karkówka - 4371 przepisów (strona:120/292)

I wyszedł z tego prosiaczek w pieczarkach 166

już  wcześniej wspominałam uwielbiam karkówkę. Dobrze przyrządzona jest soczysta, mięciutka, po prostu pyszna. No i tłuściutka do tego. Zwykle smażyłam ją na szybko w panierce z bułki tartej, ale ostatnimi czasy uciekam od moich kuchennych stereotypów i trochę kombinuję. Dziś ją wyrolujemy.  Roladki pieczarkowo- serowe 2 płaty karkówki 7-8 szt. pieczarek 1/2 cebuli 4 plastry(...)żółtego sera 1 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki sól, pieprz Karkówkę rozbiłam tłuczkiem na cienkie kotlety. Doprawiłam solą, pieprzem, wewnętrzną stronę posmarowałam musztardą. Pieczarki pokroiłam w plasterki, cebulę w piórka. Na łyżce oliwy podsmażyłam cebulę (przez ok. 3 min. na dobrze rozgrzanej patelni), następnie wrzuciłam pieczarki i smażyłam do miękkości (i odparowania wody). Gotowy farsz rozłożyłam

bastalena
Ciocia "Igła" 179

ogarnął, a ja już się do kolejnej akcji zapaliłam. A raczej zawinęłam i nafaszerowałam. Stwórcy smakowało, specjalnie trudne w wykonaniu nie jest. A smakujeee, że się je je je! karkówka w płatach  szynka szwarcwaldzka,  ser cheddar po plastrze na każda karkówkę łyżeczka suszonych pomidorów na każdy płat karkówki suszone zioła (oregano, bazylia) pieprz czosnkowy, sól Płaty karkówki rozłożyłam

bastalena
Pieczona karkówka 433

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pieczona karkówka z warzywami z dodatkiem ketchupu i majonezu. Całość podlana winem i posypana żółtym serem. Wychodzi smaczna, miękka w środku, soczysta i bardzo aromatyczna. Przepis wykorzystywany przeze mnie już wielokrotnie od kilku lat, który zawsze wszystkim smakuje. Polecam więc go i Wam. Post Pieczona karkówka pojawił

Marta Gotuje
PEKLOWANA KARKÓWKA Z JAŁOWCEM I ROZMARYNEM - PIECZEŃ 212

Kochani po krótkiej przerwie, spowodowanej urlopem ;-)) proponuję Wam przygotować prawdziwe i aromatyczne mięsko - coś dla Panów ;-) Ja wybrałam karkówkę, ale możecie wybrać mięso jakie Wy lubicie najbardziej. czego potrzebujemy: - mięso około 1,5- 2kg - 20g soli peklowej na 1kg mięsa - owoce jałowca - 6-7 liści laurowych - rozmaryn gałązki Mięso wkładamy do naczynia, zalewamy przegotowaną wodą wymieszaną z solą peklową(...)Mięso się pekluję. Codziennie rano i wieczorem obracamy mięso. Jeśli nie macie tylu czasu możecie mięso ponakłuwać szpikulcem i peklować 1,5- 2 dni. Dzięki takiemu przygotowaniu karkówka będzie bardzo aromatyczna i cała różowa po upieczeniu. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wylewamy zalewę. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, mięsa już lepiej nie solić, bo będzie za słone, polewamy oliwą

SMYKWKUCHNI
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 1 252

sumiennie. A na Wielkanoc 2014 przygotujemy: Wielkanocą białą kiełbasę. Wiejską wędzoną kiełbasę z czosnkiem i rozmarynem. Pikantną wędzoną kiełbasę a’la chorizo. Świąteczną wędzoną szynkę z goździkami. Pieczoną karkówkę. Wszystkie potrzebne akcesoria i przyprawy można dostać w sklepie internetowym DobraKielbasa.pl DOMOWE KIEŁBASY I WĘDLINY, WIELKANOC 2014 – PRZYGOTOWANIA Szynka i karkówka od 2 dni leżą w solance. Mięso(...)kiełbasę zostało częściowo zmielone (tłuszcze: boczek, podgardle, słonina), częściowo posiekane (łopatka, karkówka), a teraz przechodzi smakiem przypraw. Kolejną czynnością będzie nadziewanie jelit, a następnie wędzenie i degustacja. (w misce znajduje się 6 kg mięsa: łopatka wieprzowa, karkówka wieprzowa, podgardle, boczek surowy, słonina, sól, świeżo mielony pieprz, świeży czosnek). Mięso podzieliliśmy na 3 części, z których powstaną 3 różne kiełbasy

