początku zabieram się za zrobienie pesto. Patelnie należy rozgrzać i wsypać na nią orzechy (bez tłuszczu). Prażymy przez kilka minut często podrzucając patelnię, aż orzeszki zaczną się rumienić. Uprażone przesyp na talerz i odstaw do wystygnięcia. Z bazylii oberwij liście, umyj i osusz. Obierz czosnek i przeciśnięty przez praskę wrzuć razem z bazylią i orzechami do malaksera. Zmiksuj razem
Kredowe MenuWyjątkowe i zaskakujące danie z grilla na każdą okazję. Składniki: 1 krążek sera Brie ¼ szklanki rozdrobnionych lub całych orzeszków pekan 4 ząbki czosnku ¼ szklanki musu malinowego / dżemu malinowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka papryki 1 łyżka brązowego cukru szczypta czarnego pieprzu i pieprzu cayenne odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: W mini kociołku (Broil King 69700) umieścić czosnek z odrobiną oliwy
naRuszciePaczka szpinaku (450 g) 300g piersi z indyka 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu greckiego mozzarella (125 g) sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 2 białka jaj 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych, obranych 3 łyżki otrębów owsianych Wykonanie: Naleśniki: Wszystkie składniki wraz z 1/3 mleka zmiksować. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (najlepiej użyć tego w sprayu pozwoli to zaoszczędzić ilość
Powiedz dietom niebudyń i można z niej zrobić cudowne desery a nawet coś w rodzaju sernika . Nie wierzycie? Koniecznie spróbujcie a będziecie zachwyceni! Zobacz przepis na budyń jaglany z rabarbarem i orzeszkami Kasza jaglana ma czasami lekko gorzkawy posmak. Aby go nie było trzeba kaszę najpierw wypłukać dobrze w zimnej wodzie a następnie sparzyć wrzątkiem i dopiero ugotować w świeżej wodzie
Smaczna PyzaJajka mleko, letnie masło roztrzepać i wlać do suchych składników. Całość zmiksować na jednolitą masę. Smażyć na suchej patelni. P Podajemy według upodobań z dżemem, syropem klonowy, golden syrop, orzeszki, miód. Razem ze mną udział udział brali
Ala piecze i gotujewystygnięcia na blaszkach, inaczej połamią się przy przekładaniu. SMACZNEGO! P.S. Karmelki mogą być w różnych smakach, wtedy ciasteczka nabiorą innego charakteru, a z karmelkami orzechowymi możemy dodać do nich orzeszków np macadamia...przepyszne
Luźna KuchniaSkładniki: 1 kubek kandyzowanych owoców 6 jajek szczypta soli 2 szkl mąki 0,5 kubka posiekanych orzeszków włoskich 0,5 kubka cukru pudru 2 łyżki mleka płatki migdałowe Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek ubijamy z cukrem i solą na pianę. Piekarnik nagrzewamy do temp 200'C żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dosypujemy owoce i orzech stopniowo przesiewamy
Luźna Kuchnianajlepiej kulą/ pałką do ucierania jak to robiły nasze babcie. Odradzam mikser ponieważ ciasto ma kleistą konsystencję i może przyczynić się do jago spalenia. Wedle uznania dosypujemy rodzynki, mielone orzeszki laskowe, migdały i skórkę pomarańczową:) Z tej ilości ciasta wychodzą dwie foremki keksowe piernika:) Pieczemy około 30 minut w temp. 180"C, a po ostudzeniu kroimy na pół
Luźna Kuchniajesteście centusiem to pojedynczy, ale gruby) 2 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru marchewkę pietruszkę pół selera 1 paprykę czerwoną kawałek pora 1 cebulę garść dowolnych kiełków garść pistacji lub orzeszków ziemnych pokrojone pędy bambusa (można kupić w zalewie) grzybki mun (wcześniej zalejcie je wodą) pół pęczka kolendry makaron ryżowy lub sojowy 2 łyżki oleju 3 łyżki jasnego sosu sojowego
ladykitchenWiem, wiem, pesto na blogu już było, ale nie mogłam się powstrzymać by dodać jego spolszczoną wersję. Zamiast bazylii, pyszny aromatyczny szpinak. Orzeszki piniowe zastąpione prażonymi nasionami słonecznika, a oliwa z oliwek olejem rzepakowym. Powstaje pyszne zielone cudo idealne do makaronu, chleba, czy sałaty. Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 4-5 Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 150g liści szpinaku
Kolizje Smakówakurat nie miałam parmezanu, więc użyłam plasterek Goudy. Stąd na zdjęciu widoczne większe kawałki sera. Składniki: 10 gramów liści bazylii 10 gramów tartego parmezanu 2 ząbki czosnku 1/4 szkl. orzeszków piniowych szczypta soli 4 łyżki oliwy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comJednak to 54 kraje z różnymi tradycjami, oryginalną, aromatyczną i zdrową kuchnią. Królują głównie potrawy mięsne z wykluczeniem wieprzowiny poza tym ryby, świeże owoce, ryż, plantany, cassava, zupy z orzeszkami ziemnymi, soki ze świeżych owoców. Nigdy nie byłam w Afryce, ale jest ona bliska mojemu sercu. Dlatego na pewno od czasu do czasu dam się ponieść wyobraźni i zainspirowana lekturą
noteskulinarnyfigaindyjskimi wpływami. Wiele tradycyjnych dań zawiera różne warzywa, ziemniaki, banany i innne tropikalne owoce oraz świeże ryby, mięso. Główne dania zwykle opierają się na sosach i gulaszach na bazie orzeszków ziemnych, fasoli lub mięsa. Jako dodatek używa się często ugali (papka z mąki kukurydzianej) lub matooke (gotowane i gniecione zielone banany). Jednak chciałam napisać kilka słów o bardzo popularnej przekąsce
noteskulinarnyfigapastę. W trakcie miksowania dodajemy odrobinę wody i miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładką, aksamitną konsystencję. Hummus podajemy z pieczywem, skropiony oliwą z oliwek, posypany natką pietruszki i prażonymi orzeszkami pinii. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnyjasnej pasty tahini 1/3 szklanki zimnej wody 3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki sody oczyszczonej sól Do podania: dobrej jakości oliwa posiekana natka pietruszki uprażone orzeszki piniowe za'atar Przygotowanie: Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej.Wody powinno być przynajmniej dwa razy tyle ile ciecierzycy. Zostawiamy na noc. Następnego dnia
Smakowity Blog Kulinarny