babki - 8450 przepisów (strona:120/564)

Wielkanocne inspiracje 70

Kochani już za trzy tygodnie Wielkanoc- na blog powraca więc zakładka, w której zgromadzone są przepisy na babki, ciasta, sałatki , faszerowane jajka i propozycje obiadowe.  Mam nadzieję, że znajdziecie tu dla siebie ciekawe inspiracje! Przepisy na Wielkanoc KLIK! KLIK! Duży wybór foremek do  babek, ciast i ciasteczek możecie znaleźć  TUTAJ - KLIK! A  TUTAJ - KLIK

Moje Kuchenne Rewelacje
babka cytrynowa + film krok po kroku 65

jajek 200 g masła o temperaturze pokojowej skórka starta z 1 cytryny 5 łyżek soku ze świeżo wyciśniętej cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Poniżej zamieściłam film jak wykonać babkę krok po kroku wykonanie: Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko(...)chwilkę miksujemy. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 1100 ml, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą). Pieczemy w 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 45-50 min. Upieczoną babkę wyciągamy z foremki, studzimy na kratce a następnie polewamy lukrem. składniki na lukier: 100 g cukru pudru 4-5 łyżeczek soku z cytryny wykonanie: Cukier puder dokładnie mieszamy z sokiem

Domowy Smak Jedzenia
BABKA CHOINKA Z ZIELONYM LUKREM 49

Zapewne w każdym domu dziś przygotowania do świąt idą pełną parą. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczne wypieki to polecam babkę w kształcie choinki z zielonym lukrem. Taki wypiek można również zapakować w pudełko lub folię celofanową i podarować bliskim w prezencie. Wystarczy tylko wymieszać składniki i upiec a potem babkę posmarować lukrem. Co Wy na to? Składniki(...)proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników. Foremkę do ciasta wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto do formy. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec babkę około 30-35 minut. Z cukru pudru, wody i zielonego barwnika spożywczego zrobić dość gęsty lukier. Przestudzoną babkę posmarować lukrem. Można udekorować posypkami do ciast

Zrób to smacznie
Babka na zakwasie 97

Uwielbiam eksperymentować z zakwasem i dlatego zrobienie jednego z moich ulubionych ciast, czyli babki, potraktowałam bardzo poważnie. Lubię kiedy babka jest zbita, ciężka i bardziej przypomina włoskie panettone . Obowiązkowo do środka lądują u mnie nasączone winem rodzynki, ale doskonale nadadzą się również skórki pomarańczy, kandyzowane wiśnie czy bakalie. Każdy wypiek, który przygotowujemy na zakwasie, potrzebuje czasu i odrobiny cierpliwości, dlatego(...)zdecydowanie nie jest to ciasto, które zrobicie dla niezapowiedzianych gości. Jeśli jednak w planach macie popołudniową, niedzielną kawę, to w sobotę przygotujcie już rodzynki do namoczenia. Babka na zakwasie wymaga również odpowiedniego wyrabiania, żeby dobrze wyrosła, dlatego musimy tego dnia być w jej zasięgu. Przepis na ciasto: Mąka 530 g Mleko 190 g Olej kokosowy lub margaryna 60 g Oliwa

rabarbarowo
Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa 64

świetna na nadchodzące święta. Jeśli nie znacie smaku szafranu, proponuje dać go 0.2 g, nie więcej. Ja dałam sporo, bo 0.5 g i smak szafranu jest dość wyczuwalny. Składniki babki: 400 g mąki pszennej szczypta szafranu (dałam 0.5 g, ale spokojnie możecie dać dwa razy mniej) 30 ml wódki 100 g świeżych drożdży (ew. 7 g suszonych) 150 g cukru(...)rodzynek Składniki lukru: 120 g cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki. Foremkę na babkę wysmarować odrobiną masła. Mąkę przesiać do miski. Szafran wsypać do szklanki i zalać 1 łyżką wrzątku. Wlać wódkę. Wymieszać. Przykryć. Odstawić. Mleko podgrzać w rondelku do temperatury ciała

Moja Delicja
Czekoladowa babka wielkanocna 73

Czekoladowa babka wielkanocna na dwóch tabliczkach czekolady gorzkiej, oblana polewą z czekolady mlecznej. W smaku lekko malinowa, dzięki użyciu czekolad gorzkich z kawałkami malin (polecam! do kupienia w markecie “w kropki” w niskiej cenie). Babka w konsystencji lekko piaskowa, idealna do kawki 🙂 Czytaj więcej: Czekoladowa babka wielkanocna The post Czekoladowa babka wielkanocna appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Babka cytrynowa 105

