babki - 8450 przepisów (strona:147/564)

Babka makowa, bardzo dobra i długo świeża 174

Przepyszna babka makowa, długo świeża. uwielbiam takie proste wypieki, każdy sobie z tym poradzi, a rodzinka i przyjaciele będą zadowoleniu. Mak opłukać i zostawić na sitku do wyschnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, nie przerywając mieszania dodawać po trochu przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną,proszek do pieczenia i mak. Roztopić masło, przestudzić i wlać do masy, wymieszać. Na koniec

Kuchnia Pokoleń
Piernik Bożonarodzeniowy 495

Uwaga, jestem pysznym przekładamy piernikiem i polecam się na Boże Narodzenie. Wystarczy upiec mnie w formie od babki, przekroić na blaty i przełożyć czym chcecie, dekoracja do wyboru. Jestem pyszny w polewie czekoladowej przyozdobiony bakaliami lub posypany cukrem pudrem i posypką truskawkową. Możecie mnie przygotować przed samymi świętami, będę pyszny i delikatny. Składniki:   mąka  pszenna(...)Ubijamy osobno jaja i wlewamy do reszty składników.Wlewamy rozpuszczone masło i płynny miód. Mieszamy łopatką do połączenia składników( Ciasto jest lekko lejące, za chwile gęstnieje). Formę od babki lub keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto piernikowe. Pieczemy w 170 stopniach koło 45 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Kroimy w poprzek, przekładamy powidłami lub dżemem. Posypujemy

Różowa kuchnia
Drożdżowa babka makowa 177

rożdżowy makowiec upiekłam w formie babki. Przeważa w niej ciasto drożdżowe, masy makowej jes t mniej niż w tradycyjnym , ś wiątecznym ma kowcu , moim zdaniem to odpowiednia ilość. Jeśli dodam y więcej masy makowej, będzie równie smacznie i nie wpłynie to na c iasto w żaden spos ób - gwarantuję, że również się upiecze. :-) 250g mąki 20g świeżych drożdży(...)godzinę.  4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na kształt prostokąta. Nakładamy masę makową zostawiając około 1 cm wolnego miejsca na brzegach. Ciasto zwijamy w rulon. Przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzine. 5. Babkę pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut

Szefowa kuchni
Babka z dodatkiem octu 142

Babka ta podbiła moje serce! Jest tak krucha aż rozpada się w dłoniach a w smaku jest pyszna. Idealny dodatek do kawy. Swoją babunie piekłam w formie 12 cm x 36 cm wyszła wysoka i co ważne w ogóle nie opadła właśnie za to kocham babki rosą wysokie i takie zostają. Składniki: 2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki

Pychotkaaa
Babka majonezowa 157

okazji zbliżających się świąt testuję teraz wiele rodzajów babek. Babka z majonezem może wydawać się dość dziwnym połączeniem, jednak na prawdę pysznym. Ciasto wychodzi idealnie mokre, świetnie pasuje do kawy a co też ważne jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Swoje piekłam w formie 12 cm x 36 cm  Składniki: 5 jajek szklanka mąki ziemniaczanej szklanka mąki pszennej

Pychotkaaa
Babka herbaciana z rodzynkami 107

roku na święta prócz sprawdzonych przepisów szukam też nowych inspiracji kulinarnych. I tak podczas buszowania w przepisach natknęłam się na babkę herbacianą. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, a dodatkowo zachęciła mnie prosta receptura i brak wyszukanych składników. I cóż mogę powiedzieć? Powinniście koniecznie upiec ją na Wielkanoc! Jest bardzo dobra, miękka, wilgotna z dużą ilością nasączonych w herbacie rodzynek. Sama(...)herbata również jest wyczuwalna. Może to być znakomite ukoronowanie świątecznego śniadania. Jeśli chcecie, aby babka była jeszcze bardziej aromatyczna polecam herbatę typu Earl Grey. Składniki: 250 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 łyżeczka skórki z cytryny 5 łyżek masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka mocnej herbaty 100 g rodzynek Wykonanie: Zaparzoną

MyCookBook.pl
Babka marmurkowa z zielonym lukrem 147

kakao. Ciasto wlewamy na przemian białe i kakaowe do formy. Pieczemy babkę ok 45 minut w temp. 180 stopni. Barwienie lukieru: jak zabarwić biały lukier ??? Zielony lukier: zielony kolor lukru powstanie przez dodanie zmiksowanych liści mięty albo ziaren groszku cukrowego, albo łyżki gotowanego szpinaku. Do pokrycia jednej babki potrzebujesz lukru przygotowanego z ok. szklanki cukru pudru, ok. 2 łyżek

ClauditteMissCooking
Babka drożdżowa! 100

Odkąd pamiętam na Wielkanoc piekło się w moim domu różnego rodzaju babki. Nigdy nie gościły u nas popularne mazurki. Ta tradycja jakoś nas ominęła, pozostawiając babkę! Najlepsza jest ta drożdżowa, bo puszysta i delikatna. Pełna jest słodkich rodzynek i pozostawia w ustach przyjemny, cytrynowy smak. Składniki: 1kg mąki tortowej 250g roztopionego masła 1 szklanka cukru 6 jajek + 1 żółtko(...)Następnie smarujemy formę masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przenosimy do formy i pozostawiamy na kilka minut by jeszcze trochę "urosło". Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez ok. 1h. Babkę wyjmujemy z formy ciepłą. Wyjątkowo dobrze smakuje z masłem i kubkiem ciepłego kakao. Polecam na wielkanocny, zimowy wieczór. Przed kominkiem oczywiście! A na zdjęciach przesyłam uchwycone wczorajsze słoneczko. Było tylko

