babki - 8450 przepisów (strona:123/564)

Babka wielkanocna (cytrynowa) 151

naszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Wraz z córka w tym roku przygotowałam Babkę wielkanocną cytrynową , które nie tylko jest łatwa do upieczenia, ale też zawsze wychodzi. Składniki: ciasto:  - 200 g mąki pszennej (u mnie tortowa typ 450) - 1/2 szklanki cukru - 110 g oleju rzepakowego - sok z 1 dużej cytryny - skórka z 1 cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka (u mnie L) dekoracja: lukier cytrynowy: - 1 łyżka soku z cytryny - cukier puder - kolorowa posypka cukrowa Forma:  silikonowa forma na babkę Przygotowanie: Jajka bez rozdzielania miksuję w dużej misce przez minimum 5 minut z dodatkiem cukru. Do ubitej masy dodaję olej rzepakowy, sok i skórkę z cytryny startą na tarce o drobnych

Kuchnia co dnia
Wielkanocne wypieki (Dolci di Pasqua) 153

cuore  😘 Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia)   Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) Wielkanocny sernik - wilgotny i delikatny, bez spodu (Cheesecake con yogurt greco e ricotta) Babka czekoladowo-bananowa (Ciambella al cioccolato e banane) Włoski sernik z kaszki semolino(...)tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Crostata di ricotta e crema pasticcera) Mazurek amaretto (Crostata con crema agli amaretti) Bezglutenowa kokosowa babka z kremem stracciatella (Ciambella al cocco con crema stracciatella, senza glutine) Bananowa babka z orzechami i rodzynkami (Torta di banane, noci e uvetta) Babà w rumie (Babà al rhum) Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Babka serowa z twarogiem 181

Babka z twarogiem jest wilgotna i bardzo smaczna. Sera nie widać i nie wiedząc o nim trudno zgadnąć co zawiera ciasto. Babka serowa to szybkie do zrobienia i łatwe ciasto. Idealna babka dla kogoś, kto boi się bab drożdżowych albo takie mu po prostu nie wychodzą. Lekko serowy posmak jest słabo wyczuwalny, ale nadaje babce ciekawej nuty. Polecam serdecznie! ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Babka cytrynowa z gotowanymi cytrynami 146

niedosyt jeśli chodzi o przepisy na różne wypieki, a zwłaszcza na wypieki świąteczne. Dlatego poszukuję coraz to nowych inspiracji i nowych smaków. Tak jest np. z sernikami , szarlotkami i babkami świątecznymi . Dzisiejszy przepis, oryginalny na babkę w której zawarta jest moc cytryn, pochodzi od kucharza warszawskiego z 1895 roku. Od tej pory doczekał się wielu zmian i modyfikacji. Ale jedno(...)zmieniło, w tej babie zawarte są gotowane cytryny. Ot to cały sekret. Zapraszam Was do przepisu z moimi zmianami. Do mojej baby dodałam mielone migdały, które zapewnią, że babka dłużej zachowa świeżość. Składniki: 2 cytryny (najlepsze niewoskowane) Sok z 1 cytryny 7 dużych jajek dużych ze wsi 250 g cukru 250 g mąki pszennej tortowej 100 g mielonych migdałów

Kuchnia u Krysi
Babka piaskowa cytrynowa 143

Uwielbiam babki. Na świątecznym stole obowiązek! W tym roku kupiłam sobie nową foremkę na babkę. Taką małą, do koszyczka. Musiałam ją już przetestować. Jest cudowna, a babeczka z niej wyszła idealnie :) Pyszna, piaskowa, cytrynowa! Czegóż chcieć więcej? Idealna na święta :D Babka piaskowa cytrynowa kostka margaryny  20 dag cukru 15 dag mąki  15 dag mąki ziemniaczanej

Gotuję Testuję
Babka drożdżowa 173

pomponem większym od mojej głowy. Dziś śmieję się z tego i mówię, że mam co wspominać, ale wtedy do śmiechu mi nie było. Wspominam też ciasto drożdżowe, w formie babek i chlebów. Taka lekko słodka babka wyśmienicie smakowała z szynką i ćwikłą. Czerstwa, idealnie pasowała do ciepłego mleka. Nie piekę zbyt wiele na święta, ale taka drożdżowa baba na stole(...)Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto za pomocą rąk (lub miksera). Odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość – powinno wystarczyć ok. 30 min.  Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i lekko wysypanej mąką krupczatką lub kaszą manną.  Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 15 minut.  Pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym

bistro mama
Pomarańczowa babka z żurawiną 130

Mięciutka, lekka jak puch, pachnąca aromatyczną pomarańczą, z kawałkami słodkiej żurawiny. Tak w wielkim skrócie można by opisać tę babkę. Szczerze powiem, że babki nie należą do ciast za którymi jakoś szczególnie przepadam, jestem co do nich po prostu neutralna. Nie przekonują mnie do siebie tym, że w większości są suche i w momencie ich jedzenia trzeba przepijać je wodą(...)babką jest zupełnie inaczej. Dzięki temu, że w jej składzie jest sok pomarańczowy jest ona lekka ale jednocześnie wilgotna. Do tego suszona żurawina, która nadaje słodyczy i pyszne wielkanocne ciasto gotowe Składniki: 420g mąki pszennej, przesianej przez sitko 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 300g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 200g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek

Życie ze smakiem
Bezglutenowa babka piaskowa 129

przepis to będzie HIT! Babka piaskowa! Łatwa w wykonaniu, prosta, szybka i na dodatek bez glutenu i zbóż. Cały pakiet! All in one. Myślę, że ją polubicie od pierwszego zrobienia. Za 2 tyg Wielkanoc a dopiero całkiem niedawno świętowaliśmy Nowy Rok… – dlatego na szybko wjeżdża na bloga przepis na klasyczną, wielkanocną, babkę piaskową. Pisałem już przy okazji TEGO(...)połączy. Przelewamy do silikonowej formy ( u nas 16 cm ) i pieczemy w 180 stopniach przez około 55 minut, lub do czasu aż patyczek wbity w środek będzie wychodził suchy/czysty. Babka piaskowa najlepiej smakuje polana czymś dobrym, np. czekoladą lub lukrem. Smacznego! Artykuł Bezglutenowa babka piaskowa pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą... 175

mikserem składniki forma silikonowa z kominkiem 24 cm, masę przełożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, do suchego patyczka, babkę wystudzić w formie i zimną wyjąć na talerz czekoladę o smaku pomarańczy razem z sokiem wyciśniętym z pomarańczy sokiem w garnuszku na małym ogniu roztopić mieszając i od razu polać(...)wierzch babki, zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy - makowa babka jest bardzo łatwa, szybka i przede wszystkim pyszna, polewa z czekolady pomarańczowej z sokiem pomarańczowym smakuje wybornie na tej babce..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babka jogurtowa 717

Wielkanocnych babek ciąg dalszy :) Im więcej czytam o tradycyjnych wielkanocnych wypiekach, tym bardziej zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele mam jeszcze do wypróbowania! Ale po kolei. Dzisiejsza babka jest mniej krucha niż babka majonezowa , bardziej zbita, mocno wilgotna – przypomina trochę babkę mojej babci , ale wyraźnie czuć w niej wanilię, a jagurt sprawia, że nie wysycha tak szybko. Piekłam

Ciastkozercy
Babka z coca colą 173

Witajcie :) Przy piąteczku mam dla Was przepis na szybką i prostą w wykonaniu babkę z coca colą.  Do sobotniej kawki będzie w sam raz Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 5 jajek  1 kopiasta szklanka cukru 2,5 szklanki mąki typ 550 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka kakao gorzkiego 1 szklanka coca coli 1/2 szklanki oleju(...)cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy coca colę i olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i  kakao, następnie delikatnie mieszamy. Foremkę do babki natłuszczamy i przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, moje ciasto piekło się około 50 minut. Upieczoną babkę wyciągamy z formy i odstawiamy do przestygnięcia

Sama słodycz i szczypta chili
Babka pomarańczowa 121

choć do Wielkanocy jeszcze trochę czasu zostało, mroźna zima za oknem  a wiosny jeszcze pewnie długo nie zobaczymy, niemniej odświeżam przepis na babkę piaskową z nutą pomarańczy. Pyszna , delikatna i .... pomarańczowa;) SKŁADNIKI: 1 p. masła 4 jaja 1 szkl cukru ( 200 g) 1 szkl. mąki pszennej ( 130 g ) 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej ( 110 g) 1,5 łyżeczki proszku(...)cukrem waniliowym. Do jajek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, oraz skórkę kandyzowaną pomarańczową i aromat . Wymieszać, powoli dolewać masło uważając, by nie było grudek. Formę do babki posmarować masłem i opruszyć bułką tartą, napełnić do 3/4 wysokości i piec ok 30-40 min. w temp 195- 200 st C (sprawdzić patyczkiem). Babkę ostudzić i przygotować

Z Marcepanem
Piegusek – babka z białek 196

Piegusek – babka z białek W kuchni nic nie powinno się zmarnować. Białka pozostałe od żółtek zużytych do pączków i faworków również. Polecam je wykorzystać do upieczenia pysznego ciasta z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami. To łatwy i pyszny sposób na pozbycie się nadwyżki białek :))   Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka białek (około 6-7 sztuk ) 1 szklanka(...)pieczenia, dodajemy rodzynki oraz mak i mieszamy delikatnie łyżką *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka *** *** Po wyjęciu z foremki, babkę możemy posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub polukrować *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ZEBRA Z BIAŁEK PRZEPIS TUTAJ BABKA Z BIAŁEK Z JABŁKIEM PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNA

Blog z Apetytem