Karkówka pod pierzynką 327Dziś przedstawię Wam ciekawy pomysł na upieczenie karkówki lub schabu. Przedstawiona ilość wystarczy na rodzinne uroczystości. I mogę zapewnić, że cieszy się dużym zainteresowanie. Przepis do domu przyniosła mama od koleżanki. Przeciwnicy "torebek" niech nie czytają dalej :D Przy okazji mogłam nietypowo wykorzystać z jedną zup Winiary z serii 'Jak u Mamy'. PS. Zdjęcia nie są zbyt piękne, bo danie(...)było fotografowane na szybko - goście czekali na jedzenie. Składniki: 1 kg pokrojonej w plastry karkówki (może być schab) 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej (np. Knorr) 2 opakowania zupy borowikowej Jak u Mamy (Winiary) 400 ml śmietany 18% Wykonanie: Śmietanę w miseczce wymieszać z zupami w proszku. Nie trzeba już jej doprawiać. Pokrojone mięso ułożyć w brytfance lub naczyniu żaroodpornym
Pasja Smaku
Karkówka pieczona barbecue 209Przepis z książeczki z Biedronki. W oryginale karkówka jest grillowana. Z uwagi na brzydki weekend majowy u mnie w wersji z piekarnika.Chociaż z pewnością jeszcze wypróbuję grillowaną. Składniki: 5-6 plastrów karkówki 100 g koncentratu pomidorowego cebula 4 ząbki czosnku łyżka miodu łyżka musztardy 1/2 łyżeczki bazyli 1/2 łyżeczki tymianku 50 ml białego wina sól, pieprz Wykonanie: Mięso lekko
Pasja Smaku
Gulasz z karkówki 297Stęskniliśmy się za gulaszem :) Choć wykonanie tego obiadu zajmuje troche czasu, było warto, karkówka rozpływała się w ustach. Zaczynamy Składniki: ok 1 kg karkówki 4-5 marchewek 2 cebule 200 gr pieczarki 2 pieczarki olej 200 ml śmietany 300 ml bulionu wołowego Wykonanie: Poszatkowaną cebulę wrzucamy na gorący olej. Podsmażamy ok 5 min. Pokrojone mięso dajemy do garnka
Smaki Edyty
Karkówka w sosie grzybowym 217Pozornie pracochłonne , a tak na prawdę bardzo proste , a jednocześnie pyszne danie. Lubię pieczoną karkówkę choć niektórych przerażają przerastające ją tłuszczyki- ale to właśnie one decydują o soczystości mięsa. Karkówka jest mięsem wszechstronnym. Nadaje się na pieczyste, gulasz, roladki, kotlety. Ja robię ją jeszcze duszoną w grubych plastrach w różnych sosach. Najsmaczniejsza jest w grzybowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Karkówka w 10 minut - domowa wędlina 44806Idealna wędlina do kanapek. Zasmakuje przede wszystkim tym, co mają dość święcących i nafaszerowanych chemią, wędlin ze sklepowej półki. Karkówka jest miękka, dobrze doprawiona. Pyszna! Składniki : * 800 g karkówki * 2 płaskie łyżki soli * 2 liście laurowe * 2 ziarenka ziela angielskiego * 5 ziaren czarnego pieprzu * 2 łyżki majeranku * 4 ząbki czosnku Przygotowanie : Mięso obwiązać nitką, albo włożyć
Magiczne Życie Marty
Karkówka pieczona z czosnkiem i cebulą 329kolejny domowa wędlina.. Tym razem krucha karkówka z cebulą i dużą ilością czosnku. Dla mnie połączenie idealne. To mięso nadaje się i na kanapki, po całkowitym wystygnięciu. Ale też idealnie sprawdzi się w grubszych plastrach w sosie do obiadu. Polecam! Składniki : * około kg karkówki bez kości * pół główki czosnku * cebula * ulubione przyprawy - u mnie sól, pieprz, majeranek Przygotowanie
Magiczne Życie Marty
Porządki życiowe. DUSZONA KARKÓWKA W PAPRYCE. 225bywałam, tak bywam, chociaż już powinnam wracać zdecydowanie prędzej. Jestem na etapie wątpliwości. Ale zaczęłam, machina ruszyła, nie ma już odwrotu. (A może jest, lecz go nie chcę?) ****** DUSZONA KARKÓWKA W PAPRYCE . /autorski/ 600-700g karkówki (w kawałku) 5 dużych czerwonych papryk 5 dużych cebul 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki) pieprz,majeranek, tymianek, mielona
W kuchni Karmel-itki
Karczek, szybki przepis na domową wędlinę 52Karczek, szybki przepis na domową wędlinę Karczek, szybki przepis na domową wędlinę Karczek, karkówka jak zwał tak zwał ;) czyli mięso wieprzowe z karku wieprzowego, ostatnio
Kuchnia na wzgórzu
Burger z karkówką i grillowanymi warzywami 58Pyszny nietypowy burger, z grillowaną karkówką i warzywami, polecam :) Czytaj więcej »
Ana Mari's world
Burger z karkówką i grillowanymi warzywami 59Pyszny nietypowy burger, z grillowaną karkówką i warzywami, polecam :) Czytaj więcej »
Ana Mari's world
Mięso, które rozpływa się w ustach – klasyka kuchni meksykańskiej w nowym wydaniu 82porcji: 10 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 5 godz. 5 godz. Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: 1,4 kg wieprzowej karkówki bez kości 1 żółta cebula 1 czerwona cebula 2 czosnki solo 1 mały koper włoski (fenkuł) 1duże jabłko 2 liście laurowe 3 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka soli morskiej
codojedzenia
Gulasz węgierski 73dodatkiem marchewki, papryki i pieczarek. Świetnie pasuje z duszonymi ziemniaczkami, pyzami lub kaszą i ogórkiem kiszonym albo surówką z kiszonej kapusty. Polecam! Składniki: 1kg szynki, łopatki lub karkówki wieprzowej 10dkg boczku wędzonego 1 cebula 20 dkg pieczarek 2 marchwie 1 czerwona papryka 2 szklanki bulionu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, suszony czosnek liść laurowy, 2 kulki
Blog z Apetytem
Szaszłyki wieprzowe z pieczonymi ziemniakami i sałatką grecką 115Szaszłyki wieprzowe z pieczonymi ziemniakami i sałatką grecką Składniki: Szaszłyki Wieprzowe: 600 g wieprzowiny (karkówka lub polędwiczka) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano sól i pieprz Pieczone Ziemniaki: 500 g małych ziemniaków 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka rozmarynu sól i pieprz Sałatka Grecka
Moja Książka Kucharska
Warzywne szaszłyki z halloumi 136zbytnio nie zwiotczała. Wierzcie mi, że lekko podpieczona cukinia smakuje wyśmienicie. Jak przyrządzić warzywne szaszłyki z halloumi? Bezmięsne szaszłyki przygotowuje się podobnie jak szaszłyki z kurczaka , czy szaszłyki z karkówki . Podobnie jak mięso tak i warzywa oraz halloumi trzeba najpierw zamarynować. Do tego jest potrzebna oliwa, przyprawy i zioła. Warzywa nabierają smaku, a po pieczeniu są soczyste, miękkie ale wciąż
codojedzenia
Gulasz segedyński 106bigos. Nie jest to potrawa bardzo szybka w przygotowaniu, ale warto poświęcić trochę czasu, aby cieszyć się tym nietuzinkowym smakiem. Polecam! Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka i szynka) 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 3 łyżka masła najlepiej klarowanego 600g kiszonej kapusty 1 czerwona papryka 2-3 szklanki bulionu lub rosołu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
Blog z Apetytem