przepis na orzeszki - 2000 przepisów (strona:112/134)

Pappardelle z pesto bazyliowym 244

makaron jest pyszny w swojej prostocie i świeżości. Jeśli ktoś lubi aromatyczną bazylię, parmezan, czosnek, oliwę z oliwek i słodycz orzeszków piniowych to ten makaron z pewnością przypadnie mu do gustu. Pierwotnie planowałam dodać jeszcze inne składniki, ale pesto wyszło tak pyszne, że zostało samotnym królem tego dania. SKŁADNIKI (na 2-3 porcje) 200 gram makaronu pappardelle pesto świeżo mielony

OstryKęs
Sałatka z buraka à la caprese 320

sałacie, na wierzchu układamy mały świeży listek bazylii. Delikatnie buraki wcześniej skropiłam octem balsamicznym.  Doprawiamy sałatkę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem,  posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika, dyni oraz orzeszkami piniowymi. The post Sałatka z buraka à la caprese appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
NUGAT NOUGAT TORRONE TURRON 143

zetknęłam się z nią 6 lat temu, po przyjeździe do Wielkiej Brytanii. Kosztowałam nugaty wyprodukowane w różnych krajach i z różnymi dodatkami. Najbardziej lubię te z pistacjami i orzeszkami ziemnymi. Nugat to słodycze popularne na Bliskim Wschodzie i w krajach śródziemnomorskich. We Francji i krajach anglosaskich spotkacie się z nazwą "Nougat", we Włoszech "Torrone

Przepisy Aleksandry
Prosty mazurek kajmakowy 807

śmietanki kremówki 30-36% 200 g cukru 100 g miękkiego masła 1 laska wanilii Do dekoracji: dowolne bakalie, u mnie: suszone morele, suszona żurawina (ewentualnie rodzynki), płatki migdałów, orzeszki ziemne Przesianą mąkę siekamy z masłem, a następnie dodajemy przesiany cukier i przetarte przez drobne, najlepiej metalowe sitko żółtka. (Istnieją dwie metody uzyskania ugotowanego żółtka. Oczywiście możemy ugotować całe jajka

Ratunku obiad
Mikołajkowe cookies... 154

masła; 100 g cukru; 240 g mąki; 2 jajka; 100 g czekolady (gorzkiej/ mlecznej/ białej albo wszystkie trzy rodzaje na raz :) ), ja użyłam białej. 50 g solonych orzeszków ziemnych lub 30 g płatków kukurydzianych; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka proszku do pieczenia.  Masło i cukier ucieramy na białą masę. Dodajemy pojedynczo jajka i dalej mieszamy. Siekamy czekoladę i orzechy

Miksturownik
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z ORZECHAMI 341

ok.1h ( termoobieg). Najlepiej sprawdzić patyczkiem.Pozostawić do wystudzenia. Na wierzchu można posmarować lukrem przygotowanym z pudru trzcinowego wymieszanego z sokiem pomarańczowym( najlepiej świeżo wyciskanym). I posypać orzeszkami. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM, NA MĄCE ORKISZOWEJ 387

fajne orzechowe ciasteczka. Osobiście robiłam je już dwukrotnie. Za pierwszym razem użyłam zwykłego masła orzechowego , za drugim użyłam masła z Lidl'a z kawałkami orzechów i były jeszcze lepsze. Orzeszki w nich tak fajnie chrupią. Tak więc bardziej polecam tę drugą opcję. Choć i pierwsza jest również ok. :-) Znalezione tutaj. Wychodzi dość dużo tych ciastek, coś ok.50 sztuk

Smaczne Zdrowe
Mikołaj 165

łyżeczki cynamonu 3/4 szk cukru 2 łyżki miodu 100 g margaryny 1 szk mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszek do pieczenia do dekoracji lukier, kokos barwnik czerwony orzeszki czerwone Przygotowanie:Wodę, kakao, cynamon, cukier, miód, margarynę włożyć do garnka, mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do zimnej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać

Ala piecze i gotuje
Jajka sadzone na słodko 175

którym uprzednio zostały poukładane połówki  brzoskwin. Zostawić w lodówce  do całkowitego stężenia, nawet na całą noc. Jak masa zastygnie polać brzoskwinie polewą żelującą, a przed podaniem orzeszkami pistacjowymi

Mia Cucina Sofieta
Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny 199

Dziś cud, miód i orzeszki, czyli super kaloryczne i typowo zimowe ciasto w pełni lata..., tak na pocieszenie po wyeliminowaniu naszych z eliminacji... Orzechowe ciasto Engadynskie, to kruche ciasto, które skrywa we wnętrzu bogate, lekko klejące nadzienie z orzechów włoskich, śmietany, miodu i chrupiącego karmelu. Jako ciekawostkę dodam, że ciasto pochodzi z doliny Engadyny( pól-wsch Szwajcaria), która

Mia Cucina Sofieta
Słodkie grzybki z kremem 228

Oprócz orzeszków piekę na Święta także grzybki. Są one bardzo czasochłonne i wymagają dużo cierpliwości, jednak zawsze się skuszę i piekę je na Święta:) I tak jak grzybkami, obdarowuję nimi najbliższych. Grzybki są piękną ozdobą świątecznego stołu i smakują naprawdę przepysznie...  Składniki:3 szklanki mąki pszennej,250g  margaryny,szklanka śmietany 18%,1 białko,2 łyżki maku (użyłam BackMit

Z miłości do słodkości
Ciastka francuskie z orzechami 171

tylko mi.Poza tym doskonale wpasowaly sie w trwajacy wlasnie "Orzechowy tydzien". skladniki:1 ciasto francuskie okolo 250g1 jablko1 lyzka orzechow pini2 lyzki zmielonych orzechow laskowych1 lyzka cukrucynamonpolewa czekoladowawykonanie:Orzeszki pini prazymy na suchej patelni.Jablko kroimy w mala kosteczke. Dodajemy uprazone orzechy pini, cukier, zmielone orzechy laskowe, cynamon. Dokladnie mieszamy.Ciasto francuskie skladamy na pol, wykladamy na nie mase z orzechow

Przysmaki Karolki
Puree inne niz zwykle 141

powstalo jednolite puree. Dodajemy tez oliwe z oliwek, posiekana pietruszke oraz sol i pieprz do smaku.Gotowe puree przekladamy do miseczek i dekorujemy pozostawionymi rozyczkami brokula.Na suchej patelni rumienimy orzeszki pinii i posypujemy nimi puree.Smacznego

Przysmaki Karolki
Wyprawa na targ 195

widelcem robimy w nim kilka dziurek pozostawiajac z kazdej strony okolo 1cm brzegu. Na srodek ciasta nakladamy konfiture, a na nia po plasterku ulubionego sera. Tarteletki posypujemy tymiankiem i orzeszkami pinii.Pieczemy w nagrzanym wczesniej do 200°C piekarniku przez okolo 15-20 minut. Ciasto ma byc rumiane, a ser powinien sie lekko stopic.Podajemy gorace.Smacznego

Przysmaki Karolki
Szparagi. Łosoś. Boczek wędzony. 176

przekładamy je do zimnej wody. Gdy przestygną odsączamy je. Odcinamy kilka kwiatków i zachowujemy do dekoracji Resztę szparagów kroimy na mniejsze kawałki i wraz z uprażonymi na suchej patelni orzeszkami i tartym parmezanem miksujemy na pure. Dodajemy tyle oleju Kujawskiego z czosnkiem by uzyskać odpowiednią konsystencję. Otrzymany mus doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łososia pozbawiamy skóry. Doprawiamy solą

Przysmaki Karolki