babki - 8613 przepisów (strona:120/575)

Babka marmurkowa 47

Królowa świątecznych wypieków – wielkanocna babka i kolejny przepis z zeszytu mojej Mamy – Babka marmurkowa, zwana także łaciatą. Gładka, puszysta i bez zakalca. Składniki: ? 250 g masła ? 250 g cukru pudru ? 250 g mąki ? 5 jajek ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? 3 łyżki kakao ? kilka kropli olejku pomarańczowego Wykonanie: ? Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku(...)mąkę przesianą z proszkiem, przemieszać. ? Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty. ? Wymieszać na głądką masę, dodać olejek pomarańczowy. ? Połowę ciasta wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę. ? Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać i położyć kupkami na wierzchu białego ciasta. ? Przemieszać delikatnie obie masy łyżką. ? Piec 30minut w nagrzanym piekarniku do 160 st.C. ? Sprawdzić patyczkiem, jeśli mokry

To co kocham
Babka z mikrofalówki 77

Chęć na słodkie i brak piekarnika – tak powstała babka z mikrofalówki. Super proste ciasto, super proste składniki i super szybkie pieczenie Składniki: 50 g stopionego masła 2 jajka ½ łyżeczki cukru waniliowego ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 50 g czekolady ¼ brzoskwini (mogą być również inne owoce) Przygotowanie: Masło, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę(...)wykładam brzoskwinie pokrojone w paseczki lub w kostkę. Talerz z ciastem wstawiam do mikrofalówki. Moc nastawiam na 700 W i piekę 5 minut. Wyciągam z mikrofalówki, odstawiam do wystygnięcia. Babkę możecie polać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem… U mnie w wersji „bez niczego”, ponieważ miałam naprawdę ograniczone możliwości produktowe Babka z mikrofalówki gotowa. Smacznego Artykuł Babka z mikrofalówki pochodzi

Słodki sentyment
Babka cytrynowa w 5 minut! 52

Pyszna, wilgotna i pachnąca babka cytrynowa – idealna na Wielkanoc lub po prostu do popołudniowej kawy. Banalnie proste ciasto ucierane, wystarczy tylko wymieszać składniki, upiec i gotowe! 5 minut – tyle potrzeba na przygotowanie tego ciasta. Potem tylko dowolnie udekorować cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na babkę cytrynową w 5 minut: 250 g masła 4 jajka(...)czyli przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec do ciasta dodajemy startą skórkę z cytryny oraz wyciskamy sok. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Formę do babki smarujemy margaryną oraz posypujemy bułką tartą, następnie wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut do tzw. suchego patyczka

Gotuj z Prezesem
BABKA ZEBRA 67

Babka Zebra to p yszna, lekka, wilgotna, puszysta, dwukolorowa babka. Nie jest trudna w przygotowaniu, wygląda bardzo efektownie i zadowoli każde podniebienie. Doskonała do kawy na co dzień i od święta. Można ją przygotować w tortownicy albo w formie do babki. Do tego wypieku mam ogromny sentyment, ponieważ był on jednym z pierwszych, gdy uczyłam się piec. Pamiętam jaka(...)była ogromna radość, że nie wyszedł zakalec ;) Babka Zebra - składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm: * 5 jajek * 300 g cukru * 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * 450 g mąki pszennej+ dodatkowe 2 łyżki mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 220 ml wody * 220 ml oleju * 2 łyżki kakao Dodatkowo: * cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Białka

Zrób to smacznie
babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową... 65

wody. Wsypać do ciasta i 3/4 z pudełeczka skórki pomarańczowej i wyrabiać z 1 minutę, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Forma do babki z kominkiem silikonowa 24 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka. Babkę(...)formie wystudzić dobrze i i nakryć form talerzem, odwrócić i zdjąć formę. Czekoladę połamaną stopić w garnuszku, dodać gęstej śmietany i wymieszać, od razu polać polewą babkę i posypać resztą skórki pomarańczowej kandyzowanej - babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową jest bardzo smaczna na każdą okazję i bez okazji.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babka cytrynowa babci Wiktorii 81

ubijamy. Na koniec dodajemy olejek cytrynowy. Masę przelewamy do formy. Ja mam formę silikonową wiec nie smaruję jej wcześniej tłuszczem. Jeżeli macie tradycyjną metalową to dobrze posmarować żeby potem babka łatwo wszyła z formy. Babkę pieczemy w temp 170 stopni przez ok 50 minut. Przed wyciągnięciem dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy na pewno się upiekła. Babkę można ozdobić cukrem pudrem(...)lukrem jak kto woli. Do dzieła! The post Babka cytrynowa babci Wiktorii appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Babka kawowa 86

