zawiódł. Kiełbaska wyszła super, idelana w smaku tylko nad kształtem kiełbasek muszę jeszcze popracować ale myślę, że to kwestia wprawy i następnym razem będą ładniejsze. składniki: 1,5 kg karkówki wieprzowej 1,5 kg łopatki wieprzowej 6 g cukru 6 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu 8 g majeranku 45 g soli peklowej 3 duże ząbki czosnku 250 ml zimnej wody(...)oczyszczone jelito cienkie do napełniania Mięso pokroić na kawałaki. Następnie karkówkę zmielić na sitku 4 mm a łopatkę na sitku 8mm. Mięso przełożyć do dużej miski. Dodać przyprawy, sól peklową oraz drobno starty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać wodę, długo wyrabiać aż masa będzie kelista. Dobrze wyrobioną mięsną masę odstawić na noc do lodówki. Nastęnego dnia mięsną masą napełnić
Monia miesza i gotujetylko trochę cierpliwości i czasu. Sklepowe kiełbasy nigdy mi nie smakowały, przynajmniej mam gwarancję że nie ma w niej konserwantów. Składniki: 1,5 kilograma łopatki wieprzowej 0,5 kilograma karkówki 0,5 kilograma boczku surowego 0,5 kilograma chudego podgardla pół główki czosnku 2 łyżki pieprzu świeżo zmielonego 0,5 łyżki pieprzu ziołowego- najlepiej świeżo zmielonego 3-4 łyżki majeranku(...)przygotowania: Jelita wieprzowe zalewamy letnią wodą, wypłukujemy je z nadmiaru soli. Wodę odlewamy, zalewamy ponownie wodą,pozostawiamy na godzinę ,odsączamy je z nadmiaru wody, przekładamy do miseczki. Łopatkę i karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy na sitku o dużych oczkach 12 mm. Boczek oraz podgardle kroimy na mniejsze części i mielimy na sitku o drobnych oczkach 4 mm. Do mięsa
Bajeczna Kuchniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Proste danie, które zawsze smakuje rewelacyjnie. Niby nic wymyślnego, ale sprawdzi się przy każdej okazji. Karkówka jest mięciutka, aromatyczna i zanurzona w pysznym sosie. Można też użyć innego rodzaju mięsa. 5 plastrów karkówki 4-5 pieczarek (dużych) 1 cebula (duża) 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo: mąka pszenna
Di gotujejest bardzo prosty do zrobienia. Wymaga jedynie trochę czasu. Myślę jednak, że smak domowego pasztetu jest tego wart. Składniki (na 2 małe aluminiowe foremki): mięso na pasztet: 30 dag karkówki 40 dag łopatki 20 dag boczku świeżego 1 podwójna pierś z kurczaka 10 dag wątróbki drobiowej składniki dodawane do gotowania mięsa: 1 cebula mały kawałek selera 1 mała marchewka(...)czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka siekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej) około 180 ml wywaru z gotowania mięsa olej do wysmarowania formy Wykonanie: Mięso myjemy. Karkówkę, łopatkę i boczek wkładamy do garnka. Cebulę, seler, marchewkę, pietruszkę obieramy, myjemy i dokładamy do mięsa. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, sól. Całość zalewamy jak najmniejszą
Smak mojego domuziołami, jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Łączy się genialnie zarówno z wszelkim mięsem, jak i warzywami. Szybko i zdrowo, kolorowo i na pewno nie nudno! Kotlety z karkówki lub schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, rozbijamy. Mięso zasypujemy z obu stron zieloną czubrycą. Wcieramy przyprawę w mięso dłońmi, masując, lekko pieprzymy, odstawiamy żeby zdążyło przejść smakiem. Pieczarki oczyszczamy z piasku(...)albo parmezanu 0,5 łyżeczki soli pieprz 250g pieczarek 30g masła 1 średnia czerwona cebula 2-3 gałązki grubego szczypioru 1 łyżka natki pietruszki 2 kotlety z karkówki lub schabu, po 180-250g każdy 2 łyżeczki zielonej czubrycą pieprz 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Karo in the KitchenPrzepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg -gałka muszkatałowa 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 /g/kg -jelita wołowe grube 40-45 mm Wykonanie: Mięso z szynki kroimy(...)delikatnie rozbijamy tłuczkiem do schabowych Mięso z karkówki mielimy fi 8 mm Oba mięsa peklujemy osobno przez 48 godz. Następnie łączymy mięsa i dajmy 350 g wody Potem dajemy wszystkie przyprawy stopniowo i mieszamy do kleistości mięsa Zostawiamy tak na 12 godzin w lodówce Następnie ponownie mieszamy w razie konieczności dajemy 50-100 g wody Dokładnie mieszamy Nabijamy jelita
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg -gałka muszkatałowa 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 /g/kg -jelita wołowe grube 40-45 mm Wykonanie: Mięso z szynki kroimy(...)delikatnie rozbijamy tłuczkiem do schabowych Mięso z karkówki mielimy fi 8 mm Oba mięsa peklujemy osobno przez 48 godz. Następnie łączymy mięsa i dajmy 350 g wody Potem dajemy wszystkie przyprawy stopniowo i mieszamy do kleistości mięsa Zostawiamy tak na 12 godzin w lodówce Następnie ponownie mieszamy w razie konieczności dajemy 50-100 g wody Dokładnie mieszamy Nabijamy jelita
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.oraz parę mniejszych podałam też właśnie z sosem . Nam bardzo smakował sos jak placuszek. Zamierzam zrobić go w Święta Wielkanocne :) Gulasz: 1 kg schabu 200 g karkówki 300 g pieczarek 2 czerwone papryki marchew 4 szt pora 150 g sól i pieprz biały do smaku 3-4 ziarnka ziela angielskiego przecier pomidorowy 4 łyżki(...)Duńska 200 g Folwark Placki ziemniaczane: 1 i 1/2 kg dużych ziemniaków 2 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia Krok 1 Schab i karkówkę kroimy w kostkę, przekładamy do miski i zalewamy 4 łyżkami oleju. Posypujemy papryką i sprasowanym czosnkiem,solą i pieprzem. Mieszamy i nacieramy mięso. Wkładamy szczelnie zakryte
Różowa kuchniaSkładniki: -0,5 kg. karkówki wieprzowej -1 cebula -przyprawy (papryka słodka i ostra, majeranek, bazylia, sól, pieprz) -1 łyżka oleju -2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Karkówkę myjemy i kroimy w średnią kostkę. Patelnie kładziemy na średni ogień i podgrzewamy olej, następnie wrzucamy pokrojone mięso. Podsmażamy wieprzowinę ok. 15 min. Po upływie tego czasu dodajemy przyprawy (oprócz soli) i pokrojoną
Magia jedzenia.Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek tymianek czosnek granulowany słodka papryka mąka do oprószenia smalec do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy. Czosnek kroimy w słupki na 3-4 części. W mięsie robimy nożem otworki i wkładamy tam czosnek. Tak naszpikowane mięso nacieramy majerankiem, tymiankiem, papryką oraz(...)wodą i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1 do 1,5 godziny. Pod koniec doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Gdy karkówka będzie gotowa wyciągam ją, przecedzamy sos i wkładam mięso ponownie do sosu. Podaję z kluskami śląskimi lub kaszą. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasismaku przypomina trochę salami. Najlepiej smakuje cienko pokrojona. Mielonka dojrzewająca a la salami Czas przygotowania: 6 dni + obsuszanie 7-10 dni Składniki: 1500 g karkówki 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki soli 3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżka czosnku niedźwiedziego Wykonanie: Karkówkę obtaczamy bardzo dokładnie w cukrze
Kulinarne przygody Gatitykawałków mięsa, dwie różne śliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam z całego serca. Składniki: 1,5kg kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego węgierskiego 4 wiejskiej kiełbasy 250g rozbratla wołowego 250g karkówki wieprzowej 250g szynki wieprzowej 200g suszonych grzybów 500g pieczarek 250g śliwek suszonych 100g śliwek wędzonych 250ml czerwonego pół-wytrawnego wina woda z ugotowanych grzybów 4 liście laurowe(...)pieczarki, kiełbasę (również tą podsmażoną), wysmażony boczek oraz śliwki suszone i wędzone. Mieszamy tylko raz na samym końcu. Ugotowane grzyby tnę na większe kawałki (przecinam je tylko na pół). Karkówkę, szynkę oraz wołowinę tnę w dużą kostkę. Grzyby, pokrojone mięsa, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe dodaję do miski z kapustą. Kminek rozgniatam w dłoniach, wsypuję do miski i dokładnie
Gotowanie i blogowaniePrzepis Mięso: -750 g łopatki -750 g karkówki Przyprawy Gramatura przypraw podana jest do całości mięsa czyli na 1,5 kg -peklo sól 9 g do chudego mięsa -sól kamienna nie jodowana 18 g do tłuściejszego mięsa -pieprz czarny 3 g -bazylia 1 g -czosnek 3 ząbki zgniecione przez praskę -suszony koperek 1 g -majeranek 0,5 g -jałowiec mielony(...)Wykonanie Kupione mięso myjemy i osuszamy.Z karkówki i łopatki pozyskujemy 0,5 kg chudego mięsa które tniemy w kostkę i peklujemy peklo solą . Resztę mięsa tniemy na większe kawałki i zasypujemy solą kamienną. Peklowanie solą i peklo solą odbywa się 24 godz.Następnie tłuściejsze mięso mielimy na sitku fi 8 mm.Wszystkie mięso mieszamy ze sobą i dodajemy wszystkie przyprawy.Dodajemy odrobinę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.karkówki z jelenia, 2 cebule, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 150 ml bulionu drobiowego 1 ząbek czosnku, 2 jagody jałowca, 5 ziaren pieprzu czarnego, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 6 - 7 łyżek owoców (porzeczka czarna, jeżyny...)* 4 łyżki wódki, miód, Owoce zalać wódką i odstawić najlepiej na 12 godzin. Karkówkę umyć, usunąć błony, osuszyć, pokroić na kotlety
królestwo garówrazem padło nie na boczek ale na schab, a że miałam jeszcze kawałek karkówki to upiekłam wszystko razem. Porcja obiadowa idealna a w dodatku jeszcze zostaje wędlina domowa do kanapek bo na ta sklepową obraziłam się ostatnio. Przepis podpatrzyłam w jakiejś gazecie, później poszukałam trochę w necie i tak oto powstała rolada. Składniki 1 kg schabu (lepiej żeby był(...)przekładania mięsa z jednej na drugą stronę. Tak przygotowane mięso wkłądamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką lub do rękawa do pieczenia (z racji tego ze piekłam też kawałek karkówki to rękaw nie byłby dobrym pomysłem. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami i ziołami z każdej strony (możemy dorzucić czosnek, ziele angielskie i liście laurowe z solanki). Podlewamy 100 ml wody, przykrywamy
Piekielna Kuchnia Pati