OstryKęs
Bataty, karkówka i pomarańcza 173

kupić w naszym pięknym kraju. Za to teraz można je znaleźć nawet w moim osiedlowym sklepie. Postanowiłem w końcu zakupić dwie bulwy i spróbować tego specjału. Upiekłem je z karkówką, warzywami i sokiem z pomarańczy. Smakują inaczej niż to sobie wyobrażałem. Kiedyś może spróbuję wrzucić je do ogniska, tak jak zrobił to Robinson Cruzoe :) Jeśli zaś chodzi o karkówkę

Gotuj z Misiem
Domowy pasztet i karkówka z majerankiem na kanapki! 275

godzinę. Ponieważ w naszym domu jadamy dość pikantnie do pasztetu dodaję pastę paprykową - 1/2 łyżeczki - jest wspaniała, ostra że ho ho!!! Przywiózł mi ją Tata z Węgier. Jest boska!!! Karkówka z majerankiem na kanapki. Składniki: 1 kg karkówki; 1/4 szkl oliwy z oliwek; 2 łyżki majeranku; 3 ząbki czosnku; 1 łyżeczka soli; pieprz najlepiej świeżo mielony; 2 listki laurowe

Miksturownik
Karkówka z grilla marynowana z tymiankiem 159

przemija - do sosu, do kotleta do grilla... tymianek, tymianek, tymianek. Świeży, suszony, jaki akurat jest pod ręką - choć trzeba przyznać, że świeży ma jeszcze bardziej niesamowity aromat.  Karkówka w delikatnej marynacie z czosnkiem, odrobiną pieprzu cayenne (lub ostrej papryki) i tymiankiem. Jeśli wolicie bardziej pikantną pieprzu dodajcie więcej. Będzie smakować najlepiej, jeśli zamarynujemy mięso dzień lub nawet(...)plastikowym pojemniku, a w sobotę lub niedzielę przed grillem nie zawracać już sobie tym głowy ;) Świeży tymianek można zastąpić suszonym (około łyżeczki).  Składniki:  - ok. 1 kg karkówki wieprzowej - 10 łyżek oleju - pół łyżeczki pieprzu cayenne - łyżeczka soli - 2 - 3 ząbki czosnku - garstka gałązek tymianku Przygotowanie:  1. Olej mieszamy z pieprzem cayenne, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem

Kraina Tysiąca Smaków
Brak tytułu 134

Naczynie TERMISIL - pieczona karkówka - Miałam już okazję używać wspomniane przed kilkoma dniami naczynie TERMISIL. Chciałam upiec karkówkę... Niestety w mojej kuchni zabrakło rękawa do pieczenia, a do sklepu nie chciało mi się iść. Mój wzrok padł na naczynie TERMISIL. Pomyślałam - skoro ma ono pokrywę, może zastąpić rękaw, a mięsko nie spiecze się na wiór. W 100% spełniło swoje zadanie. Mięsko(...)wyszło soczyste i pyszne. Jak je przygotować? KARKÓWKA PIECZONA Mięso - odpowiedni kawałek w zależności od potrzeb, natrzeć przyprawą/marynatą do karkówki, ewentualnie posypać ziołami. Ułożyć w naczyniu, polać olejem i piec, około 90 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu, można zostawić pod przykryciem, by wchłonęło parę, będzie bardziej soczyste. Smacznego ! Zapraszam do zapoznania się z ofert produktów TERMISIL

