babki - 8724 przepisów (strona:152/582)

Babka piaskowa, dwukolorowa 544

Babka piaskowa, właśnie taka z dwukolorowego ciasta, jest jednym z pysznych i ciepłych wspomnień mojego dzieciństwa. Pyszną babeczkę piaskową piekła stryjenka Krystyna kiedy spodziewała się gości. Nie pamiętam zupełnie innych ciast w Jej wykonaniu za to smak babki mam w pamięci i znam doskonale. Zawsze bardzo ją lubiłam. Kiedy byłam mała i dopytywałam się dlaczego to ciasto nazywa się piaskowe(...)stryjenka pokazała mi swoją okrągłą foremkę, która była bardzo podobna do foremek jakimi bawiłam się w piaskownicy. Powiedziała też, że ta babka jest właśnie z prawdziwego, chociaż kupowanego w specjalnym sklepie, piasku i dlatego tak się kruszy na talerzyku. Dziś wydaje mi się to śmieszne a nawet głupie, takie wciskanie dziecku nieprawdziwej wersji, ale wtedy wierzyłam w nią przez długi

Smaczna Pyza
Babka cytrynowa 240

Chociaż bardzo lubię jajka przyrządzane na przeróżne sposoby to mogłabym się bez nich obejść w Święta Wielkanocne. Jednak bez cytrynowej babki nie wyobrażam sobie tych dni :) Mam kilka sprawdzonych przepisów na tego typu wypiek i przez to zawsze mam dylemat który wybrać tym razem. Najbardziej lubię babkę ucieraną oraz jogurtową i na maślance. Dlatego tym razem połączyłam 2 wypieki(...)wyszła taka przepyszna babka cytrynowa :) W środku znajdziecie urocze różowe serduszko z ciasta ucieranego a na zewnątrz delikatne ciasto na maślance. Wszystko z nutą cytryny, polecam :) Różowe ciasto ucierane: 170 g mąki pszennej 150 g masła 110 g cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 0/5 łyżeczki aromatu cytrynowego do ciast Delecta łyżeczka czerwonego barwnika w płynie

Mienta blog
Babka orzechowo - czekoladowa. Bezglutenowa 226

każdego roku, poszukuję przed  Świetami Wielkanocnymi nowych, ciekawych przepisów na babki i mazurki. Tak trafiłam na przepis M.Łebkowskiego z "Przysmaków poskiego stołu". Babka w całości upieczona z orzechów laskowych z dodatkiem sporej ilości startej czekolady i niewiekim dodatkiem mączki ziemniaczanej. Pyszna, mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, ponieważ użyłam podprażonych orzechów. W oryginale występują orzechy włoskie i jest więcej(...)cukru. Babka jest bardzo łatwa i nia ma groźby upieczenia zakalca. Zachwyci wielbicieli orzechów i czekolady. Zapraszam do przepisu ! Składniki : 250 g mielonych orzechów laskowych 200 g gorzkiej czekolady 150 g cukru pudru 200 g masła 50 g mączki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 10g  dodatkowo: 50 g czekolady gorzkiej + 50 ml śmietany kremówki Wykonanie: czekoladę zetrzeć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka z ricottą i rodzynkami 161

zawsze przed świętami robię różne eksperymenty w kuchni. Przy okazji Wielkiej Nocy testom poddawane są babki, jak się łatwo domyślić.   Sądząc po reakcji rodziny ten wypiek mogę zaliczyć do udanych. Choć babka sprawia wrażenie lekko gumiastej, to smakuje rzeczywiście bardzo dobrze. Następnego dnia jest chyba jeszcze lepsza niż po upieczeniu. Co prawda do tego dnia następnego nie wiele zostało(...)Młodsza Latorośl co chwila wyrażała swój zachwyt, co nie powiem, było bardzo miłe. Szczerze mówiąc musiałam dawkować to słodkie szczęście, bo pewnie zniknęłoby w jeden dzień.  Babka z ricottą i rodzynkami składniki 250 g ricotty 100 g mąki + do obtoczenia rodzynek 50 g rodzynek 1 pomarańcza 3 jajka 100 g brązowego cukru 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki esencji waniliowej

Przysmaki Karolki
Babka cytrynowa 254

pieczenia. W drugiej misce zmiksować składniki mokre: jajka, olej, śmietanę oraz sok i otartą skórkę cytrynową. Następnie połączyć zawartość obu misek i dokładnie zmiksować składniki mikserem. Formę do babki natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować(...)posypać cukrem pudrem. Polecam też: Babkę cytrynowo-jogurtową Pomarańczową babkę na białkach

Monia miesza i gotuje
Babka piaskowo - makowa 236

wolę Wielkanoc od Bożego Narodzenia ze względu na to, co pojawia się na stole :) A jak święta to baby, mazurki i paschy. W tym roku na pierwszy ogień poszła babka - w sumie przepis wybrałam bo nie zaczynał się od zdania "weź kopę jaj", a  w przepisie jak byk pisano o 4. Babka zachwyciła moją koleżankę z pracy, więc przepis(...)całkowitego połczenia się składników, po czym przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 topni przez 50 minut. Po upieczeniu można posypać babką lub polać lukrem. Ja zostawiłam babkę bez niczego i też była pyszna :) Smacznego :)        Przepis pochodzi z kwietniowego numeru magazynu Kuchnia (04/2014

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 178

Babka migdałowa z wiórkami czekoladowymi to nowy, fajny pomysł i na święta i wszelakie inne okazje :) Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 250g margaryny 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g drobno mielonych migdałów 100g wiórek czekoladowych 2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :) Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru do posypania Margarynę(...)czekoladę. Gotową masę ciastową przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki. Ja piekłam w dwóch blaszkach 30cm długich x 10cm szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne. Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy do ostudzenia. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Oczywiście jeśli damy wszystko

Smakowy Raj
Roboto ty w rękach się pal 192

zrobić. BABKA BISZKOPTOWA Z MIRABELKAMI I MARCEPANEM 250g mirabelek 50g masy marcepanowej 1  łyżka masła bułka tarta do wysypania formy 4 jajka 1 szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 9 łyżek oleju 16g (opakowanie) migdałowego cukru Mirabelki przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Marcepan rwiemy na drobne skrawki. Formę do babki(...)mieszając (dzięki temu masa nie sklei się w jedną wielką gulę). Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 40 minut. Po wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem i jemy! Babka jest delikatna, mirabelki lekko kwaskowate a marcepan aromatyczny- kombinacja idealna

les mirabelles
Leniwiec pospolity jesienią 191

kawałki gruszki:) GRUSZKOWA CHLEBO-BABKA Z IMBIREM, CYNAMONEM I ORZECHAMI 400g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 200ml oleju 400g cukru 3 jajka 2 gruszki (raczej twarde, niedojrzałe) 2 łyżeczki syropu waniliowego czubata szklanka zmielonych orzechów Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę do babki nacieramy tłuszczem(...)uzyskania jednolitej masy. Masę łączymy z suchymi składnikami. Dodajemy gruszki, orzechy i syrop waniliowy. Dokładnie mieszamy i wlewamy do formy. Z tej ilości wychodzą dwa bochenki albo jedna duża babka. Ciasto pieczemy około 60 minut do suchego dźgulca. Ostatnie 15 minut piekę z grzaniem z dołu, żeby nie przypiec za bardzo wierzchu. Ciasto studzimy ok. 10 min w formie. Najlepiej

les mirabelles
Babka makowa i kawa z kardamonem, czyli wspomnienia z Libanu :) 205

