babki - 8613 przepisów (strona:120/575)

Słodkie środy - Babka marchewkowo - kakaowa z dodatkiem orzechów włoskich 154

przenosimy do roku 2015. W tym roku również w środku tygodnia będziemy podsuwać pomysły na wszelakie słodkości. Będą to babki, torty, ciasteczka i czekoladki. Dziś zapraszamy na babkę  marchewkowo - kakaową z dodatkiem tartych orzechów włoskich. Jest pyszna, delikatnie wilgotna i aromatyczna.  Babka marchewkowo - kakaowa z dodatkiem orzechów włoskich  SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej(...)następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i ponownie mieszamy.  Przekładamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 190 stopniach. Gdy babka wystygnie dekorujemy lukrem i cukrowymi ozdobami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. 138

Babka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. Składniki : Porcja 1 - foremka 35x12                   Porcja 1,5 -  foremka 40x14  33 dkg margaryny(...)połączą z pozostałymi składnikami ( Gdy są bardzo zimne zrobi się nam tzw. " siara" jajka nie połączą się nam z tłuszczem! Wtedy może nam się zrobić zakalec a nasza babka popęka nam na górze i może nam kipieć!) Margarynę ucieramy w misce na lekko puszystą masę,dodajemy cukier,cukier waniliowy i dokładnie mieszamy kilka minut. Następnie dodajemy po 2 jajka

Przepisy i porady kulinarne
Babka orzechowa z rodzynkami 144

Babka orzechowa z dodatkiem rodzynek korynckich bio Fresano. Firma Fresano to producent żywności ekologicznej, która zajmuje się handlem hurtowym produktów rolnictwa ekologicznego. Produkty można kupić między innymi w sklepie internetowym Akademia Witalności . Babka ma bardzo charakterystyczny smak oraz jest wilgotna i puszysta. Polecam do popołudniowej kawki a także śmiało może zagościć na świątecznym stole. Do podania babki wykorzystałam Paterę(...)samym końcu dodać rodzynki wymieszane z łyżeczką mąki i ponownie wymieszać. Formę silikonową wysmarować margaryną wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i ostudzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z śmietaną i posypać pokrojonymi orzechami.  Przepis z moimi zmianami z bloga

Ala piecze i gotuje
Wielkanoc 325

Szynka peklowana z szynkowara Jajka z sałatką rybno warzywną Schab z gorczycą i kolendrą Szynka wieprzowa Babka z kisieli Babka czekoladowa z szampanem Jajka w sałatce warzywnej z chrzanem Babka adwokatowa Jajka z farszem z bobu Babka cytrynowa Pasztet domowy Mazurek kokosowo orzechowy Mazurek kajmakowy Maślany baranek Czekoladowy zajączek Baranek orzechowy Babka ucierana z żurawiną Zajączki wielkanocne z jajka Kurczaczki

Ala piecze i gotuje
Bardzo zdrowa kanapka w towarzystwie herbatki 155

zawierającą glutenu, a więc przydatną dla osób uczulonych na tę substancję. Chętnie spożywany też przez wegetarian, gdyż posiada wszystkie aminokwasy. Dodałam również błonnika witalnego, który zawiera łuskę i ziarno babki płesznik. Chlebuś wyszedł pierwszej klasy.  Na początku był troszkę blady, ale mu dodałam czasu i wyszedł złoty , z chrupiącą skórką. Coraz bardziej pozytywnie nastawiam się na tego typu maszynę(...)zrobiłam. Użyłam sera topionego w plasterkach ze szczypiorkiem Lactima . Posmarowałam masłem, położyłam dość dużo roszponki. Na nią plastry sera topionego oraz oliwki. Suszony pomidor i cebulki marynowane. Całość posypałam babką płesznik- nasiona  Piątnica Babka płesznik jest jednoroczną rośliną, uprawianą na Bliskim Wschodzie. Jest szczególnie ceniona ze względu na bardzo dużą zawartość błonnika, przez co może być stosowany jako środek

Z Kuchni Do Kuchni
Przepisy na słodkości 2211

zdjęciu: Oczy Carycy CIASTA I TORTY Apple bread Babka drożdżowa Babka kajmakowa Babka kawowa  Babka pomarańczowa na białkach  Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną Biszkopt z masą budyniowo-galaretkową z owocami  Brazylianka Brownie piernikowe  Chlebek bananowy Chlebek watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3Bit Ciasto balowe Ciasto Bounty Ciasto

Kuchnia domowa Ani
Babka z kardamonem i lukrem 139

Między przyprawami jakie dostałam od Kotanyi znalazłam mielony kardamon. Piekąc dziś babkę dodałam go do niej. Fajnie kardamon komponuje się w wypiekach. Synek zjadł już kilka kawałków bo On lubi właśnie babki jak to mówi bez niczego czyli bez owoców i takich tam. Babka przypadła Mu do gustu i pewnie jutro już jej nie będzie. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Babka ziemniaczana 254

czekała pożywna kolacja, którą spożywano z kwaśnym mlekiem. Babka ziemniaczana zadomowiła się także w biednej kuchni żydowskiej jako danie szabasowe o nazwie kugel. ( źródło: Kuchnia podlaska, Łukasz Fieroduk) Moją babkę wzbogaciłam przysmażonym boczkiem z cebulą, dzięki czemu nabrała wspaniałego aromatu. Podaję ją z sosem jogurtowo-czosnkowo-ogórkowym, trochę przypominającym greckie tzatziki. Składniki: 2 kg ziemniaków 200g boczku wędzonego 2 duże(...)stopni C.   Sos: Ogórki konserwowe trzemy na tarce na małych oczkach, dodajemy jogurt, zmiażdżony czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i podajemy jako dodatek do babki ziemniaczanej

Smakowity Blog Kulinarny
Baba drożdżowa z rodzynkami i mlekiem w proszku 249

świetna okazja do wypróbowania tego przepisu.Moja babka nie wygląda tak pięknie jak u Tatiany, ale zapewniam Was, że taka drożdżowa baba jest pyszna...u mnie co prawda bez cukru pudru..zabrakło niestety w domu..ale mimo tego była zjedzona ze smakiem..dziś rano piekłam , a już nie ma ani okruszka....Kawałek babki i kubek mleka..mniam..Jestem ciekawa jakie(...)babki zagoszczą u Was..każdy piekł babkę jaką chciał..Dziękuję bardzo za wspólne pieczenie ..no i za tydzień znów się spotykamy..znów coś będziemy piekły.. 20 g świeżych drożdży  160 ml mleka  90 g miękkiego masła 70 g cukru  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  4 łyżeczki z górką mleka w proszku 2 jajka

Moje domowe kucharzenie
Tradycyjna babka z lukrem 300

Dalszy ciąg przepisów na babki :) . Tym razem czas na babkę drożdżową. Ciasto drożdżowe przeważnie pięknie wyrasta i według mnie jest łatwiejsze do pracy i w pieczeniu niż babki ucierane.  Temp. pieczenia : 170 C Czas pieczenia : 50-60 minut źródło : gotujmy.pl Składniki: 3,5 szkl. mąki pszennej 50 g drożdży 1/2 szkl. cukru 7 jaj szklanka mleka(...)płyn. Wsypujemy opłukane rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy swoją objętość na ok. 45 minut. Formę do babki wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą  .Wyłożyć wyrośniętym ciastem. Przykryć ściereczką i znowu poczekac ok. 30 minut. Piec ok. 50 minut w temp. 170 C. Gdy babka zaczyna się

Słodkości i nie tylko
Czekoladowo-marcepanowa babka 20

Babka czekoladowo-marcepanowa Dziś mam dla Was przepis na kolejne szybkie ciasto do weekendowej kawy lub herbaty. Pyszna i prosta w przygotowaniu łaciata babka pachnąca marcepanem. Uwielbiam ją. Dobrze przechowywana długo zachowuje świeżość. Jeśli szukacie szybkiego przepisu na ciasto, to ta czekoladowo-marcepanowa babka będzie dla Was idealna Jak zrobić czekoladowo-marcepanowe ciasto? Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej(...)minut do tzw. „suchego patyczka”. Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy i obsypujemy cukrem pudrem lub dowolnie dekorujemy. Smacznego Wpis we współpracy ze Skworcu The post Czekoladowo-marcepanowa babka first appeared on Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko

Słodkie okruszki
Babka ziemniaczano-cukiniowa z kiełbasą i bazylią 25

Kolejna odsłona pysznej babki ziemniaczanej. Tym razem podrasowałam ją świeżą bazylią i zapach jest niesamowity Dodatek cukinii sprawia, że babka jest bardziej mokra i odżywcza. Dodatek kiełbaski dodaje smaczku i aromatu i dodatkowo syci. Co nam trzeba? Użyłam okrągłej ceramicznej formy o średnicy ok 24cm 1,5 kg ziemniaków 3 średnie cebule żółte 2 młode cukinia(...)wierzchu oliwą Pieczemy około 1 godz. 30 minut – w systemie góra/dół. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona-jak będzie suchy to znaczy ,że można wyjmować. Należy pamiętać, iż babka po wyjęciu jest dość mokra. W miarę stygnięcia bardziej się zwiera. Ja zawsze czekam około pół godziny zanim zacznę kroić. Na następny dzień jest jeszcze lepsza Ważne aby nie spalić

Latosiowydom
Babka serowa 109

Babka serowa to ciekawa propozycja na wielkanocny wypiek. Smak sera nie jest bardzo wyczuwalny, a sprawia, że babka po upieczeniu jest wilgotna i delikatna. Artykuł Babka serowa pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Dwukolorowa babka bananowa 37

Dziś kolejny przepis na bardzo prostą i pyszną babkę, w sam raz na  świąteczny stół. Ciasto jest puszyste i delikatne. To taki trochę chlebek bananowy w formie babki. Dzięki dodatkowi kakao mamy piękną dwukolorową babkę, która świetnie prezentuje się na talerzu. Ta czekoladowa kropka w środku ciasta wyszła mi chyba bardziej przez przypadek, ale jeśli przed pieczeniem wymiesza(...)olej oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać na jednolitą masę (nie mieszać za długo). Pół przygotowanego ciasto wylać do formy na babkę (używam silikonowej). Do pozostałego ciasta przesiać 3 łyżki ciemnego kakao i wymieszać - gdyby masa wyszła zbyt gęsta dolać trochę mleka. Następnie przelać na wierzch jasnego ciasta i lekko wymieszać

Healthy food explorer
Babka pomarańczowa 37

Bardzo prosta babka o pomarańczowym smaku. U mnie na pewno nie zabraknie jej na wielkanocnym stole. Polecam! :) Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 320 g mąki pszennej tortowej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia sok świeżo wyciśnięty z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier: 90 g cukru pudru(...)obrotach. Następnie do ciasta dodajemy sok i skórkę pomarańczową oraz skórkę kandyzowaną. Mieszamy już tylko do połączenia się składników. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i odsypanej bułką tartą formy na babkę (chyba że korzystacie z foremki silikonowej, wtedy nie trzeba). Wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku uprzednio rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone

Delicious Place