wybierasz? U nas w tym roku ekspresowa - dwukolorowa - bo mam w domu wszystko do jej przygotowania :) PRZEPISY ZNAJDZIECIE TU-KLIK! KLIK! Duży wybór foremek do babek, ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK! A TUTAJ - KLIK! znajdziecie wielkanocne dekoracje do Waszego domu Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz
Moje Kuchenne RewelacjePoniżej znajdziecie zestawienie 20 przepisów na ciasta i desery, które możecie przygotować na święta wielkanocne. Większość z nich jest prosta i łatwa do przyrządzenia. W szczególności polecam przygotować babkę majonezową, orzechowego mazurka z pieczonym koglem, mazurka z roztopionymi krówkami (hit corocznych świąt) i tęczowe jajeczka. (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie lub nazwę, aby przejść do przepisu) 1. Babka majonezowa - przygotowana(...)dodatku masła, czy margaryny. Puszysta, lekko wilgotna i łatwa do upieczenia. Babka nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje od razu po upieczeniu. Wiem, że niektórzy z Was mogą zrobić skwaszone miny na myśl o cieście z dodatkiem majonezu, ale uwierzcie mi na słowo - nie jest on w ogóle wyczuwalny w smaku. 2. Babka galaretkowiec - kolorowe ciasto na zimno. 3. Mazurek
UgotowaćPublikując ostatnio przepis na jogurtową babkę pomarańczową byłam pewna, że niewiele osób z niego skorzysta. Sądząc jednak po ilości odwiedzających przepis wnioskuję, że chyba wcale nie planujecie rezygnować z świątecznych tradycji. I słusznie, wszyscy teraz … Artykuł Babka malinowa pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mekażdym przepisem wiążą mi się jakieś skojarzenia. I tak chlebek bananowy przypomina mi o Kanadzie, a ta babka cynamonowa to dla mnie smak Kalifornii I właśnie ostatnio zorientowałam się, że tego przepisu jeszcze nie ma na blogu – skandal! Błąd ten został już naprawiony i szczerze zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Bo ta babka ma w sobie piękny aromat(...)roboty według tego przepisu – i mieszamy. Uwaga: jak akurat nie mam w domu dżemu albo nie chce mi się iść do piwnicy to go pomijam Ale z dżemem babka jest chyba smaczniejsza. Do wysmarowanej olejem foremki przekładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy z funkcją termoobiegu przez około 35-40 minut w temp. 180 stopni C. Gdy ciasto
Lamarida.plPrzygotowałam babkę miodowo- kokosowo- cytrynową. Można użyć do niej różnej mąki: pszennej, orkiszowej, ryżowej, kokosowej. Ja użyłam różnych. Przygotować niedużą formę na babkę, wysmarować tłuszczem i oprószyć. 3 jaja 2 duże łyżki miodu wielokwiatowego skórka z jednej cytryny (umyta, sparzona, najlepiej ekologiczna) sok z połówki cytryny 3/4 szklanki mleka kokosowego 1 i 1/2 szklanki mąki przesianej (dowolnej u mnie(...)dodać proszek do pieczenia lub sodę. Na koniec wlać sok z cytryny. Wymieszać. Masę przelać do formy. Piec w 175 stopniach C. przez 50 minut do suchego patyczka. Wyjąć babkę, wystudzić. Przygotować żółty lukier: 2 duże łyżki cukru pudru płaska łyżeczka kurkumy 2-3 łyżeczki soku z cytryny. Po wymieszaniu skłądników lukier musi mieć konsystencję gęstej śmietany, wolno spływającej
AZgotuj!niespodzianką"... Nie mam pojęcia jak będą wyglądać w tym roku święta wielkanocne, ale choćbyśmy mieli tylko w czwórkę w domu siedzieć, to coś przygotuję. I będzie na pewno babka, ale coś czuję, że tym razem zielona. Ta jest z ubiegłego roku i choć smaczna i wilgotna, to ja jednak tęsknie za szpinakową ;) Wiem jednak, że nie każdy podchodzi(...)zielonych" ciast, więc ten przepis niech będzie Waszą alternatywą! Składniki na 1 formę do pieczenia babki: 4 jajka ¾ szklanki drobnego cukru 4 zaokrąglone łyżki majonezu Kilka kropel aromatu migdałowego 1 niepełna szklanka mąki tortowej 2 łyżki czarnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 50ml słodkiej śmietanki ¾ tabliczki białej czekolady Kolorowe czekoladowe jajeczka do dekoracji Sposób przygotowania: Jajka
Kuchnia w czekoladzieBardzo prosta i bardzo smaczna babka cytrynowa z dodatkiem maku. Ze składników ogólnodostępnych :). Babka jest mięciutka, puszysta, aromatyczna. Nie rezygnujcie z lukru - podkręca smak i dzięki niemu jest jeszcze bardziej cytrynowo :). Możecie upiec tę babkę w klasycznej foremce do babki, najlepiej takiej o pojemności 2 litrów lub nieco większej. Wspaniale smakuje z filiżanką herbaty lub szklanką mleka. A może pojawi
