babki - 8450 przepisów (strona:83/564)

bób po wiejsku z cebulą, kiełbasą i boczkiem - szybki obiad na lato 175

Dzisiaj będzie szybko i smacznie, czyli tak, jak lubię najbardziej. Pyszne danie na obiad lub ciepłą kolację, którego głównym składnikiem jest bób. Najczęściej jadamy bób z

babka w formie
serowe rożki z mirabelkami 154

Są jeszcze takie miejsca, z dala od ruchliwych ulic, w których znaleźć można prawdziwe wspaniałości. Mój synek, w ramach wakacyjnych wojaży z Dziadkami, odwiedził ostatnio jedno

babka w formie
placuszki z truskawkami 164

Cóż powiedzieć? Jesteśmy wielkimi fanami śniadaniowych placuszków . Wbrew pozorom to prosty i szybki sposób na efektowne śniadanie, dlatego chętnie próbujemy nowych smaków i połączeń, najczęściej w

babka w formie
drożdżówka - najprostszy przepis 1551

Kiedy dostałam od koleżanki przepis na sypaną  drożdżówkę trochę nie dowierzałam, że może się udać. Ale koleżanka powiedziała - Zrób! - więc zrobiłam i od tamtej pory

babka w formie
zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem i kapustą 136

Pomysłów na makaronowe dania jest wiele, do moich ulubionych należy szybki makaron z tuńczykiem w śmietanowym sosie . Okazuje się, że to danie jest też Waszym faworytem

babka w formie
placuszki z borówkami 135

Na letnie, zwłaszcza wakacyjne, śniadania bardzo często jadamy pyszne placuszki . Przyznać muszę, że przy tak wielu rodzajach trudno zdecydować się na wybór tych najbardziej ulubionych. Ostatnio

babka w formie
torcik rabarbarowy z migdałami i białą czekoladą 155

Inspiracją do przygotowania tego torciku był przepis znaleziony w książce Wszystkie smaki Skandynawii . Ponieważ bardzo lubię rabarbar, a połączenie go z migdałami i białą czekoladą w

babka w formie
botwinka - pyszna zupa na lato 175

Prosty posiłek na letni dzień, czy potrzeba czegoś więcej? Polecam Wam przepis na botwinkę - pyszną zupę na lato. Niektórzy gotują ją z ziemniakami i serwują z

babka w formie
Babka piaskowa 127

Babka kojarzy nam się Wielkanocą a przecież w inne dni smakuje tak samo :) Szybka , piaszczysta babka na popołudniowy odpoczynek przy pysznej kawce z mleczkiem :) Nie ma nic lepszego jak nic nie robienie i zajadanie się słodkościami ;) Foremka na babkę z tuleją Czas pieczenia: ok. 60 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : 150 g masła 200 g mąki ziemniaczanej(...)skórką startą z cytryny. Do tak przygotowanej masy dodajemy delikatnie  ubitą pianę z białek , najlepiej łyżką nie mikserem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego soku z cytryny

Różne smaki w kuchni
ciasto ucierane z rabarbarem 235

Bardzo lubię rabarbar, niezwykle pozytywnie kojarzy mi się z nadchodzącym latem więc gdy zobaczyłam różowe łodygi rabarbaru w sklepie - nie mogłam się powstrzymać. Zastanawiałam się, który

babka w formie
Wielkanocne Babki Cytrynowe 217

Święta, święta i po świętach - jak to mówią. Jest też czas na wrzucenie posta i nadrobienie sporych zaległości... Na naszym Wielkanocnym stole standardowo gościły babki cytrynowe oraz pierwszy raz w naszym domu swoje miejsce znalazły także MAZURKI ! Za niedługo dodam przepis :) Babka cytrynowa, oczywiście z przepisów mojej mamy- wiadomo- od kogoś swoją wiedzę muszę posiadać.   A TA BABKA(...)mocnym cytrynowym aromatem, ALE ! Nie kwaśne. Zapach jest na prawdę zniewalający.  Przepis można wykorzystać  w innym czasie, niż tylko na święta.  A zamiast formy na babkę można wykorzystać formę keksówki. Też będzie ok. Składniki: 4 jajka 35 dag mąki   = 2,5 szklanki 40 dag cukru pudru = 2 niepełne szklanki + pół szklanki na lukier   1 kostka

Justa próbuje gotować
Wielkanocna Babka z limonką rozmarynem i... majonezem 149

życia przyroda. By nacieszyć się tą drugą wystarczy otworzyć okno. A jeśli chodzi o smakołyki, to mam pewne rozwiązanie... Nie da się ukryć, że jest to dla mnie babka pełna emocji. Pierwszy był szok, kiedy dwa lata temu zobaczyłam przepis gdzieś w internetach- babka z majonezem?! Po nim niepewność i decyzja, żeby przetestować przepis na tydzień przed świętami, gdyby miał(...)mimo usilnego guglania nie mogę znaleźć przepisu. Na koniec była wielka ulga, kiedy znalazłam swoje nabazgrane notki wśród luźnych karteczek w zeszycie z przepisami, i radość z jedzenia gotowej babki. W związku z powyższym, nie mam zielonego pojęcia, skąd oryginalnie był ten przepis. Wiem, że był to jakiś blog, ale więcej niestety nie pamiętam. Jeśli widzieliście gdzieś go, albo

les mirabelles
Babka parzona 142

Święta Wielkanocne to musi być babka :) Jaka babka? Tym razem po raz pierwszy piekłam babkę parzoną. Bardzo prosta w wykonaniu i niezwykle puszysta, to takie stwierdzenie na sam początek. Nie wiem jeszcze jak długo utrzymuje świeżość, ale zapowiada się wspaniale.....nie wiem czy do jutra dotrwa ;) Jeszcze jedną zaletą tej babki jest bardzo mała ilość cukru. Ja polałam lukrem(...)sparzonej mąki. Następnie dodać pozostałe składniki tzn, 2 szklanki mąki, cukier wanilinowy, masło i skórkę otartą z cytryny. Na koniec dodać olej i żurawina. Wszystko dokładnie wyrobić. Foremkę na babkę wysmarować masłem, posypać mąką i wylać wyrobione ciasto, przykryć ponownie ściereczką. Odczekać do momentu aż ciasto ładnie wyrośnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180C i piec ok. 45 minut. Piekłam

Różne smaki w kuchni
Babka majonezowa z rodzynkami 184

roku obok cytrynowej babki piaskowej zawsze pojawia się druga babka – z racji tego, że nie lubię powtarzalności chętnie testuję nowe przepisy. Tym razem na naszym stole pojawi się również babka majonezowa z rodzynkami. Jestem pewna, że wszyscy będą zaskoczeni tym „tajemniczym” składnikiem. A jaka jest Wasza ulubiona babka? A może częściej pojawiają się mazurki? Przepis(...)bloga Życie Od Kuchni.   Składniki /duża, ok. 2l forma z kominem/: Czytaj dalej... Artykuł Babka majonezowa z rodzynkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
pyszna, łatwa, puszysta drożdżowa babka z rodzynkami i nutą pomarańczy... 150

minut, do suchego patyczka, babki wystudzić w formach lukier pomarańczowy: 1 szklanka cukru pudru, wlać sok wyciśnięty z pomarańczy tyle, aby lukier był dość rzadki, polać lukrem babki i obsypać rodzynkami - babka jest puszysta, nie jest sucha, aromatyczna i smakuje wybornie..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię