Babka cytrynowa jest łatwa do zrobienia, bardzo aromatyczna i rozpływa się w ustach. Idealna na Wielkanoc. Babkę pieczemy w formie z kominem (średnica 22 — 25 cm). Nowy post Babka cytrynowa pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceŚwięta za pasem więc czas pomyśleć o przepisie na jakąś pyszna babkę :) Ja wynalazłam babkę majonezową z karmelem w książce Thermomix . Przyznam się że nigdy nie piekłam ciasta z majonezem ale to jest pyszne(...)Zapraszam :) Przepis na to ciasto jest na 2 foremki 10/ 20 , ja upiekłam z połowy porcji w foremce do babki z kominkiem. Składniki : 8 jajek 300 g cukru 170 g mąki tortowej 180 g mąki ziemniacznej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 l majonezu 2 cukry waniliowe Masa krówkowa Wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie : Jajka ubić
Sama słodycz i szczypta chiliDziś zapraszam na babkę pachnącą pomarańczami. To doskonała propozycja na wielkanocny stół. Każdemu będzie smakować. ZAPRASZAM!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 kostki margaryny (125g), skórka otarta z jednej pomarańczy, 50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy, Dodatkowo: 150g cukru pudru, 1,5 łyżki przegotowanej(...)ubijając cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną, gorącą margarynę. Mieszam. 3. Do ciasta dodaję skórkę i sok z pomarańczy. Mieszam. Masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzoną babkę wykładam z formy. 4. Cukier puder ucieram z wodą do momentu, aż powstanie gęsty lukier. Przygotowanym lukrem polewam babkę. Wierzch
Tradycyjna kuchnia KasiWszyscy ostatnio pieką babki :) nabrałam chęci i ja :) Zapraszam na Babkę z likierem kawowym . Babeczka jest pyszna , mięciutka wprost rozpływa się w ustach(...)dekoracji Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem na gęsty kogel mogel. Dodać olej , likier kawowy i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i wymieszać mikserem . Foremkę do babki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą lub kasza manną Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 190 stopni około 50 minut do suchego patyczka . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami
Sama słodycz i szczypta chiliŚwięta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Czas zacząć myśleć nad świątecznym menu:) Babka jest obowiązkowa, jednak staram się co roku robić inną. Tutaj na blogu znajdziecie sporo przepisów na babki. Dziś proponuję babkę z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Jest bardzo aromatyczna, wilgotna i nie za słodka. Nam bardzo smakuje:) Składniki: 150g mąki pszennej, 120g mąki(...)masę. Stale ucierając na małych obrotach, dodawać kolejno jajka. Dodać suche produkty, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz świeżo startą skórkę. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą). Piec około 50-60 minut w temp. 180st. Ostudzić, polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Inspiracja: Wypieki z pasją
Z miłości do słodkościPrzepis na babkę cytrynową to jeden z moich ulubionych przepisów na babkę. Jest nieskomplikowany, ciasto zawsze się udaje. Smakuje super orzeźwiająco :) Gorąco polecam, do "zwykłej" kawki i od święta :) SKŁADNIKI 200 g miękkiego masła 200 g cukru 4 jajka 200 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna masło i bułka tarta do wysmarowania foremki(...)wciśnięty z cytryny. Mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-55 minut. Wystudzoną babkę wyciągamy z foremki i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjePyszna, mięciutka, rozpływająca się w ustach <3 babka z dodatkiem sera ricotta oraz marcepanu :) Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 100 g miękkiego masła 250 g sera ricotta 100 g marcepanu 1/2 szklanki brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Polewa (opcjonalnie): 90 g śmietanki 30% 90 g gorzkiej lub mlecznej(...)drugiej misce łączymy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Przesypujemy do serowej masy i krótko miksujemy jedynie do połączenia składników. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do babki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Do formy wlewamy przygotowane ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia w formie. 3. W małym
My Culinary Artgustu nie jednemu. W oryginalnym przepisie do babki dodaje się boczek, jednak ja postanowiłam dodać kawałki schab i zdecydowanie całość dania nie straciła na smaku. Jako ciekawostka babka ziemniaczana jest jednym z podlaskich specjałów. Dodatek sałaty czyni to danie bardziej zdrowym i eleganckim. Serdecznie polecam;) Składniki: 1,8 kg ziemniaków 3 cebule 2 jajka(...)odcisnąć, wbić jajka, dodać mąkę, majeranek oraz doprawić solą i pieprzem. Gdy mięso będzie gotowe dodać je do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do foremki na babkę (około 2 litry) i całość zapiekać przez około godzinę w 200 stopniach. Ja użyłam foremki silikonowej dlatego też nie natłuszczałam jej, jeżeli jednak zdecydujecie się na formę z innego materiału
Krakowskie smaki AniZdjęcia nie wyszły najlepiej bo się śpieszyłam, ale zapewniam was, że babka jest warta grzechu ;-) Wspaniałe połączenie czekolady I malin. Coś na długie jesienne wieczory :) Na czekoladową babkę z malinami przepis wzięłam z Tej strony. Składniki: 125 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 100 g czekolady gorzkiej roztopionej 1 i ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)ucieranej masy nie przerywając ucierania. Mąkę przesiać i dodać wraz z proszkiem do pieczenia do utartej masy. Dodać kakao i mleko a następnie bardzo dokładnie wymieszać. Przygotować formę na babkę. Wysmarować dokładnie tłuszczem i podsypać bułką tartą. Gotowe ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotową polewę czekoladową rozpuścić
Na słodko lub wytrawniemiałam zbyt wiele czasu na cudowanie. Sięgnęłam więc po stare dobre przepisy z mojej ulubionej książki „Ciasta słodkie i wytrawne” H.Lipińskiej, A.Woźniakowskiego. Wybrałam szybki przepis na babkę pisakową w polewie kakaowej. Wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko wilgotna i nie za słodka, z dużą ilością polewy czekoladowej na wierzchu, dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej. Składniki na ciasto(...)oddzielnym naczyniu białko ubić na sztywno z drugą częścią cukru, czyli ½ szklanki a następnie dodać do gotowego ciasta i dokładnie wszystko wymieszać, dodać również namoczoną żurawinę. Dużą foremkę na babkę wysmarować masłem ( ja rozpuszczam odrobinę i smaruję pędzelkiem) i podsypać bułką tartą, wlać gotowe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 55 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem
Na słodko lub wytrawnieJuż dawno nie piekłam ciast drożdżowych, postanowiłam więc, że upiekę babę drożdżową. Przepis wzięłam z tej strony. . Z podanego przepisu wychodzą dwie średniej wielkości babki. Początkowo miałam zmniejszyć ilość składników o połowę, ale całe szczęście, że tego nie zrobiłam bo babka zniknęła w dwa dni. Jest tak delikatna i puszysta, że nie mogliśmy się jej oprzeć :-) Składniki na dwie babki(...)wystudzeniu można baby posypać cukrem pudrem lub polukrować. Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 – 4 łyżki wody. Sposób wykonania: Cukier puder rozetrzeć z wodą i polać upieczoną babkę. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieBardzo lubimy ciasto drożdżowe, więc często piekę różne babki i placki drożdżowe. Ponieważ cały czas jestem na etapie korzystania z przepisów z gazet więc i tym razem będzie przepis na babkę drożdżową z żurawiną z moich zasobów przepisowych. Z podanego przepisu wychodzi jedna baaardzo puszysta babka. Składniki: 2 szklanki mąki 14 g drożdży suszonych lub 30 g świeżych(...)ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika babkę studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieksiążki kulinarne z lat 80 i cały czas coś pysznego odkrywam. W książce „Smacznie i zdrowo od rana do wieczora” Jadwigi Kłosowskiej znalazłam przepis na przepyszną babkę mateczki. Babka jest tak puszysta i delikatna, że jak ja wyjęłam z piekarnika to myślałam, że się nie dopiekła ale nic bardziej mylnego. Autorka w swojej książce(...)podaje, że babkę można zrobić w dwóch wersjach. Jedna może być z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej a druga z dodatkiem kakao. Ja ponieważ jestem teraz na przymusowej diecie wybrałam tą drugą wersję bez bakalii. Składniki : 5 małych jajek lub 4 duże ( ja dałam 5) 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru
Na słodko lub wytrawnieoknem pogoda barowa, w niczym nie przypominająca zimy. Już bardziej zdjęcia babki piaskowej, oprószonej cukrem pudrem, kojarzą mi się z zimową scenerią. Składniki: - 7 niedużych jaj - 2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 szklanka drobnego cukru - 210g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka rumu - cukier waniliowy - esencja waniliowa - skórka pomarańczowa - cukier puder do posypania Całe jajka wbić do miski(...)wysokości formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, po 30 minutach podnieść temp. Do 175°C i piec kolejne 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotową babkę wyjąć z formy i przestudzić na kratce. Przestudzoną, posypać cukrem pudrem (można polukrować albo polać polewą czekoladową). Ta babka piaskowa jest bardzo puszysta i delikatna, dosłownie rozpływa się w ustach. A wygląd
mojewypiekiinietylko