Babki, babeczki, fajnie się je zajada nie tylko od święta ale i na co dzień(...)kawy czy herbaty, u mnie czystka, z koleżanką, mamą czy teściową - będzie zachwycona. Smakiem przypomina mi moje ulubione kawowe herbatniki a lekka nuta czekolady, polecam upieczcie koniecznie. Kawowa babka z wiśniami i lukrem wiśniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieokrągłe) i rozmiarów. Formy te znakomicie nadają się do wypieku i same w sobie są dekoracją ciasta, jego opakowaniem. Służą m.in. do wypieków: keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba oraz ciast na różne okazje(...)PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki i prosty sposób przygotować ulubione keksy, babki, pasztety, a nawet jajeczka lub baranki. Zapraszam Was serdecznie do zapoznania się z ofertą firmy: http://papilart.pl/ Już niedługo na blogu pojawią się pyszne, słodkie i uroczo wyglądające (, dzięki
Słodkie okruszkiBardzo szybko się ją robi i co najważniejsze jest pyszna. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym żółtku, nie przerywając mieszania. Następnie
Kuchnia Pokoleńwielbicieli suchych ciast nasza propozycja, babka makowa, doskonała alternatywa na wykorzystanie białek jeśli nam zostają, a tak się przecież zdarza, babka się zawsze udaje, doskonale smakuje, można lukrować, polewać czekoladą i z apetytem się częstować! Składniki: 6-8 białek 1 szklanka mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku mielonego 1/2 szklanka mielonych orzechów 1 mały proszek(...)limonki. Ciasto wykładamy do formy keksowej, wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wykładamy na duży talerz do przestudzenia. Białko ubijamy na sztywną pian ę razem z cukrem pudrem, dodajemy sok z limonki. Dekorujemy wystudzoną babkę lukrem oraz startą skórk ą z limonki. Smacznego
kgwjanczewoŚwięta , święta i po świętach...ale co nam szkodzi zrobić taką wiosenną babkę? Nic! Baba jak malowana i do tego wiosenna, czegóż chcieć więcej! - Składniki 100 ml majonezu kieleckiego - 100 g mąki ziemniaczanej - 70 g mąki luksusowej pszennej typ 550 u mnie Młynomag - 180 g cukru u mnie - 4 jajka - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Skworcu(...)łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - sok z cytryny - cukier puder Forma na babkę- u mnie w najszerszym miejscu miała średnicę 27 cm. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy majonez a następnie stopniowo wsypujemy mąkę cały czas miksując. Dodajemy szczyptę soli i proszek i miksujemy jeszcze chwilkę. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą
Z Kuchni Do KuchniDzisiejszy dzień upłynął mi słodko i różowo. Przygotowałam przepyszne i puchate babki drożdżowe z nadzieniem z płatków róży. Zapach zdecydowanie obłędny, dawka aromatów, koloru i smaku. Zdecydowanie musicie je zrobić na świąteczny stół. Babeczki przygotowałam z ciasta drożdżowego, oblałam obficie lukrem i posypałam zbożowymi kuleczkami. Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii. Do nadziewania babeczek użyłam konfitury "Płatki róż", po odkręceniu(...)zdjęciu poniżej tj. każdy kawałek ciasta rozgnieć w dłoni na mały blat, nadziej konfiturą różaną i zalep jak piłeczkę. Kulki ułóż jedna koło drugiej w dużej formie na babkę. Drugi sposób każdą kulkę układamy w foremkach do babeczek. Z tej ilosci ciasta spokojnie zrobisz i dużą babkę i około 18-20 babeczek. Po ułożeniu ciasta w foremkach, smarujemy je roztrzepanym
SMYKWKUCHNIWielkanoc to czas wypieków moich ukochanych bab, babek czy babeczek. Babę można upiec na wszelakie sposoby a tą k a tórą dziś przedstawiam to baba z limonką i lukrem limonkowym. Baby(...)cytrynowe są pyszne i zawsze mnie zachwycały ale ta jest jeszcze pyszniejsza, wilgotna, puszysta, sprężysta, aromatyczna, orzeźwiająca. Na wielkanocnym stole będzie ozdobą dla oczu i brzucha, zachęcam do upieczenia. Babka limonkowo - jogurtowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWielkanoc za kilka dni więc to już najwyższa pora pomyśleć o pysznościach na wielkanocny stół. Już dawno miałam ochotę zrobić taką babkę gotowaną. Niestety, nie miałam specjalnej, zamykanej foremki. Udało mi się ją kupić niedawno, przypadkiem, i to w osiedlowym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Wam radzę poszukać takiej formy w sklepach internetowych - są dostępne chyba w trzech różnych rozmiarach(...)Moja jest mała, ma pojemność 1,5l, ale wcale nie chcę większej bo przecież nie piekę dla pułku wojska. Ponieważ tę babkę piecze się w formie szczelnie zamykanej od góry więc proporcje składników muszą być dobrze dobrane aby ciasto nie wykipiało. Myślałam, że będę musiała nieźle kombinować, ale na szczęście podczas zakupu okazało się, że do formy dołączona jest kartka
