babki - 8613 przepisów (strona:79/575)

Potrawy wigilijne z Podlasia i przepisy kuchni regionalnej 200

która zazwyczaj odbywa się w domu rodzinnym. Po wieczerzy rozpakowuje się prezenty, a potem w śniegu bieży na Pasterkę – o północy dzwony kościelne przypominają o narodzeniu Pana. Podlaska babka ziemniaczana Skoro jesteśmy już przy kuchni podlaskiej, warto wspomnieć o babce ziemniaczanej, nazywanej także kartoflakiem. To typowy przysmak z tego regionu, który gości na stołach także w drugi dzień świąt(...)danie to znane jest równie dobrze. Jak sama nazwa wskazuje, podstawą tej potrawy są ziemniaki, ale w składzie znajdziemy cebulę, mąkę, jajka, boczek, majeranek, a także sól i pieprz. Babka ziemniaczana to danie składające się z dosłownie kilku składników, które wystarczy połączyć i upiec. Potrawa ta jest na tyle popularna, że w jednej z podlaskich miejscowości organizuje się co roku

Słodkie okruszki
Babka z orzechami laskowymi i suszoną żurawiną 117

Babka ze skarbami jesieni pełna aromatu orzechów laskowych i suszonej żurawiny. Składniki: 300g mąki pszennej 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 150g jogurtu naturalnego 100g roztopionego masła pół szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki suszonej słodzonej żurawiny 100g orzechów laskowych do polewy: 100g czekolady i 100 ml śmietanki kremówki, mielony orzechy do ozdoby do wysmarowania formy: łyżka(...)dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać, Na końcu dodać suszoną żurawinę i posiekane orzechy laskowe, ciasto delikatnie wymieszać łyżką, Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę do babek wysmarować masłem i lekko oprószyć bułką tartą, Ciasto przełożyć do formy, babkę piec około 40 minut do suchego patyczka. Przygotować polewę: w garnuszku na małym ogniu podgrzać śmietankę, dodać pokruszoną

tyfranbox
Babka ziemniaczana rodem z Podlasia – tradycyjny przepis na wyjątkową zapiekankę ziemniaczaną 116

Znacie podlaską specjalność, czyli babkę ziemniaczaną? Jeśli kochacie placki ziemniaczane, to obdarzycie wielkim uczuciem również babkę ziemniaczaną Danie jest proste, tanie i co najważniejsze przepyszne – kremowa konsystencja w środku, niczym dobrze przyprawione, pieczone purre a na zewnątrz chrupiąca skórka o smaku dobrze wysmażonych placków ziemniaczanych – takie połączenie zauroczy każdego już od pierwszego kęsa. To smaczne i pożywne danie(...)ziemniaka, czy laboratoryjnie odmierzając ilość soli i pieprzu, to prawdziwa różnorodność następuje dopiero przy jej serwowaniu i jedzeniu. W myśl zasady – każdy dom ma własny sposób jej jedzenia. Babka może być daniem głównym, ale często jest również jedzona kolejnego dnia jako dodatek do mięsa czy gulaszu. Serwuje się też jako danie bezmięsne z ogórkiem kiszonym, kiszoną kapustą

Eat me! Fit me!
Waniliowa babka na ricotcie 111

babka jest przepyszna! Mięciutka, delikatna, bardzo puszysta i dziecinnie łatwa do zrobienia. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 250g ricotty – 3 jajka – 120g cukru – 120g miękkiego masła – 220g mąki pszennej tortowej – ekstrakt wanilii wg smaku – 15g proszku do pieczenia – szczypta soli Miękkie masło ubić z cukrem. Ubijać przez około 3-4 minuty, aż masa zrobi(...)piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50-55 minut. Gotowe ciasto wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego Waniliowa babka na ricotcie Waniliowa babka na ricotcie Waniliowa babka na ricotcie Artykuł Waniliowa babka na ricotcie pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
zupa krem z marchwi i pomarańczy 138

