karkówka - 4379 przepisów (strona:119/292)

szynkowar-karkówka z kolendrą i pieprzem kolorowym... 131

Składniki: karkówka wieprzowa 1 kg, sól peklowa 2 płaskie łyżeczki, woda 100 ml, pieprz kolorowy ziarnisty Royal Brand 1 łyżka, kolendra cała Royal Brand 1 łyżka, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, żelatyna 2 łyżeczki kolendrę ziarenka i pieprz kolorowy ziarenka w możdżierzu rozgnieść jak grubomielone karkówkę nie za tłustą bez kości pokroić na 2-3 cm kostki i dobrze mięso wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Karkówka w sosie własnym 203

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 4 kotlety z karkówki 2 cebule 1 łyżeczka majeranku po 5 ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego liść laurowy 2 łyżki mąki (do sosu) 1 bulionetka   Knorr do duszonych mięs olej sól zmiękczająca(...)listek. Gdy cebulka będzie podrumieniona dodajemy do niej 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy.  Dodajemy wodę i bulionetkę. Mieszamy, aż się wszystko ładnie połączy. Tak przygotowanym sosem zalewamy karkówkę. Dusimy na małym ogniu przez 60 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Domowa kiełbasa toruńska 247

żadnym sklepie nie dostaniemy aż tak aromatycznej kiełbasy. Kupne wyroby są zwykle doprawiane zapobiegawczo. Nasza toruńska mimo małej ilości tłuszczu jest bardzo soczysta. Jeśli lubicie więcej tłuszczu dajcie więcej karkówki a mniej szynki, albo dodajcie więcej podgardla lub dodatkowo boczek. SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 0,5 podgardla wieprzowego 1 łyżka stołowa świeżo mielonego pieprzu

OstryKęs
Domowa biała kiełbasa z jajkiem 305

kiełbasę z dużą ilością czosnku, majeranku i świeżo mielonego pieprzu. Dobór mięsa też zależy od osobistych preferencji. Nasza propozycja jest następująca. SKŁADNIKI Mięso: 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 1 kg podgardla Przyprawy: sól świeżo mielony pieprz świeży czosnek (1 główka lub mniej, w zależności od preferencji) rozmaryn świeży (posiekane listki z 4 gałązek) 4 stołowe łyżki majeranku(...)zimna woda WYKONANIE Podgardle zmieliliśmy w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach. Łopatkę i karkówkę posiekaliśmy na kawałki (kostka 1cmx1cm lub mniejsza) ponieważ lubimy w kiełbasie większe kawałki mięsa. Mięso wymieszaliśmy w miejsce i całość doprawiliśmy solą, pieprzem (dużo), przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym rozmarynem i suszonym majerankiem. Dodaliśmy zimną przegotowaną wodę i dokładnie wymieszaliśmy . Mięso odstawiliśmy

OstryKęs
Rolady w modrej kapuście 193

Nieco uproszczona wersja rolad.     Składniki: -plastry karkówki -1/4 główki czerwonej kapusty -czerwona papryka -cebula -ogórki kiszone -musztarda -5 dkg masła -sól, pieprz, słodka papryka -cytryna    Kapustę kroimy na spore kawałki i sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny.    Paprykę, marchew i ogórki kroimy w słupki(...)cebulę w piórka.    Plastry karkówki delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smarujemy musztardą.    Na plastrach układamy marchew, ogórek, paprykę i cebulę. Zwijamy rolady i spinamy.    Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy rolady.    Rolady zdejmujemy a na patelnię wrzucamy kapustę i pozostałe, pokrojone warzywa. Mieszamy, doprawiamy do smaku i przekładamy

Maminek kulinarny
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 151

ciekawe przyprawy, warzywa czy nawet owoce. Warto poeksperymentować z dodatkami, żeby znaleźć swoje ulubione i tworzyć pyszne, pachnące pasztety.  Składniki: 40 dkg wątroby wieprzowej , 70 dkg karkówki , 2 średnie cebule , 5 większych ząbków czosnku , 0,4 - 0,5 l. gęstego soku pomidorowego , 1 puszka czerwonej fasoli , sól , grubo mielony pieprz , 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich(...)papierowym ręcznikiem. Usunąć zbędne błonki i pokroić w średnią kostkę. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć karkówkę. Kiedy zacznie się rumienić dołożyć do niej wątrobę, podsmażyć razem i dorzucić połowę cebuli posiekanej w piórka i pokrojonego w plasterki czosnku. Całość udusić do miękkości. Wystudzić. Resztę cebuli

Codzienna kuchnia niecodzienna
KIEŁBASA SŁOIKOWA, DOMOWA MIELONKA 7269

się nie zepsuje. Można także gotować jednego dnia 3h, ja jednak preferuję ten pierwszy sposób. Taka mielonka to smak naszego dzieciństwa. :-) Składniki: - 2 kg mięsa z łopatki - 1kg karkówki - 0,5kg surowego, chudego podgardla (można zastąpić boczkiem) - 0,5kg surowego boczku - 3 lekko kopiaste łyżeczki czarnego pieprzu - 3 łyżki soli morskiej (u mnie himalajska) - 4-5 ząbków czosnku(...)kopiastych łyżek aromatycznego majeranku - ok.350ml zimnej wody (dolewamy stopniowo) - jelita lub słoiki Mięso umyć, zmielić na grubych (łopatkę i karkówkę) i średnich (boczek i podgardle) oczkach maszynki do mielenia (użyłam 10 i 6). Do miski z mięsem wsypać roztarty w dłoniach majeranek, dodać sól, pieprz , zmiażdżone ząbki czosnku i stopniowo dolewając wodę wyrabiać (ok.15 minut). Więcej szczegółów odnośnie przygotowania znajdziecie

