przepis na orzeszki - 2000 przepisów (strona:109/134)

Masło orzechowe PRIMAVIKA – idealne spotkanie przy kawie 159

Smak masła jest wyjątkowy – mocno orzechowy i delikatnie czekoladowy. Zawiera też cynk, cenne kwasy tłuszczowe i lecytynę.Polecane do smarowania pieczywa, a także suchych ciastek i wafli.  Składniki:Orzeszki arachidowe 63%, cukier puder, emulgator: lecytyny (z soi), kakao 2,8%, częściowo utwardzony tłuszcz palmowy (zawartość tłuszczów trans <1%), błonnik pszenny (bez glutenu), sól morska, aromat: wanilina.Posmarowa

Z Kuchni Do Kuchni
Polędwiczka w melasie 264

Mięso wchłonie większość marynaty i będzie się ładnie karmelizować na patelni. W woku lub w szerokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju (może być zwykły, aromatyzowany czosnkiem lub z orzeszków ziemnych; świetnie też sprawdzi się specjalny olej do woka z imbirem i chili). Mięso i warzywa odcedzamy z resztek marynaty (nie wylewamy jej) i smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju

Poezja smaku
Falafel - placki z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 170

dodać jedno, poprawi spoistość placków. Ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć  na złoty kolor. Na zdjęciu z surówką z białej kapusty z pestkami dyni i orzeszkami piniowymi.Polecam

głodny alergik
Sałatka z roszponką, endywią i mandarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 161

 Lekka, kolorowa i pyszna sałatka, idealna na upalny dzień.  Składniki: mix sałat: endywia escarola, endywia frisee, cykoria radicchio oraz roszponkamandarynki 3 sztzielone pestki z

głodny alergik
Brownie z solonym karmelem 295

dać trochę więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta)* ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej 4 łyżki masła orzechowego 2 batoniki Snickers (opcjonalnie) 200 g orzeszków ziemnych solonych 1,2 łyżeczki soli Przygotowanie: Czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczone składniki mieszamy aby dobrze się połączyły. Masę odstawiamy na 10 minut aby lekko przestygła. Jajka

Mania Gotowania
Paluchy drożdżowe 115

Domowe paluchy do przegryzania, dodatki dowolne- słonecznik - dynia - gruba sól - mak - orzeszki i co tylko macie i lubicie :). Jeśli w domu są dzieci to warto pozwolić im samodzielnie wyrobić ciasto i wykonywać precelki i paluchy, bo to lepsza zabawa niż z ciastoliną, ponieważ można swoja pracę na końcu spałaszować! :) dobrej zabawy! Składniki: 60 dag mąki pszennej  1 torebka suszonych

Apetyczna babeczka
Orzechowa babka 99

mikserem na wolnych obrotach z cukrem białym i waniliowym. Następnie dodajemy pojedynczo jajka i ucieramy dalej. Następnie orzechy wkładamy do foliowego woreczka i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Takie zmiażdżone orzeszki dodajemy do naszego ciasto. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy z ciastem. Całość przelewamy do silikonowej keksówki i pieczemy w 180 stopniach ok godziny

Aga w kuchni
Batoniki owsiane wg. Nigelli 108

źle się kroiły. Smak jest rewelacyjny, słodkie i mega zbożowe:D Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 250g płatków owsianych górskich, 75g wiórek kokosowych, 100g suszonej żurawiny, 125g orzeszków ziemnych niesolonych (u mnie mieszanka studencka), 125g mieszanki nasion (dynia, słonecznik, sezam). Przgotowanie:    W jednej misce mieszamy wszystkie płatki, ziarna, wiórki oraz bakalie. W małym rondelku podgrzewamy mleko. Ciepło

Aga w kuchni
Kubek niewysypek na przekąski 177

bardzo ma fajne zastosowanie. Kiedy go dostałam to pomyślałam sobie "czego to ludzie nie wymyślą" :) Górne wieczko zdejmujemy z kubeczka i wsypujemy różne suche przekąski dla naszego maluszka, np. orzeszki, suszone owoce  czy ciasteczka. Po przechyleniu z kubeczka nic nie wyleci, a dzieci mają tendencję do rozsypywania różnych smakołyków z miseczek. Na wieczku są nacięcia, dzięki którym bez problemu

Aga w kuchni
Ciasteczka z masłem orzechowym 228

szklankę brązowego cukru 0,5 szklanki naturalnego kakao 2 jajka 1 łyżeczkę sody oczyszczonej 100 g dobrej jakości masła w temperaturze pokojowej 350 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków (typu crunchy) sporą szczyptę soli Miękkie masło ucieramy z połową masła orzechowego i cukrem. Dodajemy jajka, krótko miksujemy, a następnie wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Mieszamy

Ratunku obiad
Spaghetti ze szpinakiem i pesto 144

Wróciły upały, więc dzisiaj danie, które przygotujemy szybko i bez konieczności zbyt długiego stania "przy garach" :-). Oczywiście do tego przepisu możemy wykorzystać także przepis na to

Kulinarne przygody Gatity
Bazyliowe pesto 166

Uwielbiam pesto, powiem więcej: uwielbiam wszystkie rodzaje pesto ! Robiłam już pesto z rukoli z bazylią i pesto z natki pietruszki i orzeszków, więc teraz przyszła kolej na klasyka gatunku czyli pesto z bazylią. Pesto jest uniwersalne, doskonale smakuje rozsmarowane  na grzance, idealne do każdego rodzaju makaronu, boskie

Kulinarne przygody Gatity
Szafranowy pilaw z kurczaka 268

kardamonu sok i strata skórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki nitek szafranu 500 ml bulionu 1 łyżka masła 2-3 łyżki oleju arachidowego 50 g orzeszków ziemnych 50 g płatków migdałowych 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska Wykonanie: Składniki marynaty mieszamy w  misce. Kurczaka kroimy w kostkę 2 x 2 cm, mieszamy z marynatą

Kulinarne przygody Gatity
Zielone gnocchi 138

pesto Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą Sos szpinakowy do makaronu Sos z pieczonych pomidorów Sos pomidorowy do makaronu Pesto z rukoli z bazylią Pesto z natki pietruszki i orzeszków Szpinakowe pesto Szybki sos pomidorowy do makaronu Najprostszy sos serowy do makaronu Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook

Kulinarne przygody Gatity
Omlet ze szparagami 122

kilka szparagów, więc postanowiłam przygotować z nimi omlet. Proste i szybkie śniadanie. Z pewnością powtórzę to połączenie, gdy znów zacznie się sezon szparagowy.  Składniki /dla 1 osoby/: kilka orzeszków fistaszków 2 jajka sól, pieprz 3-4 szparagi 5 dag żółtego sera masło 1 łyżeczka oleju Wykonanie: Orzechy obrać z łupinek i posiekać na mniejsze kawałki. Zrumienić na suchej

Pasja Smaku