Duża, miękka i wilgotna babka idealna na Wielkanoc. Łatwa w wykonaniu i zawsze wychodzi. Dla uzyskania bardziej różowego koloru w malinowym smaku można dodać niewielką ilość czerwonego barwnika spożywczego, ale i bez tego babka dobrze smakuje :) Składniki: 1 3/4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju, 6 jajek, 1 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, kisiel malinowy, szczypta(...)czas miksując. Dodajemy żółtka, stopniowo mąkę i olej. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel, trzecia pozostaje bez mian. Wykładamy ciasto do formy na babkę: jasną masę, masę z kiślem, a na końcu z kakao. Przecinamy raz lekko ciasto po środku w okół komina - dzięki temu masa będzie ładnie wyglądała po upieczeniu. Pieczemy około
Lena Gotujedość zwarte ale dość wilgotne. Nie znoszę ciast „suchych” czyli takich, które trzeba co chwilkę popijać kawą. Dodatek twarożku tworzy fajny wzór i świetnie podbija czekoladowy smak babki. Zaintrygował mnie sposób przygotowania ciasta, zazwyczaj babki kojarzą mi się z ucieraniem masła z cukrem i dodawaniem kolejno składników. Tu jest inaczej. Chyba prościej się już nie da. Mieszamy składniki(...)wodę-tak, też byłam zaskoczona, ale ciasto się upiekło bez zakalca. Na surowo miało fajną konsystencję, ale przekonana do niego na sto procent nie byłam. W sumie może ta babka czekoladowa nie jest moim faworytem ale swoich fanów w rodzinie znalazła:) BABKA CZEKOLADOWA Z SEREM CIASTO 2 szkl mąki tortowej 3 duże jajka 1,5 szkl cukru pudru
Pieguskowa KuchniaPanettone to rodzaj włoskiej babki spożywanej szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia czy też Nowego Roku. Proces powstawania tej babki jest bardzo długi więc ja mam dziś dla Was bardzo uproszczony sposób na jej wykonanie. Ciasto wypiekane jest w kształcie wysokiej kopuły więc bez specjalnej foremki będzie to nieco utrudnione. Ja użyłam foremkę oczywiście od firmy ALFATEC
Radość kipiąca uśmiechem.Babka wychodzi miękka, wilgotna, pulchna, z lekko kwaśnym berberysem smakuje wyśmienicie. I jeszcze kilka słów o berberysie. Berberys to małe czerwone owoce, rosnące na krzewach. Zawierają dużo witaminy C, lekko kwaskowate w smaku. Wykorzystywane są między innymi do robienia konfitur i nalewek. Swoje zastosowanie mają również w lecznictwie, działają przeciwbólowo, przeciwbiegunkowo, pomagają w przemianie materii. Do babki wykorzystałam
Zrób to smaczniepyszną babkę makową (dobrze, że ta nie została zjedzona w jeden dzień i dziś mam wolne od pieczenia ciasta) :) Uwielbiam to ciasto. Jest lekkie, mięciutkie i puszyste z dużą ilością maku. Szybko się je przygotowuje. Doskonale się sprawdza przy każdej okazji. Idealne na Boże Narodzenie, można wtedy dodać do ciasta trochę skórki pomarańczowej albo aromatu pomarańczowego. Do babki wykorzystałam(...)Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam okrągłej o średnicy 24 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 45-50 minut. Zimną babkę można posypać cukrem pudrem
Zrób to smaczniekilku dni mocno chodziła za mną chęć na babkę ziemniaczaną. Kiedyś danie robiono często w moim rodzinnym domu. Zawsze kiedy wydzielał się już pieczonej babki nie mogłam się doczekać kiedy będzie można kawałek zjeść. Sama potrawa pochodzi z północno-wschodniej Polski. W niektórych rejonach nazywana kartoflakiem, babką ziemniaczaną. Ale żeby nie przedłużać zapraszam do dalszej części postu, gdzie znajdziecie(...)szpatułą drewnianą. Tak wymieszaną masę przekładamy na formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 80 minut aż babka będzie z wierzchu złocistobrązowa :). Smacznego
Gotuj z MąkąDzisiejszy przepis to prosta babka jogurtowa. Lekko wilgotna. Ale jest niezwykle prosta, szybka i bardzo smaczna. Jeśli chcesz przygotować coś na szybko i smacznie to ten przepis jest dla ciebie! :) Składniki: 200g jogurtu naturalnego 1 kubek* cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 kubki* mąki 1 kubek* oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka *umyty kubek(...)mąkę i mieszamy z cukrem, i proszkiem do pieczenia. Mokre składniki przelewamy do składników suchych i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Następnie ciasto przelewamy do blachy w kształcie babki lub keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy. Jeśli patyczek jest suchy
Gotuj z Mąkąwiecie u mnie w domu babka jest bardzo lubiana przez męża i często ją piekę. A że "dawno" nie było, więc był już na nią najwyższy czas. Tym razem postawiłam na babkę czekoladową. Szybkie i łatwe do zrobienia ciasto. Babka wychodzi bardzo puszysta i wilgotna. Wystarczy ją tylko posypać cukrem pudrem. A mężowi tak zasmakowała, że na drugi(...)mąką ziemniaczaną, stopniowo przesiewać do masy maślanej i mieszać mikserem na wolnych obrotach. Wymieszane ciasto przełożyć do keksówki. Piec w temperaturze 180'C około 50-60 minut. Ja trzymałam babkę w piekarniki 55 minut, ale czas pieczenia zależny jest od piekarnika
