gruszka - 6508 przepisów (strona:158/434)

Tarta z wędzoną makrelą, gorgonzolą i gruszkami 173

opakowanie ciasta francuskiego  2 jajka  150 ml śmietany 18% 1 średnia wędzona makrela 200 g sera gorgonzola 2 średnie gruszki sól, biały pieprz  gałka muszkatołowa tymianek Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Gruszki umyć(...)obrać i pokroić w kostkę. Z makreli usunąć ości i skórę, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na spodzie. Dodać pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz gruszki, posypać tymiankiem.  Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta.  Podajemy na ciepło lub zimno

Atlas Smaków
Czekoladowe ciasto z gruszką 139

całe szklanki mąki - 2 szklanki cukru - 1 mały proszek do pieczenia - 4 łyżki powideł lub dżemu ja dałam dżem z pigwy - 1 mały olejek pomarańczowy ( 1 łyżka) - 5 gruszek 1. - Margarynę rozpuścić w garnku dodać kakao odstawić garnek z ognia wlać mleko razem wymieszać - Gruszki obrać i pokroić w kostkę 2. - Ubić jajka z cukrem na puszystą masę Do masy(...)cały czas ubijać dodać całą mąkę i wlewać rozpuszczoną margarynę z mlekiem Miksować aż wszystko się połączy wlać na wysmarowaną blachę i wyłożoną papierem do pieczenia Na górę rozsypać gruszki pokrojone w kostkę piec 180 stopni ok 50 minut sprawdzić patyczkiem blacha 26/40

W królestwie smaków Beaty
Koktajl z czerwonej porzeczki. 91

sposób samych siebie, objadając się niezdrowymi "przysmakami ". Składniki :               na około 2 szklanki 20 dkg dojrzałych czerwonych porzeczek 1/2 banana 2 gruszki 1-2 łyżeczki miodu naturalnego Sposób wykonania :   P orzeczki i gruszki dokładnie umyj. Z gruszek usuń gniazda nasienne, pokrój miąższ w kostkę. Banana obierz ze skórki pokrój na cienkie plasterki. Zmiksuj

Przepisy i porady kulinarne
Śniadanka synka 149

zakrycia płatków) 1. Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy z instrukcją na opakowaniu. Ja gotuję na oko, aż zgęstnieją. 2. Dodajemy owoce, mieszamy i zajadamy jeszcze ciepłe. Serek wiejski z gruszką Składniki: serek wiejski gruszka 1. Gruszkę myjemy,obieramy i kroimy w kostkę. Bardzo ciekawe połączenie smakowe. Czekoladowy serek na kanapki Zamiast kremu czekoladowego, podaję coś równie smacznego, a jednak

NA MOIM TALERZU
Sałatka ze szpinakiem 237

Sałatka ze szpinakiem w roli głównej z akompaniamentem sera pleśniowego,orzechów, gruszki, kiełek rzodkiewki i dressingiem z oleju lnianego z dodatkiem musztardy. Całość ze sobą idealnie współgra tworząc pyszną lekką sałatkę.Świetna propozycja na kolację czy obiad do pracy  ;) Do sałatki wykorzystałam  olej lniany od firmy   SemCo  - za co bardzo dziękuję. Olej ten podbił moje kubki(...)Lnianego Wielkopolskiego. Można go zakupić w internetowym sklepie  SemCo  lub osobiście w lokalnym sklepiku. Składniki na 4 porcje : opakowanie świeżego szpinaku   opakowanie kiełków rzodkiewki  1 gruszka 100g orzechów włoskich 100g sera pleśniowego Dressing : 1 łyżka octu winnego 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 1/2 szkl. Oleju Lnianego Wielkopolskiego szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Szpinak umyć

Garnkowe fanaberie
Deser z pieczonej gruszki 101

Pyszny ,lekki i łatwy w przygotowaniu deser. Składniki 6 gruszek 500 ml śmietany 36% 50 ml likieru amaretto 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie   Gruszki obieramy ,wykładamy na folii aluminiowej i zapiekamy 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Następnie studzimy ,kroimy w kostkę i rozkładamy do pucharków. Śmietanę ubijamy razem z amaretto i cukrem pudrem. Bitą śmietanę porcjujemy(...)gruszki. Deser wkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny przed podaniem

R'n'G Kitchen
Racuchy z karmelizowaną gruszką 80

Czasami chorujemy na ataki słodkości :D w tym pomocna jest książka Pawła Małeckiego na różne słodkości. Racuchy pycha :P Składniki 2 gruszki 3 łyżki cukru 15 g drożdży 2 łyżki cukru 100 ml mleka 100 g mąki 1 jajko olej do smażenia Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy stanie się złoty(...)wrzucamy pokrojone w kostkę gruszki. Karmelizujemy kilka minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże ucieramy z cukrem ,dodajemy ciepłe mleko i 1/3 mąki ,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą część mąki i jajko. Składniki dokładnie łączymy. Do ciasta dodajemy karmelizowaną gruszkę ,delikatnie łączymy. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na rumiany kolor. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Rolada z indyka z wątróbką i jajkiem z puree z bobu z sezamem. 206

deserów trochę wysiłku kosztowało. Uwielbiam to. Na pierwszym planie niedzielny posiłek - rolada z indyka. Jak ją przygotować? Farsz: -300 gram wątróbki z kurcząt -suszone borowiki, namoczone, odsączone i posiekane -gruszka pokrojona w kostkę, obrana -tymianek posiekany świeży -sól, pieprz -cebula posiekana drobno -masło -pół szklanki białego muscatu półsłodkiego Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy odparuje(...)wrzucamy grzyby, przesmażamy około 7 minut, wrzucamy gruszkę i po chwili dodajemy wątróbkę. Solimy, pieprzymy i dodajemy tymianku. Przesmażamy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso: -płat filetu z indyka, rozbijamy do mniej więcej kształtu prostokąta -sól, pieprz -por, liście -dwa ząbki czosnku w łupinach zgniecione bokiem noża -gruszka w plastry pokrojona -marchewka pokrojona na kilka kawałków -gałązki rozmarynu -kilka pieczarek

