babki - 8450 przepisów (strona:111/564)

Babka serowo - cytrynowa 174

Babka serowo - cytrynowa Przepis na tą babkę znalazłam w starej książce kucharskiej należącej do mojej mamy. Babka ta jest bardzo wilgotna i lekko kwaskowata, a jednocześnie delikatna w smaku. Dosyć prosto i szybko się ją przygotowuje, dlatego może być dobrą alternatywą jeśli gości mamy w drodze, moim zdaniem najlepsza jest jeszcze ciepła, choć podobno nie powinno się jeść wypieków(...)ubijając, cienką strużką wlewać olej. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć. Następnie dodać serek homogenizowany i sok z cytryny.  Przelać do keksówki lub foremki na babkę (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą), piec około 50 min. w temp. 180 st. do tzw. "suchego patyczka". (W zależności od wielkości foremki czas pieczenia należy wydłużyć lub skrócić

My sweet a life
MEGA CZEKOLADOWA BABKA BEZ MIKSERA 143

całego dnia w kuchni, trzeba korzystać z ciepłych dni pomyślałam. Włączyłam ,,wujka  Google'' i na wspaniałym blogu  MAGIA W KUCHNI  napotkałam na bardzo czekoladową i prostą babkę. Autorka przepisu korzystała z miksera, ja wymieszałam wszystko trzepaczką do jajek. Wyszła znakomita :) Bardzo czekoladowa i bardzo ciemna (na niektórych zdjęciach tego nie widać)  Moje dzieciaki rzuciły się(...)nią, l edwo zrobiłam foty.  Połowa zniknęła jeszcze ciepła ;) Jak myślicie chyba im smakowała? Mi bardzo :)  Babka wspaniale będzie się komponować z gałką  lodów  waniliowych  i jakimś owocowym sosem. Zróbcie koniecznie jak lubicie takie mocno czekoladowe cuda ;)  SKŁADNIKI: MOKRE 2 jajka 250 ml mleka 125 ml oleju kilka kropli olejku waniliowego 250 g wrzącej

Pani na deser
Ciasto cytrynowe - babka cytrynowa 582

Ciasto cytrynowe Babka cytrynowa to pyszne, wilgotne ciasto, które świetnie smakuje nie tylko w czasie świąt wielkanocnych, ale jest doskonałym dodatkiem do kawy o każdej porze roku. Można upiec je w formie babki lub w tzw. keksówce. Składniki na babkę cytrynową 5 jajek jedna szklanka mąki pół szklanki mąki ziemniaczanej jedna łyżeczka proszku do pieczenia jedna kostka masła jedna

Korniszonki
Babki i ciasta na Wielkanoc 141

Babka jest obowiązkowym wypiekiem na Wielkanoc. Poniżej kilka pomysłów na ten i inne wypieki typowo Wielkanocne. A więcej świątecznych przepisów znajdziecie: TUTAJ . Babka zebra    Babka cynamonowa     Babka czekoladowa z likierem kawowym   Babka cytrynowa   Keks   Piaskowiec Pisanka

Lena Gotuje
Babka trio 151

Duża, miękka i wilgotna babka idealna na Wielkanoc. Łatwa w wykonaniu i zawsze wychodzi. Dla uzyskania bardziej różowego koloru w malinowym smaku można dodać niewielką ilość czerwonego barwnika spożywczego, ale i bez tego babka dobrze smakuje :) Składniki: 1 3/4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju, 6 jajek, 1 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, kisiel malinowy, szczypta(...)czas miksując. Dodajemy żółtka, stopniowo mąkę i olej. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel, trzecia pozostaje bez mian. Wykładamy ciasto do formy na babkę: jasną masę, masę z kiślem, a na końcu z kakao. Przecinamy raz lekko ciasto po środku w okół komina - dzięki temu masa będzie ładnie wyglądała po upieczeniu. Pieczemy około

Lena Gotuje
BABKA CZEKOLADOWA Z SEREM 108

dość zwarte ale dość wilgotne. Nie znoszę ciast „suchych” czyli takich, które trzeba co chwilkę popijać kawą. Dodatek twarożku tworzy fajny wzór i świetnie podbija czekoladowy smak babki. Zaintrygował mnie sposób przygotowania ciasta, zazwyczaj babki kojarzą mi się z ucieraniem masła z cukrem i dodawaniem kolejno składników. Tu jest inaczej. Chyba prościej się już nie da. Mieszamy składniki(...)wodę-tak, też byłam zaskoczona, ale ciasto się upiekło bez zakalca. Na surowo miało fajną konsystencję, ale przekonana do niego na sto procent nie byłam. W sumie może ta babka czekoladowa nie jest moim faworytem ale swoich fanów w rodzinie znalazła:) BABKA CZEKOLADOWA Z SEREM CIASTO 2 szkl mąki tortowej 3 duże jajka 1,5 szkl cukru pudru

Pieguskowa Kuchnia
Włoska babka panettone - uproszczona wersja. 182

Panettone to rodzaj włoskiej babki spożywanej szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia czy też Nowego Roku. Proces powstawania tej babki jest bardzo długi więc ja mam dziś dla Was bardzo uproszczony sposób na jej wykonanie. Ciasto wypiekane jest w kształcie wysokiej kopuły więc bez specjalnej foremki będzie to nieco utrudnione. Ja użyłam foremkę oczywiście od firmy ALFATEC

Radość kipiąca uśmiechem.
PROSTA BABKA Z SUSZONYMI OWOCAMI BERBERYSU 142

Babka wychodzi miękka, wilgotna, pulchna, z lekko kwaśnym berberysem smakuje wyśmienicie. I jeszcze kilka słów o berberysie. Berberys to małe czerwone owoce, rosnące na krzewach. Zawierają dużo witaminy C, lekko kwaskowate w smaku. Wykorzystywane są między innymi do robienia konfitur i nalewek. Swoje zastosowanie mają również w lecznictwie, działają przeciwbólowo, przeciwbiegunkowo, pomagają w przemianie materii. Do babki wykorzystałam

Zrób to smacznie
BABKA "PIEGUSEK" 146

pyszną babkę makową (dobrze, że ta nie została zjedzona w jeden dzień i dziś mam wolne od pieczenia ciasta) :) Uwielbiam to ciasto. Jest lekkie, mięciutkie i puszyste z dużą ilością maku. Szybko się je przygotowuje. Doskonale się sprawdza przy każdej okazji. Idealne na Boże Narodzenie, można wtedy dodać do ciasta trochę skórki pomarańczowej albo aromatu pomarańczowego. Do babki wykorzystałam(...)Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam okrągłej o średnicy 24 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 45-50 minut. Zimną babkę można posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Kartoflak/Babka ziemniaczana - najlepsza, najsmaczniejsza 208

kilku dni mocno chodziła za mną chęć na babkę ziemniaczaną. Kiedyś danie robiono często w moim rodzinnym domu. Zawsze kiedy wydzielał się już pieczonej babki nie mogłam się doczekać kiedy będzie można kawałek zjeść. Sama potrawa pochodzi z północno-wschodniej Polski. W niektórych rejonach nazywana kartoflakiem, babką ziemniaczaną. Ale żeby nie przedłużać zapraszam do dalszej części postu, gdzie znajdziecie(...)szpatułą drewnianą. Tak wymieszaną masę przekładamy na formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 80 minut aż babka będzie z wierzchu złocistobrązowa :).  Smacznego

Gotuj z Mąką
Babka jogurtowa - pyszna, prosta i szybka! 140

Dzisiejszy przepis to prosta babka jogurtowa. Lekko wilgotna. Ale jest niezwykle prosta, szybka i bardzo smaczna.  Jeśli chcesz przygotować coś na szybko i smacznie to ten przepis jest dla ciebie! :) Składniki: 200g jogurtu naturalnego 1 kubek* cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 kubki* mąki 1 kubek* oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka *umyty kubek(...)mąkę i mieszamy z cukrem, i proszkiem do pieczenia. Mokre składniki przelewamy do składników suchych i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Następnie ciasto przelewamy do blachy w kształcie babki lub keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy. Jeśli patyczek jest suchy

Gotuj z Mąką
SZYBKA BABKA CZEKOLADOWA 189

wiecie u mnie w domu babka jest bardzo lubiana przez męża i często ją piekę. A że "dawno" nie było, więc był już na nią najwyższy czas. Tym razem postawiłam na babkę czekoladową. Szybkie i łatwe do zrobienia ciasto. Babka wychodzi bardzo puszysta i wilgotna. Wystarczy ją tylko posypać cukrem pudrem. A mężowi tak zasmakowała, że na drugi(...)mąką ziemniaczaną, stopniowo przesiewać do masy maślanej i mieszać mikserem na wolnych obrotach. Wymieszane ciasto przełożyć do keksówki. Piec w temperaturze 180'C około 50-60 minut. Ja trzymałam babkę w piekarniki 55 minut, ale czas pieczenia zależny jest od piekarnika

Zrób to smacznie
Szpinakowa babka gotowana 183

Bardzo dobra babka gotowana, polecam bardzo. Szpinak rozmrozić, mocno wycisnąć wodę. Odciśnięty szpinak zmiksować blenderem, wlać trochę oleju do szpinaku. Łatwiej się miksuje. Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny ubić na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli wlać szpinak, cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy na przemian z olejem(...)Dokładnie wymieszać. Formę do babki gotowanej wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wlać ciasto do formy i dokładnie zamknąć przykrywkę. Do dużego garnka wlać wodę do 3/4 wysokości formy. Na dno położyć szmatkę bawełnianą i wstawić formę. Gotować 1 godzinę i 35 -40 minut od zagotowania się wody. Zaraz po ugotowaniu odtworzyć formę i wyjąć babkę. Zostawić żeby odparowała

Kuchnia Pokoleń
Kulicz, babka wielkanocna. 118

smakowitych bakalii. Te babki wielkanocne pochodzą z kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Kulicz , to rosyjska nazwa tego ciasta, a na Ukrainie mówi się na nie paska .  Przepis na babkę wielkanocną wypatrzyłam w jednej z moich ulubionych książek kucharskich - MAMUSZKA autorstwa Olii Hercules . Składniki*: 500 g mąki pszennej luksusowej (typ 550) 150-200 g bakalii (rodzynki, żurawina, siekane orzechy(...)żółtkiem lub mlekiem. Rozgrzać piekarnik do temp. 100 stopni, wstawić puszki i piec 10 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 25 minut. Po ostudzeniu wyjąć babki z puszek i udekorować lukrem.  Lukier 3/4 szkl. cukru pudru utrzeć na gładką masę z 1 łyżką wody i 1 łyżką soku z cytryny lub pomarańczy. * Składniki

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania