przepis na orzeszki - 2000 przepisów (strona:104/134)

Pesto bazyliowo migdałowe 132

którego głównym składnikiem jest bazylia (pesto alla genovese), a ojczyzną są Włochy. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. W moim przepisie odbiegłam trochę od standardów

mojewypiekiinietylko
Sycylijskie cannoli z ricottą 120

ubitej śmietanki dodajemy ricottę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do worka cukierniczego lub torebki foliowej z tylką i napełniamy z obu stron wystudzone rurki. Masę z ricotty posypujemy posiekanymi orzeszkami pistacjowymi (niesolonymi), a całość oprószamy cukrem pudrem.  Moja podróż do Włoch dobiegła końca, ale zapewniam, że nie była ostatnia. Sycylijskie cannoli z ricottą zachwycają swoim smakiem. Ciasto jest podobne strukturą

mojewypiekiinietylko
Czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach 126

400g czerwonych winogron- 100g białej czekolady- 80g czekolady deserowej- pistacje niesolone- uprażone wiórki kokosowe    Umyte winogrona osuszamy papierowym ręcznikiem. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Orzeszki pistacjowe rozdrabniamy na kawałki (nie za drobne) i przesypujemy do miseczki. Partiami wrzucamy winogrona do miski z rozpuszczoną białą czekoladą, dokładnie obtaczamy i pojedynczo przekładamy do miesczki z pistacjami (najlepiej

mojewypiekiinietylko
Szarlotka z połówkami jabłek 381

pieczemy ok. 45 minut. Po upieczeniu lekko przestudzoną, ale jeszcze ciepłą polewamy lukrem (cukier puder ucieramy ze śmietaną na gładką masę). Wierzch posypałam niesolonymi, rozdrobnionymi  orzeszkami pistacjowymi.Szarlotka z połówkami jabłek przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Cudownie kruche i delikatne ciasto otulające ukryte wewnątrz jabłko, zabarwione na zielono dzięki dodatkowi galaretki o smaku kiwi nadało wyrazistości i aromatu. Już mnie nie dziwi

mojewypiekiinietylko
Szybkie i zdrowe babeczki na prezent 239

migdały 1łyżeczkaOtręby orkiszowe 1łyżeczkaOlej z orzecha włoskiego 2 łyżeczki2 orzechy macadamiaszczypta proszku do pieczenia2,5 łyżeczki cukru trzcinowego bądź ksylitoluPrzygotowanie:1/ Do miski wbijamy jajko, dodajemy resztę składników prócz orzeszków macadamia i dokładnie mieszamy na w miarę trwałą konsystencję którą nabierzemy łyżeczką2/ Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, nakładamy łyżeczką ciasto do jednorazowych foremek na muffinki i wbijamy orzecha w środek

Kuchnia PROzdrowotna
Bezcukrowe, bezglutenowe, bezmleczne Ciastka Orzechowe z lawenda czyli poWeekendowe Lakocie odc.49 183

obecne od dawna,chodziło mi raczej o pierwsze domowe próby ze stewią czy ksylitolem. Niestety nie dla psa kiełbasa. Stewia jeszcze, jeszcze tylko ten ziołowy posmak... Po orzeszkach piniowych i syropie klonowym, tym z daktyli i agawy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Popekane ciastka orzechowe czyli Slodki Czwartek odc.52 162

mało kaloryczne, ani bez cukru za to są bez mleczne i bezglutenowe być mogą. Na pewno, jeśli nie macie alergii na orzechy, polecam bo są przepyszne! i te chrupiące orzeszki... Ochy i achy wprost z bloga Addio Pomidory :)Popękane ciastka orzechowe 250 g płatków owsianych75 g mąki pszennej (myślę, że śmiało można zastąpić ja mąką owsianą)100 g cukru trzcinowego100

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciastka orzechowe z czekoladą czyli Niedzielne Śniadanie odc.40 232

Czytając "Spotkajmy się w kawiarni" miałam momenty zwątpienia. Chciałam odłożyć książkę i ruszyć do kuchni. Na szczęście w lodówce leżały moje ukochane orzeszki w czekoladzie więc poskromiłam swój apetyt. Przepis na te ciasteczka jest moja swobodna interpretacją tego na ciastka z nutellą. Kiedyś zrobię je wg oryginalnej receptury tymczasem zapraszam na moją, jakże smaczną, wariację. Dla mnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Do wyboru do koloru... i prośba... 134

Nazbierało mi się smakowitych przepisów z ubiegłego tygodnia. Poniżej specjalnie dla Was mini fotogaleria i prośba...salatka kalafiorowa z prazonymi orzeszkami i czekoladarybne kotlety z nutka cytrynydelikatny sernik dyniowy z przyprawa korzennadrozdzowe usta jablkoweA prośbę mam następująca, napiszcie w komentarzu, który z przepisów chcielibyście zobaczyć na blogu jako

Dzieje kuchennej Wiewióry
Paprykowe pesto z kaparami 95

skórki. Gotową paprykę kroimy w kostkę. Pokrojoną paprykę wrzucamy do blendera.Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie. Następnie do blendera dodajemy także mielone migdały oraz orzeszki pinii, natkę pietruszki, bazylię, podsmażoną cebulę, ząbek czosnku, 2 łyżki kaparów, sól, pieprz, oregano, oraz oliwę (możemy zamiast oliwy dodać zalewę z suszonych pomidorów). Miksujemy wszystko w blenderze i gotowe!. Nadmiar

Bon Appetit Małgorzaty
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 386

miód, orzeszki i .....sól? Tak! Solony karmel to dla mnie niebywałe, nowe doświadczenie kulinarne. Ale zanim dojdziemy do przepisu na ciasto, to chciałabym Wam opowiedzieć o innym doznaniu. Jakim? Sołecznym /  kulturalnym...Zaczęło się od pomysłu Delimammy, która nas wprost skrzyknęła słowami: " Zróbmy coś takiego w Opolu!!!!!!" A, że Opolska Blogosfera Kulinarna lubi akcje nie tylko kulinarne, od razu zabraliśmy

Bon Appetit Małgorzaty
Ciastka pieguski 198

szklanki mąki pszennej1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 kostka masła1 cukier waniliowy3/4 szklanki cukru pudru1 jajko+ dodatki (u mnie: suszona żurawina, czekolada mleczna i deserowa pokrojona w kosteczkę, posiekane orzeszki ziemne)Sposób przygotowania:1. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.2. Dodajemy jajko, chwilkę zmiksować, a potem dodajemy porcjami mąkę i dodatki.3. Na blaszkę wyłożoną

Kuchnia domowa Ani
Snikers p. Joanna Łyga – danie konkursowe 354

Hmmmm cud, miód i orzeszki – same pyszności w jednym cieście. Oto Snikers przesłany przez panią Joannę Łyga. Snikers Drukuj przepis Składniki1 puszka masy kajmakowej210g orzechów włoskich0,5 kostki margaryny2 łyżki miodu120g cukru trzcinowegociasto miodowe4 szkl mąki0,5 szkl cukru1 cukier waniliowy2 łyżki płynnego miodu1,5 łyżeczki sody1 kostka margaryny3 jajkamasa budyniowa1l mleka3 budynie waniliowe1 łyżka mąki1 cukier waniliowy3 łyżki

CoolinarniePL
Makaron muszle ze szpinakiem i ricottą 171

przepis lata temu znaleziony w książce 'Lust auf..,Pasta  Step by Step' Linda Fraser, nieco zmodyfikowane, zawsze warte zrobieniaskładniki:(3 osoby)21 muszli z makaronu250

Stare Gary
Pasta ze słonecznika i rukoli 162

dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy.Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :)Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera, możliwości jest wiele!Jeżeli lubicie rukolę, to jestem pewna, że pokochacie tę cudnie zieloną pastę :)* słonecznik- 1 szklanka* * rukola- 150g* oliwa

Kraina Miodem Płynąca