Opowieści z piekarnikawprowadziłam kilka niewielkich modyfikacji. Zrezygnowałam z mąki migdałowej zastępując ją kompletnie mąką kokosową . Zamiast gumy ksantanowej użyłam gumy guar, bo akurat do takiej miałam dostęp. No i łupiny babki płesznik zamieniłam na babkę jajowatą . Nie zmieniło to jednak faktu, że pączki wyszły wyśmienite. Mięciutkie i elastyczne. Oczywiście staram się na co dzień nie korzystać z takich wynalazków jak guma guar(...)czekolada , donuty , finger food , jajka Porcje 8 sztuk Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 18 minut Czas oczekiwania 20 minut Składniki Pączki 50 g mąki kokosowej 1 łyżka łupin babki jajowatej zmielonych 1 łyżeczka gumy guar 240 ml wody 57 g oleju kokosowego rafinowanego lub masła 3 łyżki erytrytolu 1/4 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej 2 jajka duże
Modern Cave Girlkrokiety z kapustą i grzybami robią raz do roku, na Wigilię , to nie mogę Was zostawić bez alternatywy wobec panierki ze skórek wieprzowych . Proponuję wypróbować panierkę z mielonych łupin babki płesznik wymieszanych z przyprawami. Można też spróbować zrobić panierkę z mąki kokosowej . Moja mama z powodzeniem panieruje w ten sposób rybę. Jest ona jednak dość trudna w obsłudze(...)porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 40 minut Czas oczekiwania 10 minut Składniki Naleśniki 4 jajka 1 szklanka gęstego mleka kokosowego 0,25 szklanki wody 1 łyżka łupin babki jajowatej 0,25 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej 3 łyżki masła klarowanego Nadzienie 250 g pieczarek posiekanych w cienkie plasterki 250 g białej kapusty posiekanej drobno 250 g kapusty
Modern Cave GirlŚwiąteczna babka makowa Składniki na dwa makowce: Ciasto: 500g mąki 7g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: ok. 800g masy makowej z puszki Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremek (masło lub margaryna) bułka tarta do posypania foremek lukier do polania makowców *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy(...)dzielimy na 2 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta *** *** Na każdym cieście rozsmarowujemy równomiernie po połowie masy makowej *** *** Tak przygotowane ciasta zwijamy w rulony *** *** Foremkę do babki lub keksówki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Zwinięte rulony układamy w foremkach i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut *** *** Pieczemy w temperaturze 200’C przez około 35 minut
Blog z Apetytembabkę uwielbiam piec na święta, najpierw jest piękną ozdobą stołu a potem pysznym dodatkiem do kawy. Z delikatną nutą cytryny, wilgotna, zachowuje długo świeżość, po przekrojeniu przykryjcie ją ściereczką Co potrzeba: 250 g masła + do wysmarowania formy 250 g mąki pszennej tortowej typ 450, 250 g cukru pudru + do oprószenia babki 5 jajek, 1 cytryna, 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny mieszamy, dodajemy ubitą pianę, mieszamy, wykładamy ciasto do wysmarowanej masłem formy na babkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160°C, pieczemy 50 minut na funkcji góra-dół. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy, aż przestygnie, delikatnie wykładamy babkę na talerz. Wystudzoną oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Bułka z Chlebemwłaśnie skrobia, a niejednokrotnie także dodatek mąki pszennej daje odpowiednią konsystencję tradycyjnym kopytkom. Czym w takim razie je zastąpić? Ano można śladem kopytek z kalafiora iść w łuski babki płesznik lub jajowatej , które niejednokrotnie działały jako substancja wiążąca. I zapewniam, że jest to właściwy kierunek… Jednak użycie samej łuski babki jajowatej daje niezbyt przyjemny i oczekiwany efekt kleistości i mazistości(...)gnocchi , jajka , kopytka Porcje 2 porcje Czas przygotowania 5 minut Czas gotowania 3 minuty Czas oczekiwania 5 minut Składniki 1 jajko 150 g puree z dyni 20 g łupin babki jajowatej (15 g + 5 g do podsypywania) 1 łyżeczka glucomannanu 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej Sposób przygotowania Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. Ostawić na 5 minut
Modern Cave GirlMacie w domu gruszki? Z dwóch większych sztuk można przygotować wyjątkowo prostą babkę ucieraną. Babka gruszkowa z cynamonem pachnie jesienią. To idealne ciasto na podwieczorek lub drugie śniadanie. Wilgotne, aromatyczne. Składniki wystarczy zmiksować i dodać pokrojone owoce. Zamiast gruszek możemy użyć jabłek. Cudnie smakuje z orzechami lub rodzynkami. Ciasto przechowujemy do trzech dni w temperaturze pokojowej – na drugi dzień(...)jest równie pyszna, co zaraz po upieczeniu. Babka gruszkowa z cynamonem: 2 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (300 g) 2 duże, twarde gruszki 1 niepełna szklanka cukru trzcinowego (lub ksylitolu) 1 łyżka cukru z wanilią 4 duże jajka (w temp. pokojowej lub przelane ciepłą wodą) ¾ szklanki oleju 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cynamonu dwie garści
Poezja smaku