karkówka - 4379 przepisów (strona:105/292)

Polędwiczki faszerowane mięsem mielonym i grzybami leśnymi 185

Myślę, że dobrym dodatkiem będzie marchewka kandyzowana z prażonymi migdałami czy po prostu młoda fasolka z masełkiem i bułką. SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe(około 600-800g) 500g chudej karkówki 200g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych 3 g grzybów suszonych przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek,czosnek, cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 jajko 1 łyżka oleju winogronowego lub innego WYKONANIE(...)suszone grzyby namoczyć  na noc, polędwiczki rozbić na prostokątne płaty, posypać solą i grubo mielonym pieprzem, odłożyć do lodówki na 2 godz., karkówkę zmielić na grubych oczkach, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem,  czosnek i cebule drobno posiekać zeszklić na maśle i dodac do farszu mięsnego,  grzyby rozmrozić, usmażyć na maśle z dodatkiem posiekanej cebuli, soli

Kuchnia Beaty
Gulasz węgierski 197

przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l gulaszu. Przygotowany w ten sposób gulasz jest przyjemnie pikantny i mocno paprykowy. Najlepszym mięsem wołowym do przygotowania gulaszu jest karkówka, goleń, łopatka, pręga lub udziec.  Gulasz można posolić dopiero na sam koniec duszenia mięsa. Inaczej wołowina będzie twarda. Gulasz wołowy wymaga długiego (3 - 4 godziny) i cierpliwego (na małym ogniu(...)smak potrawy. Gulasz zawdzięcza swój smak właśnie podsmażaniu papryki w proszku na rozgrzanym smalcu. Gulasz można przygotować także z mięsa wieprzowego, najlepsza będzie szynka, łopatka, biodrówka oraz karkówka (nieco bardziej tłusta). Wieprzowina wymaga nieco krótszego duszenia, a jest równie delikatna i miękka. W przypadku gdyby gulasz był zbyt rzadki można go zagęsić mąką (w niewielkiej ilości zimnej wody - około

Gospodyni Miejska
Kiełbasa Myśliwska mix 248

Parzona SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  - ścinki wołowe 2 kg (2-3 mm) -boczek 3 kg (13 mm) -karkówka 2 kg (13 mm) -3 kg mięsa 1 klasy z szynki i łopatki po połowie . (1,5 kg mielimy na szarpaku natomiast drugie 1,5 kg tniemy w drobną kostkę 1-1,5 cm) PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18-19 g/kg(...)przyprawami i 200 mil przed napełnianiem jelit WYKONANIE Kupione mięso myjemy i tniemy w kawałki 4 na 4 cm w pierwszej misce ścinki wołowe w drugiej boczek i karkówka i w trzeciej mięso pierwszej klasy. Peklujemy i odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Następnie rozdrabniamy i przyprawiamy dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości. chowamy do lodówki na 10-12 godz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Za'atar bardzo pikantny do karkówki 180

Bliskim Wschodzie wieprzowinę (o ile uda się ją kupić) jadają przede wszystkim ekspaci, to jednak ta odmiana za'ataru doskonale sprawdza się w polskich warunkach do marynowania karkówki. Aby przyprawa nie traciła pikantności, przygotowuję ją w małych ilościach, wykorzystując do tego młynek blendera (w taki niewielki młynek, idealny do mielenia przypraw i ziaren do smoothies wyposażony jest blender Breville(...)przygotowaniu mieszanki nacieram mięso olejem, obsypuję za'atarem i odkładam na kilka godzin do lodówki. Karkówkę z najczęściej przygotowuję w wolnowarze, wolno pieczona w niskich temperaturach jest idealna jako danie główne lub wędlina. Ps. Dokładny (mam nadzieję) opis wolnowarów zamieściłam na blogu jakiś czas temu w poście pod tytułem Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać Aktualnie korzystamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Schab zapiekany w papilotach z warzywami 144

grillu czy nawet w ognisku na upartego- chociaż w każdym z przypadków należy uzbroić się w cierpliwość i czas oczekiwania około 60-75 minut. Pokrojony w kostkę schab lub karkówka, ziemniaczki młode, papryka, brokuł i marchew. W przyprawach, zapieczone w papilotach i podane od razu.. niemal rozpływa się w ustach. Jeżeli lubisz maksimum smaku i minimum pracy to jest(...)posiłek dla Ciebie, wręcz jednogarnkowy!  Składniki (na 2 porcje): 300 gram schabu lub karkówki  przyprawy: majeranek, wędzona papryka, kolendra mielona, sól i pieprz 1/2 papryki czerwonej  1 marchewki  5-6 ziemniaków młodych  natka pietruszki  cebula czerwona  kilka różyczek brokuł  łyżka oliwy z oliwek  Mięso i warzywa kroję w kostkę. Całość doprawiam

Mango Papaja
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 148

się okazało, że dla nas jest on idealny do zup i gulaszy, ale jednak zbyt mały jeśli chcemy przygotować większe kawałki mięsa w całości (takie jak np. 2 kilogramowa karkówka do obiadu i kanapek),   powidła lub świąteczny bigos dla całej rodziny.   Dokupiliśmy więc drugi, sterowany elektronicznie wolnowar Crock-Pot ® 5,7l z możliwością ustawienia czasu gotowania w przedziale(...)też obawiać, że coś się rozgotuje. Zgodnie z ideą slow cookingu potrawy gotują się znacznie wolniej niż w standardowych garnkach lub piekarnikach.   Przykładowo czas przyrządzenia 2,5 kg karkówki w jednym kawałku, którą w piekarniku piekłabym około 2,5 do 3 godzin, w wolnowarze wynosi: opcja low - około 9 do 10 godzin opcja high - około 6 do 7 godzin

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kiełbasa zwyczajna 209

parzona SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2,5 kg łopatki 1 i 2 klasa razem  - 13 mm -3 kg ścinki (z boczku, szynki, schabu, karkówki) 2 klasa  - 13 mm -2,5 kg ścinki (z łopatki ,szynki ,schabu ,karkówki ,boczku) 3 klasa – 2,3 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -czosnek 4-5 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -majeranek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wielkanocne menu – 10 najciekawszych przepisów 7356

niby wsędzie taki sam a jednak każdy robi inaczej więc może i takiego spróbuję. Żurek wielkanocny W kwestii pieczonego mięsa raczej nie będę eksperymentować i zrobię moją świąteczną karkówkę. Pieczona karkówka Jajka faszerowane – w tym roku mam zamiar spróbować innego nadzienia. Jajka faszerowane – smażone No i coś bez czego święta się nie obejdą – sałatka. W tym roku

Mama z miasta
JAK ZROBIĆ BIAŁĄ KIEŁBASĘ W FOLII I WE FLAKU 148

ha.Kiełbasa w smaku jest dobra ,pachnie obłędnie tylko z tej łopatki wyszła zbyt sucha jak dla mnie ,pozwalam sobie doradzić , aby użyć bardziej tlustszego mięsa jak karkówka lub drobiowego lub pół łopatki i pół karkówki.Ale z efektu mojej pracy jestem usatysfakcjonowana ,tak więc zrobiłam od razu wiosenny przepis z jej udziałem i będę ją miała do żurku.Pycha.Chcecie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Karkówka z cukinią 175

Dziś proponuję bardzo smaczne połączenie warzyw z karkówką, smak zaskakuję pozytywnie , doskonale pasuję do ziemniaków jak do każdego rodzaju kasz . Takie danie można śmiało podać na rodzinny obiad , z pewnością goście będą zachwyceni smakiem , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki  8 plastrów karkówki bez kości  1 średnia cukinia  1 średnia marchewka  1 pietruszka  średnia pora

Mój Smak
KOTLETY WIEPRZOWE (KARKOWKA) Z GRILLA 116

grillu to nie tylko technika przyrządzania potraw, ale przede wszystkim sposób na spędzenie czasu z przyjaciółmi i rodziną.  Dzisiaj przedstawiam przepis na KOTLETY WIEPRZOWE Z GRILLA, czyli popularna karkówka. Polecam! ---------------------------------------- Liczba porcji : 6-8 Czas przygotowania : 40 minut* ---------------------------------------- * oprócz czasu na marynowanie (2h) SKŁADNIKI: 1,2 kg karkówki bez kości 4 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki

Moja Książka Kucharska
Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew 161

Rozpływająca się w ustach marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana i pomidorów na pewno zachwyci każdego! Danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, najpierw marynujemy karkówkę jagnięcą, a później obsmażamy tak by była rumiana na zewnątrz, ale lekko różowa i bardzo soczysta w środku. Bakłażana wstępnie opiekamy w piekarniku, później dusimy przez chwilę z pomidorami i aromatycznymi(...)porcje) Składniki na marynatę: 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oliwy z oliwek 4 x 200 g kawałków karkówki jagnięcej sól i pieprz Składniki na gulasz z bakłażana: 2 duże bakłażany, z przyciętymi końcami i pokrojone na 1,5 cm plastry 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, przeciśnięte

karmelowy
Gulasz z dzika / Wild boar stew 247

ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna! Pierwszy raz przygotowywałam tego typu danie, gdyż udało mi się kupić piękny kawałek karkówki z dzika. Żeby być pewną, że danie wyjdzie takie jak powinno, skorzystałam z przepisu znajomej blogerki Niezły Młynek i jak zwykle się nie zawiodłam. Naniosłam jedynie kosmetyczne zmiany, dostosowujące przepis(...)smakowych mojej rodziny i podałam z genialnym puree z topinambura i jabłka . Gorąco polecam! Scroll down for recipe in English Gulasz z dzika (6-8 porcji) Składniki: 1 kg karkówki z dzika, pokrojonej w 2 cm kostkę olej roślinny 3 cebule, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę 1 pietruszka, pokrojona w kostkę

karmelowy
Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką. Jednodaniowy sycący obiad. 146

oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto dobrze przygotowana jest bardzo smaczna i doskonała w kuchni do przygotowania wielu dań. Polecam :) Składniki - 70 dag mięsa wieprzowego  np. szynki, łopatki lub karkówki (  u mnie chuda karkówka ) - 200 g cieciorki ( u mnie od Skworcu ) - 2 marchewki - kawałek selera - 4-5 ziemniaków - cebula - 2,5 litra wody - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżka

Kuchnia z widokiem na ogród
SAŁATKA Z PATISONEM I KUSKUSEM ORAZ KARKÓWKĄ 135

zapraszam do odwiedzenia   strony ORZECH oraz https://www.facebook.com/ZPOWORZECH SKŁADNIKI: na 4 osoby  8szt  PATISONY ORZECH    1/2 szklanki kaszy kuskus 10 dag pieczonej karkówki  6 oliwek np. czarnych 10 dag sera żółtego  1 garść  mix sałat   2 łyżki ketchupu np.pikantnego  3 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz(...)smaku  PRZYGOTOWANIE: Kaszę kuskus przygotowujemy jak w instrukcji na opakowaniu.  Karkówkę kroimy w cienkie paski .  Ser żółty również kroimy w cienkie paski.  Patisony kroimy w plastry .  Oliwki kroimy w plastry.  Składniki łączymy ze sobą.  Dodajemy majonez i jogurt naturalny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.  Przed podaniem wkładam do lodówki

Gotowanie Patki