Babka migdałowa z wiórkami czekoladowymi to nowy, fajny pomysł i na święta i wszelakie inne okazje :) Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 250g margaryny 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g drobno mielonych migdałów 100g wiórek czekoladowych 2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :) Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru do posypania Margarynę(...)czekoladę. Gotową masę ciastową przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki. Ja piekłam w dwóch blaszkach 30cm długich x 10cm szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne. Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy do ostudzenia. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Oczywiście jeśli damy wszystko
Smakowy Rajzrobić. BABKA BISZKOPTOWA Z MIRABELKAMI I MARCEPANEM 250g mirabelek 50g masy marcepanowej 1 łyżka masła bułka tarta do wysypania formy 4 jajka 1 szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 9 łyżek oleju 16g (opakowanie) migdałowego cukru Mirabelki przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Marcepan rwiemy na drobne skrawki. Formę do babki(...)mieszając (dzięki temu masa nie sklei się w jedną wielką gulę). Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 40 minut. Po wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem i jemy! Babka jest delikatna, mirabelki lekko kwaskowate a marcepan aromatyczny- kombinacja idealna
les mirabelleskawałki gruszki:) GRUSZKOWA CHLEBO-BABKA Z IMBIREM, CYNAMONEM I ORZECHAMI 400g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 200ml oleju 400g cukru 3 jajka 2 gruszki (raczej twarde, niedojrzałe) 2 łyżeczki syropu waniliowego czubata szklanka zmielonych orzechów Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę do babki nacieramy tłuszczem(...)uzyskania jednolitej masy. Masę łączymy z suchymi składnikami. Dodajemy gruszki, orzechy i syrop waniliowy. Dokładnie mieszamy i wlewamy do formy. Z tej ilości wychodzą dwa bochenki albo jedna duża babka. Ciasto pieczemy około 60 minut do suchego dźgulca. Ostatnie 15 minut piekę z grzaniem z dołu, żeby nie przypiec za bardzo wierzchu. Ciasto studzimy ok. 10 min w formie. Najlepiej
les mirabelleswszystkim :) Jako, że jesteśmy łasuchami i lubimy słodkości w różnych postaciach postanowiliśmy podzielić się z Wami super przepisem na makową babkę, którą uwielbiamy do kawy :) Przy okazji chcemy zachęcić Was do picia kawy z kardamonem na styl arabski. O babce za chwilę, a teraz trochę o naszej wyprawie na Bliski Wschód. Dzisiaj Liban i wyprawa do doliny Qadisha. Kawa(...)fajnych informacji, ale to przy kolejnej kawie z kardamonem. W następnych odsłonach będzie trochę o Tripoli i Bejrucie. No to teraz sprawa, od której zaczęliśmy :) czyli kawa i babka makowa, przecież to w końcu blog kulinarny. Kawa z kardamonem :) Najlepiej smakuje, kiedy do specjalnego tygielka wsypiemy pożądaną ilość kawy. Każdy ma swoją miarkę. Nasza miarka to jedna kopiasta łyżeczka
vegetaniezwiązku z tym, że Święta coraz bliżej to ze zdwojoną siłą pojawiają się u Nas świąteczne przepisy. I tak dziś był już mazurek a teraz dodajemy jeszcze babkę cytrynową, która również świetnie pasuje na świąteczny stół. Właściwie to nazywam ją czasem też potrójnie cytrynową, gdyż do ciasta dodaję sok i skórkę z cytryny, lukier jest na soku cytrynowym, a jeszcze(...)dodatkowo podaję ją ozdobioną cytrynami w lukrze. W związku z tym słodycz przeplata się w niej z kwaskowatą nutą. Wielkanocna babka cytrynowa Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 1 łyżeczka cukru wanilinowego 180 ml mleka szczypta soli 2 cytryny cukier puder
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzeglądając blogi kulinarne dziś jeszcze wszędzie królują babki wielkanocne i mazurki, a u Nas dziś "fit". I przyznam szczerze, że nie przygotowałyśmy na dziś żadnej babki dietetycznej, ani innej słodkości w wersji light, a zdrową i smaczną przekąskę z bakłażana. Z bakłażanem miałam do czynienia tak naprawdę pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni, bo się do niego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBabko, babko udaj się - tak kilka lat temu moja córka, zaklinała babki piaskowe. Rzecz miała miejsce oczywiście w piaskownicy ;) A dziś w kuchni, pod moim czujnym okiem miesza, miksuje, uciera i te same słowa wypowiada zamykając piekarnik. SKŁADNIKI: 140 g masła 230 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160 g drobnego cukru 4 jajka(...)temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto nasączyć (polewając) sokiem z pomarańczy i odstawić do przestudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ze śmietanką. Polać nią babkę i posypać kandyzowaną skórką. Podawać z plastrami pomarańczy