Ucierana babka o intensywnym kawowym smaku z polewą czekoladowo-kawową. Jest to mój faworyt wśród wszystkich babek wielkanocnych, które piekłam do tej pory. Wychodzi mięciutka, wilgotna i mięsista, z wyczuwalną goryczką kawy, która przełamana jest słodką polewą z mlecznej czekolady. Idealna dla osób, które nie przepadają za przesłodzonymi ciastami. Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie(...)się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy kawę rozpuszczalną i mieszamy, aż się rozpuści. Polewę rozprowadzamy po wierzchu babki i posypujemy płatkami migdałowymi

Kuchnia MagdaLeny
Babka kawowa 86

Ucierana babka o intensywnym kawowym smaku z polewą czekoladowo-kawową. Jest to mój faworyt wśród wszystkich babek wielkanocnych, które piekłam do tej pory. Wychodzi mięciutka, wilgotna i mięsista, z wyczuwalną goryczką kawy, która przełamana jest słodką polewą z mlecznej czekolady. Idealna dla osób, które nie przepadają za przesłodzonymi ciastami. Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie(...)się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy kawę rozpuszczalną i mieszamy, aż się rozpuści. Polewę rozprowadzamy po wierzchu babki i posypujemy płatkami migdałowymi

Kuchnia MagdaLeny
Babka limonkowa 73

Uwielbiam ciasta z kwaskową nutą cytrusów. Zapraszam Cię do wypróbowania przepisu na tą prostą babkę o smaku limonkowym. Będzie idealna na Wielkanoc. Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (10-12 porcji): 3 łyżki soku z limonek(...)przez 4 minuty. Dodaj połowę mąki i połowę limonkowej mieszaniny. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Wsyp resztę mąki i wlej resztę mieszaniny i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremki na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz na poziomie piekarnika o jeden niższym od środkowego przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika wyłóż

Delicious Place
Łatwa babka z kisielem i jabłkami 78

Łatwa babka z kisielem i jabłkami to szybkie ciasto , które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Babka wychodzi przepyszna, mięciutka i ładnie wyrośnięta. Dodatkowo posiada ładny kolor, który zawdzięcza kisielom. U mnie jak widzicie jest delikatnie zielony. Koniecznie spróbujcie ją upiec, a zapewniam, że jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu!    Łatwa babka z kisielem i jabłkami - składniki(...)szklanka = 250ml) 1 szklanka mąki pszennej 2 opakowania (2 x 40g) kisielu jabłkowego (może być kisiel cytrynowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Dodatkowo: 1-2 jabłka Łatwa babka z kisielem i jabłkami - przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem i następnie połączyć z miękkim masłem/margaryną. Dodać przesianą mąkę pszenną, kisiele w proszku oraz proszek do pieczenia. Całość zmiksować

Di gotuje
Keto bułki z siemieniem lnianym bez mąki (low carb, bezglutenowe) 216

tutaj . Keto bułki z siemieniem lnianym Składniki szklanka  siemienia lnianego * lub  mąki lnianej  (155 g) 1/3 szklanki  nasion słonecznika ** (50 g) 2 łyżki  łupin babki jajowatej  (30 g) 2 czubate łyżeczki  proszku do pieczenia  pół łyżeczki  soli 3  jajka  (M) 3/5 szklanki ciepłej  wody *** (150 ml) *siemię lniane(...)zmiel, najlepiej w 2-3 porcjach,  mąkę lnianą  możesz użyć bezpośrednio. Do większej miski dodaj zmielone  siemię lnianę / mąkę lnianą ,  nasiona słonecznika , ł upiny babki jajowatej ,  proszek do pieczenia  oraz  sól , całość dobrze wymieszaj. W osobnej misce rozbełtaj  jajka , dodaj do nich  wodę , a następnie całość przelej do miski ze suchymi

WegePrzepis
Babka z orzechami 84

Uwielbiam babki pod każdą postacią. Piekę je nie tylko na Wielkanoc, ale również bez okazji. Zazwyczaj do popołudniowej kawy - co by sobie niewielkim nakładem pracy umilić i osłodzić dzień

Prosty przepis na
Idealna babka czekoladowa 112

niepozorna babka absolutnie zachwyciła mnie smakiem i strukturą, niby puszysta i delikatna, a jednocześnie lekko wilgotna do tego długo zachwuje świeżość.  Koniecznie oblejcie ją czekoladą, która pasuje tutaj idealnie i stanowi perfekcyjne jej wykończenie. Mogłabym jeszcze długo się nią zachwycać ale myślę że najlepiej będzie jeśli spróbujecie sami.  Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej(...)kakao i proszkiem do pieczenia i delikatne łączymy z pianą jajeczną. W międzyczasie rozpuszczamy masło i gorące dodajemy do ciasta i ostrożnie mieszamy tylko do połączenia składników. Formę do babki (o pojemności ok 2 litrów) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w 170 st. C przez ok 45 minut do tzw. suchego patyczka

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania