książki kulinarne z lat 80 i cały czas coś pysznego odkrywam. W książce „Smacznie i zdrowo od rana do wieczora” Jadwigi Kłosowskiej znalazłam przepis na przepyszną babkę mateczki. Babka jest tak puszysta i delikatna, że jak ja wyjęłam z piekarnika to myślałam, że się nie dopiekła ale nic bardziej mylnego. Autorka w swojej książce(...)podaje, że babkę można zrobić w dwóch wersjach. Jedna może być z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej a druga z dodatkiem kakao. Ja ponieważ jestem teraz na przymusowej diecie wybrałam tą drugą wersję bez bakalii. Składniki : 5 małych jajek lub 4 duże ( ja dałam 5) 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru
Na słodko lub wytrawnieoknem pogoda barowa, w niczym nie przypominająca zimy. Już bardziej zdjęcia babki piaskowej, oprószonej cukrem pudrem, kojarzą mi się z zimową scenerią. Składniki: - 7 niedużych jaj - 2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 szklanka drobnego cukru - 210g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka rumu - cukier waniliowy - esencja waniliowa - skórka pomarańczowa - cukier puder do posypania Całe jajka wbić do miski(...)wysokości formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, po 30 minutach podnieść temp. Do 175°C i piec kolejne 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotową babkę wyjąć z formy i przestudzić na kratce. Przestudzoną, posypać cukrem pudrem (można polukrować albo polać polewą czekoladową). Ta babka piaskowa jest bardzo puszysta i delikatna, dosłownie rozpływa się w ustach. A wygląd
mojewypiekiinietylkonastępnie wylewamy do formy na babkę ( silikonowej nie trzeba natłuszczać – polecam! ) Wkładamy do nagrzanego na ok. 170C piekarnika na ok. 45 minut ( do suchego patyczka ). Studzimy! Przestudzoną babkę kroimy na 2 połowy ( góra i dół ). Górę delikatnie odkładamy , w dole wydrążamy małą łyżeczką ” wanienkę : , do której trafi krem. Robimy to dokładnie , ale delikatnie. W rondelku gotujemy szklankę mleka(...)suchej patelni płatkami migdałów i dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Powstały krem wlewamy do wydrążonej ” wanienki ” , wygładzamy. Miejsce rozcięcia smarujemy odrobiną budyniowego kremu i zakrywamy górną warstwą babki. Odstawiamy do lodówki ( najlepiej na kilka godzin ). Przed podaniem polewamy czekoladą , dekorujemy i zajadamy! Smacznego! Inne niesamowicie smaczne przepis , nie tylko na Święta znajdziecie na http://www.mojeciasto.pl/ A dla tych
Ostra na SłodkoKupiłam sobie w końcu formę z kominkiem do babki. Nie była to rzecz taka prosta, bo w UK można kupić tysiące foremek do.... muffinek... do tart.. i innych tradycyjnych angielskich wypieków. Ale udało mi się znaleźć w internecie fajną stronkę ze sprzętem AGD. Trzymałam tylko kciuki, aby forma doszła do świąt. I udało się! Wczoraj kurier przyniósł foremkę, więc(...)cytryny (wcześniej sparzonej) 0.5 op. cukru z prawdziwą wanilią (u mnie firmy Kotanyi) 5dkg drożdży 0.5 szkl mleka 100g rodzynek 100g skórki pomarańczowej (u mnie obowiązkowy element drożdżowej babki) Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko (uważając, aby nie było gorące), rozkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu. Masło roztapiamy
Walijskie PichcenieNigdy dotąd nie piekłam babki serowej, ani nawet nie jadłam. Ale miałam akurat w lodówce zmielony twaróg i ochotę na ... babkę. Postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i poszperałam w internecie, znajdując przepis. Także jest to mój debiut :) Babka wyszła pyszna, wysoka, pulchna i fajna w smaku. Nie mocno słodka - taka jakie lubię. Polecam gorąco! Składniki(...)temp. 180 st. przez 50-60 minut.(sprawdzałam patyczkiem czy jest upieczona) Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ponieważ nie przepadam za lukrem, zostawiłam moją babkę "bez glancu"... jak mówiła moja babcia... :) pudrując ją tylko delikatnie
Walijskie PichcenieBardzo lubię babki i lubię suszoną żurawinę :) Postanowiłam więc połączyć te dwie rzeczy i upiec babkę z żurawiną. Dla urozmaicenia, i żeby nie wyszła zbyt sucha, dorzuciłam kilka pokrojonych moreli z puszki. Przepis jest prosty i szybki. A babka bardzo smaczna, pachnąca skórką cytrynową i żurawiną.... super do popołudniowej herbatki :)) Składniki: 2 całe jajka 2 i 1/2 szkl(...)pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Morele odsączamy, kroimy w kostkę. Do wyrobionego ciasta dosypujemy żurawinę i pokrojone morele, mieszamy delikatnie łyżką. Formę z kominkiem (do babki) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Walijskie PichceniePomysł na tę babkę od razu mnie zaintrygował :) Ciemno czekoladowa babka w białe serowo-kokosowe kropeczki wyglądała bardzo fajnie i miałam wielką nadzieje, że będzie też równie smaczna. Nie zawiodłam się ... mocno czekoladowa (użyłam czekolady z 70% kakao), wilgotna i po 2 dniach równie pyszna jak i w dniu upieczenia. Musze jedynie popracować nam kropeczkami. Następnym razem(...)zrobię je mniejsze, a zdecydowanie więcej, aby efekt wizualny był jeszcze lepszy. Polecam gorąco przepis wszystkim fanom babek. Przepis pochodzi z bloga KUCHNIA KROKUSIA Składniki: Na białe kulki: 25 dkg sera białego 1 żółtko 2 łyżki cukru 5 łyżek kokosu Na ciasto: 3 jajka 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl. mąki
Walijskie Pichcenieszklanki śmietany kremówki 36 % natka pietruszki (dużo!) 2 cebule 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku na babkę: 1,2 kg ziemniaków 4 jajka 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatałowa masło bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę miksujemy w malakserze, przełożyć na gazę aby odcedzić nadmiar płynu. Do masy(...)powstał po odcedzeniu ziemniaków. Mieszamy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Przekładamy do blaszki ziemniaczaną masę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni) i pieczemy ok. 45 minut aż wierzch babki się zarumieni. Wyjmujemy babkę z piekarnika, aby odpoczęła. Z perliczki ściągamy skórę, oddzielamy mięso od kości. Najlepiej podzielić na 6 części, nogi, skrzydła, piersi wtedy łatwiej sie luzuje mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWkrótce Wielkanoc, może dlatego naszło mnie na babkę cytrynową. Chciałam żeby była wilgotna i puszysta, ponieważ suchych, zatykających babek, to ja nie lubię. Zaryzykowałam i popełniłam babkę majonezową. W życiu nie upiekłam lepszej: puszysta, lekka, wilgotna, z lekkim cytrynowym posmakiem! Od dziś moja ulubiona))) Majonezu nie czuć nic a nic, a robi ją się tak szybko, jak zjada. Przepis(...)troszkę zmodyfikowany) pochodzi z serwisu Wielkie Zarcie (click) . Majonezowa babka cytrynowa Składniki na keksówkę 11x30cm: 90 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 1 szkl. cukru 3 łyżki majonezu 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny(bio) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia
Mia Cucina SofietaSzynka po staropolsku Schab rajców nadziewany jajkiem i groszkiem BABKI, MAZURKI, SERNIKI Wielkanocny zajączek limonkowy Wielkanocny zajączek jogurtowy Babka z porzeczkami Babka serowo - cytrynowa Babka żurawinowa Babka serowa Drożdżowa baba wielkanocna z czekoladą Babka z kardamonem(...)Babka z szafranem Babka kakaowo - cytrynowa Mazurek z wiśniami i masą kawową Mazurek kokosowo - czekoladowy z nutką pomarańczy Wielkanocny mazurek z masą krówkową Mazurek fistaszkowy z czekoladą Mazurek kokosowy na kruchym cieście Mazurek z białek Mazurek orzechowy na andrucie
Z miłości do słodkościwydajne, a ponadto nie rozrzedzą nam ciasta. Zapraszam do wspólnej zabawy! Data publikacji postu - 21.06.2014 (sobota) rzez cały dzień. Link do akcji na Fcb: https://www.facebook.com/events/244627739067050/ RÓŻOWA BABKA MAJONEZOWA /przepis od babci modyfikowany i ulepszony/ 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru (u mnie ksylitol) 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku(...)mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek, delikatnie razem łącze z masą jajeczną. Na samym końcu dodaję majonez, aromat i barwnik, mieszam dokładnie szpatułką i przelewam na natłuszczonej formy do babki z kominkiem, wstawiam do piekarnika. Piekę w 170 stopniach przez około 50 minut. Studzę. Wystudzoną babkę pokrywam lukrem i zostawiam na około godzinę, by lukier stwardniał. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itkikoniec dodajemy skórkę z cytryny i jeszcze chwilkę mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych. Miksujemy do połączenia składników i dodajemy roztopioną czekoladę i całość dokładnie mieszamy. Szykujemy formę do babki (dowolna)- smarujemy ją masłem lub olejem i lekko obsypujemy bułką tartą lub mąką. Przekładamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C Pieczemy około(...)patyczka. Ciasto zostawiamy do wystudzenia i delikatnie wysuwamy z formy. Polewa: w garnuszki podgrzewamy śmietanę kremówkę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Studzimy, tak aby polewa była jeszcze płynna. Polewamy babkę celując w rowki. Posypujemy gorzką czekoladą. Smacznego! Share 0 Post 0 Pinterest 0 0 Shares The post Babka z białą czekoladą. first appeared on Latosiowy
LatosiowydomPieczywo bezglutenowe, w tym również niskowęglowodanowe, jest nieco trudniejsze w przygotowaniu, ponieważ wymaga zastąpienia glutenu, który pełni funkcję wiążącą i nadaje elastyczność ciastu. Błonnik zamiast glutenu! Sekret idealnej konsystencji? Babka jajowata i płesznik! W przypadku bułek pieczonych bez mąki zbożowej tę rolę przejmuje błonnik z łusek babki płesznik lub babki jajowatej . Nasiona tych roślin mogą mieć jasną lub ciemną barwę(...)mąki zbożowej Drukuj Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: 200 g mąki migdałowej, blanszowanej 1 łyżeczka soli 80 g zmielonej łuski babki jajowatej lub płesznik (jasne lub ciemne bułki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże białka 1 łyżeczka octu 380 ml gorącej wody Przygotowanie: Ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania wlać
codojedzeniaprzyjęcia. Warto przygotować je również do codziennej kawy, czy jako drugie śniadanie. Jakie przepisy znajdziesz poniżej? 1. Babcine ciasto drożdżowe 2. Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką 3. Drożdżowa babka z rodzynkami 4. Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką 5. Drożdżówka z kruszonką (przepis na keksówkę) Zobacz również 30 przepisów na ciasta na imieniny – https://viagusto.pl/30-pomyslow-na-ciasta-na-imieniny/ PRZEPISY(...)ciasto ze śliwkami i kruszonką Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kokosową kruszonką to przepyszna propozycja! Ciasto możesz przygotować zarówno ze świeżymi śliwkami, jak i mrożonymi. ZOBACZ PRZEPIS 3. Drożdżowa babka z rodzynkami Przepis na babkę drożdżową z rodzynkami to propozycja nie tylko na Wielkanoc, ale również na każdą inną okazję. Babka jest niezwykle aromatyczna i prosta w przygotowaniu. ZOBACZ PRZEPIS
Via Gustopolecanych przepisów, które są najlepszym wyborem na bezmięsny obiad. Znajdziesz tutaj przepisy na kotlety i inne dodatki do dań głównych, a także pierogi, przepis na makaron, potrawkę, risotto, czy babkę ziemniaczaną. Jakie przepisy znajdziesz poniżej? 1. Siekane kotlety z pieczarkami i serem 2. Panierowana cukinia 3. Babka ziemniaczana z wędzonym tofu 4. Tofu z warzywami po pekińsku 5. Kotlety jajeczne(...)frytek, czy ryżu. ZOBACZ PRZEPIS 2. Panierowana cukinia Krążki cukinii w panierce to kultowy przepis na szybki obiad bez mięsa. Posmakują każdemu miłośnikowi cukinii. ZOBACZ PRZEPIS 3. Babka ziemniaczana z wędzonym tofu Wegetariańska babka ziemniaczana z dodatkiem wędzonego tofu to doskonała propozycja na obiad. Najlepiej smakuje z kwaśną śmietaną i ulubioną surówką. ZOBACZ PRZEPIS 4. Tofu z warzywami po pekińsku
Via Gusto