Kuchnia w opałachmają radość! cały czas marzą o sankach i bałwanie... Mógłby popadać biały i puszysty szczególnie pod koniec tygodnia w Bieszczadach :) Nie myśląc wcale o śniegu piekłam w sobotni poranek babkę drożdżową. Przepis podpatrzyłam w "Mojej małej francuskiej kuchni" Rachel Khoo. Całą noc rosła w lodówce a rano przełożyłam ja do foremki i upiekłam. Znowu termoobieg dał radę! Jeśli lubicie ciasta(...)drożdżowe niezbyt słodkie za to bardzo puszyste to ta babka jest dla Was! Nam smakowała szczególnie pierwszego dnia. Właściwie zniknęła prawie od razu choć z reguły wolimy te wilgotne i gliniaste :) Mi bardzo odpowiadał dodatek bakalii moczonych w rumie, córcia jak zwykle wydłubywała. Babka Alzacka 300 g mąki 40 g cukru 1 łyżeczka soli 5 g drożdży instant
Dzieje kuchennej Wiewióryzawsze smakuje najlepiej :D Koktajl jak koktajl, ale co to za błonnik witalny? Produkt ten otrzymałam do przetestowania od ViVio . Błonnik witalny, inaczej błonnik oczyszczający to mieszanka nieprzetworzonych łusek babki płesznik oraz nasion babki jajowatej. Babka płesznik pęcznieje w jelitach i usprawnia proces przemiany materii. Wchłania niepotrzebne substancje, które dostają się do organizmu wraz z jedzeniem. Wpływa pozytywnie na trawienie(...)pomaga w problemach z zaparciami. Babka jajowata bogata jest w dużą ilość zdrowotnego śluzu, który pęcznieje w żołądku, dzięki czemu pozytywnie wpływa na proces odchudzania, zmniejszając uczucie głodu. Śluz okrywa także ściany jelit i tym samym ogranicza wchłanianie tłuszczów i cukrów. Ponadto pomaga w problemach trawiennych i zaparciach. Właściwości zdrowotne błonnika witalnego: - wspomaga kuracje odchudzające, pęcznieje w żołądku, zmniejsza uczucie
Zdrowie na języku :Pbaby... Mój kolejny wypiek wielkanocny. Prosta i szybka w przygotowaniu babka cytrynowa z lukrem. Czas przygotowania: 70 min. Składniki na formę o śr. 21 cm. Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI na ciasto: 250 g mąki pszennej 250 g cukru 250 g margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna bułka tarta SKŁADNIKI na lukier(...)pieczenia. Wszystko razem łączymy za pomocą miksera na niskich obrotach. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę z kominem na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Nadmiar bułki tartej odsypujemy. Masę przekładamy równomiernie do foremki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180' C na 50-55 min. Upieczoną babkę odstawiamy
kulinarnyJaNalewka ta natchnęła mnie do rozważań nad wykorzystaniem kukułek do wypieków. Jako pierwsza przyszła mi do głowy polewa do ciasta. Upiekłam babkę według sprawdzonego przepisu na ciasto jogurtowe tyle, że zamiast oleju dodałam oliwy z oliwek. Babka wyszła troszkę zieleńsza ale w smaku nie zauważyłam różnicy - nadal była puszysta, wilgotna i miała maślany aromat. Polewa kukułkowa fajnie się z nią(...)jaja 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 300g cukierków kukułek 100ml śmietanki 30% 1 łyżka spirytusu (lub likieru np śmietankowego) Formę na małą babkę wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 180st. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą. Przełożyć do foremki i piec ok 35min. Do rondelka wlać śmietankę i wrzucić cukierki (można zostawić
happycreatiff.blogspot.comLubię pomarańcze i lubię czekoladę. Pomyślałam więc, dlaczego by nie połączyć tych składników w cieście ? No i tym sposobem powstała pyszna babka. Nie wiem dlaczego, ale babki u nas znikają w mig. Zresztą inne ciasta też. A co do pomysłów to najlepiej jest nie planować tylko piec tak po prostu, najdzie ochota i do dzieła. Wtedy wypieki są najlepsze
Ewa w kuchniZapewne zastanawiać się będziecie dlaczego ta babka to babka figa z makiem ? A dlatego bo wykorzystałam do niej konfitury carskiej figa z makiem, którą dostałam w ramach współpracy z Eterno. jest to jeden z produktów, który znajdzie się na liście moich testów. Jeśli chodzi o firmę Eterno to jest to firma z rodzinna tradycją i produkującą smaczne przetwory według swoich(...)miałam ją przeznaczyć to nic z tego nie wyjdzie bo po prostu ją zjem. Konfitura jest pyszna i mam nadzieję, że kolejne przetwory będą równie dobrze. A babka wyszła wilgotna, puszysta i bardzo smaczna. Tak więc jeśli gdzieś spotkacie tę konfiturę w sklepach nie wahajcie się i kupcie bo naprawdę warto. Ja osobiście jadłam ją pierwszy raz i na pewno
Ewa w kuchniprzygotowanej i wysmarowanej tłuszczem formy babkowej i pozwolić mu jeszcze trochę urosnąć (fot.2) . Piec około 30 minut w temp. 170°C. Piec do momentu, kiedy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Babkę polukrować. Rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Babka wyrasta wysoka, a ciasto jest bardzo puszyste. Serdecznie polecam
Świat Ciasta