kolorowotorcikowo
Karkówka pod pierzynką 231

Dziś przedstawię Wam ciekawy pomysł na upieczenie karkówki lub schabu. Przedstawiona ilość wystarczy na rodzinne uroczystości. I mogę zapewnić, że cieszy się dużym zainteresowanie. Przepis do domu przyniosła mama od koleżanki. Przeciwnicy "torebek" niech nie czytają dalej :D Przy okazji mogłam nietypowo wykorzystać z jedną zup Winiary z serii 'Jak u Mamy'. PS. Zdjęcia nie są zbyt piękne, bo danie(...)było fotografowane na szybko - goście czekali na jedzenie. Składniki: 1 kg pokrojonej w plastry karkówki (może być schab) 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej (np. Knorr) 2 opakowania zupy borowikowej Jak u Mamy (Winiary) 400 ml śmietany 18% Wykonanie: Śmietanę w miseczce wymieszać z zupami w proszku. Nie trzeba już jej doprawiać. Pokrojone mięso ułożyć w brytfance lub naczyniu żaroodpornym

Pasja Smaku
Karkówka pieczona barbecue 121

Przepis z książeczki z Biedronki. W oryginale karkówka jest grillowana. Z uwagi na brzydki weekend majowy u mnie w wersji z piekarnika.Chociaż z pewnością jeszcze wypróbuję grillowaną. Składniki: 5-6 plastrów karkówki 100 g koncentratu pomidorowego cebula 4 ząbki czosnku łyżka miodu łyżka musztardy 1/2 łyżeczki bazyli 1/2 łyżeczki tymianku 50 ml białego wina sól, pieprz Wykonanie: Mięso lekko

Pasja Smaku
Gulasz z karkówki 222

Stęskniliśmy się za gulaszem :) Choć wykonanie tego obiadu zajmuje troche czasu, było warto, karkówka rozpływała się w ustach. Zaczynamy  Składniki: ok 1 kg karkówki 4-5 marchewek 2 cebule 200 gr pieczarki 2 pieczarki olej 200 ml śmietany 300 ml bulionu wołowego  Wykonanie: Poszatkowaną cebulę wrzucamy na gorący olej. Podsmażamy ok 5 min. Pokrojone mięso dajemy do garnka

Smaki Edyty
Karkówka w sosie grzybowym 138

Pozornie pracochłonne , a tak na prawdę bardzo proste , a jednocześnie pyszne danie. Lubię pieczoną karkówkę choć niektórych przerażają przerastające ją tłuszczyki- ale to właśnie one decydują o soczystości mięsa. Karkówka jest mięsem wszechstronnym. Nadaje się na pieczyste, gulasz, roladki, kotlety. Ja robię ją jeszcze duszoną w grubych plastrach w różnych sosach. Najsmaczniejsza jest w grzybowym. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Karkówka w 10 minut - domowa wędlina 44713

Idealna wędlina do kanapek. Zasmakuje przede wszystkim tym, co mają dość święcących i nafaszerowanych chemią, wędlin ze sklepowej półki. Karkówka jest miękka, dobrze doprawiona. Pyszna!  Składniki : * 800 g karkówki * 2 płaskie łyżki soli * 2 liście laurowe * 2 ziarenka ziela angielskiego  * 5 ziaren czarnego pieprzu * 2 łyżki majeranku  * 4 ząbki czosnku Przygotowanie : Mięso obwiązać nitką, albo włożyć

Magiczne Życie Marty
Karkówka pieczona z czosnkiem i cebulą 236

kolejny domowa wędlina.. Tym razem krucha karkówka z cebulą i dużą ilością czosnku. Dla mnie połączenie idealne. To mięso nadaje się i na kanapki, po całkowitym wystygnięciu. Ale też idealnie sprawdzi się w grubszych plastrach w sosie do obiadu. Polecam!  Składniki : * około kg karkówki bez kości * pół główki czosnku * cebula * ulubione przyprawy - u mnie sól, pieprz, majeranek Przygotowanie

Magiczne Życie Marty