Wibrujący w powietrzu zapach pomarańczy to dla mnie znak zbliżających się Świąt. Dlatego chciałabym się z Wami podzielić przepisem na moją ulubioną babkę pomarańczową. Cudownie maślaną, pachnącą i pięknie wyglądającą na świątecznym stole. Jestem pewna, … The post Babka pomarańczowa – ciasto ucierane appeared first on FitSweet
Fitsweet.meBabka jogurtowa z owocami Wilgotna i delikatna babka z owocami (można użyć mrożone) i kruszonką. Szybkie w przygotowaniu i przepyszne ciasto! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. CIASTO: pół szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Babka jogurtowa z owocami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemoprószonej mąką foremki z kominem (ok. 2 l). Pieczemy do tzw. suchego patyczka przez ok. 35-40 min. w ok. 175 st. C (góra-dół bez termoobiegu). Wystudzoną babkę polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. składniki na polewę czekoladowa : 50 g masła 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 2 i 1/2 łyżki wody wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, wstawiamy
Domowy Smak JedzeniaJeżeli Baileys to wasz ulubiony likier to musicie koniecznie zrobić tą babkę. Jeśli macie inny ulubiony likier to Baileysa możecie nim spokojnie zastąpić. Wiem, że dość popularne sa babki z adwokatem, tutaj też sparawdzi się doskonale. Wiem, bo próbowałam. To jedno z tych ciast, które … The post Babka Baileys z polewą pistacjową appeared first on Polska Zupa
Polska Zupaekstrakt migdałowy. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Około 1/2 ciasta przekładamy do innego naczynia, dodajemy kakao i mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki na babkę z kominem. Pieczemy w ok. 180 st C do tzw. suchego patyczka, przez
Domowy Smak JedzeniaPuszysta, lekka jak puszek babka drożdżowa, to królowa wielkanocnego stołu. Przepis jest prosty, a prawdziwym sekretem tego ciasta jest czas i ciepło, którego potrzebuje do wyrośnięcia. Czas przygotowania: 90-120 min (z wyrastaniem) Czas pieczenia: 30-45 min Składniki: (na formę o pojemności 1l) 250 g mąki (1 i 1/2 szklanki) 3 żółtka 60 g cukru (5 łyżek(...)koniec dodaj masło, wyrób do dobrego połączenia Na samym końcu wsyp rodzynki Dobrze wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości na 30-60 min Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką, kominek wyłóż dokładnie papierem do pieczenia Wyrośnięte ciasto przerób przez kilka minut Przełóż do przygotowanej formy wyrównując i wypełniając wszystkie szczeliny Przykryj folią spożywczą
Słodki Blogpory babki kojarzyły mi się z ciężkim ciastem, a tutaj taka niespodzianka. Babka jest lekka, biszkoptowa, ale nie za sucha dzięki zawartości oleju. Sławek powiedział, że jest tak delikatna, że nie czuć jej podczas jedzenia i trzeba dużo zjeść, aby dobrze poczuć jej smak. Robi się ją błyskawicznie, wystarczy tylko ubić jajka i wymieszać resztę składników. Idealna do kawy jako(...)st.C przez 40 minut. – Czekoladę białą i ciemną rozpuścić w miseczce ze śmietanką na parze – miseczkę położyć na garnku z gotującą się wodą. – Polać babkę czekoladą i udekorować migdałami
To co kochamBabka marmurkowa to nic innego jak klasyczna ucierana babka z dodatkiem kakao. Prosta, wilgotna z delikatnie wyczuwalnym aromatem wanilii to deser który smakuje zawsze, zarówno na co dzień jak i na wyjątkowe okazje np na zbliżającą się powoli Wielkanoc. My bardzo lubimy zjeść kawałek do popołudniowej kawy. Skoro już o kawie mowa to moja ulubiona to najzwyklejsza kawa(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i jeszcze 3 łyżki mleka i mieszamy. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (jeśli używacie silikonowej to nie ma takiej potrzeby) Wykładamy do niej na zmianę jasną i ciemną masę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Cynamonowe szczęściePrzepis pochodzi z zeszytu z przepisami mojej kochanej mamuśki. Już jej nie ma ale w sercu będzie zawsze. Babka jest przepyszna, delikatna, puszysta i nie sucha. Uwielbiam takie stare zeszyty czyje w nich moją mamę. Przygotowanie – masło razem z cukrem utrzeć na puch. Następnie podczas mieszania dodawać po jednym jajku. Za każdym razem dokładnie wymieszać. Dodać mąkę pszenną(...)pieczenia, olej i olejek cytrynowy. Dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. Olejek można dodać jaki lubicie, nie musi być cytrynowy. Rodzynki dodać do ciasta i wymieszać. Pieczenie – formę do babki wysmarować tłuszczem, obsypać kaszką manną i wlać do niej ciasto. Nagrzać piekarnik do 150 C i wstawić babkę. Natychmiast zmienić temperaturę na 180 i piec godzinę. Ostudzić i polać lukrem
Kuchnia PokoleńCiasta jogurtowe uwielbiam, tak samo jak Wy! Są idealne na takie szybkie zachcianki i dają setki możliwości przygotowania! Ja dziś zrobiłam w formie babki z kawałkami chrupiącej, mlecznej czekolady. Strzał w 10! Babka jest niesamowicie puszysta, a zarazem długo pozostaje wilgotna – tak jak lubię! Mleczną czekoladę śmiało możecie zastąpić gorzką lub ulubionymi bakaliami. Będzie pysznie! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( forma(...)kubeczek * mleczna czekolada – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę. Wrzucamy pokrojoną czekoladę. Przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Sprawdzamy patyczkiem. W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie
Ostra na SłodkoSzybka, smaczna babka czekoladowa Składniki na formę o średnicy 22 cm: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju np. słonecznikowego ½ szklanki wrzącej wody 1½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (dałam kilka kropel) Sposób przygotowania: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Całe jajka zmiksować na puszystą masę(...)cukrem. Wlać olej zmieszany z wodą, wsypać przesianą mąkę z kakao i całość krótko zmiksować do połączenia się składników, dodać ekstrakt migdałowy. Formę na babkę wysmarować tłuszczem, wlać ciasto, wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180ºC, piec 40-45 minut. Od razu po upieczeniu wyciągnąć z formy, przestudzić i polukrować. Artykuł Babka czekoladowa pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!Babka z jabłkami to smaczny, wilgotny i niezwykle pachnący wypiek, idealny do popołudniowej kawki lub herbatki. Jej przygotowanie zajmuje raptem 10 minut, a potem wystarczy tylko upiec i możną ją kroić od razu po wyjęciu z piekarnika. Tak naprawdę jabłka można zastąpić innymi owocami, jak np gruszki, śliwki, maliny, brzoskwinie. I za każdym razem smak ciasta będzie inny. Pysznie, szybko(...)tanio... czyli tak jak lubię ;) Babka z jabłkami - składniki na keksówkę o długości 30 cm: * 180 g mąki pszennej * 5 jajek * 250 g masła * 150 g cukru * 180 g mąki ziemniaczanej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (użyłam Skworcu ) * kilka kropli soku z cytryny * 3 jabłka * cukier puder do posypania
Zrób to smacznieProsta babka z dodatkiem twarogu. Łatwa, do przygotowania "na szybko". U mnie, tym razem najprostsza, podstawowa wersja. Można dodać ulubione bakalie lub użyć kakao i zrobić babkę łaciatą. Składniki ciasta: 2 płaskie szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 250 g sera twarogowego tłustego lub półtłustego 125 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru(...)Ucierać tylko do połączenia składników. Upiec w foremce z kominkiem, o średnicy 24 cm, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Temperatura pieczenia wynosi 175 stopni, czas 60 - 70 minut. Upieczoną babkę oblać dowolną polewą lub obsypać cukrem pudrem
Praktyczna plKolejny przepis wg pomysłu Damiana Kordasa z książki "Moje pyszne inspiracje". Tak wykonana babka dla miłośników kaszanki to raj dla podniebienia dlatego polecam gorąco. Babka jest kremowa, delikatna, pikantna, idealna. Babka z kaszanką. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesprzęt do testowania. MultiCooker Express Crockpot to super urządzenie do wielu zadań. Spełnia funkcję szybkowaru, jak i wolnowaru. Łatwy w obsłudze. Ja na pierwszy ogień postanowiłam zrobić w nim babkę. I tu muszę, się przyznać, że jakoś żaden program nie pasował mi do upieczenia babki, włączyłam więc tryb mięso i się udało. Muszę jeszcze rozpracować to urządzenie. Jedno jest pewne(...)babka wyszła mega smaczna, upiekła się, nie było zakalca. Polecam multiCooker, bo to świetne urządzenie. Ma pojemną misę, bo aż 5,6l, więc idealne dla naszej 5-osobowej rodzinki. Już mam w głowie pełno myśli, co też jeszcze w nim zrobić. Tak, więc jeśli macie możliwość to polecam zakupić takiego super pomocnika kuchennego. I co ważne nie ciągnie tyle prądu
Ewa w kuchni