ząbki czosnku, oliwa do smażenia, sól i pieprz do smaku. Pesto: 1/2 pęczka tajskiej bazylii, 1/2 pęczka zwykłej bazylii, 1 doniczka kolendry, 100 g orzeszków ziemnych niesolonych, 3 czerwone papryczki chili, 3 łyżki wody, 2 łyżki oleju sezamowego , 1 łyżka sosu rybnego, sok i skórka z limonki
SzczyptaSmaQOrzeszki arachidowe wraz z olejem arachidowym nadają temu daniu niepowtarzalny smak. Składniki (3 duże porcje): 3/4 szklanki fistaszków solonych prażonych 1/2 - 3/4 gotowanego brokuła 180 g makaronu najlepiej chińskiego chow mein 90 g pędów bambusa (ja używam takich w zalewie z Lidla) 90 g kiełków fasoli mung (ja używam takich w zalewie
Pora na pora i pomidorablaszki wyłożone papierem do pieczenia - nakłuć ciasto widelcem - piec 20 minut w 200 stopniach - masło orzechowe zmiksować z serkiem i roztopioną białą czekoladą - posmarować wystudzone mazurki i posypać orzeszkami a następnie polać roztopioną gorzką czekoladą inspiracja z 'Moje wypieki ' Cena: ok 7,5 zł /sztuka
Pora na pora i pomidoracurry” (69 zł). Nie będę ukrywała, że wybór dania był przemyślany – przeważnie otrzymujemy gumowatą ośmiornicę a tu… delikatna, wspaniała… i ta salsa. Idealnie skomponowane smaki – granat, rodzynki, kapary, orzeszki pinii… a i jeszcze delikatne, kruche krążki czerwonej cebuli. Wspaniała przystawka. Następnie otrzymaliśmy „Spaghetti carbonara” (35 zł) . Sos ze śmietaną – ja wolę bez śmietany ale chyba u nas przyjęło się
królestwo garówAndrzej Strzelczyk, wielokrotny mistrz Polski Sommelierów. Wspaniały duet. Na powitanie otrzymałyśmy różową Cava Rose Noche Y Dia. Jako pierwsze danie na stole pojawiły się wspaniałe małże Św. Jakuba z orzeszkami pini, kalafiorem i rodzynkami. Kolejnym daniem był tatar z tuńczyka, podany na dwa sposoby. Drobno krojony na sałatce z ogórków oraz w plastrach, opiekany podany z dressingiem
królestwo garówDzięki swojej różnorodności wina te będą pasowały do bardzo wielu różnych dań. I każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wytrawna jako aperitif oraz do przekąsek: solonych orzeszków, serów, oliwek i innych tapasów. Półsłodka do wędzonej szynki, sera i deserów. Słodka do deserów, puddingów, serów i karmelizowanych owoców. Potem jeszcze skok na Antypody do Nowej Zelandii na wina z WaiparaWest
królestwo garówwszystkich propozycję: Want to explore your manly side? Saddle up, pilgrim. Skojarzenia pozostawmy na boku… Prawdziwy facet ogląda telewizję, do której potrzebuje przekąsek, na przykład pikantnych orzeszków. Pikantność jest tu zresztą drugą, obok oszczędności w dodatkach, normą. Pikantne są tu też krewetki i inne owoce morza. Prawdziwy facet grilluje, ale nie delikatne chude mięso z kwiatami bzu i kurdybankiem
GRUBY WAŁEKprzez mniej więcej 35-40 minut. Zagotować śmietankę. Kawałki czekolady dorzucić do gotującej się śmietanki, mieszamy do momentu roztopienia się czekolady. Wymieszać. Oblać muffinki i posypać pokruszonymi orzeszkami. Smacznego!!! Polecam nawet tym co nie lubią kaszy gryczanej
MarciochaKucharzychińskich można zastąpić mieszanką imbiru, chili, słodkiej papryki w proszku, curry, soli i pieprzu. Do potrawy można dodać kiełki fasoli mung, ananasa, papryczki chili, świeży imbir, kapustę pekińską czy orzeszki ziemne. Sos można dodatkowo przyprawić odrobiną koncentratu pomidorowego. Potrawę należy dobrze przyprawić, bo inaczej będzie mdła. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Źródło przepisu
Gospodyni Miejskaśrednie) 500 gram pieczarek 300 gram piersi z kurczaka 1 średnia cebula 1 łyżka masła 1 łyżka skrobi kukurydzianej woda przyprawy: sól, pieprz, estragon, tymianek, pieprz cytrynowy orzeszki nerkowca, koperek- do podania Przygotowanie: Pieczarki obieram i kroję w plasterki. Cebulę siekam i podsmażam na maśle, aż się zeszkli, następnie zalewam lekko wodą. Dodaję pokrojone pieczarki i solę, aby puściły wodę
Pause Gotowanie!Wiewiórę przystało bardzo smakują mi wszystkie bakalie. Orzeszki, suszone jagody, figi... bajka... to ciasto musiałam upiec! na początku pomyślałam "tylko dla siebie?" a potem stwierdziłam "TAK!!!". Przepis pochodzi z bloga Pistachio . Tam zawsze znajduje coś smakowitego... W weekend, który spędziliśmy nieplanowanie poza domem, nie zdążyłam. Upiekłam je dziś między sprzątaniem a myciem podłóg
Dzieje kuchennej Wiewióryostatniego przepisu i szkoda by było, aby się zmarnowała. Na blogu już kiedyś pojawił się przepis na klasyczne pesto z bazylii - zatem dziś zapraszamy na pesto z rukoli - zamiast orzeszków pini wykorzystaliśmy nasiona słonecznika :) Rukola jest wyrazista w smaku, cierpka, a prażone nasiona słonecznika mają charakterystyczny smak. Pesto z rukoli może wydawać Wam się gorzkie, dlatego też dodajcie do niego
W kuchni KatieCynamonowe donuts, maczane w karmelu i posypane orzeszkami, tego nie może zabraknąć na ostatkach. Z przepisu wychodzi konkretna liczba pączków. Od razu ostrzegam na jednym nie poprzestaniecie. Po pierwszym kęsie znika opcja „zjem tylko jeden”. Ciepłe, lekko chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Do tego zapach cynamonu – warto się skusić. Składniki
Pink Envelopeapetytu o poranku. Przepis własny Składniki: 2 kromki chleba czubata łyżka masła orzechowego* ~ ok. 25 g 3 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady ~ ok. 25 g *najlepiej crunchy (z orzeszkami) Czekoladę posiekać. Kromki chleba posmarować masłem orzechowym, posypać czekoladą i zapiec w opiekaczu do sandwiczy, panini, grillu elektrycznym lub ew. na patelni grillowej z pokrywką, aż do zarumienienia. Smacznego
tost z dżememświętach , więc tylko dodałam bakalie itd..pomysł z dodatkiem kaszy manny podpatrzyłam tutaj. 6 łyżek kaszy manny 1 szkl. mleka 4 łyzki kakao kieliszek alkoholu aromat rumowy bakalie, orzeszki, rodzynki itp dżem porzeczkowy Mleko zagotować z kaszą manną i dodawać kakao stale mieszając.Ciasto pokruszyć wraz z bakaliami, orzechami, rodzynkami .Połączyć dokładnie z masą z kaszy, dodać aromat
Moje domowe kucharzenie