Babki najczęściej przygotowujemy na Święta Wielkanocne, jednak nie ma żadnych przeciwwskazań, aby przygotować takie ciasto bez okazji. Moją ulubioną babką jest babka cytrynowa i przygotowuję ją kilka razy w roku. Jest ona mocno cytrynowa w smaku, a Artykuł Babka cytrynowa pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Babka cytrynowa 69

jedzenia; takie nowe dla gości?!" i takie tam inne :D Koniec końców zwykle dodajemy do naszej kolekcji kolejne pyszne danie :D Tym razem w ramach eksperymentowania wypróbowałam przepis na babkę cytrynową. To pyszne, wilgotne ciasto o intensywnie cytrynowym smaku i aromacie. Ta babka doskonale będzie pasowała zarówno na świąteczny stół, jak na każdą inną okazję. Babka cytrynowa Składniki(...)przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temper auty 170 stopni i pieczemy około 50 minut. 6.      Po wystudzeniu babkę możemy udekorować lukrem. Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Babka drożdżowa z rodzynkami. 80

Przed świętami pewnie większość z Was szuka sprawdzonych przepisów na babki Wielkanocne, ta baba drożdżowa jest naprawdę dobra i jeszcze nie zdarzyło mi się żeby się nie udała. Ciasto jest bardzo smaczne i nawet na drugi i kolejny dzień, odpowiednio przechowywana, nie jest sucha. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka drożdżowa z rodzynkami Składniki 500 g mąki 150 g masła(...)dodajemy roztopione masło i rodzynki. Wyrabiamy jeszcze tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przekładamy do dużej formy na babkę lub dwóch mniejszych, posmarowanych cienką warstwą masłem. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 30 minut, do (suchego patyczka). Nie piec zbyt długo

To co lubię - gotuję i polecam
SZYBKA BABKA Z KAKAO 67

Pyszna, delikatna, puszysta, lekka babka z dodatkiem kakao. Najlepsza i najszybsza. Można ją kroić dosłownie zaraz po upieczeniu. Na mojej stronie znajdziecie już wiele przepisów na babkę, jednak tą piekę najczęściej. Idealna, gdy goście w drodze a w szafce nie ma nic słodkiego do kawki :) Składniki: * 1 szklanka mąki pszennej * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 3/4 szklanki cukru * 5 jajek(...)ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanego ciasta odlać pół szklanki, wymieszać mniejszą część z kakao. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wylać ciemne ciasto. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 45 minut. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru zrobić lukier, polać nim babkę

Zrób to smacznie
Jogurtowa babka cytrynowa z polewą z białej czekolady 121

kwaśnym smakiem cytryny, oblane białą czekoladą- ot, po porostu ciasto ideał!👌 Można upiec w keksówce, czy kwadratowej formie, jednak na Święta Wielkanocne będzie pięknie się prezentować w formie do babki. Babka: 2,5 szklanki mąki pszennej 300 g gęstego jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki roztopionego masła (lub olej) 3 jaja sok i skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki(...)cytryny, wlać roztopione i ostudzone masło oraz sok i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta, wymieszać tylko do połączenia się składników. Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć mąką i przełożyć ciasto. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Czekoladę roztopić w kapieli wodnej z łyżką śmietanki. Polać wierzch babki

Kraina Miodem Płynąca
Berneńska babka czekoladowa 135

Córka zażyczyła sobie na weekend ciasto czekoladowe. Z racji tego, że zbliżają się święta pomyślałam, że upiekę jakąś babkę. Tę znalazłam na blogu Słodki Sentyment. Babka jest mocno czekoladowa, po prostu pyszna. Będzie wspaniale prezentowała się na wielkanocnym stole. Polecam z całego serca :) 250g gorzkiej czekolady (może być mleczna czekolada) kilka kropel ekstraktu waniliowego 150 g masła 1/2 szkl cukru(...)sztywną pianę. Do ucieranej masy dodawać na przemian czekoladę z mąką i połowę ubitych białek. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać pozostałe białka.  Ciasto przełożyć do formy na babkę. Piec ok 70 minut w temperaturze 160 stopni. W razie gdyby babka mocno się przypiekała można przykryć ją papierem do pieczenia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem lub polać polewą

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania