Naszło mnie na babkę i nie wytrzymałam, musiałam upiec... Wypróbowałam nowy przepis i się nie zawiodłam. Babka wyszła aromatyczna a co najważniejsze bardzo wilgotna, inna niż wszystkie suche babki a to za sprawą dużej ilości kwaśnej śmietany. Ja takie proste ciasta najczęściej robię w środku tygodnia, na weekend wybieram bogatsze wypieki ale ta babka jest tak smaczna, że spokojnie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDawno nie było u mnie babki. Miałam ochotę na taką "mokrą" chociaż te piaskowe też lubię. Zrobiłam babkę z dodatkiem soku pomarańczowego i polałam dla wzbogacenia smaku i aromatu ponczem pomarańczowym. Szybko znikła więc musiała być dobra. Składniki: 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl maki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki proszku(...)końcu dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej formy i piec gór-dół w 170 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca zostawić babkę na około 8-10 minut w formie następnie wyjąć i jeszcze ciepłą babkę polać z wierzchu ponczem. Ostudzić. Poncz: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. *Formę metalową wysmarować i wysypać bułką tartą
Ala piecze i gotuje120g płatków owsianych, 120g łuskanego słonecznika, 60g łuskanych nasion dyni, 60g nasion siemienia lnianego, 60g oleju kokosowego (ok. 3 łyżek), 50g mielonego siemienia lnianego, 50g orzechów laskowych, 20g nasion babki płesznik (ok. 2 łyżek) (lub mieszanka nasion babki płesznika i łupin babki jajowatej), 20 g nasion chia (ok. 2 łyżek), 1 łyżka miodu płynnego, 1/3 łyżeczki soli, 330ml wody(...)godziny (w zależności od piekarnika) Łączny czas: ok. 2,5 h do 3h15 min. Temperatura: 180° C Orzechy włoskie można zmielić wtedy chlebek będzie się lepiej kroił. Mieszankę nasion babki płesznika i łupin babki jajowatej – można zakupić w biedronce. Jako foremka została użyta foremka aluminiowa do pieczenia – taka pakowana po 3 sztuki. Olej kokosowy w połączeniu z wodą
rozgotowanaburzowej i ulewnej nocy, nastał pochmurny, duszny i senny czwartek. Rozleniwienie rozleniwieniem, ale swoje trzeba zrobić i co najważniejsze, nakarmić domowników. Babkę a może powinnam napisać zapiekankę? Nieważne jak , ważne że było dobre i świetnie się sprawdza gdy zostaje ziemniaków z obiadu, a nie chce się lepić żadnych kluchów. Kiedyś już publikowała podobną potrawę, przepis(...)woli. Jeśli ktoś zechce dać pomidora radzę usunąć nasiona, w przeciwnym wypadku ciasto namoknie i zrobi się mało apetyczne. Pozostałe ciasto rozklepujemy na placek i przykrywamy wierzch babki, dokładnie zlepiając brzegi. Ostrym nożem na środku robimy dziurkę, aby para miała ujście. W przeciwnym wypadku będzie nam się podnosić i z przypieczenia nici. Przykrywamy, ustawiamy niewielki płomień
Dieta moja pasjaBabka z dynią? Owszem tak, bo faza dyniowa trwa u mnie w najlepsze. Szkoda by było nie wykorzystać potencjału dyni. Wzmacnia system immunologiczny, co o tej porze roku jest nie do przecenienia, działa odkwaszająco. Ma małą zdolność wiązania azotanów z gleby, dlatego nawet jeśli kupisz dynię w supermarkecie przyniesz do domu okaz eko. Babka jest w cudownie energetyzującym kolorze, idealna(...)pochmurne, bure dni. Mięciutka, wilgotna i co dzień to lepsza. Do upieczenia babki użyłam mąki orkiszowej i oleju zamiast masła, same zalety! Jeśli pieczesz babkę z tradycyjnej mąki pszennej dodaj tylko 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zwiększona porcja przeznaczona jest do cięższej mąki orkiszowej, której tutaj użyłam. Składniki: 250 g puree z dynii 4 jajka L 350 g mąki orkiszowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Babka ziemniaczana znana jest w niemal całej Polsce. Jest to tradycyjne danie kuchni żydowskiej - kugel , które przyjęło się w różnych regionach pod różnymi nazwami, stając się polskimi daniami regionalnymi: na Podlasiu i Suwalszczyźnie jest to właśnie babka ziemniaczana; na Śląsku i Mazurach to kartoflak ; pyrczok w Wielkopolsce; rejbak na Kurpiach; dla Lwowiaków to bulbynek ... Oczywiście dania różnią się troszkę między(...)woli kartofle, których w Polsce nie brakowało i nadal nie brakuje. W polskich wersjach regionalnych pojawia się mięso, głównie boczek – skwarki z boczku. Dla mnie najbliższa sercu jest nazwa „babka ziemniaczana” :) . Babkę ziemniaczaną lubią chyba wszyscy, no prawie wszyscy, warto czasem samemu ją przyrządzić. 2 kg ziemniaków mączystych, 200 g cebuli, 200 g boczku wędzonego parzonego, 2 - 3 jajka
królestwo garówbabka idealna zarówno na święta, jak i na dzisiejsze deszczowe popołudnie. Babka z adwokatem to charakterny wypiek: z jednej strony delikatna, a z drugiej zostawia na języku ostry posmak alkoholu. Świetnie oddaje naturę każdej normalnej baby 😉 Skorzystałam z popularnego przepisu Ewy Wachowicz na ciasto z ajerkoniakiem, od siebie dołożyłam mocne nasączenie oraz lukier. […] Artykuł Babka z adwokatem pochodzi
Wiszniówkagrzanie góra/dół, piec z 50-55 minut, do suchego patyczka, wystudzoną babkę przełożyć z formy do góry dnem na talerz w kąpieli wodnej 1 łyżkę śmietany gęstej, 1 polewę czekoladową toffi (wyjąć z opakowania) roztopić mieszając, ciepłą polewą polać wierzch babki, posypac posypką, zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy - babka jest bardzo smaczna, delikatna, aromatyczna...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępominiemy boczek, taka babka jest świetna jako dodatek do obiadowego mięsa. Ja polałam ją sosem koperkowo-czosnkowym. Nie jest szybka w przygotowaniu, ale raz na jakiś czas naprawdę warto. :-) Babka: 2 kg dużych, mączystych ziemniaków (unikamy młodych) 3 średniej wielkości cebule 250g boczku wędzonego 250g kiełbasy 2 jajka L 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku 3 łyżki(...)koperkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy. Łączymy z jogurtem greckim, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Sosem polewamy kawałki babki tuż przed podaniem
Szefowa kuchnigoście pukali już do drzwi.Właśnie to ciasto najmilej wspominam z dzieciństwa.W tamtych czasach nie piekło się się przepysznych , kremowych tortów,szczytem wypieków naszych mam było upieczenie takich " babek" na olejku .Dla dzieciaków to każda sobota była wielkim wydarzeniem zwłaszcza gdy mama dawała mi do umorusaną pałkę i miskę do oblizania.Do dziś pamiętam ten smak(...)dokładnie utrzeć i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sól.C iągle ucierając dodać mleko.Wlać ciasto do wysmarowanej masłem i wysyłanej bułką tartą formy na babkę.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.Pieczemy ok.45-50 minut.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiTruskawkowa babka na zimno jest banalna w przygotowaniu, choć pracę trzeba rozłożyć na kilka etapów ze względu na konieczność studzenia galaretki i czekania aż stężeją kolejne warstwy. Babka nie wyszła idealna, ale z pewnością jest godna polecenia, zwłaszcza na upalne, letnie dni. Jest lekka, mało słodka i naprawdę smaczna. :-) Może zdarzyć się, że galaretka nie będzie chciała wyjść do końca(...)cytrynowa 250-300ml śmietanki 30% 300g truskawek biszkopty 1. Z truskawek usuwamy szypułki. Galaretkę truskawkową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Na dnie silikonowej formy do babki układamy truskawki, wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki na około 3h, do całkowitego stężenia. 2. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku. Studzimy, co chwilę mieszając. 3. Kremówkę
Szefowa kuchniUwielbiam smak pomarańczy. Mogłabym je właściwie dodawać do wszystkiego, ale zawsze uważałam, że najlepiej komponują się ze słodkimi wypiekami. Dziś zapraszam Was na bardzo pomarańczową babkę. Idealne ciasto do kawy, na wieczór z bliskimi, które dodatkowo polane jest pysznym pomarańczowym lukrem i posypane słonecznymi wiórkami. Spróbujcie. Składniki: 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 średniej pomarańczy + 1 czubata(...)całość. Następnie wlewamy ciepłą (! nie gorącą) rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem mieszamy, aż do połączenia składników (jednolita, płynna masa). Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dobrze obsypanej kaszą manną keksówki. Babkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45 (do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, a następnie wyciągamy z keksówki. Przygotowujemy lukier
Słodkie okruszkiJeszcze w świątecznym akcencie przedstawiam przepis na dwukolorową babkę marmurkową. Przepis znalazła moja młodsza siostra Ola (lat 15) i tak zachwalała, że nie sposób jej było nie zrobić. Ubijanie tej babki chwilę trwa, ale dla efektu warto się postarać. Wg Oli babka zawsze wychodzi, mi też wyszła, więc w pełni się z nią zgadzam. Lukrem ozdabiała oczywiście też Ola, więc(...)ucieramy, aż wszystkie składniki się połączą. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy odłożoną wcześniej łyżkę mąki, a do drugiej łyżkę kakao. Każdą masę mieszamy. Foremkę do babki (średnica 23 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do przygotowanej foremki wykładamy część masy jasnej, następnie część masy ciemnej, z pomocą widelca robimy mazaki, następnie wykładamy resztę jasnej
psgotujemyDzień dobry! Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy babki, a szczególnie z czekoladą. Dlatego przygotowałyśmy babkę marmurkową, czyli połączenie babki waniliowej z kakaową. Czyż nie brzmi rewelacyjnie? Idealna na Wielkanoc, bo prezentuje się niezwykle okazale, ale również do codziennej popołudniowej kawy. Nic tylko upiec babę! A więc... Do dzieła! Składniki: 340 g mąki pszennej typ 500 230 g masła(...)piekarnika na około 70 minut. Sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem. Wykładamy po upieczeniu. W rondelku zagotowujemy 1/4 szklanki śmietanki. Dodajemy 150 g czekolady i mieszamy aż do uzyskania polewy. Polewamy babkę i dekorujemy. Smacznego
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoWitajcie :) Miałam dzisiaj ochotę na jakieś ciasto, widzę że dużo się ostatnio piecze babek z sokiem pomarańczowym , postanowiłam upiec i ja ale dodałam Multiwitaminę Tymbark. Babka wyszła pyszna mięciutka i najważniejsze że nie jest sucha. Do ciast użyłam Mąki tortowej Młynomag. Zapraszam do wypróbowania bo naprawdę warto :) Składniki : 5 jajek 1 cukier waniliowy 100 g roztopionego masła(...)mieszamy, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i jeszcze raz mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy margaryną , jeśli macie sylikonową to nie trzeba.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.Zimną babkę polewamy gotową polewą i dekorujemy według uznania. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili