karkówka - 4371 przepisów (strona:111/292)

Domowa biała kiełbasa 128

tylko trochę cierpliwości i czasu. Sklepowe kiełbasy nigdy mi nie smakowały, przynajmniej mam gwarancję że nie ma w niej konserwantów. Składniki: 1,5 kilograma łopatki wieprzowej 0,5 kilograma karkówki 0,5 kilograma boczku surowego 0,5 kilograma chudego podgardla pół główki czosnku 2 łyżki pieprzu świeżo zmielonego 0,5 łyżki pieprzu ziołowego- najlepiej świeżo zmielonego 3-4 łyżki majeranku(...)przygotowania: Jelita wieprzowe zalewamy letnią wodą, wypłukujemy je z nadmiaru soli. Wodę odlewamy, zalewamy ponownie wodą,pozostawiamy na godzinę ,odsączamy je z nadmiaru wody, przekładamy do miseczki. Łopatkę i karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy na sitku o dużych oczkach 12 mm. Boczek oraz podgardle kroimy na mniejsze części i mielimy na sitku o drobnych oczkach 4 mm. Do mięsa

Bajeczna Kuchnia
Karkówka duszona z pieczarkami 197

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Proste danie, które zawsze smakuje rewelacyjnie. Niby nic wymyślnego, ale sprawdzi się przy każdej okazji. Karkówka jest mięciutka, aromatyczna i zanurzona w pysznym sosie. Można też użyć innego rodzaju mięsa. 5 plastrów karkówki 4-5 pieczarek (dużych) 1 cebula (duża) 1 listek laurowy  2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo: mąka pszenna

Di gotuje
Pasztet domowy 149

jest bardzo prosty do zrobienia. Wymaga jedynie trochę czasu. Myślę jednak, że smak domowego pasztetu jest tego wart. Składniki (na 2 małe aluminiowe foremki): mięso na pasztet: 30 dag karkówki 40 dag łopatki 20 dag boczku świeżego 1 podwójna pierś z kurczaka 10 dag wątróbki drobiowej składniki dodawane do gotowania mięsa: 1 cebula mały kawałek selera 1 mała marchewka(...)czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka siekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej) około 180 ml wywaru z gotowania  mięsa olej do wysmarowania formy Wykonanie: Mięso myjemy.  Karkówkę, łopatkę i boczek wkładamy do garnka.  Cebulę, seler, marchewkę, pietruszkę obieramy, myjemy i dokładamy do mięsa.  Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, sól.  Całość zalewamy jak najmniejszą

Smak mojego domu
Serowa polenta, pieczarki sauté i wieprzowina – obiad w 40 minut 165

ziołami, jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Łączy się genialnie zarówno z wszelkim mięsem, jak i warzywami. Szybko i zdrowo, kolorowo i na pewno nie nudno! Kotlety z karkówki lub schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, rozbijamy. Mięso zasypujemy z obu stron zieloną czubrycą. Wcieramy przyprawę w mięso dłońmi, masując, lekko pieprzymy, odstawiamy żeby zdążyło przejść smakiem. Pieczarki oczyszczamy z piasku(...)albo parmezanu 0,5 łyżeczki soli pieprz   250g pieczarek 30g masła 1 średnia czerwona cebula 2-3 gałązki grubego szczypioru 1 łyżka natki pietruszki   2 kotlety z karkówki lub schabu, po 180-250g każdy 2 łyżeczki zielonej czubrycą pieprz 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Karo in the Kitchen
Kiełbasa Lisiecka według Jacka W 316

Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg -gałka muszkatałowa 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 /g/kg -jelita wołowe grube 40-45 mm Wykonanie: Mięso z szynki kroimy(...)delikatnie rozbijamy tłuczkiem do schabowych Mięso z karkówki mielimy fi 8 mm Oba mięsa peklujemy  osobno przez 48 godz. Następnie łączymy mięsa i dajmy 350 g wody Potem dajemy wszystkie przyprawy stopniowo i mieszamy do kleistości mięsa Zostawiamy tak na 12 godzin w lodówce Następnie ponownie mieszamy w razie konieczności dajemy 50-100 g wody Dokładnie mieszamy Nabijamy jelita

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Lisiecka według JackaW 272

Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg -gałka muszkatałowa 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 /g/kg -jelita wołowe grube 40-45 mm Wykonanie: Mięso z szynki kroimy(...)delikatnie rozbijamy tłuczkiem do schabowych Mięso z karkówki mielimy fi 8 mm Oba mięsa peklujemy  osobno przez 48 godz. Następnie łączymy mięsa i dajmy 350 g wody Potem dajemy wszystkie przyprawy stopniowo i mieszamy do kleistości mięsa Zostawiamy tak na 12 godzin w lodówce Następnie ponownie mieszamy w razie konieczności dajemy 50-100 g wody Dokładnie mieszamy Nabijamy jelita

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Placek po CYGAŃSKU 295

oraz parę mniejszych podałam też właśnie z sosem . Nam bardzo smakował sos jak placuszek. Zamierzam zrobić go w Święta Wielkanocne :)  Gulasz: 1 kg schabu 200 g karkówki  300 g pieczarek  2 czerwone papryki marchew 4 szt pora 150 g sól i pieprz biały do smaku  3-4 ziarnka ziela angielskiego przecier pomidorowy 4 łyżki(...)Duńska 200 g Folwark Placki ziemniaczane: 1 i 1/2 kg dużych ziemniaków 2 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia Krok 1 Schab i karkówkę  kroimy w kostkę, przekładamy do miski i zalewamy 4 łyżkami oleju. Posypujemy papryką i sprasowanym czosnkiem,solą i pieprzem. Mieszamy i nacieramy mięso. Wkładamy szczelnie zakryte

