babki - 8613 przepisów (strona:81/575)

kruche ciasto z czereśniami i budyniową pianką 135

Kruche ciasto z delikatną, słodką budyniową pianką i czereśniami to doskonałe połączenie. Na dodatek zawsze wychodzi i świetnie smakuje. Polecam do wypróbowania również z innymi sezonowymi

babka w formie
ciasto ucierane z twarogiem i borówkami 196

Polecam Wam dzisiaj prosty przepis na ucierane ciasto z borówkami (myślę, że i inne owoce sprawdzą się w nim doskonale). Ciasto jest lekkie, dosyć słodkie, a

babka w formie
domowy twaróg (biały ser) - kuchnia regionalna (Kujawy) 380

Przygotowanie domowego twarogu to naprawdę prosta sprawa, a jego smak jest z pewnością dużo lepszy, niż sklepowych odpowiedników. Poza tym dla mnie to przyjemność, że można

babka w formie
ser smażony z kminkiem - kuchnia regionalna (Kujawy) 172

Dziś przepis na ser smażony, bardzo popularny na terenie Kujaw, tradycyjny produkt tego regionu. Do sera smażonego, dla wzbogacenia smaku i aromatu, można dodać ziarna kminku

babka w formie
pizza z patelni - szybka kolacja 1180

Synek często namawia mnie do zrobienia na kolację szybkiej "pizzy" z patelni, a ja przyznać muszę, że czasami ulegam. Taka kolacja jest atrakcyjna, bo inna niż

babka w formie
sernik z ricotty z galaretką czereśniową 139

Polecam Wam dzisiaj pyszne i delikatne ciasto - sernik na zimno przygotowany z domowego twarogu* przypominającego włoską ricottę. Całość na lekkim, olejowym  spodzie, z przecieraną galaretką

babka w formie
kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 273

Jeśli, tak jak ja,  lubicie ciasta z owocami, to zapraszam Was dzisiaj na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Ciasto jest łatwe do zrobienia, przygotowanie

babka w formie
cytrynowa babka na białkach... 112

sztywno białek wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masło stopione, sok z cytryny (zostawić z 1,5-2 łyżki do polewy), startą skórkę wystudzone i połączyć składniki wystudzoną babki wyjąć z formy(...)talerz, puder cukier wymieszać z sokiem z cytryny na rzadki lukier, polać nim ciasto i posypać posypką czekoladową - doskonała babka do wykorzystania nadmiaru białek, białka nie potrzebne zamrażam i jak uzbieram pełną szklankę to wykorzystuję właśnie do takiej babki o różnych wersjach smakowych........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Klasyczna ciasto cytrynowe aromatyzowane liśćmi geranium 199

ciasto upiec w podłużnej foremce jak keks. Wykonanie: Zmiksować w mikserze mokre składniki: olej, jajka, mleko, sok z cytryn i wanilię oraz cukier. Można to też zrobić ręcznie. Nasze babki nie miały mikserów, używały pałek drewnianych i nazywało się to ucieraniem Dobrze zmiksować lub utrzeć . Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą a następnie dodać dodać(...)tyłem noża. Delikatnie usunąć obrożę tortownicy i przełożyć babkę na paterę do ciast. Wystudzić babkę zupełnie, ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków i wtedy dopiero można ją nasączać. syrop-topping do nasączenia: połączyć cukier z sokiem z cytryny i 2-3 plasterkami nektarynki Nasączyć powstałym syropem powierzchnię babki usuwając "farfocelki" z miąższu mandarynek). Mmmm pyszne ! link na czekoladową babke z geranium

Sztuka gotowania w/g Samiry
Babka z serkiem mascarpone 116

jest takie groźne ;) Wprawdzie dawno już po świętach i sezon na babki został przełożony na następny rok, to u nas tego zwykłego wypieku raczej nie zabraknie. Bo dobra babka nie jest zła. Jest wręcz idealna na coś słodkiego do kawy gdyż większość składników przeważnie jest w domu i nie jest zbyt skomplikowana. Zazwyczaj piekę ją późnym po południem (tudzież(...)wieczorem) aby przez noc zdążyła wystygnąć. Lubię zatem szukać nowych przepisów na ten smakowity wypiek. Ostatnio u koleżanki jadłam  przepyszną babkę, którą dzielę się dziś z Wami na blogu. Babka z dodatkiem mascarpone - mięciutka i wilgotna - po prostu przepyszna. Skradła moje serce od pierwszego kęsa i oczywiście poprosiłam o przepis. Ja swoją babeczkę dodatkowo oblałam lukrem z cukru pudru

My simple kitchen
Babka ucierana z gotowanymi cytrynami 159

Babki można piec przez cały rok chociaż największym powodzeniem cieszą się w Święta Wielkanocne. Ja w tym roku upiekłam babkę z gotowanymi całymi cytrynami. Dodając do ciasta sok czy skórkę z cytryny nigdy nie uzyskamy takiego smaku i aromatu jak z tych cytryn. Babka jest bardzo aromatyczna z mocno wyczuwalną nutą cytryny.  Składniki: 300 g mąki pszennej(...)wysypać bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 1 godziny do tzw suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i po około 10 minutach wyjąć babkę z formy. Przełożyć na metalową kratkę i ostudzić. Lukier:  Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Lukier powinien mieć taką konsystencję, żeby można było nim posmarować babkę

Ala piecze i gotuje
Babka majonezowa 109

Święta Wielkanocne, a w zwykły weekend. Babka jest delikatna w smaku, przypomina biszkopt, a smak świetnie dopełnia biała czekolada. Jest słynnym wypiekiem świątecznym pewnie ze względu na obecność majonezu, który jest "królem" Wielkanocy, ale z powodzeniem sprawdzi się na każdą okazję.  Dla kogo: dla lubiących kulinarne eksperymenty dla fanów zwykłych babek dla chcących się mile zaskoczyć  Składniki(...)wysypywać, ani smarować. Jeśli mamy formę metalową należy nasmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto piec ok. 45 minut (aż do suchego patyczka w temp 180 stopni). Gdy babka ostygnie wtedy przygotować polewę.  Wykonanie polewy: Śmietankę zagotować w rondelku. Ściągnąć z ognia, wsypać do niej czekoladę pokrojoną na drobne kawałki i mieszać, aż do połączenia składników. Polać

Mania Wypiekania
Babka Wielkanocna 112

Kolejny przepis na coś pysznego, słodkiego oraz świątecznego. :) Babka Wielkanocna to smakołyk pojawiający się na naszym stole, a także w koszyczku wielkanocnym. Co ważne, jest łatwa w przygotowaniu i chętnie zjadana przez całą rodzinę. Babkę robię na wiele sposobów łącząc różne smaki. W tym roku wybrałam babkę waniliową z polewą czekoladową (czasem do polewy dodaję startą skórkę z pomarańczy(...)nadaje jej jeszcze bardziej wyjątkowego smaku). Zapraszam do skosztowania mojej babki wielkanoscnej, :-) Składniki (1 babka = 8 porcji): • mąka kokosowa 50g • mąka migdałowa 25g • jajka 6szt • wanilia 1 laska • olej kokosowy 90g • stewia • proszek do pieczenia 15g • szczypta soli Polewa: • czekolada 90% 50g • olej kokosowy 30g • śmietana 30% 20g Wartości odżywcze (1 porcja): Kalorie: 282,2 kcalTłuszcze: 26,2gBiałko: 9,2gWęglowodany

Keto Przepisy
Babka Cytrynowa 278

Babka Cytrynowa – Dzisiaj pyszna, prosta w przygotowaniu babka cytrynowa. Bardzo aromatyczna, wilgotna, wspaniale cytrynowa, jedna z moich ulubionych. Zniknęła u mnie błyskawicznie :). Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 220g miękkiego masła(...)dodać ekstrakt cytrynowy, połowę mąki i połowę maślanki, wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę, maślankę i sok z cytryny, krótko wymieszać ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 25cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym

Mała Cukierenka
Jak zrobić lukier cytrynowy 330

Domowy lukier to podstawa przy wypieku babek czy serników oraz pączków(...)drożdżówek. Mój prosty przepis na lukier cytrynowy jest bardzo uniwersalny i łatwy do zapamiętania. Taki lukier jest niezastąpiony! Lukrem cytrynowym pokrywam najczęściej wypieki wielkanocne. Idealnie sprawdza się do babek cytrynowych oraz babek drożdżowych. Lukier cytrynowy świetnie wygląda i smakuje na babeczkach śmietankowych z owocami

AniaGotuje.pl