przecież na ekspresowe wypieki zawsze znajdzie się odrobina czasu ;) To mój udany eksperyment, wprawdzie dopiero za drugim razem, ale jednak. Za pierwszym razem dodałam za dużo mąki i babka wyszła bardzo sucha, ale po małej modyfikacji jest o niebo lepiej ;) Babka jest smaczna i prosta w przygotowaniu. To coś dla wielbicieli makowych wypieków. Wszystkie składniki oprócz jajek, śmietany i proszku(...)pieczenia odmierzamy tą samą szklanką. Użyłam szklanki o pojemności 250 ml (dla niewtajemniczonych - nie oznacza to, że wagowo składniki powinny ważyć 250 g). Po upieczeniu babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Składniki na podłużną formę o długości ok 30 cm: 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mąki krupczatki 1 niepełna szklanka suchego maku mielonego 1,5 łyżeczki
Ze smakiem i z pasjąwiem jak u Was ale u mnie w domu babka na Wielkanoc musi być. Zwykle co roku piekę inną. Tym razem wybór padł na babkę z dodatkiem masy kajmakowej. Wyszła pyszna, puszysta, doskonała :) Już prawie zjedzona ;) Ciasto: 5 jajek 3 łyżki domowego cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny 300 g gotowej masy kajmakowej 100 g masła 180 g mąki pszennej(...)sztywną pianę, pod koniec dodać cukier a następnie po 1 żółtku i sok z cytryny, cały czas ucierając. Dodać masę kajmakową a następnie obie mąki , delikatnie mieszając łyżką. Babkę piec ok 45-50 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Składniki na polewę podgrzać i wymieszać aby się połączyły. Polać babkę i posypać lekko podprażonymi migdałami. Udekorować migdałami w czekoladzie
Smakołyki AsiTradycyjnie co roku na stole Wielkanocnym zagości gotowana babka, zmieniłam troszkę składniki i mam wrażenie że wyszła jeszcze lepsza niż w tamtym roku. Składniki - 5 jaj L - 1 szklanka ksylitolu( cukier brzozowy) Kłos- Pol - 250 g masła - 2 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - aromat waniliowy(...)małych obrotach dodając aromat waniliowy. Krok 2 Formę do gotowanej baby smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą,wlewamy ciasto.Do wysokiego garnka wlewamy wodę ciepłą . Wstawiamy formę z babką i przyciskamy ją by nam nie pływała. Nie zapomnijcie o tym by wody było 1 cm od góry babki.Od chwili kiedy woda się zagotuje, zmieszamy gaz i gotujemy 75 minut
Różowa kuchniawielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej babki wielkanocnej. Ja proponuję Wam przepis na pyszną babkę kakaową z dżemem porzeczkowym. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 250g masła, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, 1/2 szklanki cukru pudru(...)kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubijam na sztywno. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Cukier puder razem z sokiem z cytryny ucieram na jednolitą masę. Przygotowanym lukrem polewam babkę. Wierzch posypuję
Tradycyjna kuchnia Kasimoja ostatnia propozycja przed świętami. Babka jest mojego pomysłu i wszystkim smakowała. Jest prosta w wykonaniu i idealna do popołudniowej herbatki (może zielonej?:)). Wilgotna z ciekawym aromatem zielonej herbaty. Polecam nie tylko na święta, ale też na co dzień. Dla kogo: dla fanów zielonej herbaty dla kochających babki dla mających na zbyciu mandarynki Składniki na ciasto: 100g cukru 200g(...)mandarynkowym. Mus + herbata powinny mieć razem objętość ok. 250ml - ok. 100ml herbaty + 150ml musu. Pieczemy ok. 55-65 minut w temp. 180 stopni - do suchego patyczka. Po wystudzenia babkę dekorujemy herbacianym lukrem. Wykonanie lukru: Składniki na lukier mieszamy razem w miseczce, po czym polewamy wystudzoną babkę. W razie gdyby lukier był zbyt gęsty dodajemy herbaty, a gdyby był zbyt
Mania Wypiekaniataktownie mnie nie obudził; zrobiłam to sama, o wpół do czwartej rano. Świeżutka niczym skowronek, z politowaniem popatrzyłam na drzemiącego chłopaka. Wstałam, zjadłam kolację ( śniadanie...? ), wzięłam prysznic i upiekłam babkę. Do łóżka wróciłam o siódmej rano, gdy z porannej mgły niewiele już zostało, a słonko wesoło informowało, że pora wstawać. Ale kto to słyszał, żeby tak wcześnie wstawać w sobotę(...)Babkę upiekłam prostą i szybką, intensywnie waniliową i wilgotną. Dodatek jogurtu sprawia, że nie jest mdła, pięknie pachnie i prezentuje się bardzo elegancko otulona grubą warstwą jogurtowego lukru i obsypana zmieloną laską wanilii. C. kiedyś kupił młynek z wanilią, to właśnie jego użyłam do dekoracji. Można jednak zetrzeć laskę wanilii na tarce o drobnych oczkach, efekt będzie podobny. Przepis znalazłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko od święta. Przepis można wykorzystać na małe babki, muffiny lub klasyczne ciasto pieczone w keksówce lub innej formie. Jeśli wybierzecie klasyczną formę ciasto należy piec o ok. 10 minut dłużej. Zielona babka z awokado Kuchnia Słodkości Porcje 10 babek Porcje 10 babek Składniki 200 g mąka owsiana 100 g masło może być o obniżonej zawartości tłuszczu 200 g erytrol
KucharzycaDodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki na babkę. Wierzch równomiernie przykrywamy kawałkami brzoskwiń. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. /inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj zapraszam na nietypowy deser - babkę z dodatkiem majonezu! :) To wcale nie żart! Babka z tego przepisu wychodzi idealna, mięciutka, pulchniutka i rozpływająca się w ustach, a majonezu nie czuć wcale. Wspaniale będzie się prezentować na Wielkanocnym stole i z pewnością zaskoczycie swoich gości. Przepis znalazłam na blogu Gotuję bo lubię! . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy 5-6 minut, aż cukier się rozpuści. Formę do babki natłuszczamy masłem, posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i układamy na talerzu/paterze
My Culinary ArtŚwięta wielkanocne w tym roku wypadają dość wcześnie , dlatego tez pora już pomyśleć o świątecznych wypiekach . Takim tradycyjnym jest zapewne babka. Piaskowa , drożdżowa, ucierana , budyniowa .... Każdy może znaleźć taką , która pokocha. Te drożdżowe są chyba najbardziej wpisane w tradycję . Chociaż akurat w moim domy na świątecznym stole rzadko gości. Może nie znalazłam jeszcze tego jedynego przepisu i powalającego smaku. Wciąż(...)poszukuję i testuję różne przepisy . Dziś skusiłam się na babkę parzoną. Ciasto drożdżowe przygotowywane nieco inna metodą. Babka wyszła dorodna , wyrosła ponad formę. Jest puszysta , smaczna , dla mnie nieco sucha i mało słodka . Dobrym uzupełnieniem byłaby warstwa słodkiego lukru. Przechowywana pod przykryciem następnego dnia smakowała jeszcze lepiej niż zaraz po upieczeniu , co w przypadku ciast drożdżowych jest rzadkością. Składniki
Malinowa Kawiarenkamoja kolejna wielkanocna propozycja- babka kajmakowa. Jej przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Warto ją przygotować, ponieważ jest przepyszna. SKŁADNIKI: 100g masła, 1 puszka masy krówkowej kajmak HELIO, 5 jajek, 200g mąki, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1,5 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 tabliczka mlecznej czekolady, 1,5 łyżki mleka, 3 łyżki orzeszków ziemnych HELIO . PRZYGOTOWANIE(...)ciasta. Delikatnie mieszam. 3. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 11cmx25cm. Piekę około 55 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Przestudzoną babkę wyjmuję z foremki. 4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Mieszam do momentu, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polewam babkę. Wierzch posypuję orzeszkami ziemnymi
Tradycyjna kuchnia KasiBabka z dodatkiem znanego piwa bezalkoholowego Karmi o wyraźnym smaku. Chociaż za tym piwem nie przepadam, to tutaj sprawdziło się rewelacyjnie. Babka jest miękka, wilgotna, mocno czekoladowa i szybka w przygotowaniu. Polecam! 1 szklanka piwa Karmi 200g masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki śmietany 3 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia. DEKORACJA: 1 kostka(...)misy miksera i utrzeć razem ze śmietaną. Ciągle ubijając wlać jeszcze ciepłą, niegorącą mieszankę piwną. Na końcu wsypać suche składniki i wszystko dokładnie połączyć. Przelać do formy na babkę i piec przez około 50minut w 180*C. Po wystudzeniu przykleić perełki dekoracyjne na rozpuszczonej czekoladzie. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta czekoladowe , Wielkanoc Tagged: kakao , piwo
https:KKuchniaMniamCzęsto po Tłustym Czwartku zostaje mi sporo białek. Zawsze je mrożę a później wykorzystuję do wypieku innych ciast. Babka pistacjowa wyszła przepyszna, delikatna i puszysta. Kusi wyglądem i ładnymi pastelowymi kolorami. Użyłam pistacji lekko solonych jednak nie wpłynęło to wcale na smak babki. A wiadomo, że trochę soli tylko podkreśla słodkość deseru. Talerz "Filona" od Porcelany Bogucice(...)delikatnie wymieszać z utartym ciastem. Ciasto podzielić na 2 części. Pistacje (4 odłożyć do dekoracji) zmielić w młynku do mielenia kawy i wymieszać z połową ciasta. Metalową formę na babkę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Jasne i pistacjowe ciasto wylewać na przemian aby utworzyły się wzorki. Babkę piec ok 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić, polać lukrem i posypać posiekanymi
Smakołyki AsiSKŁADNIKI / 2 porcje : * 4 kawałki babki – użyłam babki z tego przepisu * 1 gruszka * 1 łyżka masła * 1 łyżeczka cukru * 1 łyżeczka cynamonu * 1 kostka gorzkiej czekolady *2 łyżki słodzonej bitej śmietany lub creme fraiche z cukrem/wanilią * 4 łyżeczki mocnej herbaty z cytryną Do dekoracji: żurawina, WYKONANIE: Każdy kawałek babki nasączamy 1 łyżeczką herbaty z cytryną a następnie przekrawamy(...)połówkę gruszki kroimy wzdłuż na 4 części. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy nasze gruszki z dodatkiem cukru i cynamonu. Całość układamy na talerzu robiąc kratkę z „frytek” z babki i ozdabiając gruszkami, bitą śmietaną, żurawiną i tartą czekoladą
Mohiella