Babka ziemniaczana na zamówienie żony :) Robiona pierwszy raz w życiu. Obie te okoliczności mogłyby spowodować lekki stres. Po pierwsze, że nie wyjdzie idealnie. Po drugie, że nie wyjdzie w ogóle ;) Jednak cały mój dzisiejszy zapas stresu poszedł na zakup biletów na koncert DM. To mnie kosztowało parę tygodni życia. Chyba. Kilkanaście emocjonujących minut i właściwie wszystkie dobre miejsca na kilkudziesięciotysięcznym(...)stadionie wyprzedane! Ale jakoś się udało :) Po takich przeżyciach tarcie ziemniaków i cebuli miało wartość terapeutyczną. I wszystko wyszło idealnie - tak jak sobie wyobraziłem. Ubicie białek na pianę dało babce lekkości. Nie wiem czy słowo "puszystość" nie jest tu przesadą, ale można zaryzykować i takie określenie. Babka ziemniaczana popularna jest w wielu regionach kraju i znana pod różnymi nazwami
zadanie-gotowanieWilgotna, mocno czekoladowa słodka, taka jest moja dzisiejsza weekendowa babka. Wypieki to nie moja specjalność, ale jeśli już piekę to staram się robić to z sercem. Dodaję najlepszej jakości składniki, bo wiem, że ma to duże znaczenie. Lubię babki pieczone na oliwie z oliwek, są wyjątkowe w smaku. Do dzisiejszej dodałam wyjątkową, nagrodzoną na Expo 2015 w Mediolanie. Efekt wspaniale(...)mnie zaskoczył, babka ma w sobie wszystko to czego potrzeba. Idealna do ulubionej kawy czy herbaty, oczywiście najlepsza na drugi dzień, o ile dotrwa! Babka czekoladowa Składniki: 1 szklanka oliwy z oliwek 1 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 5 jajek 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 100 g mlecznej
Moja smaczna kuchniaWielkanocna babka drożdżowa - przepis sprawdzony wielokrotnie na warsztatach kulinarnych i zawsze sie udawała. Smaczna, puszysta. Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: zaczyn: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka mieszanki Mix per dolci 400 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru ciasto: 2 jajka 600 g mixu do ciast Nutri Free 250 g drobnego cukru Zaczyn(...)puszystą masę, dodaj mąkę i wyrośnięty zaczyn i wymieszaj (polecam użycie miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego). Całość dokładnie wymieszaj aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Ciasto przelej do formy (powinno stanowić ok. 1/2 objętości) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2,5 godziny. Wyrośniętą babkę wstaw do piekarnika
Kuchnia bezglutenowababka drożdżowa pojawia się na moim wielkanocnym stole już kolejny rok z rzędu. Stało się to już moją tradycją, że piekę tą babkę i żadnej innej. Jak drożdżowa - to tylko ta! Naprawdę, nie znam żadnej innej babki drożdżowej, która byłaby równie delikatna, puchata i wilgotna. Dla mnie jest idealna. Trzeba tylko poświęcić jej trochę czasu. Jest prościutka w wykonaniu, lecz(...)który pilnował za mnie kolejnych etapów. Przepis znalazłam na Cincin , a podała go Joanna. Mała uwaga - ciasta wydaje się być mało po włożeniu do foremek, ale później bardzo rośnie. Babka wielkanocna - Pandoro di Verona dwie średniej wielkości foremki babkowe (u mnie jedna duża, druga mniejsza) Wszystkie potrzebne składniki: 450 g mąki manitoba (lub innej wysokoglutenowej mąki pszennej) ja użyłam tortowej
Posadzone i zjedzoneCoś dla uczuleniowców! dziś pierwsze skrzypce gra maniok czyli tapioka w postaci ekologicznej mąki. W połączeniu z mleczkiem kokosowym, szczyptą cukru z brzozy i nasionami babki płesznik i jajowatej stworzymy naleśniki które będą idealne na dobry start tuż po przebudzeniu. Maniok to korzeń o dużej ilości łatwostrawnych węglowodanów, błonnika i zbilansowanej ilości minerałów. Użycie mąki z niego daje naleśnik(...)Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: Mleczko kokosowe 400ml Mąka z manioku 3-4 łyżki płaskie (dajemy tyle aż przy miksowaniu zobaczymy konsystencję jak przy standardowym cieście naleśnikowym) Nasiona babki jajowatej i płesznik 1,5 łyżki Cukier brzozowy 2 łyżki Olej Przygotowanie: 1/ Mleczko z puszki dajemy do kąpieli wodnej do wrzącej wody - czekamy aż się rozpuści 2/ Mleczko
Kuchnia PROzdrowotnamasy przelałam roztopione ciepłe masło. Wymieszałam. Nie przerywając mieszania wlałam sok z limonek i wsypałam startą skórkę z limonek. Delikatnie wymieszałam i przelałam do foremki. Babkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam moją babę około 40minut (do suchego patyczka). Zrobiłam syrop: Sok i cukier zagotowałam w garnuszku około 4- 5 minut do rozpuszczenia się(...)cukru. Babkę po upieczeniu pozostawiłam w foremce około 10 minut i po wyjęciu ułożyłam na talerzu, nakłułam na wierzchu na całej powierzchni w kilku miejscach patyczkiem, a następnie pędzelkiem rozsmarowałam syrop po całej babce. Po kilku minutach ponownie posmarowałam babkę. Pozostawiłam do wyschnięcia. Zrobiłam lukier: Cukier puder wymieszałam z odrobiną gorącej wody i mieszałam. Pomału dolałam znów odrobinę wody
Kuchnia u KrysiDeser dla łasuchów pachnący czekoladą i miętą. Uwielbiam małe czekoladowe czekoladki nadziane kremem miętowym i dlatego z ciekawości upiekłam tę babkę. Jest pyszna i smakuje podobnie jak moje czekoladki. Babka jest wilgotna, lekko zbita i przepyszna, pachnie miętą i smakuje czekoladowo, polecam serdecznie. Babka czekoladowo - miętowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieFrisco.pl bez problemu je znalazłam To mój ulubiony dodatek do ciast, dlatego zamówiłam ich mały zapas. Dzięki czemu mogę Was dziś zaprosić na kolejny pyszny przepis – babkę z dużą ilością pomarańczowej skórki. Idealna do kawy (którą nabyłam na Frisco.pl ) lub herbaty, a co najważniejsze prosta i szybka w przygotowaniu. Spróbujcie. Składniki: 5 jajek klasy M (najlepiej wiejskich, dodają ciastu(...)chwilę miksujemy. Na koniec wlewamy ubite białka i chwilę miksujemy całość na małych obrotach, tylko do połączenia składników. Masę wylewamy do natłuszczonej i obsypanej np. kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, na środkowym poziomie. Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika, dlatego pieczemy do tzw. suchego patyczka. Średnio czas wynosi 45 minut, ale może
Słodkie okruszkiDziś przepis na dwukolorową babkę piaskową. Prosta w przygotowaniu, puszysta, doskonała do popołudniowej kawki :) Świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Uwielbiam takie babki a Wy??? ;) Składniki: * 5 jajek * 1 szklanka cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 roztopiona margaryna * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 5-6 kropel olejku waniliowego * 2 łyżki kakao Wykonanie
Zrób to smacznieBabka marmurkowa to klasyk wśród babek, nie wymaga wielkich umiejętności i mało kiedy nie wychodzi. Babkę piekę zawsze kiedy jest szybka potrzeba na pyszne ciasto. Można ją polać polewą czekoladową lub dodać owoce, ja dodałam Figę, wyszła pyszna
Kulinarne Fantazje MarioliBabki, babeczki, fajnie się je zajada nie tylko od święta ale i na co dzień(...)kawy czy herbaty, u mnie czystka, z koleżanką, mamą czy teściową - będzie zachwycona. Smakiem przypomina mi moje ulubione kawowe herbatniki a lekka nuta czekolady, polecam upieczcie koniecznie. Kawowa babka z wiśniami i lukrem wiśniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieokrągłe) i rozmiarów. Formy te znakomicie nadają się do wypieku i same w sobie są dekoracją ciasta, jego opakowaniem. Służą m.in. do wypieków: keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba oraz ciast na różne okazje(...)PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki i prosty sposób przygotować ulubione keksy, babki, pasztety, a nawet jajeczka lub baranki. Zapraszam Was serdecznie do zapoznania się z ofertą firmy: http://papilart.pl/ Już niedługo na blogu pojawią się pyszne, słodkie i uroczo wyglądające (, dzięki
Słodkie okruszkiBardzo szybko się ją robi i co najważniejsze jest pyszna. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym żółtku, nie przerywając mieszania. Następnie
Kuchnia Pokoleńwielbicieli suchych ciast nasza propozycja, babka makowa, doskonała alternatywa na wykorzystanie białek jeśli nam zostają, a tak się przecież zdarza, babka się zawsze udaje, doskonale smakuje, można lukrować, polewać czekoladą i z apetytem się częstować! Składniki: 6-8 białek 1 szklanka mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku mielonego 1/2 szklanka mielonych orzechów 1 mały proszek(...)limonki. Ciasto wykładamy do formy keksowej, wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wykładamy na duży talerz do przestudzenia. Białko ubijamy na sztywną pian ę razem z cukrem pudrem, dodajemy sok z limonki. Dekorujemy wystudzoną babkę lukrem oraz startą skórk ą z limonki. Smacznego
kgwjanczewoŚwięta , święta i po świętach...ale co nam szkodzi zrobić taką wiosenną babkę? Nic! Baba jak malowana i do tego wiosenna, czegóż chcieć więcej! - Składniki 100 ml majonezu kieleckiego - 100 g mąki ziemniaczanej - 70 g mąki luksusowej pszennej typ 550 u mnie Młynomag - 180 g cukru u mnie - 4 jajka - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Skworcu(...)łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - sok z cytryny - cukier puder Forma na babkę- u mnie w najszerszym miejscu miała średnicę 27 cm. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy majonez a następnie stopniowo wsypujemy mąkę cały czas miksując. Dodajemy szczyptę soli i proszek i miksujemy jeszcze chwilkę. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą
Z Kuchni Do Kuchni