Kuchnia Pani Wiosny
babka czekoladowa z winem 132

kilka dni, pewnie większość z Was ma już zaplanowane menu Wielkanocne. Ja w tym roku zostawiam wszystko na ostatnią chwilę, jakoś tak nie ogarnęła mnie przedświąteczna gorączka. Upiekłam dziś babkę z myślą, że może ktoś jeszcze szuka przepisu na babkę. A ta jest warta polecenia. Jest puszysta, nie sucha, z wyczuwalną czekoladą a najlepiej w niej smakują rodzynki moczone(...)wsypać do ucierającej się masy. Wlać wino i zmiksować na gładko. Białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem i rodzynkami. Foremkę na średnią babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Wystudzić na kratce. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parą i polać babkę, posypać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka ziemniaczana z serem i szynką 242

Propozycja dla miłośników ziemniaków pod każdą postacią :) Pyszna, mięciutka, z ciągnącym się żółtym serem w środku i lekko chrupiącym grana padano na wierzchu babka z gniecionych ziemniaków. Pyszności <3 Do przygotowania babki zainspirował mnie przepis ze strony Misz Masz Kulinarny . Zapraszam! Składniki na 1 keksówkę: 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1 białko 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)kładziemy resztę ziemniaków i ponownie dokładnie uklepujemy i wyrównujemy. Całość posypujemy serem grana padano. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut. Wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut, aby babka "odpoczęła". Kroimy w plastry i podajemy ze zsiadłym mlekiem lub kefirem. Smacznego

My Culinary Art
Baba ziemniaczana śródziemnomorska i dip z bakłażana 145

plasterki oliwki i fetę pokrojoną w kostkę. Wszystko wymieszać i przelać do formy babkowej (Ja użyłam formy silikonowej). na wierzchu skropić oliwą. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 1 godzinę. Obok babki w naczyniu wstawić do pieczenia bakłażan. Piec ok godziny. Wyjąć przed babką. Przestudzić. Wydrążyć miąższ z bakłażana do miseczki, odlać zbierający się nadmiar soku

Gotowanie jest łatwe
Pomarańczowa babka z czekoladą 126

Wczoraj upiekłam wyjątkową babkę, wilgotną, na pomarańczowej oliwie z oliwek z Grecji, z czekoladą i skórką pomarańczową.   Dzisiaj została już tylko połowa. Rzadko piekę ciasta, ale wczoraj nawet mroźne powietrze nie zniechęciło mnie do wyjścia po brakujące składniki. Babki dla mnie muszą być wilgotne, wyrośniete i koniecznie pieczone na oliwie z oliwek, która nadaje im wyjątkowy smak, kolor(...)słono. W kolejce czeka focaccia, ale póki co jest jeszcze ciasto, niedziela i świetna okazja do pieczenia. Wykorzystajcie ten wolny czas na realks przy pysznym ciachu. Pomarańczowa babka z czekoladą Składniki: 250 ml mleka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki pomarańczowej oliwy z oliwek + do wysmarowania blachy 2/3 szklanki cukru 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mleczna

Moja smaczna kuchnia
Babka ziemniaczana z sosem pieczarkowym 241

suszonej sól, pieprz cayenne   Przygotowanie Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ścieramy na drobnej tarce. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki na babkę wkładamy do jednej miski i mieszamy. Masę przekładamy do keksówki i pieczemy przez około 1,5 h w temp 180 C. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na niewielkiej(...)ilości masła. Wlewamy do nich śmietankę i dodajemy przyprawy i zioła. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, aż sos się zagęści. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Sosem polewamy plastry babki ziemniaczanej

e-PrzepisyKulinarne
Dekadenckie ciasto z buraków i czekolady 114

gorzkiej czekolady 75% - 200 g mąki orkiszowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 łyżek kakao (ok. 50g) - szczypta soli morskiej Dodatkowo trochę oliwy oraz wiórków kokosowych. Forma do babki z kominem. Do rondelka wlewamy oliwę oraz miód, mieszamy i podgrzewamy. Do tego dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu kiedy się rozpuści. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)mieszanki czekoladowej. Jajka ubijamy chwilę i dodajemy do reszty. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy, dodajemy do mieszanki buraków z czekoladą i delikatnie mieszamy. Formę do babki smarujemy oliwą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Masę wlewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 25-30 minut aż wierzch ciasta popęka. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Babka kalafiorowo-serowa z marchewką, ogórkiem kiszonym i koperkiem 130

Pomysł przyszedł do głowy spontanicznie.. w trakcie pracy jeszcze kilka razy uległ zmianie, aż powstał taki oto wytrawny wypiek w postaci babki :) można pokroić w plastry jako przystawkę do chleba, a podając na ciepło z sosem i dodatkami zyskamy pyszny obiad lub kolację. Składniki: 1 duży kalafior 25 dag sera żółtego 3 jajka 2 duże marchewki(...)gałkę muszkatołową. Wlewamy ubite do białości jajka, dodajemy stare ogórki, marchewkę, ser i posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do babki (można też użyć keksówki czy zwykłej blaszki, po upieczeniu będzie forma placka). Przykrywamy folią aluminiową, ale nie szczelnie - tak, aby powietrze wewnątrz mogło krążyć, woda odparowywać, a żeby się

Kolorowy Przepisownik