Różowa kuchnia
Gulasz wieprzowy z kaszą! :) 121

Składniki: -0,5 kg. karkówki wieprzowej -1 cebula -przyprawy (papryka słodka i ostra, majeranek, bazylia, sól, pieprz) -1 łyżka oleju -2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Karkówkę myjemy i kroimy w średnią kostkę. Patelnie kładziemy na średni ogień i podgrzewamy olej, następnie wrzucamy pokrojone mięso. Podsmażamy wieprzowinę ok. 15 min. Po upływie tego czasu dodajemy przyprawy (oprócz soli) i pokrojoną

Magia jedzenia.
Aromatyczny karczek w sosie własnym 239

Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek tymianek czosnek granulowany słodka papryka mąka do oprószenia smalec do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy. Czosnek kroimy w słupki na 3-4 części. W mięsie robimy nożem otworki i wkładamy tam czosnek. Tak naszpikowane mięso nacieramy majerankiem, tymiankiem, papryką oraz(...)wodą i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1 do 1,5 godziny. Pod koniec doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Gdy karkówka będzie gotowa wyciągam ją, przecedzamy sos i wkładam mięso ponownie do sosu. Podaję z kluskami śląskimi lub kaszą. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Mielonka dojrzewająca a la salami 110

smaku przypomina trochę salami. Najlepiej smakuje cienko pokrojona. Mielonka dojrzewająca a la salami Czas przygotowania:  6 dni + obsuszanie 7-10 dni Składniki: 1500 g karkówki 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki soli 3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżka czosnku niedźwiedziego Wykonanie: Karkówkę obtaczamy bardzo dokładnie w cukrze

Kulinarne przygody Gatity
Bigos pieczony z czerwonym winem 144

kawałków mięsa, dwie różne śliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam z całego serca. Składniki: 1,5kg kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego węgierskiego 4 wiejskiej kiełbasy 250g rozbratla wołowego 250g karkówki wieprzowej 250g szynki wieprzowej 200g suszonych grzybów  500g pieczarek 250g śliwek suszonych  100g śliwek wędzonych 250ml czerwonego pół-wytrawnego wina woda z ugotowanych grzybów 4 liście laurowe(...)pieczarki, kiełbasę (również tą podsmażoną), wysmażony boczek oraz śliwki suszone i wędzone. Mieszamy tylko raz na samym końcu. Ugotowane grzyby tnę na większe kawałki (przecinam je tylko na pół). Karkówkę, szynkę oraz wołowinę tnę w dużą kostkę. Grzyby, pokrojone mięsa, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe dodaję do miski z kapustą. Kminek rozgniatam w dłoniach, wsypuję do miski i dokładnie

Gotowanie i blogowanie
Mielonka prasowana 191

Przepis Mięso: -750 g łopatki -750 g karkówki Przyprawy Gramatura przypraw podana jest do całości mięsa czyli na 1,5 kg -peklo sól 9 g do chudego mięsa -sól kamienna nie jodowana 18 g do tłuściejszego mięsa -pieprz czarny 3 g -bazylia 1 g -czosnek 3 ząbki zgniecione przez praskę -suszony koperek 1 g -majeranek 0,5 g -jałowiec mielony(...)Wykonanie Kupione mięso myjemy i osuszamy.Z karkówki i łopatki pozyskujemy 0,5 kg chudego mięsa które tniemy w kostkę i peklujemy peklo solą . Resztę mięsa tniemy na większe kawałki i zasypujemy solą kamienną. Peklowanie solą i peklo solą odbywa się 24 godz.Następnie tłuściejsze mięso mielimy na sitku fi 8 mm.Wszystkie mięso mieszamy ze sobą i dodajemy wszystkie przyprawy.Dodajemy odrobinę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bitki z jelenia z owocami 111

karkówki z jelenia, 2 cebule, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 150 ml bulionu drobiowego 1 ząbek czosnku, 2 jagody jałowca, 5 ziaren pieprzu czarnego, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 6 - 7 łyżek owoców (porzeczka czarna, jeżyny...)* 4 łyżki wódki, miód, Owoce zalać wódką i odstawić najlepiej na 12 godzin. Karkówkę umyć, usunąć błony, osuszyć, pokroić na kotlety

królestwo garów
Rolada schabowa z pieczarkami i boczkiem 248

razem padło nie na boczek ale na schab, a że miałam jeszcze kawałek karkówki to upiekłam wszystko razem. Porcja obiadowa idealna a w dodatku jeszcze zostaje wędlina domowa do kanapek bo na ta sklepową obraziłam się  ostatnio. Przepis podpatrzyłam w jakiejś gazecie, później poszukałam trochę w necie i tak oto powstała rolada. Składniki 1 kg schabu (lepiej żeby był(...)przekładania mięsa z jednej na drugą stronę. Tak przygotowane mięso wkłądamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką lub do rękawa do pieczenia (z racji tego ze piekłam też kawałek karkówki to rękaw nie byłby dobrym pomysłem. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami i ziołami z każdej strony (możemy dorzucić czosnek, ziele angielskie i liście laurowe z solanki). Podlewamy 100 ml wody, przykrywamy

Piekielna Kuchnia Pati
Karkówka z marynatą barbecue. 145

Witajcie :) za oknem zima a Wy macie ochotę na pyszną karkówkę z grilla, jest na to sposób wystarczy piekarnik i  gotowa marynata barbecue. Powiem Wam że smakuje wybornie jeszcze lepsza niż z grilla. Do mięsa użyłam przyprawy Skworcu . Koniecznie wypróbujcie gotowe marynaty firmy  Roleski .   Składniki : Marynata gotowa B.B.Q Roleski Około 1 kg karkówki 2 duże cebule

Sama słodycz i szczypta chili