wszystkim :) Jako, że jesteśmy łasuchami i lubimy słodkości w różnych postaciach postanowiliśmy podzielić się z Wami super przepisem na makową babkę, którą uwielbiamy do kawy :) Przy okazji chcemy zachęcić Was do picia kawy z kardamonem na styl arabski. O babce za chwilę, a teraz trochę o naszej wyprawie na Bliski Wschód. Dzisiaj Liban i wyprawa do doliny Qadisha. Kawa(...)fajnych informacji, ale to przy kolejnej kawie z kardamonem. W następnych odsłonach będzie trochę o Tripoli i Bejrucie. No to teraz sprawa, od której zaczęliśmy :) czyli kawa i babka makowa, przecież to w końcu blog kulinarny. Kawa z kardamonem :) Najlepiej smakuje, kiedy do specjalnego tygielka wsypiemy pożądaną ilość kawy. Każdy ma swoją miarkę. Nasza miarka to jedna kopiasta łyżeczka

vegetanie
Słodkie środy - Wielkanocna babka cytrynowa 382

związku z tym, że Święta coraz bliżej to ze zdwojoną siłą pojawiają się u Nas świąteczne przepisy. I tak dziś był już mazurek a teraz dodajemy jeszcze babkę cytrynową, która również świetnie pasuje na świąteczny stół. Właściwie to nazywam ją czasem też potrójnie cytrynową, gdyż do ciasta dodaję sok i skórkę z cytryny, lukier jest na soku cytrynowym, a jeszcze(...)dodatkowo podaję ją ozdobioną cytrynami w lukrze. W związku z tym słodycz przeplata się w niej z kwaskowatą nutą. Wielkanocna babka cytrynowa Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 1 łyżeczka cukru wanilinowego 180 ml mleka szczypta soli 2 cytryny cukier puder

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - roladki z bakłażana 235

Przeglądając blogi kulinarne dziś jeszcze wszędzie królują babki wielkanocne i mazurki, a u Nas dziś "fit". I przyznam szczerze, że nie przygotowałyśmy na dziś żadnej babki dietetycznej, ani innej słodkości w wersji light, a zdrową i smaczną przekąskę z bakłażana. Z bakłażanem miałam do czynienia tak naprawdę pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni, bo się do niego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
BABKA POMARAŃCZOWA 141

Babko, babko udaj się - tak kilka lat temu moja córka, zaklinała babki piaskowe. Rzecz miała miejsce oczywiście w piaskownicy ;) A dziś w kuchni, pod moim czujnym okiem miesza, miksuje, uciera i te same słowa wypowiada zamykając piekarnik. SKŁADNIKI: 140 g masła 230 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160 g drobnego cukru 4 jajka(...)temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto nasączyć (polewając) sokiem z pomarańczy i odstawić do przestudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ze śmietanką. Polać nią babkę i posypać kandyzowaną skórką. Podawać z plastrami pomarańczy

Kuchnia w opałach
Babka Alzacka czyli poWeekendowe Lakocie odc.74 244

mają radość! cały czas marzą o sankach i bałwanie... Mógłby popadać biały i puszysty szczególnie pod koniec tygodnia w Bieszczadach :) Nie myśląc wcale o śniegu piekłam w sobotni poranek babkę drożdżową. Przepis podpatrzyłam w "Mojej małej francuskiej kuchni" Rachel Khoo. Całą noc rosła w lodówce a rano przełożyłam ja do foremki i upiekłam. Znowu termoobieg dał radę! Jeśli lubicie ciasta(...)drożdżowe niezbyt słodkie za to bardzo puszyste to ta babka jest dla Was!  Nam smakowała szczególnie pierwszego dnia. Właściwie zniknęła prawie od razu choć z reguły wolimy te wilgotne i gliniaste :)  Mi bardzo odpowiadał dodatek bakalii moczonych w rumie, córcia jak zwykle wydłubywała. Babka Alzacka 300 g mąki 40 g cukru 1 łyżeczka soli 5 g drożdży instant

Dzieje kuchennej Wiewióry