Smaczna PyzaWielkanoc zbliża się coraz szybciej. Najwyższy więc czas aby na blogu pojawiła się jakaś babka. Tym razem również klasyczna propozycja. Babka marmurkowa w polewie z ciemnej czekolady. Nie za sucha, ale też nieprzesadnie wilgotna. Jak dla mnie najlepsza była na drugi dzień. Prosta i szybka ze składników, które zazwyczaj są w kuchni pod ręką. Składniki: 160 g mąki pszennej(...)drugim naczyniu ubić na sztywno białka, dodać w trzech turach do ciasta. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej odłożoną skrobię ziemniaczaną. Foremkę na babkę (pojemność 1,75-2 litów) nasmarować masłem i oprószyć mąką. Do foremki przełożyć jasne ciasto, przykryć ciemnym. Dodatkowo można kilka razy zamieszać długim patyczkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut
Pełny talerzLulu narzekała ostatnio, że nie potrafi zrobić babki piaskowej a bardzo ją lubi. Babka piaskowa zawsze kojarzy mi się, że świętami Wielkiej Nocy, a ponieważ Wielkanoc tuż - tuż to mam nadzieję, że tym przepisem sprawię zarówno Jej, jak i Wam nieco radości i ułatwię przygotowania do tych chyba najbardziej radosnych świąt. Babka wyszła idealnie - lekka jak puch, delikatna(...)pomarańczową) i dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy i bardzo delikatnie, (najlepiej ręcznie za pomocą łyżki) wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przełożyć do formy i piec w temperaturze 170°C przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiągle poszukujemy nowych smaków,nowych przepisów...owszem są ciasta,do których wracamy,ale najczęściej w święta jest coś nowego.Tym razem zrobiłam próbną babkę s Anastazji z najnowszej książki.Muszę przyznać,że wyszła smaczna i babka pojawi się na świątecznym stole.Podam Wam przepis z książki.Jednak ta świąteczna ulegnie małym zmianom....jak zawsze zmniejszę ilość cukru a zwiększę ilość likieru(...)Dodać żółtka,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny.Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Brzoskwinie pokroić w kostkę.Ciasto wylać do formy na babkę,wierzch równomiernie przykryć brzoskwiniami i piec ok 50-60 min w 180 st C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem. Po raz kolejny przekonałam się,że przepisy
Niespełnione zdolności kulinarnedodaję do akcji Ciasto na niedzielę , gdzie w tym tygodniu królują świąteczne wypieki. Razem ze mną wypiekały: Różowa kuchnia - Mazurek wielkanocny kurczak Może coś zjemy - Babka wielkanocna i Babka rodzynkowa Piekielna kuchnia Anety - Babka pomarańczowa Moje domowe kucharzenie - Babka drożdżowa anyżowa Słodkie okruszki ... - Babeczki orzechowe Grunt to przepis - Sernik
Ewusiowe Smakiwyrośnięcia. W między czasie jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem. Gdy cista podrosną mieszamy je ze sobą i z jabłkami. Przekładamy do natłuszczonej formy na babkę i całość ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu pieczemy w 180 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu
Domowy Smak JedzeniaWkrótce święta i na pewno będziecie szukać nowych przepisów. Mam dla was propozycję na czekoladową babkę z dodatkiem likieru czekoladowego. Babka jest wilgotna z wyczuwalną nutą likieru. Z pewnością zaskoczycie nią gości lub domowników. Do babki wykorzystałam likier chocotella Dalkowski. Składniki: 4 jajka 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąkę i olej. Na końcu wlać likier czekoladowy i chwilkę miksować. Ciasto przelać do silikonowej formy z kominkiem. Piec w 170 stopniach około 1 godziny. Do suchego patyczka. Zimną babkę z wierzchu polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypać ozdobnymi kuleczkami. Formę metalową wysmarować i wysypać bułką tarta
Ala piecze i gotujekolejne wspólne pieczenie, tym razem Ciasto na niedzielę ,,no i tym razem pieczemy babki , babeczki..w końcu święta tuż, tuż...szukałam przepisu na jakąś babkę i w sumie znalazłam kilka , ale jak to u mnie bywa, ciągle mało czasu..no i zrobiłam takie małe babeczki..przepis na nie znalazłam gdzieś w necie i była to duża babka z sokiem cytrynowym(...)zrobiłam małe babeczki pomarańczowe.. w sumie to ciasto jakby mufinkowe, mieszane łyżką..Babeczki mięciutkie ..idealne do koszyczka ze święconką. Razem ze mną babki piekły: 150g jogurtu naturalnego 60ml oleju roślinnego 2 jajka sok z 1/2 pomarańczy 150 g mąki tortowej Młynomag 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g cukru Jajka, olej, jogurt i sok z pomarańczy roztrzepać
Moje domowe kucharzenie