karkówka - 4371 przepisów (strona:115/292)

Karkówka duszona z kurkami 157

danie idealne. Połączenie mięsa z grzybami nigdy nie zawodzi. Składniki 600 g karkówki wieprzowej 250 g kurek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego 125 ml białego wytrawnego wina 250 ml śmietany 18% 1 pęczek natki pietruszki 5 łyżek mąki sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Karkówkę kroimy w dużą kostkę, oprószamy solą, pieprzem

R'n'G Kitchen
Karkówka z kalarepą prosto z pieca 182

konkretnego . Też tak pomyślałam i zrobiłam mięsko z warzywami które praktycznie same się wykonało- właściwie upiekło . Przy upałach najlepiej lekkie smaczne  dania. Uważam ,że to najlepsze rozwiązanie . Składniki: karkówka 8 plastrów kalarepa młoda 2 szt pomidory 2 szt ( bez skórki) cukinia 100 g pieczarki 100 g bulion 1 litr sól i pieprz biały mielony do smaku   Wykonanie(...)kalarepy . Cukinie myjemy i kroimy w paseczki najlepiej młoda bo ma skórkę jeszcze miękką . Pieczarki myjemy kroimy  w plastry i smażymy na patelni , dodajemy do warzyw. Zalewamy bulionem. Karkówkę smażymy na smalcu z obu stron na rumiany kolor i przekładamy do warzyw z bulionem dopiero teraz doprawiamy tylko solą i pieprzem mielonym ( ja daję ziołowy). Całość wkładamy

Różowa kuchnia
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 145

łączy kilka rodzajów mięs, ale tak naprawdę możecie zrobić go z jednego mięsa zachowując proporcje.   Składniki: – 0,4-0,5 kg łopatki wołowej – 0,4 kg karkówki wołowej – 0,8 kg karkówki wieprzowej – 0,35-0,4 kg wątróbki drobiowej – 0,3-0,4 kg boczku wieprzowego surowego – 1 duża cebula

Pociąg Do Kuchni
ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 169

Przeważnie przygotowuje się rolady z wołowiny. U mnie w domu, kiedyś tylko takie bywały. Jednak odkąd pierwszy raz miałam możliwość spróbowania rolady wieprzowej (konkretnie z karkówki), to osobiście zdecydowanie wolę te drugie. A ponieważ jak to w życiu bywa, nie ma jedności w tym, co kto lubi, więc przygotowuję od razu obydwie wersje, dla każdego to. co lubi najbardziej. Wypełnienie(...)właśnie robię. Wołowina smaży się tak samo długo jak wieprzowina (przynajmniej ja tak trafiam). Dodatkowo różne gatunki mięs dają lepszy w smaku sos. Składniki na 6 rolad: - 3 plastry karkówki - 3 plastry wołowiny - 6 kawałków chleba (najlepiej razowego na zakwasie) - 6 kawałków boczku (u mnie wędzony) - 1 duża cebula (obrana i przekrojona na 6 części) -  1,5-2 ogórki

Smaczne Zdrowe
Makaron z grzybami mun po chińsku 179

Makaron z grzybami mun po chińsku Składniki: - mięso z karkówki - 1 cebula - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 20g suszonych grzybów mun - 1/2 opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzyw (marchew, cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, por, grzyby Mun, papryka) -1 łyżeczka przyprawy chińskiej: sól, kurkuma, pasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian (u mnie od Skworcu) - mielona(...)słodką czerwona papryka - mielone chilli - sól, pieprz ziarnisty czarny - makaron instant   dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Karkówkę kroję w kostkę, dodaję do niego jogurt i przyprawę chińską. Odstawiam na pół godziny. W tym czasie moczę suszone grzyby mun w wodzie. Dalej obsmażamy mięso na patelni. Osobno podsmażam drobno posiekaną cebulę na rumiano. Wszystko łączę wraz z pokrojonymi grzybami

Kuchnia co dnia
Bitki z karczku 106

Składniki: 500 g karkówki 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 350 ml bulionu wołowego sól, pieprz olej Karkówkę kroimy na plastry i w razie konieczności rozbijamy, następnie posypujemy solą i pieprzem. Cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebule. Zdejmujemy ja z patelni i odkładamy. Na tą sama patelnię wkładamy mięso i obsmażamy je z każdej strony

Moja Galeria Smaku
Krupnik 182

smakuje idealnie w chłodne i deszczowe dni (w sam raz w taki dzień jak dzisiaj :)). Ponadto przygotowanie krupniku jest banalnie proste, jednak obieranie/ścieranie warzyw jest trochę czasochłonne. Zamiast karkówki możecie użyć szynki jak i łopatki wieprzowej.  Składniki: 2 l wody 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 0,5 kg karkówki  0,5 kg ziemniaków  (waga po obraniu

Ugotować
Karkówka na sposób chiński 136

Smaczna wieprzowina "otulona" smakami Dalekiego Wschodu Składniki 500 g karkówki wieprzowej 450 g porów 1duża zielona papryka 200 g kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wódki (Krupnik) 3 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu ryżowego wegeta 1 łyżeczka ostra papryka sól pieprz Przygotowanie(...)Karkówkę umyłem , pokroiłem na paski (szerokości ok. 1 cm). Oprószyłem mąką , przysmażyłem na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek. Dodałem imbir i wegetę , wlałem połowę bulionu warzywnego oraz wódkę. Dusiłem pod przykryciem ok. 15 minut. Pory po oczyszczeniu pokroiłem w talarki. Paprykę również pokroiłem w paski. Pekinkę po umyciu i osuszeniu pokroiłem w paski szerokości ok. 2 cm. Tak przygotowane

R'n'G Kitchen
Mielone z dynią i otrębami pszennymi 175

Coś nas tknęło na połączenie otrąb i mięsa mielonego...wyszło smaczne połączenie. Składniki 250 g karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szkl otrębów pszennych 1/2 szkl pestek z dyni 1 jajko 1 łyżeczka mielonej kozieradki 50 ml bulionu mięsnego 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki sezamu sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Karkówkę mielimy

R'n'G Kitchen
Grillowana karkówka 108

Gdybym zrobiła sondę wśród rodziny i znajomych jakie mięso z grilla lubią najbardziej karkówka nie miałaby sobie równych. Jest tak nie bez powodu, przerosty tłuszczu wytapiają się nadając potrawie smak.  Każdy ma swój sprawdzony sposób na jej przyrządzenie, ja przedstawiam mój ulubiony. Składniki: 1kg karkówki/łopatki 2 średnie białe cebule marynata:2 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka

Pyry na Gaz
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 201

skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i miodem, doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu. 3. Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi  (karkówka QAFP , Ciemne piwo ,przyprawy korzenne - imbir, cynamon, goździk, anyż, chilli, kolendra ziarno, estragon, pieprz różowy ,sól morska, miód) Piwo łączymy z przyprawami i miodem, karkówkę kroimy w plastry, wrzucamy

upichcona
Gołąbki w liściach botwinki 101

liście z dwóch pęczków botwinki* 600 g mięsa wołowego (łopatki, karkówki), liście z dwóch pęczków botwinki* 600 g mięsa wołowego (łopatki, karkówki), 300 g ugotowanej komosy ryżowej**, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 500 ml bulionu warzywnego, sól, oliwa, Liście umyć, zblanszować w lekko osolonej wodzie (liście włożyć do gotującej wody, wyjąć gdy woda ponownie się zagotuje), wyjąć, przelać zimną wodą

królestwo garów
Baleron pieczony 116

Jakiś czas temu pisałem o baleronie parzonym. Teraz więc pora na baleron pieczony. Madzia wtedy kupiła 3,5 kg karkówki. 1 kilogram poszedł na baleron parzony , a kolejne 2,5 kilograma na pieczony. Pora więc na przepis: 2,5 kg karkówki 2 płaskie łyżki peklosoli 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki gorczycy 3 ziarna ziela angielskiego

Marder&Marder Manufacture
Karkówka duszona w kawie 191

Amatorzy kawy będą zachwyceni tak przygotowanym mięsem,doskonale smakuje z kluskami śląskimi,kaszą gryczaną czy ziemniakami,a przy tym robi się praktycznie samo,zachęcam do spróbowania! Składniki 1/2 kg karkówki wieprzowej 1 duża cebula 10 dag masła 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mleka 3,2% 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki mocnej parzonej kawy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki oregano(...)łyżeczki bazylii sól do smaku uniwersalna przyprawa do mięs Sposób przygotowania Karkówkę opłukać pod bieżącą wodą osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić na plastry oprószyć uniwersalną przyprawą do mięs. W rondlu rozgrzać masło, zrumienić z każdej strony mięso,dodać pokrojoną cebulę dowolnie jak kto lubi oraz pokrojone na plasterki ząbki czosnku,wlać około 3/4 szklanki wody i zaparzoną mocną kawę,przykryć garnek

Wanilia i Kardamon
Zupa gulaszowa 126

nieskromnie przyznam, że zniknęła w mgnieniu oka, a goście byli zachwyceni. Wymaga trochę czasu by ją przygotować jednak smak wynagradza cały trud. Porcja na 10 osób Składniki: 70 dag karkówki 70 dag pieczarek 1 kiełbasa podwawelska (duża) 2 litry bulionu 7 łyżek koncentratu pomidorowego 6-7 ogórków konserwowych 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 łyżek mąki sól, pieprz(...)vegeta, słodka papryka Karkówkę i kiełbasę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz ( u mnie margaryna i trochę smalcu) i wrzucamy mięso. Smażymy około 10 minut i wrzucamy kiełbasę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy do garnka, kiedy kiełbasa również się przysmaży. Oprószamy całość solą, pieprzem i słodką papryk. Całość smażymy pod przykryciem aż pieczarki zmiękną

My simple kitchen