ciastem świątecznym, do tego banalnie prostym to jest to ciasto typu „wymieszaj i upiecz”, czyli fachowo nazywane „ucieranym”. Aha, żeby nie było(...)babka jest mięciutka i wilgotna, a nie żaden suchy wiór i piasek. ps. Jeżeli będziecie mieć okazję kupić gdzieś miedzianą formę do pieczenia to bierzcie w ciemno. Bałam się że cała babka się przyklei do tych „owocków” i będzie glut a nie ciasto, ale babsko pięknie wyszło z formy od razu po przewróceniu go na kratkę, gdy było

greenscarf
Babka na kwaśniej śmietanie 173

Przepyszna babka śmietankowa na kwaśnej śmietanie. Mimo mojego uwielbienia do ciast z owocami, kruchych tart, szarlotek i drożdżówek, czasami nachodzi mnie ochota na zwykłą babkę. Przepis na tą babkę znalazłam w swoim zeszycie z przepisami … jeszcze z podstawówki :) Nie jest to duże ciasto, wystarczy średniej wielkości karbowana foremka. Dla porównania, tutaj, znajduje się również babka śmietankowa , ale na słodkiej śmietance(...)kremówce. Obie pyszne, obie do upieczenia! Babka na kwaśniej śmietanie średniej wielkości karbowana foremka 60 g miękkiego masła 3 jajka w temp. pokojowej 1 szkl. cukru 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 180°C . Mąkę

Posadzone i zjedzone