marchewka, * 10 sztuk okry (można zastąpić fasolką szparagową), * 2 łyżeczki kurkumy, * 1 łyżeczka curry, * 1 łyżeczka garam masala, * 1 filiżanka mleczka kokosowego, * 2 łyżki przyprawy gado-gado lub zmielonych orzeszków ziemnych wymieszanych z łyżeczką ostrej papryki i płaską łyżeczką soli, * 2 łyżki oleju roślinnego, * 1 duża łyżka chutneya morelowego * 2 łyżki sosu rybnego * 3 łyżki posiekanej mięty, * pół pęczka świeżej
Kuchnia Prezydentowejmakaronu paccheri 2 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu 4 pokrojone w paski cienkie plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków pinii (nie dawałam) świeżo zmielony czarny pieprz Sos dyniowy : 400 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni 4 łyżki oliwy z oliwek 4- 6 listków posiekanej świeżej szałwii 150 ml białego
Kuchnia Prezydentowejpotrawa raczej sucha; natomiast doskonale oddaje klimat i mistrzostwo łączenia smaków w chińskiej tradycji kulinarnej, a w szczególności prowincji Szechuan. Znajdziemy w niej ciepłe przyprawy, ostrą papryczkę, czosnek i orzeszki. Chociaż zawiera dość sporą ilość pikantnych przypraw, tak naprawdę nie jest przeraźliwie ostra, powiedziałabym - zdecydowanie pikantna. Robiłam Kung Pao po raz pierwszy i zachwyciła mnie panierka z mąki kukurydzianej, która
Kuchnia Prezydentowejrzeczywiście, kupując w wielu miejscach czerwone curry, nigdy nie dostałam go z ziemniakami czy innym mięsem niż pierś kurczaka. Dlatego warto spróbować tej potrawy, bo ziemniaki i smak orzeszków ziemnych nadają mu niezwykłej głębi, dzięki czemu staje się ona wyjątkowo pełna i treściwa w smaku. Jest dość pikantna i wyrazista, więc raczej dla odważnych i choć przyznać muszę, że spodziewałam
Kuchnia PrezydentowejLidlu; jeśli nie dostaniecie, trzeba rozgnieść w moździerzu lub zmielić w malakserze pozbawione skórek pistacje, następnie dodać 4 łyżki cukru, 2 łyżki śmietanki i 1 łyżkę masła) 50 g orzeszków pistacjowych 750 g serka śmietankowego 30 g rozgniecionych herbatników pełnoziarnistych lub maślanych 100 ml soku pomarańczowego 4 pomarańcze, wyszorowane i sparzone 150 g białej kuwertury lub białej czekolady 1. Pistacje
Kuchnia PrezydentowejMarty. Krótko mówiąc- nawrzucała nam, przywołała do porządku i okazało się, że się dało się. I oto spotkały się dzidy marnotrawne, i nad różnymi mrożonymi specjałami, pitami i innymi orzeszkami nadrobiły zaległości. I nawet ta część mnie, która broniła się rękami i nogami przed zaburzeniem rutyny, musiała przyznać, że warto było. Co więcej, ona doszła do wniosku, że Marta
les mirabellesJest z alkoholem ;) Szkoda tylko, że nie jest tak ładny jak moje instagramowe inspiracje. Cóż, chyba nie mam na tyle dużo cierpliwości, żeby układać na masie wzorki z posiekanych orzeszków czy rodzynek trzymanych w szczypczykach. Jestem na tyle kiepska w dbaniu o estetykę wypieków, że wysmarowałam w jednym miejscu bok ciasta dżemem porzeczkowym. Żeby było zabawniej, właśnie ten fragment ciasta
wcinaj towersja naszych ulubionych ciasteczek czyli makaroników Do tej pory próbowaliśmy je wykonać w sposób tradycyjny czyli z migdałów. Później była wersja z orzechów włoskich a ta jest z wykorzystaniem orzeszków ziemnych Dodatkowo w tej wersji użyliśmy dwóch rodzajów bardzo dobrej gatunkowo i smakowo czekolady Valrhona, którą dostaliśmy podczas Sweet Targów w Katowicach :) Składniki na makaroniki: - 140 g białka
Kuchenne Wariacjeobiecałam dziś przepis na pesto z rukoli. Dla niewtajemniczonych pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech. Jego głównym składnikiem jest bazylia, orzeszki piniowe i oliwa. Podawany jest do makaronu, sera lub chleba. Czytaj więcej
Wiem co jemkefiru razem z posiekanym koperkiem. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rozlałam do dwóch miseczek, posypałam posiekanym szczypiorkiem. Podałam chłodnik z ugotowanymi młodymi ziemniakami wielkości orzeszka i usmażoną na patelni kiełbasą śląską
Kuchenne zapiski EdytyNatkę pietruszki opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam. Składniki umieściłam w miseczce. Dodałam do nich olej i świeżo zmielony pieprz, dokładnie wymieszałam. Sałatkę podałam do młodych ziemniaków wielkości orzeszka upieczonych z parówkami
Kuchenne zapiski Edytymigdałowego lub owsianego ) 5-6 daktyli (lub 4 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego, miodu) pół szklanki ulubionych bakalii (u mnie suszone jagody goji, rodzynki, morwa biała, orzeszki ziemne) Ganasz czekoladowy: 60 g gorzkiej czekolady 3 łyżki jogurtu/ śmietany (lub mleczka kokosowego) Przygotowanie: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ja gotuję zawsze w proporcji
Domowa Cookierenka Agipiegus z czekoladą autorstwa Sylwii , czekolada, orzeszki ziemne, kanapki~ Wczoraj - jak wiele osób się domyśliło - 10 blogerów spotkało się w Warszawie. W mieszkaniu Sylwii -ja, Magda , Anka , Sylwia z Mateuszem, Piotrek , Karolina , Karolina , Marysia i Ola . 11 osób, 2 noce, 1 łazienka - ale jest fajnie :D Po śniadaniu
breakfast of dreamssmakowała - jest bardziej kakaowa niż czekoladowa, poza tym użyto tutaj sztucznej waniliny zamiast prawdziwej wanilii, przez co baton traci na smaku. Dla urozmaicenia na wierzchu mamy jeszcze kawałki orzeszków ziemnych, przyjemny dodatek. Kiedy je sie każdą warstę oddzielnie można wyczuć te wszystkie wady i zalety o których napisałam, za to kiedy ugryzie się całego batona, poszczególne smaki gdzieś giną... Ocena
breakfast of dreamsdobry mikser, ale zawsze można pożyczyć od sąsiadki, a w zamian za przysługę dać jej trochę tego magicznego kremu... ;) Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjne masło orzechowe, czyli takie z orzeszków ziemnych. Są także masła migdałowe, z orzechów laskowych, włoskich... Na pewno każde z nich wypróbuje dzieląc się przy tym z Wami przepisem ;) DOMOWE MASŁO Z ORZECHÓW ZIEMNYCH przepis autorski
chili & sugar