babki - 8450 przepisów (strona:149/564)

Babki ziemniaczane 148

Pieczone babki nie muszą być wyłącznie na słodko. U mnie dziś w wersji ziemniaczanej. Składniki: 40 dag ziemniaków, 2 jaka, 5 dag parmezanu, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki masła, sól do smaku, pieprz do smaku, 1 pęczek szczypiorku. Wykonanie: Ziemniaki ugotować, utłuc(...)ostudzić i utrzeć z połową masła, żółtkami i parmezanem. Przyprawić do smaku, dodać sztywno ubitą pianę z białek, lekko wymieszać i przełożyć masę do foremek wysmarowanych resztą masła. Upiec babki na złoto w piekarniku, wyjąć z foremek, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać do obiadu lub danie samodzielne z dodatkiem sosów

Tradycyjna Kuchnia
Chleb pszenny wieloziarnisty na zakwasie 151

wykonać pierwszy zakwas ) : 560 g mąki pszennej typu 480 80 g ziaren słonecznika 40 g siemienia lnianego łyżeczka soli pół łyżeczki cukru ok. 400 ml przefiltrowanej wody łyżeczka nasion babki płesznik Wieczorem wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto. Gdy pojawią się pęcherze powietrza (po ok. 6 minutach) wsypać nasiona(...)ciasto do wyrośnięcia. Rano odłożyć garść ciasta na następny wypiek. Pojemnik z ciastem szczelnie zamknąć i schować do lodówki. Resztę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać nasionami babki płesznik. Odłożyć na ok. 3-4 godziny do ponownego wyrośnięcia. Chleb ziarnisty potrzebuje więcej czasu na wyrośnięcie . Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny

Weekendy w domu i ogrodzie
Zakręcona babka budyniowa z migdałami 211

pewno lubicie drożdżowe bułeczki z budyniem, dzisiaj trochę w innej odsłonie lecz bardzo ciekawej. Babka znakomicie wygląda i do tego świetnie smakuje, cieplutka rozchodzi się błyskawicznie. Taka babka może być świetnym słodkim prezentem dla waszych mam. Wszystkiego najlepszego życzę wszystkim Mamom!  drobny upominek możecie znaleźć tutaj  Składniki: ciasto 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki(...)rodzinkami i migdałami, zwiń w roladę, roladkę potnij na kawałki ok 3 cm i układaj nierównomiernie w formie, czynność powtórz. Odstaw formę, aż ciasto wyrośnie ok 15 minut. Babkę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 190 C i piec przez 45 - 55 minut.  Dla dekoracji oprósz babkę cukrem pudrem lub lukrem Smacznego

Niezły Młynek
Bajaderki piernikowe 123

pozostałości niezjedzonego ciasta można wykorzystać w taki sposób dowiedziałam się niedawno :) bajaderki - to tak naprawdę taki kulinarny "recykling" :) Do przygotowania tych bajaderek użyłam pozostałości świątecznej babki piernikowej ( tej ), bo chociaż jest bardzo smaczna, to w ogromie różnorodnych słodkości trochę jej zostało - dlatego przygotowując bajaderki nie dodawałam przyprawy do piernika. Ale jeśli mamy inne resztki tą przyprawę należy dodać(...)właśnie piernikowe. Nie użyłam też alkoholu, aby mogły je jeść dzieci. Jednak na pewno byłyby jeszcze lepsze, gdyby go odrobinę dodać :) Składniki: 70-80 dag resztek ciast (biszkopty, babki..) 190 g gęstego dżemu porzeczkowego 1/2 kostki masła 1/2 szkl. mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka słodzonego kakao 3 łyżeczki cukru 1 olejek pomarańczowy 1 łyżka przyprawy

