niedosyt jeśli chodzi o przepisy na różne wypieki, a zwłaszcza na wypieki świąteczne. Dlatego poszukuję coraz to nowych inspiracji i nowych smaków. Tak jest np. z sernikami , szarlotkami i babkami świątecznymi . Dzisiejszy przepis, oryginalny na babkę w której zawarta jest moc cytryn, pochodzi od kucharza warszawskiego z 1895 roku. Od tej pory doczekał się wielu zmian i modyfikacji. Ale jedno(...)zmieniło, w tej babie zawarte są gotowane cytryny. Ot to cały sekret. Zapraszam Was do przepisu z moimi zmianami. Do mojej baby dodałam mielone migdały, które zapewnią, że babka dłużej zachowa świeżość. Składniki: 2 cytryny (najlepsze niewoskowane) Sok z 1 cytryny 7 dużych jajek dużych ze wsi 250 g cukru 250 g mąki pszennej tortowej 100 g mielonych migdałów
Kuchnia u KrysiUwielbiam babki. Na świątecznym stole obowiązek! W tym roku kupiłam sobie nową foremkę na babkę. Taką małą, do koszyczka. Musiałam ją już przetestować. Jest cudowna, a babeczka z niej wyszła idealnie :) Pyszna, piaskowa, cytrynowa! Czegóż chcieć więcej? Idealna na święta :D Babka piaskowa cytrynowa kostka margaryny 20 dag cukru 15 dag mąki 15 dag mąki ziemniaczanej
Gotuję Testujępomponem większym od mojej głowy. Dziś śmieję się z tego i mówię, że mam co wspominać, ale wtedy do śmiechu mi nie było. Wspominam też ciasto drożdżowe, w formie babek i chlebów. Taka lekko słodka babka wyśmienicie smakowała z szynką i ćwikłą. Czerstwa, idealnie pasowała do ciepłego mleka. Nie piekę zbyt wiele na święta, ale taka drożdżowa baba na stole(...)Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto za pomocą rąk (lub miksera). Odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość – powinno wystarczyć ok. 30 min. Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i lekko wysypanej mąką krupczatką lub kaszą manną. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 15 minut. Pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym
bistro mamaMięciutka, lekka jak puch, pachnąca aromatyczną pomarańczą, z kawałkami słodkiej żurawiny. Tak w wielkim skrócie można by opisać tę babkę. Szczerze powiem, że babki nie należą do ciast za którymi jakoś szczególnie przepadam, jestem co do nich po prostu neutralna. Nie przekonują mnie do siebie tym, że w większości są suche i w momencie ich jedzenia trzeba przepijać je wodą(...)babką jest zupełnie inaczej. Dzięki temu, że w jej składzie jest sok pomarańczowy jest ona lekka ale jednocześnie wilgotna. Do tego suszona żurawina, która nadaje słodyczy i pyszne wielkanocne ciasto gotowe Składniki: 420g mąki pszennej, przesianej przez sitko 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 300g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 200g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek
Życie ze smakiemmikserem składniki forma silikonowa z kominkiem 24 cm, masę przełożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, do suchego patyczka, babkę wystudzić w formie i zimną wyjąć na talerz czekoladę o smaku pomarańczy razem z sokiem wyciśniętym z pomarańczy sokiem w garnuszku na małym ogniu roztopić mieszając i od razu polać(...)wierzch babki, zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy - makowa babka jest bardzo łatwa, szybka i przede wszystkim pyszna, polewa z czekolady pomarańczowej z sokiem pomarańczowym smakuje wybornie na tej babce..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWielkanocnych babek ciąg dalszy :) Im więcej czytam o tradycyjnych wielkanocnych wypiekach, tym bardziej zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele mam jeszcze do wypróbowania! Ale po kolei. Dzisiejsza babka jest mniej krucha niż babka majonezowa , bardziej zbita, mocno wilgotna – przypomina trochę babkę mojej babci , ale wyraźnie czuć w niej wanilię, a jagurt sprawia, że nie wysycha tak szybko. Piekłam
CiastkozercyWitajcie :) Przy piąteczku mam dla Was przepis na szybką i prostą w wykonaniu babkę z coca colą. Do sobotniej kawki będzie w sam raz Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 5 jajek 1 kopiasta szklanka cukru 2,5 szklanki mąki typ 550 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka kakao gorzkiego 1 szklanka coca coli 1/2 szklanki oleju(...)cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy coca colę i olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie delikatnie mieszamy. Foremkę do babki natłuszczamy i przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, moje ciasto piekło się około 50 minut. Upieczoną babkę wyciągamy z formy i odstawiamy do przestygnięcia
Sama słodycz i szczypta chilichoć do Wielkanocy jeszcze trochę czasu zostało, mroźna zima za oknem a wiosny jeszcze pewnie długo nie zobaczymy, niemniej odświeżam przepis na babkę piaskową z nutą pomarańczy. Pyszna , delikatna i .... pomarańczowa;) SKŁADNIKI: 1 p. masła 4 jaja 1 szkl cukru ( 200 g) 1 szkl. mąki pszennej ( 130 g ) 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej ( 110 g) 1,5 łyżeczki proszku(...)cukrem waniliowym. Do jajek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, oraz skórkę kandyzowaną pomarańczową i aromat . Wymieszać, powoli dolewać masło uważając, by nie było grudek. Formę do babki posmarować masłem i opruszyć bułką tartą, napełnić do 3/4 wysokości i piec ok 30-40 min. w temp 195- 200 st C (sprawdzić patyczkiem). Babkę ostudzić i przygotować
