lody. Dlaczego? Bo ta kombinacja do lodów wydała mi się po prostu idealna! Słodkie za sprawą bananów, nieco karmelowe dzięki ciemnemu cukrowi. Delikatna nuta wanilii w tle, i chrupiące orzeszki gwarantujące ciekawą teksturę. Z takimi lodami najzimniejszy listopad nie straszny! (Jakkolwiek dziwnie by to nie zabrzmiało...)W tym miesiącu wyzwanie podjęły również Siaśka, Martynosia, Mopsik oraz
Pożeraczka, czyli raz adobrzesztukę)350 g mąki pszennej2 łyżki oliwy z orzechów włoskich180 ml letniej wody50 ml czerwonego wina10 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli30 g orzechów włoskichdodatkowo:30 g orzechów włoskich20 g orzeszków piniowych50 g upieczonych, obranych kasztanów2 łyżki oliwy z orzechów włoskichDrożdże wymieszać z 2 łyżkami wody, resztę wody wymieszać z olejem i winem.Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą
Pożeraczka, czyli raz adobrzemaślaną. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Wsypać posiekane kasztany, połączyć.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarować masłem. Przelać masę, wyrównać wierzch. Posypać mieszaniną posiekanych kasztanów, orzeszków piniowych i soli.Piec w 180 st. C. przez 60-75 minut, aż do suchego patyczka.Wystudzić.Smacznego!I to już ostatnia słodycz na blogu na przed Świętami. Nie było
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiastka z masłem orzechowym...Duże, rumiane i pyszne.Delikatnie chrupiące orzeszkamiOprószone kryształkami cukru.Idelane do kawy czy herbaty.Kto chce obudzić w sobie ciasteczkowego potwora?Zapraszam na poczęstunek!
Gospodyni MiejskaUrocze serowe tartaletki ze słodką figą i orzeszkiem laskowym, karmelizowanymi w miodzie wrzosowym i późne borówki amerykańskie.Czas przygotowania: 40 minutPorcje: 8Składniki:Masa serowa:· 500 g zmielonego twarogu,· 1/4 szklanki cukru,· 2 jaja,· Laska wanilii lub esencja waniliowa
SzczyptaSmaQposiekać i dodać 1 łyżkę do cukinii. Czas przygotowania:5 minutPorcje: 1 Składniki:1 cukinia,1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego,100 g orzeszków Felix (ziemnych, nerkowców lub wyłuskanych pistacji),1 łyżeczka miodu,1 łyżeczka sosu sojowego,1 łyżeczka musztardy,1 łyżeczka curry,1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu do dekoracji,kilka listków rukoli lub nasturcji
SzczyptaSmaQkorzystania z przepisów [ jeśli ktoś skorzystał, zrobił zdjęcia , niech się pochwali - w galerii ]..zapraszam także do wspólnego pieczenia ..Popularna dziesiątka listopada:Pieczone ziemniakiSchabowy wg Magdy GesslerSzybki sernikRogale"marcinskie"Orzeszki z masą z mleka w proszkuKinder pinguiGulasz z piersi kurczakaSałatka z czerwonych burakówMięso wekowanePierniczki
Moje domowe kucharzeniePlacki a'la snickers**orkiszowe placki, przełożone rozgniecionym bananem z orzeszkami ziemnymi, kawałkami czekolady i polewą kajmakową To były jedne z najlepszych placków ever. To tyle ode mnie. Zostałam zaproszona do zabawy przez Wiktorię B.Czy rozmawiasz jeszcze ze swoją pierwszą miłością?Raczej nie. Ale, nie dlatego, że mamy jakiś "konflikt" tylko po prostu za daleko mieszkamy. Warszawa-Rzeszów
More food, love and dreamswitam dzień wśród książek. :(A za oknem słońce, .. no nic może pouczę się wieczorem? xd :P No i wstawaim zdjęcie obiecanego tortu...biszkopty przełożone kremem bananowym/ kajmakowym posypane orzeszkami ziemnymi i czekoladą
More food, love and dreamsbananowa owsianka z sosem kajmakowym i czekoladowym*, orzeszkami ziemnymi i truskawkami*gorzka czekolada, kakao, cukier puderOwsianka gdzieś tam jest pod tą warstwą sosów *.* Następny tydzień... wróć kilka tygodni będzie okropne... chce wakacji.I ta miła wiadomość od pani na poczcie pod koniec dnia, oo tym, żeby nauczyć się poprzednich tematów bo pyta, cudownie
More food, love and dreamssię zważy. Więc, żeby uprosić kupujemy puszkę kajmaku, karmelu, co lubimy. Wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, żeby się lekko rozpuścił. Dodajemy sól himalajską lub drobno siekane pistacje albo solone orzeszki ziemne. Odstawiamy do ostudzenia.Podgrzewamy mleko i masło. Dodajemy 2 łyżki kakao i dokładnie mieszamy. Dodajemy tabliczkę czekolady i rozpuszczamy na gładka masę i dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy do przestudzenia
ladykitchenCiasteczka czekoladowo - imbirowo -orzechoweZapraszam na ciasteczka z chrupiącymi orzeszkami , pyszną czekoladą i imbirem .Imbir jak nam wiadomo ma dużo właściwości leczniczych , działa rozgrzewająco .Powinniśmy go najwięcej spożywać w okresie jesienno - zimowym :) Składniki :2 łyżki posiekanych migdałów Skworcu1 łyżka posiekanych rodzynek Skworcu2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Skworcu 1 łyżeczka cynamonu Skworcu 1 łyżeczka imbiru1 cukier wanilinowy
Sama słodycz i szczypta chilimuszę powiedzieć, że nawet nieźle mi wychodzi kombinowanie i tworzenie nowych, dietetycznych przepisów. Serdecznie polecam kochani. Składniki:2/3 szklanki masła orzechowego (lub mielimy w blenderze 200 gram niesolonych orzeszków ziemnych na krem)1 szklanka mąki orkiszowej1 łyżka oleju kokosowego4 łyżeczki stewii1 jajkoszczypta soli1/4 łyżeczki sody3 łyżki wody+ 1 łyżka wody do polewy20 gram gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka kokosowegoMasło orzechowe
Mango Papajabardziej kwaśne owoce tym więcej cukru.Posypujemy cukrem, cynamonem, bułką tartą, dodajemy skórkę z cytryny i 3-4 łyżki rumu. Jak lubimy, dodajemy rodzynki.Wszystko mieszamy.Jeżeli nie mamy alergii dodajemy orzeszki piniowe.Nie podaję tutaj dokładnych ilości, gdyż każdy z Nas lubi inaczej.Mniej lub więcej cukru, cynamonu czy bułki tartej.Po minimum godzinie wyjmujemy nasze kruche ciasto z lodówki, odpalamy piekarnik
Pasje JolkiCiasteczka dla Wszystkich i tych na diecie i tych poza jej zasięgiem. Przygotowanie to jakieś 15 minut + pieczenie 25 minut.Nie są zbyt słodkie, ale tu
Pasje Jolki