chcemy zaspakajać głodu fast foodami. Któż z nas by nie chciał dostać na śniadanie lub kolację kubka takich pyszności, które dzięki zawartości izolatu białka serwatkowego, inuliny, surowego kakao i babki przyspieszają metabolizm, podwyższają o 15-20% wchłanianie wapnia i magnezu, obniżają poziom złego cholesterolu, stymulują rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit, poprawiają koncentrację i pracę układu krążenia, a na dodatek(...)rozpuszczania i brak jakichkolwiek sztucznych dodatków powodują, że warto po nie sięgnąć. Co zawierają koktajle Eco&Fit Slim Czekolada: izolat białka serwatkowego z mleka, inulina Orafti HSI, łuska babki jajowatej, sproszkowane surowe ziarno kakao odmiana Criollo, naturalne aromaty, naturalny aromat śmietankowy, nierafinowana sól morska, glikozydy stewiolowe - substancja słodząca Wanilia: izolat białka serwatkowego z mleka, inulina Orafti HSI, łuska babki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światablog: Życie ze smakiem Wigilijny barszcz na zakwasie autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie paszteciki krucho - drożdżowe z kapustą i grzybami autorka: babka w formie | blog: babka w formie Pierogi z kapustą i pieczarkami na Wigilię, na Święta autorka: stokrotka123 | blog: To i owo stokrotki Śledzie z orzeszkami(...)blog: Życie ze smakiem Śledzie z żurawiną autorka: Życie ze smakiem | blog: Życie ze smakiem śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą autorka: babka w formie | blog: babka w formie Śledzie w sosie tatarskim FIT autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka ŚLEDZIE PIERNIKOWE- NAJLEPSZE autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com
Weekendy w domu i ogrodziePanettone to pyszna babka drożdżowa, przygotowywana w okresie świątecznym, we Włoszech. Swój smaki i delikatność zawdzięcza procesowi w jakim jest przygotowana. Pierwsze ciasto miesza się z drugim, tłuszczem i bakaliami. Następnie długo jest wyrabiana. Jak dla mnie to najpyszniejsze ciasto drożdżowe jakie jadłam. CIASTO - STARTER 150 ml wody 50 g drożdży 250 g mąki(...)ponownie miksujemy. Odkładamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło. Dzielimy na 3 części i umieszczamy w foremkach do panettone. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wyrośnięcia. Babki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 *C. Funkcja termoobieg, po 20 minutach temperaturę zmniejszamy. Babki wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Dekorujemy na wierzchu lukrem lub czekoladą. Panettone
Kulinarne Fantazje MarioliWigilii zostało równo 7 dni, macie już zaplanowane wszystkie wypieki? U nas ze słodkości na pewno pojawi się TEN makowiec, TEN piernik i babka świąteczna z dzisiejszego przepisu – to chyba powinno starczyć Wczoraj spadło odrobinę śniegu i dla dzieciaków to była mega frajda. Wybraliśmy się na chwilę na spacer, ale niestety obiecanej wojny na śnieżki nie udało się(...)straconego. Jeszcze będzie kilka okazji, oby tylko śniegu nie brakowało Po południu piekliśmy duuużoooo pierników, a jak udało mi się dopchać na chwilę do kuchni to zrobiłem to ciasto. Babka świąteczna . Lubię wypieki z mąki ryżowej. Wychodzą takie “mięsiste” do tego ten zapach och i ach. Plus biały paleo lukier, bo czemu nie Całą niedzielę pięknie pachniało w naszym domu
PaleoLifeJola z bloga przepisyjoli.com i Agnieszka z ohme.pl , Asia z bloga alaantkoweblw.pl oraz Ewa z onet.pl , a także Ada z beszamel.pl i pisząca te słowa :) Mój przepis to pomarańczowa babka z żurawinami i pistacjami - te czerwone i zielone kuleczki widoczne w cieście po przekrojeniu skojarzyły mi się z bożonarodzeniowym klimatem. Ciasto przygotowałam z dodatkiem ricotty, dzięki czemu jest wilgotne(...)sprężyste. Staram się unikać cukru, dlatego zastąpiłam go ksylitolem. Według mnie w smaku nie czuć różnicy - gdy upiekłam tę babkę w domu, to domownicy zaczęli ją wyjadać jeszcze zanim ostygła ;) Mam nadzieję, że skusicie się na przepis, który zostawiam Wam poniżej. Ciasto pomarańczowe z ricottą, żurawiną i pistacjami – przepis na pyszną świąteczną babkę Składniki / na formę
Chilli Czosnek i OliwaChyba nie znam osoby, która nie lubiłaby dobrze zrobionej babki piaskowej… 🙂 Kolejną moją propzycją na świąteczne ciasto jest właśnie babka pomarańczowa z dodatkiem suszonej żurawiny. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi wyśmienite – jest puszyste, delikatne, o cudownym zapachu pomarańczy, a jej wykończenie w postaci polewy z białej czekolady robi świetną robotę! Babka pomarańczowa z żurawiną -- AleTorcik! - przepisy na pyszne
AleTorcikstary przepis używany przez wielu profesjonalnych amerykańskich piekarzy i piekarnie, stanowiący łatwą w użyciu alternatywę do smarowania form do pieczenia. Po raz pierwszy użyłam tej „magii” podczas pieczenia Babki piaskowej budyniowo biszkoptowej . Obiecałam, że podzielę się z Wami przepisem, co właśnie czynię. Magiczna pasta. Składniki: - ½ szklanki mąki uniwersalnej (dałam tortową) - ½ szklanki tłuszczu roślinnego (dałam domowe masło klarowane) - ½ szklanki oleju roślinnego(...)pieczonych w formach posiadających „zakamarki” (bundt cake pan – ostatnie zdjęcie). Magiczna pasta nadaje powierzchni form do pieczenia efekt nieprzywieralności, dzięki czemu można nieinwazyjnie wyjąć gotowe ciasto. Poczas pieczenia babki piaskowej budyniowo biszkoptowej na własne oczy doświadczyłam magii tej pasty. Babka rosła zupełnie inaczej niż w formie przygotowanej tradycyjnie, co widać na końcowym efekcie (wyszła korona). Po wyjęciu z formy
mojewypiekiinietylkoSłodka jesień u mnie nastała;) Pięknie prezentujące się ciasto z konfiturą różaną pachnie obłędnie, kusi wyglądem, prostotą i smakiem. Ciasto na niedzielę upiekłam w małej formie od babki, 22 cm. Chciałam, by tradycyjne ciasto na keksówkę zamieniło się w super mini babkę. Udało się!:) Gotowe i lekko przestudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. Można udekorować je polewą lub lukrem, ozdobić bakaliami(...)miksera, bez wysiłku, po cichutku gdy dziecko za ścianą śpi Ciasto z konfiturą różaną, szybkie, bez miksera. Na rodzinny weekend lub spotkanie z bliskimi w tygodniu. Pięknie wyglądająca mini babka:) Dla mnie pachnie jesienią i lenistwem.. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, u mnie tortowa 1 duże jajko, u mnie L 100 ml mleka, u mnie 2% ¾ szklanki drobnego cukru
Zasmakuj KuchniMój ostatni wynalazek. Pyszna, aromatyczna babka. Ostatnio przeglądając internet natknęłam się na babkę o takiej nazwie. Bardzo mi się spodobało to połączenie smaków. Przepis był inny, kawa w połączeniu z pomarańczą w jednej warstwie. Ja postanowiłam zrobić warstwę pomarańczową i kawową osobno. Chociaż powiem szczerze, tamta wersja też mnie zaintrygowała i na pewno ją wypróbuję. Składniki: 1 kostka margaryny(...)zmiksować chwilę na wolnych obrotach. Następnie podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać skórkę pomarańczową, do drugiej kawę i kakao. Kakao dodałam tylko dla koloru. Formę na babkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Łyżką wyłożyć ciasto, na przemian jasne i ciemne. Ja wykładałam po kilka łyżek, najpierw jasne potem ciemne i tak na zmianę. Na koniec delikatnie
Agusiowe smakołykiAustrii najpopularniejszymi owocami są morele. Morele znajdziemy w słodkich wypiekach: w całości lub w postaci gęstej marmolady. Gugelhupf to ciasto w kształcie babki, która może być pod postacią ciasta drożdżowego czy piaskowego. Może być z dodatkami lub bez. Obraz Austrii to babka z morelami z dodatkiem orzechów. Smakuje nieziemsko! Składniki: 5 jajek 160 g masła skórka z 1 cytryny(...)gładką masę. Białką z cukrem ubijamy na sztywno. Dodajemy pianę z białek do ciasta i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Morele kroimy na pól. Wyjmujemy pestki. Formę do babki (u mnie keksówka) smarujemy masłem i posypujemy bułką. Wylewamy 1/3 ilość ciasta. Układamy na ciasto połowę moreli. Na morele wykładamy 1/3 część ciasta i na to pozostałe morele. Przykrywamy
Kuchnia w oparachDziś mam dla Was pyszną babkę. Delikatna i mięciutka z drobno pokrojona czekoladą w środku. Ostatnio trochę się ochłodziło, było pochmurno, pogoda nas nie rozpieszczała, więc na osłodę ukręciłam taką babeczkę. No tak, każdy pretekst jest dobry :) Co ja poradzę, że uwielbiam słodkości :) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka maki tortowej 3/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia kilka kropel olejku migdałowego 1 kostka roztopionej margaryny 1 tabliczka gorzkiej czekolady Dodatkowo: cukier puder do posypania babki Wykonanie: Czekoladę drobno pokroić ostrym nożem. Margarynę roztopić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia i olejek. Zmiksować. Na koniec powoli wlewać roztopioną margarynę cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą wsypać pokrojona
Agusiowe smakołykibyło ani grama drożdży i zakwasu. Ciężki, chrupiący i uzależniający! Ostatnio, na wzór właśnie tamtego przygotowałam kolejny, choć tym razem spoiwem było nie tylko siemię lniane ale też nasiona babki płesznik. Ponadto słonecznik, dynia, trochę orzechów i migdałów. Jest zupełnie inny od tradycyjnego bochenka chleba, ale to właśnie działa na jego korzyść. Bogactwo błonnika i witamin z grupy(...)agawy 350ml zimnej wody 100g pestek słonecznika 100g siemienia lnianego 50g migdałów (najlepiej całych) 30g orzechów laskowych 100g otrąb pszennych 50g płatków jaglanych 50g pestek dyni 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżka nasion chia 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżeczka soli Sposób przygotowania w Tefal Companion: Olej kokosowy oraz syrop umieszczamy w misie TC z założonym mieszadłem. Ustawiamy
Kuchnia w czekoladzietłuszczu do smażenia kotletów i zeszklenia cebuli (u mnie smalec gęsi ) opcjonalnie 1 jajko opcjonalnie 1-2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub innej zieleniny opcjonalnie mąka kokosowa lub łupiny babki jajowatej do zagęszczenia masy (u mnie bez jakichkolwiek dodatków ani jajka ponieważ formuję malutkie kotleciki) Wątróbkę umyć pod bieżącą wodą i oczyścić z błonek. Pokroić w drobną kosteczkę(...)łatwiej formować kotleciki a jeśli jest zbyt rzadka (kwestia wielkości jajka, ilości tłuszczu na którym duszona była cebula czy samego mięsa) można opcjonalnie dodać odrobinę mąki kokosowej lub łupin babki jajowatej. Osobiście nie dodaję żadnych zagęszczaczy tylko formuję malutkie kotleciki. Masę możną także nakładać łyżką bezpośrednio na patelnię w formie placuszków. Na patelni rozgrzać pozostałą część tłuszczu i smażyć
Ola la LCHF