Smaczne Zdrowe
Mięsa pieczone 241

Nasza propozycja na pieczone mięso w zupełnie innym wydaniu. Ten przepis to też tradycja i wspomnienie. Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak i schabu, czy boczku. My teraz będziemy piec szynkę a za kilka dni, przed Świętami-schab, karkówkę i boczek. Najpierw oczywiście musimy wybrać mięso a potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania. W tej samej solance

Maminek kulinarny
Sos ciemny pieczeniowy domowy 184

uuugą listę składników, że lepiej go omijać. Pokaże wam w jaki sposób możemy go zrobić na większą ilość. Nie koniecznie musimy też kupować mięso, użyjemy do tego kości od karkówki lub schabu czy żeberek. SKŁADNIKI: kości od karkówki (lub inne schabu, żeberek)3 kg  marchew 3 szt pietruszka korzeń 1 szt seler naciowy 1 szt cebula

Basia w kuchni
DOMOWA KARKÓWKA 113

dziś wiadomo że domowe wędliny i mięsa są najlepsze. Przynajmniej wiemy co jemy. Składniki: 1,3 kg karkówki 30 g soli peklowej  1 łyżka majeranku Kamis 2 łyżeczki żelatyny 10 ml wody Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błony, jeśli chcemy mieć bardzo chudą wędlinkę usuwamy tłuszczyk, ja pozostawiłam wszystko razem - wędlina jest soczystsza. Mięso kroimy na małą kosteczkę , posypujemy(...)czasie dodajemy majeranek, żelatynę(posypujemy po mięsie) i wodę, wszystko dobrze mieszamy, wkładamy do woreczka przeznaczonego do szynkowarów, dobrze uciskamy ręką, nie może być powietrza pomiędzy kawałeczkami karkówki. Umieszaczamy w szynkowarze, zaciskamy, odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie parzymy w 80 stopniach przez 2 godziny. Studzimy, wkładamy na 12 godzin do lodówki i.... smacznego

Z Majeczką w kuchni
Mój sposób na Fasolkę Po Bretońsku 127

substancje hamujące powstawanie tkanek nowotworowych. Obniża poziom cholesterolu. Niestety powoduje wzdęcia i gazy, a tu pomoże nam dodanie majeranku. - 600 g fasoli Jaś - 300 g boczku wędzonego - 300 g karkówki - 2 średnie cebule, marchewka, mały kawałek selera, pietruszka - sos pomidorowy 1 l - rosół (tyle aby zalać fasolę w garnku) - majeranek , pieprz Wieczorem zalewamy fasolę wodą. Rano wodę odlewamy i gotujemy(...)kostkę i podsmażamy na złoty kolor.Gdy już fasola jest miękka dodajemy podsmażone warzywa. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek , i gdy już się wytopi dokładamy karkówkę , również pokrojoną w kostkę. Chwilę smażymy, nie solimy. Dodajemy do naszej fasolki. Chwilę gotujemy i dodajemy sos pomidorowy http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.html Po czym dodajemy opakowanie majeranku i pieprz  do smaku

Pasje Jolki
karkówkowe kotlety w kukurydzianej panierce... 149

Składniki: 2 kotlety karkówka bez kości, 1 sztuka jajka, 1/2 łyżeczki olej rzepakowy, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka vegeta, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 kg ziemniaki gotowane w mundurkach, 1/2 kg marchewka z masłem, 1 szklanka płatki kukurydziane z porcji karkówki b/kości odciąć dwa kotlety i dobrze rozbić je tłuczkiem jajko wymieszać z pieprzem, przyprawą kucharka

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet z królika Babci Anieli 194

myślę, że już czas pokazać go publicznie. Składniki: królik w całości, ok 1.5 kg  40 dag wątróbki wieprzowej lub indyczej 20-25 dag surowej słoniny 50 dag karkówki 2 czerstwe bułki lub 3 kromki chleba gałka muszkatołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 4-5 ziaren pieprzu czarnego 5 jaj sól maga smalec(...)Bułki zalewamy ciepłym rosołem i odstawiamy do namoczenia. Wątróbkę obsmażamy na patelni z odrobiną soli, studzimy. Mięso z królika dokładnie obieramy i wraz z warzywami, wątróbką i karkówką mielimy minimum dwu krotnie w maszynce. Bułki lekko odciskamy z rosołu i również mielimy. 3. Do masy mięsnej dokładamy jaja, ścieramy gałkę, solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy ręką, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy

Apetyczna babeczka
Domowa karkówka pieczona 165

Najlepsza domowa karkóweczka Domowa karkówka pieczona SKŁADNIKI: 1 kg karkówka bez kości 1 łyżeczka czosnek granulowany 1 łyżeczka kolendra 1 łyżeczka pieprz wielokolorowy 1 łyżeczka sól kamienna krople tabasco do smaku 12 ziaren jałowiec 2 łyżki olej 1 łyżka zioła prowansalskie suszone PRZYGOTOWANIE: Rozetrzeć w młynku sól, pieprz, kolendrę, jałowiec, wymieszać z czosnkiem. Posmarować mięso olejem, skropić sosem tabasco

Kuchnia Danusi
Mięsa 190

schabowe   Devolaile w płatkach owsianych Drobiowe roladki z pokrzywą Drobiowe roladki z żółtym serem Drobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z małych roladek Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w orzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych Kotlety z marchewką i ryżem   Kurczak

Aga w kuchni