Jestem przekonana, że prawie każdy z was s próbował kiedyś pesto. Klasyczny, włoski sos wykonany z bazylii, orzeszków piniowych i parmezanu . Było pyszne , prawda? No więc próbowaliście je, ale wielu z was zapewne ciągle nie zdaje sobie sprawy , że pesto może być wykonywane w domu, w mniej więcej 5 minut . W tak też krótkim czasie może być wykonana moja kalifornijska
Jem więc Jestemugotować na mleku z dodatkiem kakao, pod koniec gotowania dodać rodzynki. Na rozłożone na blaszce herbatniki wyłożyć gotową masę, całość nakryć herbatnikami, polać polewą. Wierzch udekorować wiórkami kokosowymi, rozdrobnionymi orzeszkami lub rodzynkami
Kuchenne aromatyciasto, którego bazą jest kasza gryczana. Ciekawe i intrygujące połączenie, nie sądzicie? Krótko mówiąc nie namyślając się długo zrobiłam i oto efekt. W smaku mocno czekoladowe, wilgotne, z chrupiącymi orzeszkami. Nikt kto jadł nie wpadł że może w nim być właśnie kasza. Moja jedna uwaga to sprawdzajcie czas pieczenia, ja musiałam go wydłużyć. I co upieczecie? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikczęsto robimy nasz makaron,gdy spotykamy się ze znajomymi i mamy ochotę na coś dobrego. Składniki: zielone pesto(najlepiej własnej roboty:oliwa extra vergine,orzeszki Pini,bazylia i czosnek-proporcje wg.uznania) zielone oliwki kapary suszone pomidory makaron wstążki listki bazylii dobra oliwa z oliwek extra vergine (u mnie Monini) parmezan sól Sposób przygotowania: Makaron gotujemy
Wielki apetytSkładniki: liście świeżej bazyli garść orzechów piniowych oliwa z oliwek świeżo tarty parmezan czosnek pomidorki mozzarella Sposób przygotowania: Umyte i osuszone listki świeżej bazylii wkładamy do miseczki.Dodajemy parmezan,rozdrobnione orzeszki i rozdrobniony czosnek całość dokładnie miksujemy.Podajemy z pomidorkami i mozzarellą i doprawiamy solą do smaku. Przystawka najlepiej smakuje,gdy jest lekko schłodzona. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytdostępnego w sklepach i zdecydowanie tańsze a co najważniejsze wiemy co jemy. Świetne jako dodatek, cudowne jedzone łyżeczką ze słoika- masło orzechowe można jeść ze wszystkim. Składniki: 500 g orzeszków ziemnych solonych (możemy również użyć tych bez soli i sami ją dodać) 2 czubate łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Miksujemy orzechy z cukrem pudrem na gładką masę. Jeśli lubimy masło
Wielki apetytdziewczęca, bo różowa tarta piankowa. W smaku bardzo delikatna i puszysta- kolejna fajna propozycja na różowy Kinderball. Składniki: 225 g ciasteczek pełnoziarnistych 100 g masła 2 czubate łyżki posiekanych orzeszków 150 g pianek Marshmallow Party 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki śmietany 30% różowy barwnik spożywczy Sposób przygotowania: Ciastka kruszymy i łączymy z masłem i orzechami. Wyklejamy nim formę
Wielki apetytprzepis na dwie keksówki) 1l śmietany 35% 200 gramów bez 4 jajka 6 łyżek cukru pudru 100 gramów borówek 100 gramów malin duża mleczna czekolada ( najlepiej z wafelkami/ herbatnikami/ orzeszkami) garść pistacji Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel, Białka ubijamy na pianę z dodatkiem odrobiny soli. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej pokruszone bezy, kogel mogel, owoce, pokrojoną w nieregularne
Bon Ton Italiabyć znalezienie marmurowego moździerza, który można zastąpić nawet solidnym kubkiem lub przystosowanym do blendera naczyniem. Świeże liście bazylii (50 g) ubijamy (miksujemy) z dwoma ząbkami czosnku i 20 g orzeszków piniowych. Dodajemy pół szklanki oliwy, 10 g startego parmezanu i mieszamy aż osiągniemy gładką konsystencję (drobinki składników mogą pozostać). Do smaku dodajemy sól i czarny pieprz. Należy pamiętać, że pesto
Bon Ton ItaliaOrzechy zawierają mnóstwo wartości odżywczych, ale również mogą uczulać. Wartości odżywcze orzeszków ziemnych (w 100 g) Wartość energetyczna - 567 kalorii Białko ogółem - 25,80 g Tłuszcz - 49,24 g Węglowodany - 16,13 g (w tym cukry proste 4,72) Błonnik - 8,5 g Składniki: 1/2 kg orzechów arachidowych (ziemnych) 100 g mlecznej czekolady Orzechy obrać i włożyć do miseczki
O kuchni z uczuciemmusiałam je wypróbować! Wyszło bardzo smacznie - zwykłe kotlety nabrały niecodziennego wyrazu dzięki dodatkowi chrzanu i orzechów. Chrzan świetnie skomponował się z mięsem, nadał mu wyrazistości, a masło orzechowe i orzeszki w panierce podkręciły smak. Bardzo fajna alternatywa dla zwykłego kotleta - może i wygląda tak samo, ale w smaku na prawdę czuć różnicę! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś kurczaka 2-3 łyżki
Kto ugości moich gości?jajek 200 g białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki masła 100 g orzeszków ziemnych (mogą być w miodzie) Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Formę wysmarować masłem i wyłożyć masą
Bulliosera sernikowego z wiadereczka ( u mnie marki własnej Tesco ) 1/2 szklanki cukru 3 jajka 250 masy krówkowej ( kajmakowej ) Do dekoracji: 200 g masy krówkowej 100 g pistacji lub niesolonych orzeszków ziemnych Wykonanie: Masło rozpuścić w rondelku, stawiając na małym ogniu. Rozpuszczone odstawić do ostygnięcia. Herbatniki pokruszyć w malakserze. Do pkruszonych ciastek wlać przestygnięte masło - połączyć składniki. Powstałą masą wylepić
kolorowotorcikowoTakie danie sobie wymyśliłam mając nadmiar sałaty . Makaron szybko się przygotowuje bo nie trzeba go gotować tylko sparzyć a do tego pesto z sałaty, orzeszki piniowe i obiad gotowy. Pesto robię już praktycznie ze wszystkich jadalnych zielonych liści, niewiele dodatków i pyszne smarowidło albo dodatek do makaronu gotowy. Zapraszam i polecam gorąco. Tagliolini al nero di sepia z pesto
Moje Małe Czarowanie