Baba drożdżowa Marcjanny, babka drożdżowa według Marcjanny z Jawornickich Oborskiej , Pani na Proszewie. Przepis spisany po 1825 roku. W oryginale jest to przepis na Sposób pieczenia babów na długie schowanie . Receptura przewidziana na kilka bab, ja oczywiście ilości produktów znacznie zmniejszyłam i coś od siebie dodałam. 500 g mąki tortowej, 250 - 300 ml mleka, 1 jajko, 4 żółtka, 60 g masła, 60 g cukru, 30 g drożdży, 1/2 łyżeczki soli. łyżka skórki pomarańczowej w cukrze*, szczypta świeżo zmielonego kwiatu m... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...