Kolorowy Przepisownik
Sałatka z wątróbką 2. 171

ogonkami) 4 wątróbki indycze ewentualnie : łyżka mąki 6 sporych pomidorków koktajlowych mała czerwona cebula pieprz olej łyżka keczupu łyżka soku malinowego łyżka octu jabłkowego 2 łyżki oliwy ewentualnie : łyżeczka babki płesznik Sałaty wypłukać, odwirować i ewentualnie rozdrobnić. Przełożyć do salaterki. Dodać posiekaną kolendrę. Dodać do sałat. Pomidorki opłukać, podzielić na ćwiartki i dodać(...)sałat.. Cebulę obrać i pokroić na cieniutkie piórka. Dodać do salaterki Całość posypać mielonym pieprzem. Przygotować sos: do szklanki dodać keczup, oliwę, sok malinowy, ocet jabłkowy i nasiona babki płesznik. Wymieszać łyżeczką. Odstawić, by nasiona napęczniały. Wątróbkę pokroić na kawałki (wielkości na jeden kęs) i obsypać mąką. Podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na chrupko. Uwaga - wątróbka

Weekendy w domu i ogrodzie
Waniliowa babka majonezowa 108

Łatwa i wyjątkowo szybka babka z dodatkiem majonezu i wanilii.  Ciasto jest niezwykle puszyste i wilgotne, po prostu pyszne. Rewelacyjna na święta, niedzielny deser jak i codziennej kawki.  Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 duże jajka 3/4 szklanki ulubionego majonezu (u mnie od lat Winiary) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)tylko błagam nie wyrzucajcie tego co z niej zostanie- zróbcie z tego domowy cukier waniliowy lub własny ekstrakt ). Ciasto miksujcie przez 2 minuty, aż do połączenia składników. Formę do babki wysmarujcie masłem i wylejcie do niej gotową masę. Babkę pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babka lekko przestygnie polewamy ją polewą (rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Dodajemy

Wielki apetyt
Koktajl owocowy z babką płesznik - świętowanie wygranej 193

skrzydła, których ostatnio bardzo potrzebowałam. I z tej okazji na balkonie zrobiło się kolorowo od bratków, a zamiast zwykłych owoców przekąszanych w biegu zaserwowałam koktajl. Do niego trochę ziaren babki płesznik. Składniki (na dwie porcje): kiwi 2 małe jabłka 3 łyżki jogurtu łyżeczka nasion babki płesznik banan sok z pomarańczy Owoce obrać ze skórek. Z jabłek usunąć gniazda nasienne. Owoce(...)pokroić na mniejsze kawałki. Kiwi zmiksować z jabłkami i jogurtem. Dodać nasiona babki płesznik. Wymieszać łyżką. Przełożyć masę do szklanek. Tę masę można ewentualnie (jeśli używamy winnych lub mało słodkich jabłek, albo jeśli po prostu lubimy słodko) dosłodzić np. syropem klonowym lub miodem. Zmiksować banana z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Przełożyć masę do szklanek na wierzch poprzedniej. Koktajle odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Babka piaskowa 128

pewnego czasu miałam ochotę upiec babkę piaskową, lecz przepisy które mam jakoś nie bardzo kojarzyły mi się, z tą właśnie, wersją babki. Wydaje  mi się, że w tym cieście, obowiązkowo, musi znaleźć się mąka ziemniaczana i to przynajmniej w stosunku 1:1, a ja takiego nie mam. Cóż, sama sobie zrobiłam swoją wersję babki piaskowej. Wyszła bardzo smaczna

Ciasteczkowy Potwór
Babka cytrynowa 193

Bardzo fajny przepis. Babka okazała się smacznym i orzeźwiającym wypiekiem, który świetnie pasuje do popołudniowej herbatki:) Polecam. U mnie do powtórzenia. Składniki: 4 duże jajka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 szklanka mąki pszennej; 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g masła roztopionego; starta skórka z 1 cytryny; kilka kropel olejku cytrynowego; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1,5 łyżeczki proszku(...)następnie 15 minut w temperaturze 175 st.C. Przed wyciągnięciem z piekarnika należy sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto jest już upieczone. Jeżeli patyczek po wyciągnięciu z ciasta będzie suchy, babka jest upieczona. Upieczone ciasto wystudzić w formie. Ostudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem. Uwagi: Babkę można upiec w formie babkowej z kominkiem. Pamiętajmy, że zanim do takiej formy przełożymy

In my kitchen
Wielkanocna babka Zebra – w wersji Tygrys ;) 162

Zebra - moje ulubione ciasto na babki! W tym roku postanowiłam zaprezentować je w wersji tygrysiej. Efekt przerósł moje oczekiwania Miłoszowi dziękuję za zdjęcie prosto z wielkanocnego talerza, a wszystkich gotujących tudzież piekących zapraszam na jego stronę Z kamerą wśród książek !   Składniki: 5 jajek 1.5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 3 łyżki gorzkiego(...)się na formę z dziurką, wykładamy ciasto na dnie – dookoła komina pierścieniem, a nie w jedno miejsce jak w przypadku klasycznej formy. Polecam ten przepis do formy na babkę z dziurką – wtedy ciasto równiej i szybciej się piecze oraz zdecydowanie łatwiej o ładny wypiek bez zakalca Babkę piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu aż do „suchego

Za drzwiami kuchni
Szafranowa babka Wielkanocna 213

Szafran ma wielką moc, nadaje wypiekom wyrazisty kolor i delikatny aromat, wystarczy tylko kilka nitek, a efekt niesamowity.     Składniki na babkę: 50 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag masła 8 żółtek 2 białka 1 i 1/2 szklanki mleka 5 dag drożdży 2 dag migdałów pół laski wanilii 10 dag rodzynków szczypta szafranu 50 ml spirytusu(...)ciastem i znów odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 C i piec ok. 50 minut. Po wystygnięciu ozdobić wierzch babki

Apetyczna babeczka
Babka serowa z pomarańczą 1628

Babkę serową z pomarańczą . Wpadł mi do głowy pomysł na takie  właśnie połączenie   , w smaku jest pyszna i przede wszystkim wilgotna , nie przepadam za babkami bo są dla mnie za suche , ale przyznam się      że w takiej wersji z kawką smakowała wybornie

Sama słodycz i szczypta chili
Wielkanocna Babka - sękacz 131

dobrze wymieszać. Na koniec do masy dodać ubite białka. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać barwnik zielony, do drugiej łyżeczkę kurkumy (lub żółty barwnik). Do formy na babkę (średnica 25 cm), uprzednio wysmarowaną masłem i obsypaną mąką,  wlać 4 łyżki** jednej warstwy, wstawić do piekarnika i piec (funkcja termoobieg, grzanie tylko góra) przez 8 minut (wierzch powinien(...)bardzo małym ogniu podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Połączyć z olejem i lekko przestudzić. Polać ciasto. Smacznego! :) * przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z książki 'Kuchnia Polska ** moja forma na babkę jest dosyć szeroka- 25 cm- a tym, którzy mają węższą foremkę proponuję zmniejszyć ilość wlewanego ciasta, o jedną łyżkę mniej, no chyba, że chcecie się pobawić i zrobić cienkie warstwy

Kraina Miodem Płynąca
Babka cytrynowa 165

Puszysta babka to jest mój ideał na Święta Wielkanocne :) Najgorzej jednak gdy zrobi się zakalec :( ale w przypadku tej babki Wam to nie grozi... pod warunkiem, że będziecie trzymać się dwóch zasad: po pierwsze składniki muszą być w temperaturze pokojowej, a po drugie jajka muszą być dobrze ubite .  Przepis zmodyfikowałam od Doroty. Składniki: 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej(...)wysmarować masłem i obsypać mąką. Masę przekładamy do foremki z kominem o pojemności 2,5 litra do 2/3 jej wysokości (niestety moja była mniejsza i piekłam w dwóch mniejszych). Babkę pieczemy w w temp 160 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Babkę wyjmujemy z piekarnika i po chwili wyjmujemy z formy. Studzimy

Delicious Titbits
Babka kawowo- orzechowa 132

Dziś na moim blogu przepis na kolejny wielkanocny wypiek. Babkę przygotowuje się w kilka chwil. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80g orzechów włoskich, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1,5 łyżki kawy mielonej, kilka kropel aromatu(...)strumykiem wlewam rozpuszczoną margarynę. 2. Na końcu do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie i aromat. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wylewam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę na babkę. Piekę 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Mieszam z łyżką mleka do momentu, aż masa będzie jednolita. Polewą polewam przestudzoną babkę. Wierzch ciasta

Tradycyjna kuchnia Kasi