BaRepas
Koktajl funkcjonalny SZYBKA PRZEMIANA MATERII 188

wysoka temperatura obniża głód a wygrywa pragnienie i chęć orzeźwienia. Wraz z większą aktywnością fizyczną warto wspomóc się funkcjonalnym koktajlami. Koktajl poprawiający przemianę materii to kompozycja suszonych śliwek, gruszek czy tez nasion chia które wraz ze szpinakiem i jarmużem skutecznie pozwolą Wam czuć się lekko i przyjemnie. Polecam po lub przed wysiłkiem :) Dla 2-3 osób Składniki: 10 śliwek suszonych(...)konserwantów) 2 gruszki garść jarmużu garść szpinaku łyżka nasion chia 1. Śliwki zalewamy wrzącą wodą do przykrycia (ok 2/3 szklanki), pozostawiamy do przestygnięcia. 2. Gruszki obieramy i kroimi, dodajemy do pojemnika od blendera. Następnie wrzucamy śliwki wraz z wodą w których się moczyły, jarmuż, szpinak i nasiona chia 3. Blendujemy do gładkiej konsystencji. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Zielona soczewica z batatem i gruszką 130

Danie to jest bardzo sycące i idealnie nadaję się do zabrania do pracy w pudełku na lunch nawet na zimno. Składniki (6 porcji): 400 g soczewicy 2 bataty 2 gruszki puszka groszku lub 300 gram świeżego 2 cebule 3 ząbki czosnku mały słoik koncentratu pomidorowego przyprawy po łyżeczce: sól, kminek, papryka słodka, suszona pietruszka lub pęczek świeżej Przygotowanie: Soczewicę zalać(...)przyprawy. Po chwili dodać odsączoną soczewicę i zalać dwoma szklankami wody, wymieszać i przykryć garnek pokrywką- dusić pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie obrać i pokroić bataty oraz gruszki w równą 1 cm kostkę. Do soczewicy (po tych 15 minutach) dodać bataty, wymieszać i dusić około 15 minut aż ziemniaki zmiękną. Gdy już wszystko idealnie zmięknie dodać groszek

greenscarf
Gruszki w pomarańczowym syropie 105

Doskonałe gruszki do deserów, lodów i ciast. Słodkie i aromatyczne. Z podanych proporcji mnie wyszło 5 słoików o pojemności 720ml. Wszystko jednak zależy od wielkości gruszek i tego czy dajemy całe, czy kroimy na pół. Moje były małe, więc zrobiłam w całości. I jeszcze jedna ważna rzecz. Gruszki muszą być naprawdę bardzo twarde, w przeciwnym razie pod wpływem ciepła mogą

Wiem co jem
Czekoladowa tarta z gruszkami 105

Uchodzi za jeden z najlepszych francuskich deserów z gruszkami. Stanowi doskonałe połączenie cienkiej warstwy kruchego ciasta, czekoladowego, nieco płynnego musu i lekko kwaśnych gruszek. Przyrządzana jest od ponad stu lat. Gruszki muszą być twarde aby w czasie gotowania nie rozpadły się. Wiem, że o tej porze roku może być z tym już pewien problem. Gdyby nie udało się nam takich

Wiem co jem
Gruszki w aromatycznej marynacie 108

Wyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i są u nas w domu po dżemie truskawkowym najlepiej schodzącymi przetworami. Bardzo ważne jest aby gruszki były twarde. Nie mogą się wgniatać przy dotknięciu. Najlepiej gdybyśmy mieli własne z sadu, albo zaprzyjaźnionego sprzedawcę na targowisku(...)trochę niedojrzałych owoców. Dość często gdy nie uda mi się takich kupić, wkładam je do słoików już po pierwszym zagotowaniu. Najlepiej sprawdzić to wykałaczką - powinna wchodzić w gruszki z lekkim oporem." Czytaj więcej

Wiem co jem
Smażony panierowany camembert 172

smakuje też z żurawiną. SAŁATA LODOWA W MIODOWYM WINEGRECIE A tutaj przepis na doskonały dodatek do panierowanego camemberta :) Sałata lodowa z miodowym winegretem Składniki: kilka liści sałaty lodowej dojrzała gruszka około 20 dag ciemnych winogron trochę soku cytrynowego do skropienia gruszki na sos: łyżka soku z cytryny łyżka płynnego miodu 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Sałatę(...)owoce umyłam, osuszyłam. Sałatę porwałam palcami na mniejsze kawałki. Gruszkę obrałam, usunęłam gniazdo nasienne, pokroiłam w większą kostkę i od razu skropiłam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniała. Winogrona przekroiłam na pół i wydłubałam pestki. Sałatę i owoce delikatnie wymieszałam w salaterce. Wszystkie składniki sosu umieściłam w niedużym słoiczku (w zupełności wystarczy taki po koncentracie pomidorowym 200g), dokładnie zakręciłam

Kuchenne zapiski Edyty