Święta bez babki? Nie, to niemożliwe. W tym roku u mnie będzie babka marcepanowa. Jest wilgotna i pachnąca marcepanem. Dodałam również lekko zmiksowane płatki migdałów, które lekko chrupią i dodatkowo wzbogacają smak . Polałam lukrem migdałowym ale można też oprószyć cukrem pudrem. Składniki: 250 g masła 140 g cukru 1 łyżka cukru z wanilią 3-4 krople olejku migdałowego(...)krótko w blenderze płatki migdałów. Ciasto przelać do silikonowej formy z kominkiem. Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni z termoobiegiem około 1 godziny do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę zostawić około 15 minut w formie następnie wyjąć i ostudzić na metalowej kratce. Lukier migdałowy: Do mleka dodać olejek migdałowy i stopniowo dosypywać cukier puder i ucierać. Lukier powinien
Ala piecze i gotujePrzepyszna babka , która w wykonaniu jest ekspresowa, a efekt to kruchy, a zarazem odrobinę wilgotny wypiek, doskonały na Wielkanoc . Coś jak babka piaskowa, ale struktura nieco inna (choćby przez zmianę mąki pszennej na grubszą krupczatkę) i tu postawiłam na uproszczenie wykonania, dzięki czemu przygotowanie ciasta to tylko 5-7 minut :) a to dlatego, że odeszłam od standardowego ubijania jajek(...)brak już misek, mieszam w garnku". Gorzej, jeśli i garnki zajęte, bo a to zupa z wczoraj, a to mięso się marynuje, to znów jajka się gotują... A taka babka wielkanocna to tylko jedna brudna miska/garnek i umiejętność trzymania miksera :) Polecam przepis zabieganym ;) przypomnę tylko, że jest kaloryczna :D Przygotowując babkę z myślą o oblaniu jej czekoladą i udekorowaniu cukrową
Kolorowy PrzepisownikPOMARAŃCZOWO-KARDAMONOWA BABKA WIELKANOCNA! Puszysta, lekko wilgotna i bardzo aromatyczna! Nie zsycha się, bardzo długo utrzymuje świeżość, dzięki użyciu soku z pomarańczy, cukru o smaku pomarańczowym i świeżo zmielonych ziaren kardamonu, pachnie obłędnie! Oblana delikatnie lukrem śmietankowym i posypana aromatyczną przyprawą karmelowo-waniliową. Babka wielkanocna, która gwarantuje, że znika w kilka chwil. Polecam Wam gorąco na świąteczny stół! PRZEPIS(...)POMARAŃCZOWO-KARDAMONOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ! składniki: - 4 żółtka - 300 g mąki tortowej - 50 g mąki pszennej zwykłej - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 5 białek - 120 ml śmietanki 30% - 140 g cukru pudru - 1 opakowanie skórki pomarańczowej KOTANYI - 1 opakowanie cukru o smaku pomarańczowym KOTANYI - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - sok z średniego pomarańcza - 250 ml oleju rzepakowego - 1 łyżeczka roztartych w moździerzu
SMYKWKUCHNIBabka z jaj z serem to oczywiście Śniadanie z jajem, – czyli niedzielna tradycja jedzenia jajek na śniadanie. Gdy powiedziałam najstarszemu chłopakowi, że będzie babka z jaj zapytał, od kiedy to ciasta jadamy na śniadanie? Nazwa przepisu jest bardzo myląca 🙂 Składniki na: Babka z jaj z serem cztery jajka szklanka tartego sera żółtego –... Więcej The post Babka z jaj z serem
Magiczny GarnekSkworcu dostarcza mi tak wspaniałych herbat, że grzechem by było nie wpleść jej do moich domowych wypieków, babki już nie ma, bo bardzo szybko zniknęła przy porannej herbacie, ale jest pewne, że upiekę ją ponownie na święta. Składniki: - 45 dag mąki pszennej - 30 dag brązowego cukru - 5 jaj - 20 dag masła - 1/2 szklanki mleka - 3 płaskie łyżeczki proszku(...)puszystą masę. Z masłem łączymy mąkę, sól i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i chłodny napar z herbaty, miksujemy i powoli łączymy z masą jajeczną. 2. Formę na babkę smarujemy olejem i posypujemy mąką, wlewamy przygotowaną masę. Babkę pieczemy w 190 C, przez czas ok. 60-70 minut. Zanim babkę wyłączymy robimy test suchego patyczka. Lukier: Cukier puder dajemy
Apetyczna babeczkaSzybszej babki w przygotowaniu nie znam. Jest wilgotna, puszysta i obłędnie smakuje z likierem o smaku tiramisu. 4 jajka 1 szklanka cukru 250 ml oleju ¾ szklanki likieru o smaku tiramisu 1 ¾ szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dosypujemy cukier. Gdy się połączą wlewamy olej. Miksujemy na wolnych obrotach. Następnie(...)dolewamy likier i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Partiami dosypujemy do masy, miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiego ciasta. Formę do babki smarujemy masłem. Wylewamy gotową masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C. Pieczemy przez 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Odwracamy na talerz. Obsypujemy cukrem pudrem
VioletoweKucharzenieponoć ma też właściwości przeciwbólowe. Namówiłam Was? No to do dzieła! :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej trzykolorowej quinoy 5 łyżek mąki z żółtego grochu 2 łyżki mąki kasztanowej 1 łyżka babki płesznik 1 łyżka inuliny 1 łyżka nasion czarnuszki 2 łyżki roztopionego klarowanego masła 1 płaska łyżeczka soli 40 ml wody 150 gram koziego sera 2 - 3 łyżki dżemu(...)łyżeczka ziaren różowego pieprzu garść roszponki Wykonanie: Pieczywo można upiec wcześniej, może spokojnie leżeć kilka dni. Porcja, którą podałam staczy na około 10-12 kromeczek. Quinoę, mąki, babkę płesznik, inulinę, czarnuszkę, masło i sól mieszamy w misce i stopniowo dolewamy wody, dalej mieszamy do uzyskania konsystencji trochę gęstszej od jogurtu greckiego. Ciasto przekładamy na sylikonową matę do pieczenia, staramy się
Quinoa Raz!Naszło mnie na babkę i nie wytrzymałam, musiałam upiec... Wypróbowałam nowy przepis i się nie zawiodłam. Babka wyszła aromatyczna a co najważniejsze bardzo wilgotna, inna niż wszystkie suche babki a to za sprawą dużej ilości kwaśnej śmietany. Ja takie proste ciasta najczęściej robię w środku tygodnia, na weekend wybieram bogatsze wypieki ale ta babka jest tak smaczna, że spokojnie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDawno nie było u mnie babki. Miałam ochotę na taką "mokrą" chociaż te piaskowe też lubię. Zrobiłam babkę z dodatkiem soku pomarańczowego i polałam dla wzbogacenia smaku i aromatu ponczem pomarańczowym. Szybko znikła więc musiała być dobra. Składniki: 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl maki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki proszku(...)końcu dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej formy i piec gór-dół w 170 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca zostawić babkę na około 8-10 minut w formie następnie wyjąć i jeszcze ciepłą babkę polać z wierzchu ponczem. Ostudzić. Poncz: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. *Formę metalową wysmarować i wysypać bułką tartą
Ala piecze i gotuje120g płatków owsianych, 120g łuskanego słonecznika, 60g łuskanych nasion dyni, 60g nasion siemienia lnianego, 60g oleju kokosowego (ok. 3 łyżek), 50g mielonego siemienia lnianego, 50g orzechów laskowych, 20g nasion babki płesznik (ok. 2 łyżek) (lub mieszanka nasion babki płesznika i łupin babki jajowatej), 20 g nasion chia (ok. 2 łyżek), 1 łyżka miodu płynnego, 1/3 łyżeczki soli, 330ml wody(...)godziny (w zależności od piekarnika) Łączny czas: ok. 2,5 h do 3h15 min. Temperatura: 180° C Orzechy włoskie można zmielić wtedy chlebek będzie się lepiej kroił. Mieszankę nasion babki płesznika i łupin babki jajowatej – można zakupić w biedronce. Jako foremka została użyta foremka aluminiowa do pieczenia – taka pakowana po 3 sztuki. Olej kokosowy w połączeniu z wodą
rozgotowanaburzowej i ulewnej nocy, nastał pochmurny, duszny i senny czwartek. Rozleniwienie rozleniwieniem, ale swoje trzeba zrobić i co najważniejsze, nakarmić domowników. Babkę a może powinnam napisać zapiekankę? Nieważne jak , ważne że było dobre i świetnie się sprawdza gdy zostaje ziemniaków z obiadu, a nie chce się lepić żadnych kluchów. Kiedyś już publikowała podobną potrawę, przepis(...)woli. Jeśli ktoś zechce dać pomidora radzę usunąć nasiona, w przeciwnym wypadku ciasto namoknie i zrobi się mało apetyczne. Pozostałe ciasto rozklepujemy na placek i przykrywamy wierzch babki, dokładnie zlepiając brzegi. Ostrym nożem na środku robimy dziurkę, aby para miała ujście. W przeciwnym wypadku będzie nam się podnosić i z przypieczenia nici. Przykrywamy, ustawiamy niewielki płomień
Dieta moja pasjaBabka z dynią? Owszem tak, bo faza dyniowa trwa u mnie w najlepsze. Szkoda by było nie wykorzystać potencjału dyni. Wzmacnia system immunologiczny, co o tej porze roku jest nie do przecenienia, działa odkwaszająco. Ma małą zdolność wiązania azotanów z gleby, dlatego nawet jeśli kupisz dynię w supermarkecie przyniesz do domu okaz eko. Babka jest w cudownie energetyzującym kolorze, idealna(...)pochmurne, bure dni. Mięciutka, wilgotna i co dzień to lepsza. Do upieczenia babki użyłam mąki orkiszowej i oleju zamiast masła, same zalety! Jeśli pieczesz babkę z tradycyjnej mąki pszennej dodaj tylko 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zwiększona porcja przeznaczona jest do cięższej mąki orkiszowej, której tutaj użyłam. Składniki: 250 g puree z dynii 4 jajka L 350 g mąki orkiszowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Babka ziemniaczana znana jest w niemal całej Polsce. Jest to tradycyjne danie kuchni żydowskiej - kugel , które przyjęło się w różnych regionach pod różnymi nazwami, stając się polskimi daniami regionalnymi: na Podlasiu i Suwalszczyźnie jest to właśnie babka ziemniaczana; na Śląsku i Mazurach to kartoflak ; pyrczok w Wielkopolsce; rejbak na Kurpiach; dla Lwowiaków to bulbynek ... Oczywiście dania różnią się troszkę między(...)woli kartofle, których w Polsce nie brakowało i nadal nie brakuje. W polskich wersjach regionalnych pojawia się mięso, głównie boczek – skwarki z boczku. Dla mnie najbliższa sercu jest nazwa „babka ziemniaczana” :) . Babkę ziemniaczaną lubią chyba wszyscy, no prawie wszyscy, warto czasem samemu ją przyrządzić. 2 kg ziemniaków mączystych, 200 g cebuli, 200 g boczku wędzonego parzonego, 2 - 3 jajka
królestwo garówbabka idealna zarówno na święta, jak i na dzisiejsze deszczowe popołudnie. Babka z adwokatem to charakterny wypiek: z jednej strony delikatna, a z drugiej zostawia na języku ostry posmak alkoholu. Świetnie oddaje naturę każdej normalnej baby 😉 Skorzystałam z popularnego przepisu Ewy Wachowicz na ciasto z ajerkoniakiem, od siebie dołożyłam mocne nasączenie oraz lukier. […] Artykuł Babka z adwokatem pochodzi
Wiszniówkagrzanie góra/dół, piec z 50-55 minut, do suchego patyczka, wystudzoną babkę przełożyć z formy do góry dnem na talerz w kąpieli wodnej 1 łyżkę śmietany gęstej, 1 polewę czekoladową toffi (wyjąć z opakowania) roztopić mieszając, ciepłą polewą polać wierzch babki, posypac posypką, zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy - babka jest bardzo smaczna, delikatna, aromatyczna...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię