babki - 8450 przepisów (strona:115/564)

Babka bez tłuszczu 142

Babka bez tłuszczu miała być tak naprawdę babką z tłuszczem. Przyznam się jednak szczerze- zapomniałam o nim :) Roztopiłam masło, a dokładnie margarynę i zostawiłam do przestudzenia... Babkę ukręciłam, przelałam do formy, wstawiłam do piekarnika, patrzę na kuchenkę, a tam tłuszcz :) Ale machnęłam ręką... Przecież nie będę wyciągać, mieszać ponownie i piec... I słusznie, bo była i tak smaczna :)  Zwłaszcza(...)foremki. Jeśli mamy inną najpierw musimy wysmarować ją tłuszczem, by nie było problemu przy wyciąganiu. Czekoladowe jajka układamy w niedalekich odstępach, lekko wpychamy je do masy za pomocą wykałaczki. Babkę pieczemy w temp. 170st C ok 50 minut. Jeśli wierzch zbytnio się rumieni, w trakcie możemy nakryć go folią aluminiową. Po upieczeniu nie wyciągamy z piekarnika przez ok 15 minut

Kuchnia w czekoladzie
Babka limonkowo-jogurtowa 93

może być świąt bez babki - ta jest szybka i prosta, na dodatek każdego dnia smakuje coraz lepiej. Składniki na 20 porcji : 225 g jogurtu naturalnego 5 jajek skórka i sok z 2 limonek 450 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 450 ml oleju 600 g mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru pudru (lub więcej(...)zależności od tego ile lukru chcemy mieć na babce :))   Wykonanie : Jogurt, jajka, 1/2 łyżeczki skórki z limonki i 2 łyżki soku, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na puszysty krem. Makę wymieszać z proszkeim do pieczenia, dodać do masy. Formę do babki (dużą - około 2, 5 l pojemności) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto. Piec

cucinare
Babka cytrynowa 93

Idealna babka na Wielkanoc:) Prosta, smaczna i pachnąca cytryną:) Długo szukałam przepisu, który przypominałby ten ze starego pożółkłego skoroszytu mamy i znalazłam taki na stronie Wielkie Żarcie dodany przez alidab. Składniki : 4 duże jaja 1 szklanki cukru (1 szklanka=0,25 l) 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 200 g stopionej margaryny starta(...)Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej kaszą manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (150 stopni dla termoobiegu) około 45 minut. Babki zazwyczaj posypuję cukrem pudrem albo robię lukier

cucinare
Babka majonezowa 89

jką dzieciaczków nie łatwo zrobić dobre ciasto ... są jednak jeszcze przepisy, które spieszą na ratunek mamom takim jak ja:) O babce majonezowej słyszałam jakiś czas temu i wtedy pomysł wydał mi się dziwny. Tymczasem święta tuż tuż i trzeba jakąś babkę upiec. Przeszukałam więc stronę Wielkie Żarcie i znalazłam przepis nadesłany przez Alinę Porazińską. Zrobiłam(...)babkę już dwa razy w dwóch wersjach: z dodatkiem kakao w polewie czekoladowej i z dodatkiem aromatu cytrynowego w cytrynowym lukrze. Każda z nich bardzo smakuje dużym i małym domownikom. To ciasto rzeczywiście robi się w przerwie na reklamę :) nawet jedno płaczące w łóżeczku dziecko i drugie chcące pomóc mamie robiąc przy tym ogromny

cucinare
domowa mieszanka mąk bezglutenowych (z błonnikiem witalnym) 158

Wzbogaciłam ją o błonnik witalny (oczyszczający). Myślę, że słyszeliście już o nim. A jeśli nie - jak najszybciej musicie poznać ten produkt! W skład błonnika oczyszczającego  wchodzą nasiona babki płesznik , która stanowi 80% oraz łupina babki jajowatej - 20%. Odgrywają one bardzo ważną rolę w diecie, ponieważ wspomagają proces przemiany materii, oczyszczają jelita, usuwają toksyny z organizmu i regulują(...)poziom cukrów we krwi. Babka płesznik zawiera substancje, które pęcznieją w jelitach i wpływają pozytywnie na proces przemiany materii. Babka płesznik wchłania niekorzystne substancje, które dostają się do organizmu wraz zjedzeniem. Pomaga w zaparciach i trawieniu, dlatego jest szczególnie polecana osobom z problemami jelitowymi. Babka jajowata jest rodzajem zioła, które zawiera duże ilości śluzu. Pęcznieje on w żołądku, przez

chili & sugar
Babka makowa 140

Dziś zapraszamy Was na babkę piaskowo-makową. Smaczna i wilgotna babka która na pewno Wam posmakuje Składniki: - 125 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 250 g cukru - 250 g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 135 g suchego maku - 2 łyżki soku z cytryny - masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dekoracja: - lukier czyli(...)cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut. Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Do wyciśniętego soku z cytryny dodajemy cukier puder i mieszamy do momentu aż zgęstnieje jednak będzie na tyle płynny aby dało się go wylać na naszą babkę

Kuchenne Wariacje
Babka cytrynowa na białkach 116

wypiekiem jestem zaskoczona, oczywiście pozytywnie. Babkę zrobiłam przez przypadek - zostało mi sporo białek po pączkach i kremie brulee , więc poszukałam przepisu na ich wykorzystanie. Prostszego nie mogłam znaleźć :) Babka wyszła baaardzo smaczna - puszysta, wilgotna i mięciutka o orzeźwiającym cytrynowym smaku. Polecam serdecznie. Składniki: 1 szklanka białek (8 szt.) 1,5 szklanki cukru 3 szklanki przesianej mąki 1 łyżeczka proszku(...)cytryny, wymieszać. 4. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem i piec przez ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180° C (na najniższym poziomie).  5. Ostudzoną babkę polać lukrem: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny/ wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku/ wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Na koniec babkę można posypać kandyzowanym cytronem

Domowa Cookierenka Agi
babka marmurkowa 118

chociaż wiem, że wszyscy pewnie mają już dość świąt i nie prędko z powrotem wrócą do kuchni żeby coś upichcić ;) A może jednak? Może na niedziele upieczecie babkę marmurkową? Kto powiedział, że babki piecze się tylko na Wielkanoc ;) BABKA MARMURKOWA przepis autorski // forma babkowa z kominem o śr. 23cm ~250g mąki pszennej ~3 jajka ~70g masła ~250g jogurtu naturalnego

chili & sugar
Babka krówkowa z adwokatem 161

Przepis na babkę zaczerpnęłam z czasopisma "Moje Smaki Życia" nr 4/2014. Babeczka wyszła bardzo dobra - puszysta, z wyczuwalną nutą adwokatu i ciągnącymi się krówkami. Jednak mam zastrzeżenia co do polewy. Po pierwsze, ciężko mi się ją rozprowadzało na cieście, gdyż była bardzo lejąca. Po drugie, polewa po zastygnięciu niemiłosiernie się lepiła, przez co uniemożliwiało mi to jedzenie babki(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko wymieszać. Na końcu dodać posiekane krówki. Ponownie całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Babkę piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut (sprawdzić patyczkiem). Ciasto wystudzić i wyjąć z formy. W międzyczasie przygotować polewę. Wszystkie składniki polewy umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia

My simple kitchen
Sernik tradycyjny 192

dostało. Były też jeszcze różowy raczki i bioły taky zygoweczki. Kołołcz abo mołbaby tyż rychli dómi piekli, nierozł jeszcze takoł mało babka, abo zajączka, co ekstra na stół był upieczony i szlajfą łowiązany. Jakbyście chcieli mieć fest żółty babki drożdżowy, to dodejcie do żółtek trocha soli, to banie aż czerwiona. Ale nołważniejszy na Wielkanoc był nowyj klejd, czansto uszyty(...)radują i wierzą w niego, choć tego zwyczaju ludzie ze Wschodu nie znali. A dobrze wierzyć w bajki i cuda roztómajte..." Prezentowałam już Wam do tej pory przepisy na babki (których jeszcze do świąt nie zabraknie na blogu), dlatego dzisiaj postanowiłam pokazać Wam sernik. Taki klasyczny, bez udziwnień. Na kruchym spodzie, z puszystą masą serową, polewą i bakaliami. Wprawdzie

My simple kitchen
5 Korzyści Zdrowotnych z jedzenia Gruszek. Ten napój to pozytywna bomba dla zdrowia! 144

babki płesznik (sprawdź tutaj),   1 szklanka wody mineralnej/filtrowanej,   1 łyżeczka Spiruliny w proszku (sprawdź tutaj).       Wszystkie składniki wrzuć do sokowirówki/blendera.   Nasiona babki płesznik zmiel i razem ze Spiruliną wymieszaj z rozdrobnionymi owocami i wodą.     Pij kilka razy w tygodniu.     Spirulina to doskonałe źródło białka (prawie(...)łyżeczka), dla wegetarian to świetne źródło białka.   Osobiście polecam tylko tą Spirulinę w proszku ( tutaj ), jest sprawdzona pzeze mnie i moją rodzinę - korzystam z niej codziennie.     Babka płesznik pochodząca z polskiego specjalistycznego gospodarstwa rolnego dostaniesz tutaj.           Sprawdź też inne popularne wpisy: Sok, który spala tłuszcz i zmniejsza Cellulit! Prosty Przepis

IzaGotuje
Kolorowa babka z białek 419

pojemnik przypada. Białka przechowuję w ten sposób w zamrażarce nawet przez kilka miesięcy, w oczekiwaniu na natchnienie i pomysł do ich spożytkowania. Świetnym sposobem na utylizację nadmiaru białek jest babka białkowa - szybka do przygotowania i z łatwo dostępnych składników. Wymaga jedynie ciut wcześniejszego planowania i wyjęcia z wyprzedzeniem z zamrażarki odpowiedniej ilości białek - zwykle wyjmuję je wieczorem i zostawiam(...)wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel, ostatnią część zostawić białą, dokładając do niej jedynie łyżkę mąki. Silikonową formę do babki natłuścić olejem, obsypać mąką lub kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Następnie wyłożyć do formy poszczególne części ciasta. Kolejność

Grunt to przepis!
Babka kawowa 128

Kawowa, chociaż smak kawy mało wyczuwalny:( Co oczywiście nie znaczy, że babka jest zła:) Wręcz przeciwnie, babka jest pyszna, bo ma lekki posmak czekoladowy i jest wilgotna od... kawy. Polecam. A Marzence - koleżance z pracy dziękuję za przepis. Składniki: 125 g margaryny (u mnie "Kasia"); 4 jajka; 2 szklanki cukru kryształu; 3 szklanki mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej(...)ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do formy i piec w temperaturze 180 o C przez około 1 godzinę. Upieczoną babkę wystudzić i polać polewą czekoladową. Uwaga: Babkę piekłam w formie babkowej z firmy Wilton, ale koleżanka moja piecze to ciasto w średniej tortownicy z kominkiem lub w dwóch małych keksówkach

In my kitchen
Babka drożdżowa z suszonymi śliwkami 164

drożdżowa z suszonymi śliwkami z Elsass. Upieczona w foremce babkowej idealna na wielkanocny stół, w każdej innej formie babka całoroczna. Delikatnie aromatyzowana śliwkami w rumie, przez co odrobinę wilgotniejsza od zwykłej baby drożdżowej. Podpieczone migdały nadają dodatkowego smaczku każdemu kawałkowi babki. Smaczne ciasto drożdżowe i na drugie śniadanie jak i do popołudniowej kawy. Idealna dla niecierpliwych, bo zagniatanie ciasta(...)foremce. Pozostawić przykryte folią na 1 godzinę, by wyrosło piekarnik rozgrzać do 200`C. Ciasto posmarować mlekiem i piec  30 minut pierwsze 10 minut studzić w foremce, następnie babkę wytrząsnąć z formy i studzic na kratce. Oprószyć cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
babka drożdżowa z rodzynkami 147

Pyszna, klasyczna i delikatna drożdżowa babka. Idealna nie tylko na Wielkanoc! SKŁADNIKI 2,5 szkl. mąki 3 dag drożdży 4 żółtka 1 jajko 2/3 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 100 g masła 100 g rodzynek Lukier cytrynowy 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wody PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże wymieszać z łyżką cukru(...)Rodzynki zalać gorącą wodą, tak żeby były przykryte. Po ok. 20 min. odcedzić. Reszte składników dokładnie wymieszać ręcznie lub mikserem z hakiem, dodać przygotowany zaczyn. Przygotować formę na babkę. Ja użyłam silikonowej, dlatego wysmarowałam ją tylko margaryną, przy metalowych należy posypać dodatkowo manną lub bułką tartą. Rodzynki oprószyć mąką i dodać do ciasta. Delikatnie zamieszać. Całość przełożyć do formy

zabawa smakiem

Proponowane wyszukiwania