Z MarcepanemPiegusek – babka z białek W kuchni nic nie powinno się zmarnować. Białka pozostałe od żółtek zużytych do pączków i faworków również. Polecam je wykorzystać do upieczenia pysznego ciasta z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami. To łatwy i pyszny sposób na pozbycie się nadwyżki białek :)) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka białek (około 6-7 sztuk ) 1 szklanka(...)pieczenia, dodajemy rodzynki oraz mak i mieszamy delikatnie łyżką *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka *** *** Po wyjęciu z foremki, babkę możemy posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub polukrować *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ZEBRA Z BIAŁEK PRZEPIS TUTAJ BABKA Z BIAŁEK Z JABŁKIEM PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNA
Blog z ApetytemWitajcie :) Przy sobocie zapraszam na pyszną babkę kawową z serem, prosta i szybka w przygotowaniu, na niedzielę zdążycie jeszcze upiec.Do ciasta użyłam Polewy od Helio, do świątecznych wypieków będzie w sam raz. Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Polewy HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie, ozdobione wizerunkami smakowitych tortów(...)Formę lekko natłuszczamy olejem ( moja jest sylikonowa) wlewamy połowę ciasta, następnie ser i drugą połowę ciasta . Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, moja babka piekła się około 50 minut. Upieczoną babkę wyjmujemy na kratkę i studzimy. Polewę Helio wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą wodą. Gdy pod palcami wyczujecie że jest już
Sama słodycz i szczypta chilicoś słodkiego sięgam po szybkie ciacho które mogę zrobić w 10 minut. Później tylko czas oczekiwania na upieczenie i jest Potrzebujecie jedynie: 2 jajek 90 g margaryny 1 opakowanie babki piaskowej z mąki Szymanowskiej Polskie Młyny (to ciacho wygrałam w konkursie na FB Polskie Młyny ) Mieszankę babki piaskowej wsypujemy d miski, dodajemy jajka i miękką margarynę, miksujemy, przekładamy do foremki(...)która jest dołączona opakowania. Pieczemy. To nie przepis – wiem To bardziej doświadczenia naukowe Chciałam Wam pokazać, że tak też można i że babka wygląda na prawdę super Artykuł Babka piaskowa od Polskie Młyny pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plBabka marmurkowa to pyszne ciasto które można przygotować na Święta lub zwyczajnie do zjedzenia. Jest łatwa w przygotowaniu, zawsze rośnie i nie opada oraz smaczna, pachnąca i lekka. Polecam ten przepis. SKŁADNIKI : 2 i 1/2 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 200 ml mleka 3/4 szklanki oleju 5 jajek 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki(...)wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao do drugiem mąkę i dokładnie mieszamy oba ciasta. Formę na babkę smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą, wlewamy naprzemiennie ciasto, ciemne i jasne. Babkę pieczemy 45 minut w temperaturze 170 * C. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy śmietankę i ogrzewamy w mikrofalówce
Kulinarne Fantazje MarioliWszyscy robią teraz ciasta z owocami, ponieważ jest na nie sezon. Również je uwielbiam, ale miałam wielką ochotę na babeczkę. Wyszła pyszna bardzo puszysta. Przygotowanie ciasta
Kuchnia Pokoleńsię nie tylko do popołudniowej kawy i herbaty, ale także od święta :) Krucha, delikatna, idealnie puszysta… powiecie, że to tylko babka piaskowa, a ja Wam powiem, że taką babkę to bym mogła jeść codziennie. I to nawet na obiad :) A co! Składniki: 4 jajka 200 g masła 150 g cukru 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej(...)piany z białek i mieszamy do połączenia. Po tym czasie dodajemy resztę piany i jeszcze raz mieszamy. 2/3 masy przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie pieczemy babki w keksówce tylko w okrągłej foremce należy ją wysmarować masłem i obsypać mąką. Do pozostałej ilości ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Kakaową masę nakładamy do foremki. Można zrobić
Ciastkozercysolo, ale też dodajemy do wielu wypieków i deserów. Dziś polecam Was szybką pistacjową babkę którą przygotujecie dosłownie w kilka chwil i to bez użycia miksera. Wystarczy odpowiednio rozdrobnić pistacje, wymieszać składniki łyżką i… już można wkładać ciasto do piekarnika. Do babki polecam Wam użyć niesolonych surowych łuskanych pistacji z Pistacje.pl Przypominam Wam też przepis na pistacjowe(...)wbijamy 3 całe jajka, lekko mieszamy i wlewamy przestudzaną rozpuszczoną margarynę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (w przypadku takich ciast zawsze stosujemy zasadę suchego patyczka, czas jest jedynie
Słodkie okruszki