babki - 8450 przepisów (strona:132/564)

PUBLIKACJA 57

pobierania udostępniania, komentowania i pieczenia.  Życzę udanych i smacznych wypieków, Izabela Tyszkiewicz  Wszystkie przepisy z książki udostępniam jeszcze raz poniżej : Afrodyzjak -  przepis Ajarkoniakowe kwiatki -  przepis Babka morelowo – brzoskwiniowa -  przepis Babka pigwowa -  przepis Budynowiec z jabłkami - przepis Chmurka czereśniowa z galaretką -  przepis Choinka w serniku -  przepis Ciasto kokosowe z borówką -  przepis Ciasto(...)przepis Cytrynowiec ze śliwkami -  przepis Czekoladowiec chałwowo – borówkowy -  przepis Deser cappuccino z borówką -  przepis Deser kokosowy z wiśniami -  przepis Drażetkowiec -  przepis Extra mocna babka kokosowa -  przepis Fantazja kokosowa -  przepis Jesienna niespodzianka -  przepis Jesienny deser wieloowocowy -  przepis Kakaowiec ze śliwkami -  przepis Kinder Country -  przepis Kokosek z jabłkami -  przepis Kokosek

Ciastka - domowe słodkości
WILGOTNA BABKA PIASKOWA NA MAŚLE + FILMIK 66

Pyszna babka, aromatyczna, wilgotna i pachnąca masłem. Idealna na święta i nie tylko, polecam sprawdzony przepis.  SKŁADNIKI :  5 jajek klasy "M" 200 g cukru ( 1 niepełna szklanka ) 130 g mąki tortowej ( 1 szklanka o pojemności 250 ml ) 200 g masła 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy  PRZYGOTOWANIE :  Białka ubijamy(...)cukier, cukier waniliowy,  dalej ubijamy. Podczas ubijania wlewamy rozpuszczone, chłodne masło.  Na koniec przesiewamy przez sitko, mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy szpatułką.  Formę na babkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto,  Babkę pieczemy 45 minut, funkcja termoobieg, temperatura 175 %.  Po wyjęciu z piekarnika, babkę studzimy i wyjmujemy z formy. Następnie posypujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Pomarańczowa babka zebra 57

stopniowo i cały czas mieszam mikserem na niskich obrotach. Na końcu dodaję mąkę, proszek do pieczenia. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i mieszam. Foremkę do babki smaruję tłuszczem, wysypuje bułką tartą. Na przemian wylewam w jednym miejscu dwie łyżki ciasta jasnego, dwie łyżki ciasta kakaowego, i znowu jasne, ciemne. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam(...)blaszkę zmniejszam na 180 stopni i piekę babkę około 50 minut. Po upieczeniu wyjmuję babkę z foremki na deskę żeby odparowała.  Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dekorują babkę

wesoła kuchnia
Babka pomarańczowa z czekoladą 54

Pomarańczowa babka z czekoladą poleca się do zjedzenia. Babka chciaż jest zrobiona z pomarańczy to smak i aromat owoców nie jest wyczuwalny w cieście. Dlatego jeżeli lubicie aromat pomarańczy proponuję podczas wyrabiania dodać skórkę startą z jednej pomarańczy. Zamiast pomarańczy można dodać do babki mandarynki.  … The post Babka pomarańczowa z czekoladą appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Babka gotowana 68

Super delikatna, wilgotna i puszysta babka gotowana. Przepis jest sprawdzony i wart polecenia. Składniki 250 g margaryny lub masła 1 szkl. cukru 6 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka octu Przygotowanie Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtka(...)Gotujemy (na wolnym ogniu) pod przykryciem 1 godz. 20 min. Po tym czasie wyłączamy palnik, odkrywamy garnek i zostawiamy formę w wodzie na 10 minut. Wyciągamy z garnka, wyjmujemy babkę przykładając płaski talerz i odwracając formę do góry dnem. Gotową babkę polewamy czekoladową polewą. Autor przepisu: Kasia Artykuł Babka gotowana pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Babka z colą. 75

Babka z colą. Szybka i pyszna. Bez użycia miksera. Cola nie jest wyczuwalna,  ale dodaje pulchności. Ogólnie babka jest smaczna.  Zbliżają się święta wielkanocne, więc moją babkę udekorowałam polewą czekoladową  i przystroiłam kwiatkami cukrowymi i posypką.  Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, to taka babka będzie jak znalazł na świąteczny stół.  Składniki: 4 jajka

Agusiowe smakołyki
Babka cytrynowa 116

Babka cytrynowa. Miękka, puszysta, wilgotna i mocno aromatyczna. Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu. Doskonała nie tylko na wielkanocny stół. Polecam :) Składniki  (na formę z kominkiem 24 cm ) - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki pszennej ( u mnie mąka szymanowska uniwersalna ) - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 125g margaryny lub masła - 1 większa cytryna(...)otarta skórka i sok ) Dodatkowo - cukier puder do posypania wierzchu - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę ( ok. 5-6 minut ), obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy, miksuję do połączenia. Następnie do masy wlewam gorącą, stopioną margarynę, dalej miksuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Babka czekoladowa z pomarańczą. 73

Moja ulubiona baza do babki, plus kilka dodatków. Tym razem czekolada, kakao  i pomarańcza. W efekcie mam pyszną, wilgotną i aromatyczną babkę czekoladową  z pomarańczą.  Zrobiłam też polewę czekoladową, żeby dopełnić całości,  ale babkę wystarczy posypać cukrem pudrem i też będzie super.  Składniki: 250 g. masła, lub margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 70 minut.  Czas pieczenia może się różnić, najlepiej sprawdzić patyczkiem  czy ciasto jest już upieczone.  Wystudzoną babkę udekorować polewą, lub posypać cukrem pudrem. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać  do uzyskania gładkiej polewy.  Wierzch posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową

Agusiowe smakołyki
Babka z jarzębiną 80

jajek,  a że w moje wersji jest wegańskie to dodałam wegańskiego jogurtu (w wersji wegetariańskiej użyj zwykłego jogurtu, może być naturalny lub w dowolnym smaku. Pieczone w formie babki jest niezwykle efektowne, ale jest przede wszystkim pyszna, nie kruszy się, nie jest sucha, a wręcz przeciwnie idealnie wilgotna, za sprawą jogurtu i dodatku dżemu. Użyłam własnej roboty dżemu(...)Formę do pieczenia wysmaruj olejem i przełóż ciasto. Piecz przez 45 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C. Po upieczeniu, przełóż na talerz. Udekoruj wedle uznania Artykuł Babka z jarzębiną pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Babka śmietankowo kawowa. 85

Można powiedzieć, że ta babka, to kawa ze śmietanką :) Do jednej części  dodałam śmietankę, a do drugiej kawę. Dodatkowo polewa czekoladowa i pistacje, są fajnym dopełnieniem całości. Oczywiście można babkę posypać cukrem pudrem, też będzie pysznie.  To taka szybsza wersja :)  Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki(...)filiżance wymieszać kawę z wodą i cukrem waniliowym. Wlać do ciasta.  Dodatkowo dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej. Zmiksować i wyłożyć na jasne ciasto.  Tak przygotowaną babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury  180 stopni i piec 50-55 minut.   Pistacje podprażyć chwilę na suchej patelni (nie jest to konieczne) Posiekać nożem. Kiedy babka wystygnie przygotować

Agusiowe smakołyki
CUKINIA FASZEROWANA ZIOŁAMI Z KASZĄ BULGUR I MOZZARELLĄ NA PARZE. 66

sucha 60g – Szczypiorek – posiekana czubata łyżka – Bazylia świeża – posiekana czubata łyżka – Natka pietruszki – posiekana czubata łyżka – Mozzarella light – kulka 100g – Cebula – średnia sztuka – Czosnek – ząbek – Sos teriyaki – 1 łyżka – Babka jajowata – 1 płaska łyżka (opcjonalnie) – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Oliwa z oliwek PRZEPIS: 1. Cukinie umyj, odetnij z nich „kapelusze”, za pomocą łyżki wydrąż miąższ. 2. Kaszę bulgur(...)dodaj kaszę, posiekane zioła: szczypiorek, bazylię oraz natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj. 6. Farsz odstaw do przestudzenia. 7. Do przestudzonego farszu dodaj mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę, łyżę mielonej babki jajowatej i dokładnie wymieszaj. 7. Faszeruj wcześniej wydrążone cukinie. 8. Paruj w rozgrzanym urządzeniu lub garnku do gotowania na parze, wraz z „kapeluszami” około 25 minut. Print CUKINIA FASZEROWANA ZIOŁAMI

globuskulinarny
Babka piaskowa 77

Pyszna babka piaskowa. Stary i sprawdzony przepis z notatnika mojej mamy. Smaki mojego dzieciństwa. Bardzo prosta w przygotowaniu. Idealna na co dzień i od święta. Znakomity i prosty przepis gdy mamy ochotę na coś słodkiego :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml, 250 gram margaryny lub masła 1 i 1/2 łyżeczki(...)miksujemy do połączenia się składników aż powstanie jednolite ciasto. kakaowe ciasto wylewamy na jasne ciasto i delikatnie mieszamy przy pomocy widelca aby ciasta się z sobą delikatnie zmieszały. gotową babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 45-60 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, wyciągamy z formy. Po ostygnięciu

Blog kulinarny S9.PL