Pomysł na tę babkę od razu mnie zaintrygował :) Ciemno czekoladowa babka w białe serowo-kokosowe kropeczki wyglądała bardzo fajnie i miałam wielką nadzieje, że będzie też równie smaczna. Nie zawiodłam się ... mocno czekoladowa (użyłam czekolady z 70% kakao), wilgotna i po 2 dniach równie pyszna jak i w dniu upieczenia. Musze jedynie popracować nam kropeczkami. Następnym razem(...)zrobię je mniejsze, a zdecydowanie więcej, aby efekt wizualny był jeszcze lepszy. Polecam gorąco przepis wszystkim fanom babek. Przepis pochodzi z bloga KUCHNIA KROKUSIA Składniki: Na białe kulki: 25 dkg sera białego 1 żółtko 2 łyżki cukru 5 łyżek kokosu Na ciasto: 3 jajka 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl. mąki
Walijskie Pichcenieszklanki śmietany kremówki 36 % natka pietruszki (dużo!) 2 cebule 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku na babkę: 1,2 kg ziemniaków 4 jajka 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatałowa masło bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę miksujemy w malakserze, przełożyć na gazę aby odcedzić nadmiar płynu. Do masy(...)powstał po odcedzeniu ziemniaków. Mieszamy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Przekładamy do blaszki ziemniaczaną masę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni) i pieczemy ok. 45 minut aż wierzch babki się zarumieni. Wyjmujemy babkę z piekarnika, aby odpoczęła. Z perliczki ściągamy skórę, oddzielamy mięso od kości. Najlepiej podzielić na 6 części, nogi, skrzydła, piersi wtedy łatwiej sie luzuje mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWkrótce Wielkanoc, może dlatego naszło mnie na babkę cytrynową. Chciałam żeby była wilgotna i puszysta, ponieważ suchych, zatykających babek, to ja nie lubię. Zaryzykowałam i popełniłam babkę majonezową. W życiu nie upiekłam lepszej: puszysta, lekka, wilgotna, z lekkim cytrynowym posmakiem! Od dziś moja ulubiona))) Majonezu nie czuć nic a nic, a robi ją się tak szybko, jak zjada. Przepis(...)troszkę zmodyfikowany) pochodzi z serwisu Wielkie Zarcie (click) . Majonezowa babka cytrynowa Składniki na keksówkę 11x30cm: 90 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 1 szkl. cukru 3 łyżki majonezu 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny(bio) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia
Mia Cucina SofietaSzynka po staropolsku Schab rajców nadziewany jajkiem i groszkiem BABKI, MAZURKI, SERNIKI Wielkanocny zajączek limonkowy Wielkanocny zajączek jogurtowy Babka z porzeczkami Babka serowo - cytrynowa Babka żurawinowa Babka serowa Drożdżowa baba wielkanocna z czekoladą Babka z kardamonem(...)Babka z szafranem Babka kakaowo - cytrynowa Mazurek z wiśniami i masą kawową Mazurek kokosowo - czekoladowy z nutką pomarańczy Wielkanocny mazurek z masą krówkową Mazurek fistaszkowy z czekoladą Mazurek kokosowy na kruchym cieście Mazurek z białek Mazurek orzechowy na andrucie
Z miłości do słodkościwydajne, a ponadto nie rozrzedzą nam ciasta. Zapraszam do wspólnej zabawy! Data publikacji postu - 21.06.2014 (sobota) rzez cały dzień. Link do akcji na Fcb: https://www.facebook.com/events/244627739067050/ RÓŻOWA BABKA MAJONEZOWA /przepis od babci modyfikowany i ulepszony/ 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru (u mnie ksylitol) 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku(...)mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek, delikatnie razem łącze z masą jajeczną. Na samym końcu dodaję majonez, aromat i barwnik, mieszam dokładnie szpatułką i przelewam na natłuszczonej formy do babki z kominkiem, wstawiam do piekarnika. Piekę w 170 stopniach przez około 50 minut. Studzę. Wystudzoną babkę pokrywam lukrem i zostawiam na około godzinę, by lukier stwardniał. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itkiSuper prosta i do tego bardzo smaczna babka majonezowa z dodatkiem rodzynek. W 15 minut ciasto jest już gotowe do pieczenia! Składniki 4 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej dowolny olejek do ciasta 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek Przygotowanie Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać majonez(...)olejek zmiksować. Dodać obie mąki i proszek, miksować chwilę i dorzucić rodzynki, wymieszać. Formę do babki natłuścić smalcem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy. Piec w temp. 185 stopni, grzałka górna+dolna około 40 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu i ostygnięciu, babkę polać polewą czekoladową. Autor przepisu: Beata The post Babka majonezowa z rodzynkami
Wasze Przepisydeser do zrobienia z dziećmi. Proste wielkanocne ciasteczka jajeczka z lemon curd Jaki deser zawsze robicie na Wielkanoc? W moim domu mamy kilku faworytów, m.in. sernik, ciasto marchewkowe i babka drożdżowa. Niedawno dołączyły do nich urocze wielkanocne ciasteczka jajeczka z kremem cytrynowym . Te pyszne, kruche ciasteczka są podwójnie cytrynowe – w samych ciastkach znajdziecie skórkę otartą z dwóch cytryn(...)wstawisz je do piekarnika wyjęte prosto z chłodu, będziesz mieć większą gwarancję, że nie stracą kształtu. Sprawdź też inne desery na Wielkanoc: Ciasto marchewkowe – prosty przepis Sernik królewski Babka drożdżowa wielkanocna Babka marmurkowa Wilgotna babka cytrynowa Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem Drukuj Wielkanocne ciasteczka jajeczka z lemon curd #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full
Na-talerzu.plPrzepis na tradycyjną babkę dwukolorową, taką ze starego przepisu babci. Babka jest bardzo puszysta, wilgotna i ma bardzo przyjemną strukturę dzięki zastosowaniu odpowiednich proporcji składników. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 60 min SKŁADNIKI (na keksówkę 22×8 lub nieco większą, sprawdzi się też forma na babkę o pojemności ok. 1,5 l) 4 jajka
Słodki BlogDzisiaj przepis na babkę z migdałami, jest zwarta, wilgotna i smaczna. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, polecam. SKŁADNIKI : 3/4 szklanki cukru (szklanka ma pojemność 250 ml ) 5 jajek 200 g masła ( temperatura pokojowa) 1 cukier migdałowy 15g 250 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia migdały cięte do posypania formy masło do wysmarowania(...)ucieramy z cukrem i cukrem migdałowym, następnie dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy. Wsypujemy mąkę z proszkiem, mieszamy i na koniec ubitą pianę z białek. Formę na babkę smarujemy masłem oraz wysypujemy płatkami migdałów. Ciasto pieczemy około 40-50 minut, temperatura 180 %, funkcja góra/dół lub termoobieg. Babkę po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimną
Kulinarne Fantazje Mariolicukrem. Następnie dodajemy stopniowo jajka cały czas miksując. Następnie dodajemy suche składniki oraz mleko i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki na babkę (natłuszczonej i obsypanej bułką tartą). Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min. Upieczona i wystudzoną babkę polewamy lukrem. Lukier robię na oko: trochę
Domowy Smak Jedzeniaidealne dla osób z nietolerancją glutenu lub tych, którzy preferują zdrową dietę . Właściwości zdrowotne krakersów z nasion Moje ulubione nasionka do przygotowania krakersów to słonecznik, sezam, chia , babka płesznik , siemię lniane i pestki dyni. Każde z tych nasion ma swoje unikalne walory smakowe i zdrowotne, które dodają niezwykłego charakteru tym chrupiącym przysmakom. Słonecznik jest bogaty w witaminę E oraz zdrowe(...)tłuszcze, natomiast sezam dostarcza wielu minerałów, takich jak wapń czy żelazo. Chia, znane ze swojej wysokiej zawartości błonnika, dodaje krakersom dodatkowej chrupkości, a babka płesznik jest źródłem kwasów omega-3. Siemię lniane to doskonałe uzupełnienie diety w błonnik i witaminę B, natomiast pestki dyni są bogate w cynk i magnez. Jak przyrządzić krakersy z nasion? Aby przygotować te pyszne krakersy
codojedzeniaJeśli szukacie przepisu na pyszną, drożdżową babkę – wypróbujcie koniecznie ten przepis. Idealny wielkanocny wypiek, który przygotujecie prosto i przyjemnie! Babka wielkanocna jest elementem, którego na świątecznym stole nie może pod żadnym pozorem zabraknąć. Babka wcale jednak nie musi być nudna! Możecie przygotować ją na dziesiątki (a może nawet setki) sposobów: piaskową, ucieraną, czekoladową, migdałową, ... Artykuł Wielkanocna babka drożdżowa pochodzi
Pogotujmy.plBabka z galaretki i owoców Dziś mam dla Ciebie przepis na pyszny deser, to babka z galaretki i owoców. Na marginesie babkę przyniosłam też do jednego z odcinków Pytania na Śniadanie → zobacz tutaj Desery z galaretką - Gatita w Pytanie na Śniadanie . Za oknem coraz cieplej, więc powoli przychodzi czas na letnie desery. Mamy też coraz więcej sezonowych owoców, trzeba(...)nich korzystać ile się da. A jak przygotować najprostszy deser na upalne dni? Oczywiście z kolorowych galaretek. Ich zrobienie jest dziecinnie proste, jedynie potrzebujemy trochę czasu, żeby zastygły. Babka z galaretki i owoców przepięknie prezentuje się na stole i jestem pewna, że posmakuje wszystkim: i dzieciom i dorosłym. Przepis na nią nie jest skomplikowany, to zaledwie trzy składniki, natomiast wymaga
Kulinarne przygody GatityChyba nie znam osoby, która nie lubiłaby dobrze zrobionej babki piaskowej… 🙂 Kolejną moją propozycją na świąteczne ciasto jest właśnie babka pomarańczowa z dodatkiem suszonej żurawiny. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi wyśmienite – jest puszyste, delikatne, o cudownym zapachu pomarańczy, a jej wykończenie w postaci polewy z białej czekolady robi świetną robotę! Babka pomarańczowa z żurawiną -- AleTorcik! | Przepisy na pyszne
AleTorcik