Szybka i łatwa a także bardzo smakowita babka. Do ciasta użyłam gruszek i nektarynki ale tutaj pełna dowolność, mogą być inne owoce twarde, np. jabłka. Polecam do kawy czy herbaty, na spotkanie z przyjaciółmi czy do kubka kakao i ulubionej książki. Babkę robi się szybciutko, bez miksera, w jednej misce, ot i cały kłopot, polecam gorąco. Szybka babka z owocami
Moje Małe CzarowaniePrzepis na babkę makową który pochodzi z mojej ulubionej starej książki, babkę zrobiłam ekspresowo bez żadnych niespodzianek, świetna dla początkujących piekarzy : ) Piekłam w formie na keks jednak można upiec ją również w tradycyjnej formie na babkę. Czytaj więcej
PychotkaaaPrzyjemnie chrupie dzięki dużej ilości zdrowych nasion. Nasiona lnu wszyscy znają, a chia to nasiona należące do superfood, o których pisałam przy okazji tego przepisu. Babka płesznik lub śródziemnomorska zawiera sporą ilość śluzu, białka, oleju, steroli oraz aukubiny, która działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, wpływa także osłaniająco na wątrobę. Wszystkie te nasiona wytwarzają dużą(...)chleb jest bardzo zwarty i świetnie się kroi. Przepis na ten bardzo zdrowy i niezwykle odżywczy chleb znalazłam na FB Bezglutenki. Nasiona chia i babki płesznik można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Babkę kupiłam w Auchan. Składniki: • 30 g nasion siemienia lnianego • 30 g nasion chia – szałwii argentyńskiej
To co kochamBabka piaskowa to ciasto idealne do kawy czy herbaty. Często wychodzi jednak za sucha. Z tego przepisu wychodzi najlepsza – jest bardzo wilgotna i zachowuje świeżość nawet na drugi czy trzeci dzień. Jej sekret to odrobina wódki i dodatek mąki ziemniaczanej. To proste ciasto piaskowe jest tak smaczne, że za jednym posiedzeniem potrafię zjeść połowę. Super smakuje z polewą kakaową(...)lukrem cytrynowym (3/4 szklanki cukru pudru należy rozetrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny i polać babkę), ale ja, żeby ograniczyć cukier, zazwyczaj podaję ją sauté. I tak jest genialna. Babka piaskowa – bardzo wilgotna: 7 żółtek z ekologicznych jajek 4 białka z ekologicznych jajek 1 kostka miękkiego masła (w temp. pokojowej, 200 g) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Poezja smakuSzaleństwo przedświąteczne? Raczej nie. To szybciej sentyment do korzennych wypieków, które o tej porze smakują najlepiej. I napełniają dom niesamowitym zapachem :) A dla Was mam dzisiaj przepis na szybką babkę drożdżową. Przepis zaczerpnęłam (i lekko zmodyfikowałam) z magazynu "Moje Smaki Życia" nr 11/2016. Dodałam od siebie lukier na bazie kawy i cynamonu, ale możecie babkę posypać tylko cukrem pudrem. Składniki(...)lukier podaję orientacyjnie, gdyż każdy może sobie dostosować intensywność smaku kawy czy cynamonu. Babka ma fajny kolorek (dzięki dyni hokkaido) i również za jej sprawą pozostaje dłużej wilgotna niż klasyczna drożdżówka. Składniki: 1/2 szklanki mleka 7 g drożdży instant (1 opakowanie) 1/2 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 2 żółtka szczypta soli 50 g masła 150 g puree
My simple kitchenBabka ziemniaczana na zamówienie żony :) Robiona pierwszy raz w życiu. Obie te okoliczności mogłyby spowodować lekki stres. Po pierwsze, że nie wyjdzie idealnie. Po drugie, że nie wyjdzie w ogóle ;) Jednak cały mój dzisiejszy zapas stresu poszedł na zakup biletów na koncert DM. To mnie kosztowało parę tygodni życia. Chyba. Kilkanaście emocjonujących minut i właściwie wszystkie dobre miejsca na kilkudziesięciotysięcznym(...)stadionie wyprzedane! Ale jakoś się udało :) Po takich przeżyciach tarcie ziemniaków i cebuli miało wartość terapeutyczną. I wszystko wyszło idealnie - tak jak sobie wyobraziłem. Ubicie białek na pianę dało babce lekkości. Nie wiem czy słowo "puszystość" nie jest tu przesadą, ale można zaryzykować i takie określenie. Babka ziemniaczana popularna jest w wielu regionach kraju i znana pod różnymi nazwami
zadanie-gotowanieWilgotna, mocno czekoladowa słodka, taka jest moja dzisiejsza weekendowa babka. Wypieki to nie moja specjalność, ale jeśli już piekę to staram się robić to z sercem. Dodaję najlepszej jakości składniki, bo wiem, że ma to duże znaczenie. Lubię babki pieczone na oliwie z oliwek, są wyjątkowe w smaku. Do dzisiejszej dodałam wyjątkową, nagrodzoną na Expo 2015 w Mediolanie. Efekt wspaniale(...)mnie zaskoczył, babka ma w sobie wszystko to czego potrzeba. Idealna do ulubionej kawy czy herbaty, oczywiście najlepsza na drugi dzień, o ile dotrwa! Babka czekoladowa Składniki: 1 szklanka oliwy z oliwek 1 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 5 jajek 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 100 g mlecznej
Moja smaczna kuchniaWielkanocna babka drożdżowa - przepis sprawdzony wielokrotnie na warsztatach kulinarnych i zawsze sie udawała. Smaczna, puszysta. Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: zaczyn: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka mieszanki Mix per dolci 400 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru ciasto: 2 jajka 600 g mixu do ciast Nutri Free 250 g drobnego cukru Zaczyn(...)puszystą masę, dodaj mąkę i wyrośnięty zaczyn i wymieszaj (polecam użycie miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego). Całość dokładnie wymieszaj aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Ciasto przelej do formy (powinno stanowić ok. 1/2 objętości) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2,5 godziny. Wyrośniętą babkę wstaw do piekarnika
Kuchnia bezglutenowababka drożdżowa pojawia się na moim wielkanocnym stole już kolejny rok z rzędu. Stało się to już moją tradycją, że piekę tą babkę i żadnej innej. Jak drożdżowa - to tylko ta! Naprawdę, nie znam żadnej innej babki drożdżowej, która byłaby równie delikatna, puchata i wilgotna. Dla mnie jest idealna. Trzeba tylko poświęcić jej trochę czasu. Jest prościutka w wykonaniu, lecz(...)który pilnował za mnie kolejnych etapów. Przepis znalazłam na Cincin , a podała go Joanna. Mała uwaga - ciasta wydaje się być mało po włożeniu do foremek, ale później bardzo rośnie. Babka wielkanocna - Pandoro di Verona dwie średniej wielkości foremki babkowe (u mnie jedna duża, druga mniejsza) Wszystkie potrzebne składniki: 450 g mąki manitoba (lub innej wysokoglutenowej mąki pszennej) ja użyłam tortowej
Posadzone i zjedzoneCoś dla uczuleniowców! dziś pierwsze skrzypce gra maniok czyli tapioka w postaci ekologicznej mąki. W połączeniu z mleczkiem kokosowym, szczyptą cukru z brzozy i nasionami babki płesznik i jajowatej stworzymy naleśniki które będą idealne na dobry start tuż po przebudzeniu. Maniok to korzeń o dużej ilości łatwostrawnych węglowodanów, błonnika i zbilansowanej ilości minerałów. Użycie mąki z niego daje naleśnik(...)Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: Mleczko kokosowe 400ml Mąka z manioku 3-4 łyżki płaskie (dajemy tyle aż przy miksowaniu zobaczymy konsystencję jak przy standardowym cieście naleśnikowym) Nasiona babki jajowatej i płesznik 1,5 łyżki Cukier brzozowy 2 łyżki Olej Przygotowanie: 1/ Mleczko z puszki dajemy do kąpieli wodnej do wrzącej wody - czekamy aż się rozpuści 2/ Mleczko
Kuchnia PROzdrowotnamasy przelałam roztopione ciepłe masło. Wymieszałam. Nie przerywając mieszania wlałam sok z limonek i wsypałam startą skórkę z limonek. Delikatnie wymieszałam i przelałam do foremki. Babkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam moją babę około 40minut (do suchego patyczka). Zrobiłam syrop: Sok i cukier zagotowałam w garnuszku około 4- 5 minut do rozpuszczenia się(...)cukru. Babkę po upieczeniu pozostawiłam w foremce około 10 minut i po wyjęciu ułożyłam na talerzu, nakłułam na wierzchu na całej powierzchni w kilku miejscach patyczkiem, a następnie pędzelkiem rozsmarowałam syrop po całej babce. Po kilku minutach ponownie posmarowałam babkę. Pozostawiłam do wyschnięcia. Zrobiłam lukier: Cukier puder wymieszałam z odrobiną gorącej wody i mieszałam. Pomału dolałam znów odrobinę wody
Kuchnia u KrysiDeser dla łasuchów pachnący czekoladą i miętą. Uwielbiam małe czekoladowe czekoladki nadziane kremem miętowym i dlatego z ciekawości upiekłam tę babkę. Jest pyszna i smakuje podobnie jak moje czekoladki. Babka jest wilgotna, lekko zbita i przepyszna, pachnie miętą i smakuje czekoladowo, polecam serdecznie. Babka czekoladowo - miętowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieFrisco.pl bez problemu je znalazłam To mój ulubiony dodatek do ciast, dlatego zamówiłam ich mały zapas. Dzięki czemu mogę Was dziś zaprosić na kolejny pyszny przepis – babkę z dużą ilością pomarańczowej skórki. Idealna do kawy (którą nabyłam na Frisco.pl ) lub herbaty, a co najważniejsze prosta i szybka w przygotowaniu. Spróbujcie. Składniki: 5 jajek klasy M (najlepiej wiejskich, dodają ciastu(...)chwilę miksujemy. Na koniec wlewamy ubite białka i chwilę miksujemy całość na małych obrotach, tylko do połączenia składników. Masę wylewamy do natłuszczonej i obsypanej np. kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, na środkowym poziomie. Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika, dlatego pieczemy do tzw. suchego patyczka. Średnio czas wynosi 45 minut, ale może
Słodkie okruszkiDziś przepis na dwukolorową babkę piaskową. Prosta w przygotowaniu, puszysta, doskonała do popołudniowej kawki :) Świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Uwielbiam takie babki a Wy??? ;) Składniki: * 5 jajek * 1 szklanka cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 roztopiona margaryna * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 5-6 kropel olejku waniliowego * 2 łyżki kakao Wykonanie
Zrób to smacznieBabka marmurkowa to klasyk wśród babek, nie wymaga wielkich umiejętności i mało kiedy nie wychodzi. Babkę piekę zawsze kiedy jest szybka potrzeba na pyszne ciasto. Można ją polać polewą czekoladową lub dodać owoce, ja dodałam Figę, wyszła pyszna
Kulinarne Fantazje Marioli