Babka serowo - cytrynowa Przepis na tą babkę znalazłam w starej książce kucharskiej należącej do mojej mamy. Babka ta jest bardzo wilgotna i lekko kwaskowata, a jednocześnie delikatna w smaku. Dosyć prosto i szybko się ją przygotowuje, dlatego może być dobrą alternatywą jeśli gości mamy w drodze, moim zdaniem najlepsza jest jeszcze ciepła, choć podobno nie powinno się jeść wypieków prosto z pieca. Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki z lekką... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...