Przepis z książeczki z Biedronki. W oryginale karkówka jest grillowana. Z uwagi na brzydki weekend majowy u mnie w wersji z piekarnika.Chociaż z pewnością jeszcze wypróbuję grillowaną. Składniki: 5-6 plastrów karkówki 100 g koncentratu pomidorowego cebula 4 ząbki czosnku łyżka miodu łyżka musztardy 1/2 łyżeczki bazyli 1/2 łyżeczki tymianku 50 ml białego wina sól, pieprz Wykonanie: Mięso lekko
Pasja SmakuStęskniliśmy się za gulaszem :) Choć wykonanie tego obiadu zajmuje troche czasu, było warto, karkówka rozpływała się w ustach. Zaczynamy Składniki: ok 1 kg karkówki 4-5 marchewek 2 cebule 200 gr pieczarki 2 pieczarki olej 200 ml śmietany 300 ml bulionu wołowego Wykonanie: Poszatkowaną cebulę wrzucamy na gorący olej. Podsmażamy ok 5 min. Pokrojone mięso dajemy do garnka
Smaki EdytyPozornie pracochłonne , a tak na prawdę bardzo proste , a jednocześnie pyszne danie. Lubię pieczoną karkówkę choć niektórych przerażają przerastające ją tłuszczyki- ale to właśnie one decydują o soczystości mięsa. Karkówka jest mięsem wszechstronnym. Nadaje się na pieczyste, gulasz, roladki, kotlety. Ja robię ją jeszcze duszoną w grubych plastrach w różnych sosach. Najsmaczniejsza jest w grzybowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniIdealna wędlina do kanapek. Zasmakuje przede wszystkim tym, co mają dość święcących i nafaszerowanych chemią, wędlin ze sklepowej półki. Karkówka jest miękka, dobrze doprawiona. Pyszna! Składniki : * 800 g karkówki * 2 płaskie łyżki soli * 2 liście laurowe * 2 ziarenka ziela angielskiego * 5 ziaren czarnego pieprzu * 2 łyżki majeranku * 4 ząbki czosnku Przygotowanie : Mięso obwiązać nitką, albo włożyć
Magiczne Życie Martykolejny domowa wędlina.. Tym razem krucha karkówka z cebulą i dużą ilością czosnku. Dla mnie połączenie idealne. To mięso nadaje się i na kanapki, po całkowitym wystygnięciu. Ale też idealnie sprawdzi się w grubszych plastrach w sosie do obiadu. Polecam! Składniki : * około kg karkówki bez kości * pół główki czosnku * cebula * ulubione przyprawy - u mnie sól, pieprz, majeranek Przygotowanie
Magiczne Życie Martybywałam, tak bywam, chociaż już powinnam wracać zdecydowanie prędzej. Jestem na etapie wątpliwości. Ale zaczęłam, machina ruszyła, nie ma już odwrotu. (A może jest, lecz go nie chcę?) ****** DUSZONA KARKÓWKA W PAPRYCE . /autorski/ 600-700g karkówki (w kawałku) 5 dużych czerwonych papryk 5 dużych cebul 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki) pieprz,majeranek, tymianek, mielona
W kuchni Karmel-itkiporcji: 10 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 5 godz. 5 godz. Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: 1,4 kg wieprzowej karkówki bez kości 1 żółta cebula 1 czerwona cebula 2 czosnki solo 1 mały koper włoski (fenkuł) 1duże jabłko 2 liście laurowe 3 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka soli morskiej
codojedzeniadodatkiem marchewki, papryki i pieczarek. Świetnie pasuje z duszonymi ziemniaczkami, pyzami lub kaszą i ogórkiem kiszonym albo surówką z kiszonej kapusty. Polecam! Składniki: 1kg szynki, łopatki lub karkówki wieprzowej 10dkg boczku wędzonego 1 cebula 20 dkg pieczarek 2 marchwie 1 czerwona papryka 2 szklanki bulionu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, suszony czosnek liść laurowy, 2 kulki
Blog z ApetytemSzaszłyki wieprzowe z pieczonymi ziemniakami i sałatką grecką Składniki: Szaszłyki Wieprzowe: 600 g wieprzowiny (karkówka lub polędwiczka) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano sól i pieprz Pieczone Ziemniaki: 500 g małych ziemniaków 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka rozmarynu sól i pieprz Sałatka Grecka
Moja Książka Kucharskazbytnio nie zwiotczała. Wierzcie mi, że lekko podpieczona cukinia smakuje wyśmienicie. Jak przyrządzić warzywne szaszłyki z halloumi? Bezmięsne szaszłyki przygotowuje się podobnie jak szaszłyki z kurczaka , czy szaszłyki z karkówki . Podobnie jak mięso tak i warzywa oraz halloumi trzeba najpierw zamarynować. Do tego jest potrzebna oliwa, przyprawy i zioła. Warzywa nabierają smaku, a po pieczeniu są soczyste, miękkie ale wciąż
codojedzeniabigos. Nie jest to potrawa bardzo szybka w przygotowaniu, ale warto poświęcić trochę czasu, aby cieszyć się tym nietuzinkowym smakiem. Polecam! Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka i szynka) 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 3 łyżka masła najlepiej klarowanego 600g kiszonej kapusty 1 czerwona papryka 2-3 szklanki bulionu lub rosołu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
Blog z Apetytempikantnych smaków, których nigdy nie zapomnisz, mój drogi czytelniku — podglądaczu. Składniki Mięso Czosnek 7-9 ząbków Szczypiorek zielona część garść Cukier 1-2 łyżeczki Trawa cytrynowa 1-2 łyżeczki Karkówka 500 gram Sos sojowy 2 łyżki Olej rybny 1 łyżeczka Wino Shaoxing 1 łyżka Olej roślinny 1 łyżka Sos Sos sojowy 1 łyżka Olej rybny 1 łyżka Sok limonki
RafalCookpożywny. Od początku do końca robiony w jednym garnku. Przepis na gulasz z fasolą Składniki: 500 gramów suszonej fasoli „Piękny Jaś”, 1,2 kilogramowy kawałek łopatki lub karkówki wieprzowej, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 mała papryka czerwona, 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, pęczek natki pietruszki, olej, przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Jak zrobić gulasz
Kulinarna Polskasałat to idealne połączenie. Tacos z szarpaną wieprzowiną. Pulled pork na obiad Szarpana wieprzowina , czyli po angielsku pulled pork , to przepyszny pomysł na przygotowanie mięsa wieprzowego. Łopatkę lub karkówkę (najlepiej sprawdzają się tu fragmenty poprzerastane tłuszczem) długo pieczemy w niskiej temperaturze, dzięki czemu mięso jest tak soczyste i miękkie , że aż rozpływa się w ustach . Tak przygotowane mięso możecie podać
Na-talerzu.plprzepis na gołąbki bez zawijania. Zasmakują każdemu amatorowi gołąbków oraz miłośnikom klopsików. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Na gołąbki 500 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej łopatka ale może być też karkówka lub szynka) 500 g białej kapusty (młoda lub stara) ewentualnie kapusta włoska 1 duża cebula 1 jajko rozmiar L 100 g ryżu (1 woreczek) 1 łyżeczka płaska soli 1 łyżeczka
ProstePesto.pl