babki - 8724 przepisów (strona:125/582)

Kolorowa babka kisielowa 90

razem kolorowo i radośnie. Kolorowa babka kisielowa to przepis „odkopany” ze starego zeszytu. Babka świetnie się prezentuje, jest smaczna i szybka. Fajny efekt w krótkim czasie – jak dla mnie bomba Składniki: 125 g masła 4 jajka 2/3 szklanki cukru 2 szklanki mąki 3 kisiele różnego koloru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mleka Uwaga: szklanka(...)drugi i w ten sam sposób trzeci kolor ciasta (zdjęcie na końcu ). Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę 40-45 minut do suchego patyczka. Kiedy babka przestygnie posypuję ją cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Kolorowa babka kisielowa pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Prosta babka dyniowo-kakaowa 195

BABKA DYNIOWO-KAKAOWA idealna do porannej, jesiennej kawy i nie tylko! 🎃🎃🎃 U mnie bez cukru, na mące orkiszowej i z syropem dyniowym oraz orzechami włoskimi. Meeega prosty przepis (bo po co kombinować)🤤 Składniki: 350 g mąki (u mnie orkiszowa) 130 g ksylitolu/erytrolu/cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3/4 szkl. puree z dyni 200 ml kefiru 2 jajka(...)olej. Mokre i suche składniki łączymy ze sobą. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao z kefirem/mlekoem i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy formę na babkę. Naprzemiennie rozkładamy obydwie masy. Babkę pieczemy przez 50 min. Upieczoną babkę możemy oblać syropem dyniowym lub czekoladą i posypać orzechami

Czarnawisienka
Kolorowa babka kisielowa 148

razem kolorowo i radośnie. Kolorowa babka kisielowa to przepis „odkopany” ze starego zeszytu. Babka świetnie się prezentuje, jest smaczna i szybka. Fajny efekt w krótkim czasie – jak dla mnie bomba Składniki: 125 g masła 4 jajka 2/3 szklanki cukru 2 szklanki mąki 3 kisiele różnego koloru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mleka Uwaga: szklanka(...)drugi i w ten sam sposób trzeci kolor ciasta (zdjęcie na końcu ). Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę 40-45 minut do suchego patyczka. Kiedy babka przestygnie posypuję ją cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Kolorowa babka kisielowa pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Najlepsza babka cytrynowa 148

jest naprawdę najlepsza babka cytrynowa, lekka jak piórko, u nas nieodłączny element Świąt Wielkanocnych. Inne ciasta są wymienne, ale ta babka jest zawsze. Potrzeba do niej tylko kilku podstawowych składników, zawsze się udaje ale kluczowe jest trzymanie się przepisu. Nie warto tu iść na skróty, i dodawać składników za prędko czy na raz. Ważne jest stopniowe dodawanie wszystkich składników(...)koniec delikatnie wmieszanie mąki, żeby masa nie siadła. Nie warto się spieszyć a efekt murowany.  Najlepsza babka cytrynowa 8 jajek w temperaturze pokojowej 300 g mąki tortowej 250 gr drobnego cukru 1 szklanka oleju sok i skórka z jednej cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielić białka od żółtek. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać

Smaczny zeszyt
Keto crêpes czekoladowe z sosem truskawkowym (Paleo, LowCarb) 154

naleśniki w stylu francuskim, czyli miękkie i puszyste crêpes. Powstały one także na bazie jajek i mleka kokosowego , jednak przy tych proporcjach potrzebny był składnik wiążący w postaci łupin babki jajowatej . Keto crepes czekoladowe z sosem truskawkowym Sosy wieńczą dzieło Zwieńczeniem tego dania jest właśnie wspomniany sos truskawkowy oraz czekoladowy (czyli po prostu rozpuszczona czekolada). To one nadają mu ostatecznego(...)minut Czas gotowania 15 minut Składniki Crepes czekoladowe 4 jajka 1 szklanka gęstego mleka kokosowego 1/4 szklanki wody 1/4 łyżeczki soli himalajskiej , morskiej lub kłodawskiej 1 łyżka łupin babki jajowatej zmielonych 3 łyżki masła klarowanego 3 łyżeczki kakao czarnego Twarożek kokosowy 8 łyżek mąki kokosowej mleko kokosowe tyle, ile "zabierze" mąka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 10 kropli stewii

Modern Cave Girl
Babka z czekoladą – szybkie ciasto 223

Babka z czekoladą – szybkie ciasto. Dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast. Prosta i szybka w przygotowaniu babka z czekoladą. Uwielbiam takie wypieki. Kilka chwil przygotowań i to bez użycia miksera, przelewamy masę do foremki i już można piec. A odkąd jestem szczęśliwą posiadaczką piekarnika parowego seria 600 SteamBake EOD6C71X Electrolux   lubię je jeszcze bardziej(...)niejednokrotnie. Podkreślałam zalety szybkiego i równomiernego nagrzewania, funkcji samoczyszczenia i dodatku pary. To dzięki niej moje ciasta są jeszcze lepsze Pięknie wyrastają i są takie delikatne w środku. Prezentowaną babkę z czekoladą piekłam zarówno bez pary, jak i z tą funkcją. I muszę przyznać, że dodatek pary spowodował, że wyszła jeszcze lepsza. Urosła wspaniale. Dlatego mogę Wam polecić z czystym

Słodkie okruszki
Babka marchewkowa z bakaliami 123

Wyjątkowa propozycja dla fanów ciasta marchewkowego - czyli babka marchewkowa z bakaliami. W pięknym marchewkowym kolorze i z wilgotną strukturą - na pewno będzie zarówno idealną dekoracją, jak i przepysznym deserem na stole Wielkanocnym. Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 150 ml oleju 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki startej marchewki 1 szklanka rodzynek(...)pieczenia, aż do całkowitego zużycia. Kiedy składniki się połączą wyłączyć mikser.  Do ciasta dodać marchewkę, rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe oraz skórkę z pomarańczy. Wymieszać łyżką.  Formę na babkę z kominem wysmarować dokładnie olejem i przełożyć do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 50-60 minut (do suchego patyczka).  Po wyjęciu z piekarnika

Świat Ciasta
Babka "Pelna wspomnień" 185

Zapewne już zauważyliście, ale uwielbiam piec różnego rodzaju babki. Przygotowując każdy wypiek, a teraz także te nieco zdrowsze dokładam staranności zarówno do jego procesu powstania jak i wyglądu. Babki które przygotowuje są za każdym razem inne i inaczej smakują. Nie ma co się dziwić. Inne składniki czy sposób przygotowania sprawia, iż przygotowany wypiek nabiera innego charakteru i smaku. Dzisiejszy przepis(...)babkę "Pełną wspomnień" to takie połączenie tego co dobre i lubiona z tym co nieco nowocześniejsze. W tym wypieku znajdziecie zarówno prostotę wykonania  i niezwykłe połączenia smaku. Ciasto jest bardzo lekkie, aromatyczne i puszyste. Zapewne zastanawiacie się czemu akurat "Pełna wspomnień"? Otóż ta babka przywołuje wszystkie miłe wspomnienia ostatnich wakacji. Co ważne doskonale komponuje się z kubkiem ciepłej kawy

Ciasta z tradycjami
Babka marchewkowo-pomarańczowa 164

Wspaniała, pełna smaku cudowna babka. Polecam. Składniki: 150 g startej na drobnych oczkach marchewki 100 g mąki pszennej 150 g cukru 3 jajka 150 g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórki pomarańczowe Helio 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy 3 łyżki cukru pudru masło i bułka tarta do posypania formy Jajka utrzeć z cukrem aż masa zrobi się(...)biała.Dodajemy posiekane orzechy, marchewkę, skórki pomarańczowe, mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie. Wykładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut – do suchego patyczka. Po ostygnięciu babki wyjmujemy ją z formy i polewamy lukrem zrobionym z soku pomarańczowego i cukru pudru. Pycha.   Artykuł Babka marchewkowo-pomarańczowa pochodzi

MojaQchnia.pl
Babka poamrańczowa 165

Święta wielkanocne zawsze kojarzą się z pyszną babką piaskową, która jest ozdobą wielkanocnego stołu. Babka jest królową wśród ciast, jakie przygotowujemy na święta. Przepis na babkę pomarańczową, pochodzi od mojej Mamy. Babka pomarańczowa jest to połączenie baby piaskowej z pomarańczową. Baba pomarańczowa wyszła bardzo aromatyczna, delikatna, rozpływająca się w ustach. Dekoracje robimy

Kulinarne pyszności Molki
Marmurkowa babka bananowa 137

Święta święta tuż za pasem.. brakuje wam może pomysłów na słodkie wypieki, chcielibyście zrobić jakąś nową babkę? Jeśli tak to zapraszam na bananową babkę w polewie czekoladowej. Babka jest z jasnego i ciemnego ciasta, a dzięki układaniu ciast na przemian powstaną wzorki jak w marmurkowej babce. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babeczki limonkowe 127

majonezowe, nie tylko na Wielkanoc Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce majonezowej, to uznałam to za jakieś nieporozumienie. Gdy zjadłam po raz pierwszy uznałam ją za jedną z lepszych babek, które dane mi było próbować. To było dawno temu. Dziś już dodatek majonezu nie robi wrażenia. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie przypomniała, że skład majonezu ma znaczenie. Wybierzcie(...)jednej limonki, mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie przekładamy co ciasta i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki/mufinki lub jednej formy na babkę lub dużej keksówki. Masą wypełniamy foremki do połowy lub 2/3 wysokości. Do części lub całości ciasta można dodać kakao. Babeczki pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 minut. Jeśli pieczemy

Kucharzyca
Drożdżowa Babka Na Jogurcie Z Polewą Orzechową 187

Pomysł na dodatek jogurtu podsunęła mi mama, to ona pierwsza taką babkę upiekła i bardzo nam ona posmakowała, nie była sucha tylko wilgotna i zachowywała długo świeżość. Polewa to już mój pomysł, chciałam coś zmienić, aby babki nie były polewane tylko lukrem lub czekoladą i zakochałam się w tej polewie, a kubki i łyżki po niej były wylizane do ostatniej(...)kropelki ;) Składniki na jedną foremkę, babkę o śred  22 cm (szerokość foremki u góry) Zaczyn: 30 g drożdży 1/3 szkl ciepłego mleka 1 plaska łyżeczka cukru Ciasto: 1 czubata i 1/2 szkl mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko kl M szczypta soli mała garść rodzynek wcześniej sparzonych lub namoczonych i odsączonych. 30 g masła roztopionego i ostudzonego

Gotowanie...to proste !
TWAROGOWA BABKA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ 136

Babka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiający, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który roznosi się po całym domu podczas pieczenia. W smaku również dominuje cytryna, ale czuć też delikatny serowy posmak. Babka jest naprawdę przepyszna! Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu(...)Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 55-60 min. Studzimy w foremce. Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem. Rada: Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową, dotyczy to masła, twarogu oraz jajek

Kuchnia MagdaLeny