Aromatyczna i orzeźwiająca, doskonała na upalny dzień. Na dodatek błyskawiczna do przygotowania - kilka prostych składników, minimum wysiłku, a efekt Was zaskoczy. Prosty i efektowny przepis na

babka w formie
Wielkanocna babka marchewkowa z solonym karmelem 169

baby na stole. Lubię gdy ciasto jest wilgotne i słodkie – w końcu to święta (wszelkie diety idą na bok!) . Przepis jest super łatwy a babka wychodzi każdemu (przyjaciółki testowały). Ogromnym plusem marchewkowej babki jest jej świeżość i wilgotność przez długi czas.  Będziesz potrzebować (forma - średnica 22 cm) - 5 średnich marchewek - 5 jajek - 150 g margaryny KASIA - 2 szklanki(...)margarynę. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, następnie przesiej do masy jajecznej. Startą marchewkę, dodaj do powstałej masy. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Etap III – pieczenie Wysmaruj masłem formę na babkę. Przelej masę do formy. Wstaw formę z masą do rozgrzanego piekarnika, ciasto należy piec ok 50 minut. Etap IV – polewa karmelowa Przepis na solony karmel znajdziesz t utaj (link

Wylizany Rondel
Wielkanocna babka marchewkowa z solonym karmelem 168

baby na stole. Lubię gdy ciasto jest wilgotne i słodkie – w końcu to święta (wszelkie diety idą na bok!) . Przepis jest super łatwy a babka wychodzi każdemu (przyjaciółki testowały). Ogromnym plusem marchewkowej babki jest jej świeżość i wilgotność przez długi czas.  Będziesz potrzebować (forma - średnica 22 cm) - 5 średnich marchewek - 5 jajek - 150 g margaryny KASIA - 2 szklanki(...)margarynę. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, następnie przesiej do masy jajecznej. Startą marchewkę, dodaj do powstałej masy. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Etap III – pieczenie Wysmaruj masłem formę na babkę. Przelej masę do formy. Wstaw formę z masą do rozgrzanego piekarnika, ciasto należy piec ok 50 minut. Etap IV – polewa karmelowa Przepis na solony karmel znajdziesz t utaj (link

Wylizany Rondel
Jadalne prezenty, czyli jak niezobowiązująco, ale od serca obdarować bliskich 99

przygotować w domu jako jadalny prezent z okazji świąt wielkanocnych? Doskonałym upominkiem mogą być świątecznie udekorowane muffinki lub babka . Wystarczy je owinąć przeźroczystym celofanem i związać kolorową wstążką, a wyjdzie naprawdę uroczy (i pyszny!) upominek. Szukacie przepisu na muffinki lub babki? Skorzystajcie z poniższych: Kawowe muffinki z figami Migdałowe kruche babeczki z kremem z prażonych migdałów Wytrawne kruche babeczki(...)pikantnym kremem twarożkowym z fetą Muffiny czekoladowe z czekoladą Marchewkowe muffiny z orzechami, cytrynowym lukrem i granolą Babka pomarańczowo-cytrynowa Budyniowa babka czekoladowa Babka waniliowa z czekoladową polewą i rodzynkami Syrop do herbaty ucieszy każdego smakosza. W prosty i szybki sposób można go przygotować w domu i przelać do niedużych, ozdobnych buteleczek. Syrop piernikowy Syrop dyniowy Syrop imbirowy Domowe, zdrowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babka serowa (twarogowa) 126

Znudziły Wam się tradycyjne piaskowe i drożdżowe babki wielkanocne? Dziś mam dla Was nowy przepis! Babka serowa pięknie wyrasta i świetnie prezentuje się na stole. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis z bloga Smaczna Pyza . Składniki: 250 g sera białego (półtłustego) 3 średnie jajka 150 g miękkiego masła 200 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej tortowej 1/4 łyżeczki soli(...)kilka minut. Następnie wlać masę serową i dodawać partiami wcześniej przesianą mąkę. Miksować do czasu połączenia wszystkich składników. Na koniec wlać sok z cytryny i esencję waniliową. Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto, wyrównać górę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st.C i piec 60 minut (lub do suchego patyczka