Zrób to smacznieBardzo dobra babka gotowana, polecam bardzo. Szpinak rozmrozić, mocno wycisnąć wodę. Odciśnięty szpinak zmiksować blenderem, wlać trochę oleju do szpinaku. Łatwiej się miksuje. Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny ubić na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli wlać szpinak, cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy na przemian z olejem(...)Dokładnie wymieszać. Formę do babki gotowanej wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wlać ciasto do formy i dokładnie zamknąć przykrywkę. Do dużego garnka wlać wodę do 3/4 wysokości formy. Na dno położyć szmatkę bawełnianą i wstawić formę. Gotować 1 godzinę i 35 -40 minut od zagotowania się wody. Zaraz po ugotowaniu odtworzyć formę i wyjąć babkę. Zostawić żeby odparowała
Kuchnia Pokoleńsmakowitych bakalii. Te babki wielkanocne pochodzą z kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Kulicz , to rosyjska nazwa tego ciasta, a na Ukrainie mówi się na nie paska . Przepis na babkę wielkanocną wypatrzyłam w jednej z moich ulubionych książek kucharskich - MAMUSZKA autorstwa Olii Hercules . Składniki*: 500 g mąki pszennej luksusowej (typ 550) 150-200 g bakalii (rodzynki, żurawina, siekane orzechy(...)żółtkiem lub mlekiem. Rozgrzać piekarnik do temp. 100 stopni, wstawić puszki i piec 10 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 25 minut. Po ostudzeniu wyjąć babki z puszek i udekorować lukrem. Lukier 3/4 szkl. cukru pudru utrzeć na gładką masę z 1 łyżką wody i 1 łyżką soku z cytryny lub pomarańczy. * Składniki
Codziennik KuchennyWielkanoc, to czas na baby, baby drożdżowe . Muślinowe, zwykłe drożdżowe , migdałowe na drożdżach , ponczowe , szafranowe... Dzisiaj polecam przepis na babkę czekoladową drożdżową , według przepisu z książki Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku. Ta babka jest pyszna :) 6 jajek, 60 g cukru, 120 g czekolady deserowej, 250 g mąki pszennej, 30 g drożdży, 125 ml ciepłego mleka(...)wlać mleko z rozprowadzonymi drożdżami. Dalej ubijając dodać mąkę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki, wymieszać. Napełnić foremkę na babkę ciastem i odstawić na około 2 godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 40 minut. Ja upiekłam ciasto w foremkach na mini babki
królestwo garówjeśli chce, na siedem stron, i niech ma przy tym iluzję, że nie jest bezrobotna" . Edward Stachura Hm... czyż nie piękna definicja korzystania z każdej chwili w życiu? :) Na babkę serową natrafiłam w jednej z moich książek z ciastami, jednak sporo go zmodyfikowałam. Niby zwykła babka, ale dzięki dodatkowi tłustego twarogu długo jest świeża i lekko wilgotna. Jeśli lubicie babki(...)powstało dosyć gęste ciasto. Jeśli jednak byłby problem z jego wymieszaniem można dolać trochę mleka. Gotowe ciasto przełożyć do formy z kominkiem, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (aż do suchego patyczka). Gdy wystygnie przygotowujemy lukier z podanych składników i polewamy nim babkę
My simple kitchenSzybka i prosta w przygotowaniu pyszna babka marmurkowa! Przygotowanie tej babki nie zajmie Ci więcej, niż 30 minut. Ciasto jest idealna dla osób, które chcą szybko i sprawnie uporać się ze świątecznymi wypiekami. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 30 cm x 10 cm) Składniki: 1 szklanka cukru ½ kostki masła(...)proszek do pieczenia 4. Dodać mleko 5. Przelać część ciasta do formy 6. Do reszty masy dodać kakao 7. Przełożyć ciemną masę 8. Upiec babkę Pobierz wersję do druku: Pobierz Babka marmurkowa Artykuł Babka marmurkowa pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plczęści zestawienia- z potrawami "wytrawnymi". Popcornowe baranki, także do koszyczka :) http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/popcornowe-baranki.html Babka z jęczmieniem i chia(...)kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/03/wiosenna-babka-z-jeczmieniem-i.html Babka bez tłuszczu http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/03/babka-bez-tuszczu.html Babka cytrynowa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/02/babka-cytrynowa.html Babka ananasowa w płatkach kokosu http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/babka-ananasowa-w-patkach-kokosu.html Babka szpinakowa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/babka-szpinakowa.html Wielkanocny mazurek o smaku kokosowej princessy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/04/wielkanocny-mazurek-o-smaku-kokosowej.html Leśny sernik z nutą egzotyki http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/lesny-sernik-z-nuta-egzotyki.html Sernik z musem pomarańczowo- miechunkowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/sernik-z-musem-pomaranczowo-miechunkowym.html Sernik królewski http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/11/sernik-krolewski.html Serobrownie
Kuchnia w czekoladzieDalszy ciąg przepisów na babki :) . Tym razem czas na babkę drożdżową. Ciasto drożdżowe przeważnie pięknie wyrasta i według mnie jest łatwiejsze do pracy i w pieczeniu niż babki ucierane. Temp. pieczenia : 170 C Czas pieczenia : 50-60 minut źródło : gotujmy.pl Składniki: 3,5 szkl. mąki pszennej 50 g drożdży 1/2 szkl. cukru 7 jaj szklanka mleka 1/2 kostki(...)płyn. Wsypujemy opłukane rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy swoją objętość na ok. 45 minut. Formę do babki wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą .Wyłożyć wyrośniętym ciastem. Przykryć ściereczką i znowu poczekać ok. 30 minut. Piec ok. 50 minut w temp. 170 C. Gdy babka zaczyna się zbyt
Różne smaki w kuchni