łyżka sody oczyszczonej * na krem: litr mleka 400 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 10 łyżek cukru 6 łyżek kaszy manny * na masę orzechową: pół szklanki cukru 300 g orzeszków ziemnych 125 g masła 4 łyżki miodu Przygotowanie: * ciasto: Mąkę wymieszałam z sodą, dodałam posiekane masło, jajka, cukier puder, miód oraz mleko i zagniotłam szybko na gładką masę. Ciasto podzieliłam
Kulinarny Pamiętnikbatoniki wpadł mi do głowy kiedy robiłam ciasto miodowe. Wykorzystałam przepis na masę orzechową, dodałam jeden wafelek i wyszły takie oto pyszności :-) Składniki: pół szklanki cukru 300 g orzeszków ziemnych 125 g masła 4 łyżki miodu jeden wafel na spód Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzuciłam do garnka i smażyłam na średnim ogniu przez 30 minut, mieszając co jakiś czas. Wafel
Kulinarny Pamiętnikkora z cynamonu 4 owoce kardamonu 800 gr wołowiny (pokrój w paski i włóż do zamrażalnika na 30-40 min i pokrój w bardzo cienkie plastry) olej z orzeszków ziemnych do smarzenia Sosy: 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki ciemnego gęstego sosu sojowego( ja gotowałam zwykły sos sojowy z 3 łyżeczkami cukru) 1 łyżka sosu ostrygowego. PRZYGOTOWANIE: Najpierw kroimy mięso
Zainspiruj się kuchniąlistków) MARYNATA: - łyżka pasty z tamaryndowca - 1 łyżka soku z limonki - 2 łyżki cukru - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka sosu ostrygowego - 3 ząbki czosnku DODATKOWO: - olej z orzeszków ziemnych do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy w cieknie plasterki (jeśli ciężko nam idzie możemy przymrozić mięso przez 30 min w zamrażalniku). Mieszamy marynatę i wkładamy
Zainspiruj się kuchniąlodowatej wody- 3 łyżki soku z cytryny- 3 ząbki czosnku- 1,5-2 łyżeczki sody- sólDodatkowo:- dobra oliwa,- posiekana natka pietruszki,- mielona wędzona papryka (lub zwykła)- chili (nie trzeba)- orzeszki piniowe (nie trzeba)Dzień przed przygotowywaniem hummusu (najlepiej przynajmniej 12-16h wcześniej- u mnie 20h) namoczyć ciecierzycę w wodzie z 3/4-1 łyżeczką sody. Wody musi być conajmniej jeszcze
Smaczne ZdroweSkładniki na około 20 sztuk: 250 g sera ricotta 125 ml mleka 2 jaja 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych 250 g truskawek Truskawki pokroić na kawałki. Białka oddzielić od żółtek. W misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie przemieszać
wyzwania kuchennesprawdziły się na wakacjach. Własne, zdrowe ciasteczka... Polecam! W zamkniętej puszce mogą być nawet kilka tygodni. Dziś pierwsza wersja letnich ciasteczek: pyszne kruche ciasteczka orkiszowe z pastą tahini i orzeszkami- mniam, pyszności... Znalezione tutaj (klik) z małymi modyfikacjami.Składniki na ok.40 sztuk:- 280g mąki orkiszowej typ750- 45g mąki orkiszowej typ2000- 1 łyżka mąki ryżowej (nie trzeba)- 50g masła- 1/2 szklanki
Smaczne Zdroweskładniki na pesto: 1,5 słoika suszonych pomidorów świeża bazylia ( ja używam połowę takiej z doniczki) 1-2 łyżek kaparów 0, 5 ząbka czosnku sól, pieprz 2 łyżki orzeszków pinii wykonanie: Wszystkie składniki na pesto miksujemy ze sobą na gładka masę. Doprawiamy do smaku i odstawiamy. warzywa myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na plastry szerokości około
Przysmaki Karolkimężem często wieczorem oglądamy jakieś mecze, towarzyszy nam przy tym naszulubiony napój- piwko.Grzechem jest nie podgryzać czegoś między łykami tego zimnego trunku.Oczywiście na stół wjeżdżają chipsy, orzeszki, popcorn....ale to jest banalne!Moim numerem jeden na takie typu okazje jest super przekąska, którą można modyfikować według własnego uznania.Jest oczywiście prosta, jak to z moimi przepisami bywa :),szybka
Olikowa kuchniadziałce, są okazałe, czerwone i pachnące latem. Są idealne do sałatek. Dzisiaj polecam pyszną letnią sałatkę z pomidorów z oliwą, pietruszką, cebulką i miksem prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzeszków pini. 2 dojrzałe pomidory myjemy, obsuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, doprawiamy je solą i czarnym pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę, skrapiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietany kremówki 30% kilka listków mięty opcjonalnie: paluszki ptysiowe i czerwona porzeczka do dekoracji (można zastosować dowolny wariant dekoracyjny np. pokrojona w cienkie plasterki limonka i posiekane orzeszki pistacjowe) Masło rozpuść w rondelku i odstaw na kilka minut do przestudzenia, później dodaj do niego pokruszone biszkopty, dokładnie wymieszaj i gotową masę przełóż do małej tortownicy dokładnie przyciskając. Wstaw do lodówki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałainne składniki. Wkrótce przedstawię przepisy w których wykorzystam to pesto.składniki:100 g rukoli10-12 suszonych pomidorów z oleju4-5 ząbków czosnku5 duzych listków bazylii3 łyżki ziaren słonecznika,dyni, orzeszków piniowych1/2 szklanki oliwy lub też oleju z pomidorków2 łyżki startego grana padano lub parmezanuDo rozdrabniacza wrzucić suszone pomidory i ząbki czosnku, rozdrobnić. Następnie dodać listki bazylii oraz ziarna, ponownie rozdrobnić
Monia miesza i gotujeobgadać kilka spraw, interesów, jakie nas łączą. Pomyślałam, że kiedy przyjdą powinna czekać na nich zdrowa przekąska żeby dodać energii i zaspokoić pierwszy głód. Dobrym pomysłem są po prostu orzeszki do pochrupania, ale to by było zbyt oczywiste. Miałam ugotowany bób więc przygotowanie tartinek z pastą bobowo-pistacjową nie zajęło mi wiele czasu. Małe kanapeczki zaciekawiły smakiem, zaintrygowały i nasyciły
Smaczna Pyzaolej arachidowy BIOLEVITA - w 100% naturalny, jest tłoczony na zimno, dzięki czemu zachowuje wartości odżywcze i dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz wielu innych składników odżywczych. Otrzymywany z orzeszków ziemnych, odznacza się intensywnym smakiem i zapachem. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, od sałatek i dipów poczynając, na deserach i wypiekach kończąc. Szybki chlebek Hätäleipä z zasady krótko wyrasta, więc
Grunt to przepis!makaronu. Ilość pesto przygotowana z poniższych składników wystarczy na 3 porcje makaronu. SKŁADNIKI Liście bazylii (1 doniczka) 1 ząbek czosnku 25 gram startego parmezanu 2 czubate łyżki orzeszków piniowych 60 ml oliwy z oliwek extra virgin sól morska – odrobiona pieprz świeżo mielony WYKONANIE Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodając sól morską pamiętajmy że parmezan jest słony
OstryKęs