Pierwsze określenie jakie przychodzi mi na myśl o babce jogurtowej to: wilgotna. Doskonale nadaje się zarówno na świąteczny stół, jeśli bogato ją ozdobimy lub jako ciasto na co dzień, gdy posypiemy ją cukrem pudrem. W odróżnieniu od tradycyjnego ciasta jogurtowego robi się ją na maśle zamiast oleju – maślana jest bardziej “babkowa” w strukturze. Babka jogurtowa swobodnie może(...)być przygotowana dzień czy dwa wcześniej – zwłaszcza jeśli użyjemy polewy (np. z białej czekolady) czy lukru. Babka jogurtowa: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru z wanilią 200 g miękkiego masła (1 kostka) 250 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego 3 duże jajka 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Poezja smakuPełnoziarnista babka bez cukru powstała rok temu, gdy miałam cukrzycę ciążową. Wszystkie potrawy przygotowałam wtedy tak, bym również mogła je jeść bez wyrzutów sumienia. Babka ma w sobie ksylitol, a na wierzchu lukier cytrynowy na bazie ksylitolu. Mimo, że pełnoziarnista i bez cukru to wyszła naprawdę smaczna i bardzo ładnie wyrosła. inne przepisy na potrawy wielkanocne znajdziecie TUTAJ . Składniki(...)pieczenia oraz skórkę z cytryny. Ponownie zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Formę na babkę wysmarować tłuszczem, oprószyć bułka tartą, wlać masę i piec ok 50 minut. Ostudzoną babkę można polukrować lukrem na bazie ksylitolu lub posypać pudrem z ksylitolu. Pełnoziarnista babka bez cukru sprawdzi się
Pasja Smakujajka,cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać ze zmielonymi migdałami. Wszystko wmiksować do masy maślanej. Pod koniec miksowania dodać ekstrakt z migdałów. Formę do babki posmarować masłem i wysypać opcjonalnie bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie górai dół) i piec(...)minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i przestudzić. Śmietankę zagotować z sokiem pomarańczowym lub likierem . Odstawić z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Wszystko wymieszać do momentu rozpuszczenia czekolady. Ostudzić i polać upieczoną babkę. Udekorować płatkami migdałowymi. .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Artykuł Babka migdałowa pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEBabka Żołądek, to bardzo smaczna ucierana babka, składająca się z warstwy makowej, kakaowej i jasnej. To smak mojego dzieciństwa, przepis pochodzi bowiem ze starego zeszytu mojej Mamy. Kiedyś bardzo często piekło się u mnie w domu tę babkę i odkąd pamiętam zawsze bardzo mi smakowała. Babkę można upiec w tradycyjnej formie na babkę, jak i w keksówce ( piekłam w keksówce(...)minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie na około 10 minut, następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu babkę można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Opowieści z piekarnikaKolejny miesiąc za nami i nadszedł czas na Piekarnię Amber. Nasz wypiek potraktuje jako babkę na Wielkanoc i pod tym kontem ją upiekłam. Uwielbiamy ciasta drożdżowe a to jest wyjątkowo pyszne, wilgotne, puszyste i bardzo smakowite. Przepis na ciasto pochodzi z bloga Gucia i polecam do niego zajrzeć i skorzystać nie tylko z tego jednego przepisu. Do pieczenia babki(...)prowadzony na ciasto i dlatego warto zacząć produkcję kilka dni wcześniej. Lievito madre powstaje z mąki pszennej i wody i ma hydrację - nawodnienie 50% czyli jest dosyć sztywny. Ciasto - babka jest warta zachodu aby chwilę nad nią popracować, potem odwdzięczy się nam szczególnymi doznaniami przy kubku kawy czy czystka. Babka z żurawiną. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTo chyba najprostsza wersja tej pysznej sałatki z paluszkami krabowymi . Przygotowałam ją dziś na śniadanie i udało mi się to zrobić naprawdę błyskawicznie. Z obiadu
babka w formieTo taka moja wersja bardzo popularnego ciasta leśny mech , które wielokrotnie piekłam, zawsze z efektem "wow" ;-) Ciasto jest lekkie i wilgotne, smak szpinaku praktycznie niewyczuwalny za
babka w formiemojprzepisna.pl | Drożdżowa babka z pesto Macie już dość drożdżowych wypieków w moim wykonaniu, obiecuje, że ten jest ostatni (przynajmniej na jakiś czas), i zabieram się już za nowe rzeczy. Ale póki co zapraszam na drożdżową babkę z pesto. Jest to propozycja podania ciasta drożdżowego na słono. Babka z pesto jest przepyszna, długo zachowuje świeżość, może być wykonana w wersji(...)alergików, tj. bez mleka, bez jajek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wędlinki czy sera lub do odrywania na kolacyjkę maczana w czosnkowej oliwie. Nadzienie babki można dowolnie komponować, np. może być z serem feta i papryką drobniutko posiekaną, z czosnkiem i masłem, z serem żółtym i oliwkami. Wybór nadzienia pozostawiam Wam do decyzji, u nas była pesto, ale robiłam
moj przepis naRosyjskie faworki przygotowane na jogurcie lub kefirze . Smakują inaczej niż tradycyjny chrust - są pulchne i miękkie w środku, a na zewnątrz otoczone chrupiącą skórką. Najlepiej smakują
babka w formieBardzo sycąca, rozgrzewająca, aromatyczna i po prostu pyszna, a na dodatek niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu. Taka jest właśnie zupa z zielonej soczewicy.
babka w formieBardzo łatwy i bardzo szybki do wykonania przepis na śledzie . Nam tak bardzo posmakowały, że od lat są obowiązkowe na wigilijnym stole ale oczywiście można
babka w formieSernik z brzoskwiniami to jeden z moich ulubionych serników. Idealne ciasto na kruchym spodzie i z kruszonką, a w środku kremowa masa serowa, brzoskwinie i delikatna
babka w formieŚledzie z suszonymi śliwkami to rewelacyjne połączenie słonego i słodkiego smaku. Śledzie przygotowałam ze śliwkami kalifornijskimi, dzięki temu są bardzo delikatne. Sprawdzony przepis , który polecam Wam
babka w formieUniwersalna sałatka śledziowa z mnóstwem pysznych składników - ziemniakami, jajkiem, szczypiorem i kiszonym ogórkiem - to propozycja na różnego rodzaju okazje, również na Wigilię czy Sylwestra. Polecam Wam
babka w formiePieczone pierogi z ciasta drożdżowego wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek to wspaniała alternatywa dla uszek w barszczu lub pasztecików. Znakomicie sprawdzą się jako dodatek
babka w formie