karkówka - 4371 przepisów (strona:104/292)

Karkówka pieczona w sosie pomidorowym 609

Karkówka pieczona w sosie pomidorowym z cebulką to fajny pomysł na mięso do obiadu, które nie wymaga zbyt dużo pracy, a wychodzi smakowite.    Składniki: 1 kg karkówki sól, pieprz mąka do obtaczania 2 cebule 600 ml wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru 3 ząbki czosnku słodka

talerz przyjemności
Pieczone ziemniaki z obłędną skórką 191

pozycja mojego menu obiadowego. Zwłaszcza w sezonie, gdy można dostać na bazarze młode ziemniaczki , często piekę je jako towarzystwo do obiadowego mięsa. Za przykład niech chociażby posłużą przepisy: Pieczona karkówka z młodymi ziemniaczkami w marynacie ziołowo-czosnkowej Karkówka ziołowa pieczona z młodymi ziemniakami Tym razem jednak zapragnęłam, by ziemniak stanowił sedno potrawy, a nie był jedynie dodatkiem. Zamarzyła mi się

Grunt to przepis!
DOMOWE GOŁĄBKI 140

odgrzewam. Do tego pyszny sosik ze świeżych pomidorów, pyszności..... Polecam :) SKŁADNIKI : 1 duża lub 2 małe kapusty (można użyć włoskiej) 1 kg ryżu 1 kg mielonej łopatki lub karkówki 2-3 cebule przyprawy: łyżeczka soli, po 2 łyżki ziarenek smaku i przyprawy do karkówki, pieprz, trochę mielonego kminku SOS : 1 kg pomidorów mały słoiczek przecieru 2 cebule

Pani na deser
Krokiety z mięsem 258

często je robią z resztek mięsa np. pozostałego po rosole, ja nie jestem tego zwolenniczką i jak maja być nie za suche warto wybrać mięso przerośnięte tłuszczykiem jak np. karkówka czy golonka.  Wersja obiadowa dla 4-5 osób, na 20 krokietów. Farsz: - 1 kg karkówki - 2 duże marchewki - 1 duża pietruszka - sól - pieprz - ziele angielskie - pieprz czarny ziarnisty Dodatkowo

Apetyczna babeczka
Wędlina z aromatyczną przyprawą 88

Wiecie co? Normalnie tak pachnie w całym mieszkaniu, że wymiękamy…nie wiemy na ile wystarczy nam tej wędliny. Rafex idealnie dobrał zestaw przypraw <3  Składniki 500 g karkówki wieprzowej 500 g boczku wieprzowego 1 łyżeczka soli 50 g przyprawy do salcesonu     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Karkówkę mielimy na najmniejszych oczkach

R'n'G Kitchen
Kiełbasa Wojskowa 155

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -karkówka 2 kg --sitko szarpak -łopatka 2 kg--sitko 8 mm -wołowina kl 2(ścinki) 0,5 kg --sitko 2,5 mm -słonina dobrej jakości 0,5 kg --w kostkę 0,5-1 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18-19 g/kg -sól nie jodowana 25 g do słoniny -pieprz czarny 2 g/kg -gorczyca biała mielona(...)dobrej jakości (wyciśnięty) 4 g/kg -jelita wieprzowe cienkie 28/32 -woda 100 ml. podczas dodawania przypraw - woda 50 ml. przed napełnieniem w jelita WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą. Karkówkę i łopatkę tniemy w kostkę 4 na 4 cm i umieszczamy w osobnych pojemnikach, peklujemy zgodnie z gramaturą. Słoninę tniemy w kostkę i stopniowo solimy. Mieszamy bardzo dokładnie aby całość

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczony filet z kurczaka na kanapki 605

Schab suszony w piekarniku Suszony schab wieprzowy Szynka domowa gotowana Baton wieprzowy gotowany Pasztety Schab z żurawiną gotowany Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką Schab ze śliwką Boczek faszerowany Karkówka pieczona miodowa Karczek rolowany z boczkiem Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona. Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. Schab peklowany parzony Mielonka w osłonkach wędliniarskich wędlina drobiowa ze słoika karkówka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem 309

mojego Męża użyłam udek filetowanych, bo gdy tylko widzi jakieś kości, czy chrząstki, to zawsze kręci nosem ;) Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to może zaciekawią Was również te przepisy: Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej oraz Filety z piersi kurczaka w musztardzie i miodzie @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px(...)koniec posypać wierzch dania resztą boczku i natki pietruszki. Podawać np. z ryżem lub kaszą. Smacznego! Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to może zaciekawią Was również te przepisy: Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej oraz Filety z piersi kurczaka w musztardzie i miodzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Marynowana letnia salsa z pomidorów, papryki i brzoskwiń 151

dorodnych owoców i warzyw a grille dymią na potęgę – ta salsa, słodko pikantna, mocna w smaku i aromatyczna – to idealny dodatek do dań z grilla. Nam najbardziej smakowała z karkówką i wieprzowymi kiełbaskami. Mega kolorowa i przepyszna – jeśli tylko macie malakser wszystko robi się w trymiga. Jeśli malaksera na wyposażeniu Waszej kuchni brak, zostaje ostry wygodny nóż, duża deska(...)Dodajemy posiekaną drobno kolendrę lub natkę, całość mieszamy i sprawdzamy, czy nie trzeba salsy odrobinę dosolić albo dodać jeszcze więcej kuminu czy papryki. Nam najbardziej smakowała do wieprzowiny – do karkówki z grilla i do wieprzowych kiełbasek w kilku wydaniach, ale ta kompozycja smaków sprawdzi się też do grillowanego kurczaka i do ryb. Pikantna, przyjemnie ostra, świetnie zastąpiła na grillowym stole

Karo in the Kitchen
Ziemniaki grillowane w boczku 403

chrupiącej otoczce, z mięciutkim wnętrzem. Takie są te pieczone na ruszcie ziemniaczki. Można je jeść tylko z dodatkiem jakiegoś sosu i sałatki. Mogą też być dodatkiem do pieczonej karkówki . Prosty sposób na smacznego ziemniaka z grilla. Lubicie grillować , prawda? Ja też i bardzo smakują mi potrawy pachnące dymem. Coś tam czytałam, że to niezbyt zdrowe, ale kto by się(...)przejmował?! Nie słyszałam jeszcze żeby ktoś umarł z powodu jedzenia grillowanej karkówki czy choćby takich pysznych ziemniaczków. A ziemniaki pieczone w boczku to coś wspaniałego i zamierzam wkrótce znowu takie zrobić. Smaczna Pyza poleca bo to pyszne! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Tuszonka czyli mięso w słoiku 140

mięsa w słoiku. Tuszonkę można przygotować zarówno z mięsa wieprzowego, jak i z wołowiny, a nawet z drobiu. Do jej przygotowania lepiej wybierać mięso nieco tłustsze, jak na przykład karkówka, podczas duszenia tłuszcz się wytopi i zbierze u góry słoika, a samo mięso zanurzone będzie w smakowitej galaretce. Kolejną sprawą jest sposób i czas duszenia. Można pasteryzować słoiki w garnku(...)mięso, soczyste, dobrze doprawione. Po wystudzeniu taką tuszonkę przechowuję w lodówce nawet kilka miesięcy, choć zazwyczaj bardzo szybko znika:) Składniki (na 4-5 słoików 500ml): 2 kg mięsa (dałam karkówkę wołową) 2 płaskie łyżeczki soli opcjonalnie: 1 łyżka żelatyny na każdy słoik: 1 liść laurowy 4 ziarenka pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca Mięso kroję w kostkę

Obiad gotowy
Polędwiczki faszerowane mięsem mielonym i grzybami leśnymi 181

Myślę, że dobrym dodatkiem będzie marchewka kandyzowana z prażonymi migdałami czy po prostu młoda fasolka z masełkiem i bułką. SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe(około 600-800g) 500g chudej karkówki 200g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych 3 g grzybów suszonych przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek,czosnek, cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 jajko 1 łyżka oleju winogronowego lub innego WYKONANIE(...)suszone grzyby namoczyć  na noc, polędwiczki rozbić na prostokątne płaty, posypać solą i grubo mielonym pieprzem, odłożyć do lodówki na 2 godz., karkówkę zmielić na grubych oczkach, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem,  czosnek i cebule drobno posiekać zeszklić na maśle i dodac do farszu mięsnego,  grzyby rozmrozić, usmażyć na maśle z dodatkiem posiekanej cebuli, soli

Kuchnia Beaty
Gulasz węgierski 186

przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l gulaszu. Przygotowany w ten sposób gulasz jest przyjemnie pikantny i mocno paprykowy. Najlepszym mięsem wołowym do przygotowania gulaszu jest karkówka, goleń, łopatka, pręga lub udziec.  Gulasz można posolić dopiero na sam koniec duszenia mięsa. Inaczej wołowina będzie twarda. Gulasz wołowy wymaga długiego (3 - 4 godziny) i cierpliwego (na małym ogniu(...)smak potrawy. Gulasz zawdzięcza swój smak właśnie podsmażaniu papryki w proszku na rozgrzanym smalcu. Gulasz można przygotować także z mięsa wieprzowego, najlepsza będzie szynka, łopatka, biodrówka oraz karkówka (nieco bardziej tłusta). Wieprzowina wymaga nieco krótszego duszenia, a jest równie delikatna i miękka. W przypadku gdyby gulasz był zbyt rzadki można go zagęsić mąką (w niewielkiej ilości zimnej wody - około

Gospodyni Miejska
Kiełbasa Myśliwska mix 241

Parzona SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  - ścinki wołowe 2 kg (2-3 mm) -boczek 3 kg (13 mm) -karkówka 2 kg (13 mm) -3 kg mięsa 1 klasy z szynki i łopatki po połowie . (1,5 kg mielimy na szarpaku natomiast drugie 1,5 kg tniemy w drobną kostkę 1-1,5 cm) PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18-19 g/kg(...)przyprawami i 200 mil przed napełnianiem jelit WYKONANIE Kupione mięso myjemy i tniemy w kawałki 4 na 4 cm w pierwszej misce ścinki wołowe w drugiej boczek i karkówka i w trzeciej mięso pierwszej klasy. Peklujemy i odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Następnie rozdrabniamy i przyprawiamy dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości. chowamy do lodówki na 10-12 godz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Za'atar bardzo pikantny do karkówki 173

Bliskim Wschodzie wieprzowinę (o ile uda się ją kupić) jadają przede wszystkim ekspaci, to jednak ta odmiana za'ataru doskonale sprawdza się w polskich warunkach do marynowania karkówki. Aby przyprawa nie traciła pikantności, przygotowuję ją w małych ilościach, wykorzystując do tego młynek blendera (w taki niewielki młynek, idealny do mielenia przypraw i ziaren do smoothies wyposażony jest blender Breville(...)przygotowaniu mieszanki nacieram mięso olejem, obsypuję za'atarem i odkładam na kilka godzin do lodówki. Karkówkę z najczęściej przygotowuję w wolnowarze, wolno pieczona w niskich temperaturach jest idealna jako danie główne lub wędlina. Ps. Dokładny (mam nadzieję) opis wolnowarów zamieściłam na blogu jakiś czas temu w poście pod tytułem Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać Aktualnie korzystamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata