wyjątku. :-) Zapraszam Kotlety z jajek z serem mozzarella Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo ok. 100 gram sera tartej mozarelli 1 cebula 1 surowe jajko (do sklejenia masy) łupina babki plesznik do opanierowania (zamiast bułki tartej) sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia (dowolny - ja użyłam oleju kokosowego bezzapachowego) Wykonanie: Jajka i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy pozostałe(...)składniki i wyrabiamy masę na kotlety. Formujemy małe kotleciki, panierujemy w łupinach babki plesznik. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Odwracamy kotleciki ostrożnie, żeby się nie połamały. Ser mozzarella świetnie nadaje się do sklejenia kotletów. Podczas smażenia topi się i skleja masę, dzięki czemu kotleciki nie są tak łamliwe. Polecam jednak formować dość małe kotlety, których nie rozpłaszczamy. Duże
Marta próbujeWilgotna babka kakaowa z dodatkiem cukinii. Idealna do niedzielnej kawki, łatwa i szybka w wykonaniu. SKŁADNIKI 1 i 1/4 szkl. mąki tortowej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, ¾ szkl. cukru, 2 jajka, 80 g rozpuszczonego masła, 1 pełna szklanka cukinii startej na grubych oczkach Dodatkowo: polewa, posypka maczek(...)użyłam silikonowej formy, którą możecie zakupić TU . Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce , polewamy polewą. Polecam Wam formę silikonową, której użyłam do pieczenia babki. Ciasto doskonale się w niej piecze i nie przywiera oraz ma piękny kształt. Na stronie CUKIETERII jest ogromny wybór form o różnych kształtach i wymiarach
słodki bratekCudownie orzeźwiający, cytrynowy smak mięciutkiej babki świetnie dopełni czas przy kawie. Bardzo prosta, klasyczna, zawsze udająca się babka majonezowa z dodatkiem soku z cytryny polana cytrynowym lukrem jest dla mnie osobiście wyjątkowa. Polecam! Składniki: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu starta skórka z jednej(...)obrotach miksera dodać zmieszane ze sobą i przesiane mąki i proszek do pieczenia. Dodać skórkę z cytryny i majonez. Na koniec dodać sok z cytryny. Wlać do formy na babkę uprzednio wysmarowanej masłem. Piec w temp. 175°C około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Z podanych składników przygotować lukier. Do przesianego cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny
Pysznie & Piękniesparzyć oraz zetrzeć z połowy skórkę. W mleku kokosowym rozpuścić ksylitol i wlać do mąk oraz dodać skórkę z cytryny. Całość dobrze wymieszać i wlać ¾ masy do formy od babki, resztę do tortownicy o podobnej średnicy jak forma od babki. Piec w 180’C, blat 20-25 minut, babkę 30-35 minut (do suchego patyczka). OWOCOWY POPCORN W małym garnku(...)Następnie czasie zmielić w młynku do kawy liofilizowane owoce, wsypać proszek do popcorny i całość wymieszać. Pierwszy płaski blat wysmarować bogatą warstwą dżemu, na to nałożyć wyrównaną na dole babkę. Dwie łyżki gęstej śmietanki koksowej mieszać z łyżką cytryny i ksylitolu aż do jego rozpuszczenia. Polać nią górę ciasta. Do środka wsypać popcorn oraz maliny. Ten przepis, a także
Candy Pandasciepło jak i zimno. Bezglutenowe placki z cukinii - low carb Składniki: ok. 350 gram cukinii (waga po obraniu i usunięciu pestek) 2 jajka 1 cebula 50 gram łupin babki jajowatej sól i pieprz do smaku olej lub inny tłuszcz do smażenia Wykonanie: Cukinie obrać i usunąć twarde pestki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinii nie musimy odciskać z wody(...)ponieważ łupina babki znakomicie wciąga wilgoć. cebulę drobniutko pokroić (lub zetrzeć). Ja posiekałam ją w blenderze ;-) Do startej cukinii dodać jajka, cebulę, sól, pieprz i dobrze wymieszać. Na koniec dodać babkę i odstawić na kilka minut. Masa zrobi się dość zwarta, gdyż babka wciąga wilgoć. Gdyby okazało się, że jest za gęsta po prostu dodajcie nieco wody. Masa powinna
Marta próbujepiec swoje własne, oczywiście zgodne z LCHF, bez glutenu, laktozy i cukru Składniki na 6 małych bułeczek: 3 jajka o temperaturze pokojowej 45 g mąki kokosowej 10 g łupin babki jajowatej 60 g szklanki roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo, bez laktozy) lub masła klarowanego (LCHF, keto, optymalna) ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody(...)które ich używają. Dodać rozpuszczony i przestudzony tłuszcz (olej kokosowy/masło klarowane). W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową oraz łupiny babki jajowatej. Całość dokładnie wymieszać. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa oraz łupiny wchłaniają wodę więc należy
Ola la LCHFPolecam pyszną babkę z jogurtem i bakaliami nie tylko na Wielkanoc.Babka nie jest sucha a dodatek bakalii podkreśla jej jogurtowy smak. SKŁADNIKI szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki pszennej szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mieszanki keksowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Jaja ucieramy z cukrem do momentu aż cukier się całkowicie(...)pieczenia.Miksujemy aby wszystkie składniki się połączyły.Bakalie lub mieszankę keksową wsypać do osobnej miski dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.Tak przygotowane bakalie dodać do masy i wymieszać.Formę do babki natłuścić masłem i wysypać bułką tartą,następnie wlewamy masę,wyrównujemy łyżką i wkładamy do nagrzanego do temp. 180C piekarnika i pieczemy ok.45-50 min.funkcja góra-dół do suchego patyczka.Po wystudzeniu
Mała w garnku mieszaPyszna, oryginalna, pachnąca truskawkami, mocno wilgotna babka. Zaskakująca swoim pięknym kolorem, będzie jedyną w swoim rodzaju dekoracją wielkanocnego stołu. Idealna na Święta i okres wiosenny. Dodatkowo bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Gorąco zachęcam do spróbowania. Składniki (powinny mieć temperaturę pokojową): Babka: 1 szklanka (160 g) mąki 0,75 szklanki (150 g) cukru 1 szklanka (250 ml) śmietanki(...)jednolity mus, dodać cukier puder i dokładnie wymieszać, tak żeby nie było żadnych grudek. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub ewentualnie dodać łyżkę ciepłej wody. 7) Gotową babkę wyciągnąć z formy i wystudzić, a na koniec udekorować wcześniej przygotowanym lukrem
Fitsweet.meLekka, wilgotna, orzeźwiająca i błyskawiczna. Połączenie limonki z cytryną podbiło moje serce. Idealna na Świąteczny stół. Radzę spróbować. Składniki (forma o średnicy 25 cm): Babka: 1,5 szklanki (220 g) mąki 0,75 szklanki (150 g) drobnego cukru 1 (16 g) cukier waniliowy 1 kubeczek (180 g) jogurtu naturalnego 0,5 szklanki (125 ml) oleju 3 jajka 1 cytryna(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 7) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z limonki. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku. 8) Gotową, wystudzoną babkę udekorować lukrem
Fitsweet.mewsypać kakao i zmiksować z ciastem ciemne ciasto wyłożyć na jasne ciasto i widelcem wmieszać w ciasto w formie paska piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, babkę piec około 45 minut, do suchego patyczka, z 1/2 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem do otrzymania rzadkiego lukru, polać lukrem babkę - babka jest puszysta, wilgotna, aromatyczna..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięroku na Wielkanoc tak i w tym była babka gotowana ale was zaskoczę bo troszkę inna troszkę smaczek i dekoracja zmieniona rodzinka zadowolona i nadal kochają i uwielbiają moje smakołyki. Wpis spóźniony jednak zachęcam do zrobienia. Składniki: - masło 200 g - szklanka cukru -6 jajek -sok z połowy cytryny -szklanka mąki pszennej -szklanka mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia i dodawałam do utartej masy na przemian troszkę przesianej mąki i ubitych białek i soku z cytryny, aż do ostatniego składnika. Formę do babki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką. Przełożyłam masę i nastawiłam garnek z wodą i wstawiłam formę z ciastem tak aby mi nie latała forma w garnku ( wlewałam wodę do momentu
Różowa kuchniazwykle "schodzą" od razu więc robię je z podwójnej ilości żeby na śniadanie coś zostało :-) Składniki: 150 g śmietanki kokosowej lub stała część schłodzonego mleczka kokosowego 50 g łupin babki jajowatej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu sól himalajska do smaku- opcjonalnie. Ja nie daję i też wychodzą(...)pyszne. opcjonalnie ziarna typu sezam, słonecznik, czarnuszka Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, można łyżką. Odstawiamy na ok. 10 minut. Ciasto początkowo będzie dość rzadkie ale trzeba pamiętać że łupiny babki chłoną wodę więc po odstawieniu gęstnieje. W czasie gdy ciasto sobie gęstnieje nastawiamy piekarnik na 170 °C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżonymi rękami lepimy kulki i lekko spłaszczamy
Marta próbujeSzybka do zrobienia i smaczna babka,mięciutka, wilgotna i na drugi dzień taka sama..polecam..ja do babki dodałam rabarbar zerwany na własnej działce i suszoną żurawinę, ale można dać inne owoce świeże, suszone lub w ogóle bez owoców. Ciasto dodaję do akcji Ciasta na niedzielę .Razem ze mną słodkości z rabarbarem piekły: Angelika , Dorotka , Magdalena . 20 dkg mąki
Moje domowe kucharzenieposypać kaszą manną. Wlać ciasto ciemne, a następnie jasne Piec około 50 min w 180 stopniach C. Po wystudzeniu przekroić babkę w połowie. Wyjąć łyżką część ciasta i napełnić kremem. Na kremie ułożyć truskawki i przyłożyć drugą częścią babki. Polać polewą i posypać posypką czekoladową
O kuchni z uczuciem