Pasja Smaku
Babka drożdżowa 125

Babka drożdżowa 2019-04-15 21:31:24 Porcje 16 Babka drożdżowa to niezaprzeczalnie chluba staropolskiej kuchni. Niegdyś pieczenie drożdżowych bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Pięknie wyrośnięta baba zapowiadała powodzenie całej rodzinie – dlatego też każdej gospodyni bardzo zależało na udanym wypieku. Wybierano do niego najpiękniejsze rodzynki, tarto cukier, przesiewano mąkę. Traktowano ją w sposób bardzo szczególny i ostrożny(...)kuchennego, jednak nie polecam. Ciasto drożdżowe otulone ciepłem rąk jest według wielu znawców delikatniejsze i smaczniejsze. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy otartą skórkę z cytryny i rodzynki. Formę do babki o wymiarach 25 x 10 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy gotowe ciasto. Wierzch ciasta smarujemy delikatnie roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Wędrówki po kuchni
Babka z makiem drożdżowa 125

Babka z makiem drożdżowa Ciasto drożdżowe idzie u nas ostatnio jak woda, bo rodzinka upodobała je sobie na śniadania, kolacje, do śniadaniówek. Mówię wam, upieczenie jednego ciasta to za mało, wstawiam od razu trzy blaszki a po upieczeniu studzę i połowę pakuję do zamrażarki (część z tego w plastrach). Raz, że oszczędność prądu bo piekarnik piecze na raz wszystko(...)oszczędność czasu a trzy duże ułatwienie dla dzieci, które plaster takiego ciacha same wyjmują sobie na śniadanie czy pakując śniadaniówki. PRZEPIS NA BABKĘ Z MAKIEM DROŻDŻOWĄ Składniki na babkę z makiem drożdżową: 500g mąki 4 łyżki maku 120g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 100 ml ciepłego mleka szczypta soli 10 suszonych

Dorota Smakuje
KEKS ANGIELSKI 96

Keks angielski to jedna z najlepszych babek, które piekłam w ostatnim czasie. Wyszła pulchna, aromatyczna, pełna bakalii. Przygotowałam ją dla swojej rodzinki i chyba wszystkim smakowała, bo zniknęła z blachy w piorunowym tempie ;) Składniki: * 3 szklanki mąki pszennej * 200 g masła w temperaturze pokojowej * 3/4 szklanki cukru * 3 jajka * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 4 łyżeczki cukru waniliowego(...)pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać. Na końcu wsypać mieszankę keksową, delikatnie wymieszać mikserem. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.  Piekarnik nagrzać do 200'C, piec babkę około 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć moc piekarnika do 170'C i piec babkę kolejne 40 minut. Wystudzoną babkę można posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Babka cytrynowo-chałwowa z polewą chałwową 125

i naprawdę jestem dumna z tej autorskiej receptury. Ciasto sprawdzi się przy każdej okazji, nie tylko w święta. Mocno chałwowy smak świetne komponuje się z rześką, cytrynową nutą! Babka jest lekko wilgotna o przyjemnej konsystencji... Zresztą sami spróbujcie! Moja rodzina i znajomi są nią bardzo zachwyceni. (Forma o wymiarach 8,5 x 27 cm)   3 jajka(...)minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Przygotować polewę.   Do niewielkiego garnuszka wlać mleko i dodać rozdrobnioną chałwę. Całość mieszając podgrzewać do uzyskania gładkiej polewy. Ostudzoną babkę polać polewą i udekorować według uznania. (Wierzch dodatkowo posypałam kawałkami chałwy i czarnym sezamem

Di gotuje