gruszka - 6508 przepisów (strona:158/434)

Racuchy z karmelizowaną gruszką 81

Czasami chorujemy na ataki słodkości :D w tym pomocna jest książka Pawła Małeckiego na różne słodkości. Racuchy pycha :P Składniki 2 gruszki 3 łyżki cukru 15 g drożdży 2 łyżki cukru 100 ml mleka 100 g mąki 1 jajko olej do smażenia Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy stanie się złoty(...)wrzucamy pokrojone w kostkę gruszki. Karmelizujemy kilka minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże ucieramy z cukrem ,dodajemy ciepłe mleko i 1/3 mąki ,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą część mąki i jajko. Składniki dokładnie łączymy. Do ciasta dodajemy karmelizowaną gruszkę ,delikatnie łączymy. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na rumiany kolor. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Rolada z indyka z wątróbką i jajkiem z puree z bobu z sezamem. 212

deserów trochę wysiłku kosztowało. Uwielbiam to. Na pierwszym planie niedzielny posiłek - rolada z indyka. Jak ją przygotować? Farsz: -300 gram wątróbki z kurcząt -suszone borowiki, namoczone, odsączone i posiekane -gruszka pokrojona w kostkę, obrana -tymianek posiekany świeży -sól, pieprz -cebula posiekana drobno -masło -pół szklanki białego muscatu półsłodkiego Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy odparuje(...)wrzucamy grzyby, przesmażamy około 7 minut, wrzucamy gruszkę i po chwili dodajemy wątróbkę. Solimy, pieprzymy i dodajemy tymianku. Przesmażamy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso: -płat filetu z indyka, rozbijamy do mniej więcej kształtu prostokąta -sól, pieprz -por, liście -dwa ząbki czosnku w łupinach zgniecione bokiem noża -gruszka w plastry pokrojona -marchewka pokrojona na kilka kawałków -gałązki rozmarynu -kilka pieczarek

BaRepas
Koktajl funkcjonalny SZYBKA PRZEMIANA MATERII 194

wysoka temperatura obniża głód a wygrywa pragnienie i chęć orzeźwienia. Wraz z większą aktywnością fizyczną warto wspomóc się funkcjonalnym koktajlami. Koktajl poprawiający przemianę materii to kompozycja suszonych śliwek, gruszek czy tez nasion chia które wraz ze szpinakiem i jarmużem skutecznie pozwolą Wam czuć się lekko i przyjemnie. Polecam po lub przed wysiłkiem :) Dla 2-3 osób Składniki: 10 śliwek suszonych(...)konserwantów) 2 gruszki garść jarmużu garść szpinaku łyżka nasion chia 1. Śliwki zalewamy wrzącą wodą do przykrycia (ok 2/3 szklanki), pozostawiamy do przestygnięcia. 2. Gruszki obieramy i kroimi, dodajemy do pojemnika od blendera. Następnie wrzucamy śliwki wraz z wodą w których się moczyły, jarmuż, szpinak i nasiona chia 3. Blendujemy do gładkiej konsystencji. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Zielona soczewica z batatem i gruszką 136

Danie to jest bardzo sycące i idealnie nadaję się do zabrania do pracy w pudełku na lunch nawet na zimno. Składniki (6 porcji): 400 g soczewicy 2 bataty 2 gruszki puszka groszku lub 300 gram świeżego 2 cebule 3 ząbki czosnku mały słoik koncentratu pomidorowego przyprawy po łyżeczce: sól, kminek, papryka słodka, suszona pietruszka lub pęczek świeżej Przygotowanie: Soczewicę zalać(...)przyprawy. Po chwili dodać odsączoną soczewicę i zalać dwoma szklankami wody, wymieszać i przykryć garnek pokrywką- dusić pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie obrać i pokroić bataty oraz gruszki w równą 1 cm kostkę. Do soczewicy (po tych 15 minutach) dodać bataty, wymieszać i dusić około 15 minut aż ziemniaki zmiękną. Gdy już wszystko idealnie zmięknie dodać groszek

greenscarf
Gruszki w pomarańczowym syropie 109

Doskonałe gruszki do deserów, lodów i ciast. Słodkie i aromatyczne. Z podanych proporcji mnie wyszło 5 słoików o pojemności 720ml. Wszystko jednak zależy od wielkości gruszek i tego czy dajemy całe, czy kroimy na pół. Moje były małe, więc zrobiłam w całości. I jeszcze jedna ważna rzecz. Gruszki muszą być naprawdę bardzo twarde, w przeciwnym razie pod wpływem ciepła mogą

Wiem co jem
Czekoladowa tarta z gruszkami 108

Uchodzi za jeden z najlepszych francuskich deserów z gruszkami. Stanowi doskonałe połączenie cienkiej warstwy kruchego ciasta, czekoladowego, nieco płynnego musu i lekko kwaśnych gruszek. Przyrządzana jest od ponad stu lat. Gruszki muszą być twarde aby w czasie gotowania nie rozpadły się. Wiem, że o tej porze roku może być z tym już pewien problem. Gdyby nie udało się nam takich

Wiem co jem
Gruszki w aromatycznej marynacie 113

Wyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i są u nas w domu po dżemie truskawkowym najlepiej schodzącymi przetworami. Bardzo ważne jest aby gruszki były twarde. Nie mogą się wgniatać przy dotknięciu. Najlepiej gdybyśmy mieli własne z sadu, albo zaprzyjaźnionego sprzedawcę na targowisku(...)trochę niedojrzałych owoców. Dość często gdy nie uda mi się takich kupić, wkładam je do słoików już po pierwszym zagotowaniu. Najlepiej sprawdzić to wykałaczką - powinna wchodzić w gruszki z lekkim oporem." Czytaj więcej

Wiem co jem
Smażony panierowany camembert 174

smakuje też z żurawiną. SAŁATA LODOWA W MIODOWYM WINEGRECIE A tutaj przepis na doskonały dodatek do panierowanego camemberta :) Sałata lodowa z miodowym winegretem Składniki: kilka liści sałaty lodowej dojrzała gruszka około 20 dag ciemnych winogron trochę soku cytrynowego do skropienia gruszki na sos: łyżka soku z cytryny łyżka płynnego miodu 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Sałatę(...)owoce umyłam, osuszyłam. Sałatę porwałam palcami na mniejsze kawałki. Gruszkę obrałam, usunęłam gniazdo nasienne, pokroiłam w większą kostkę i od razu skropiłam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniała. Winogrona przekroiłam na pół i wydłubałam pestki. Sałatę i owoce delikatnie wymieszałam w salaterce. Wszystkie składniki sosu umieściłam w niedużym słoiczku (w zupełności wystarczy taki po koncentracie pomidorowym 200g), dokładnie zakręciłam

Kuchenne zapiski Edyty
Gruszkowe serce z jagodami goji 133

tylko, że serduszko mieści w sobie tylko niewiele ponad trzy szklanki płynu. Składniki: 1 galaretka gruszkowa + 1 i 1/3 szklanki wody 1/2 galaretki cytrynowej + 2/3 szklanki wody 1 dojrzała gruszka sok z cytryny garść suszonych jagód goji 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% Wykonanie: W oddzielnych miseczkach rozpuściłam we wrzącej wodzie obie galaretki. Gruszkę opłukałam, osuszyłam, obrałam ze skórki, usunęłam gniazda(...)cytryny. Plastikowy pojemniczek o kształcie serduszka postawiłam na deseczce do krojenia, żeby się nie wyginał na boki. Na jego dnie rozsypałam jagody goji. Na jagodach dachówkowo ułożyłam plasterki gruszki, delikatnie, żeby się nie przemieściły, zalałam je przestudzoną cytrynową galaretką, wstawiłam do lodówki. Do gruszkowej galaretki dolałam kremówkę i dokładnie połączyłam za pomocą rózgi. Ostrożnie, łyżką przelałam ją do pojemniczka

Kuchenne zapiski Edyty
.866. gdy została tylko gruszka... 132

gryczany omlet cynamonowy smażony z gruszką i mieszanką ziaren Cynamonowy Raj ~ Nie przepadam za gruszkami...Jednak kiedy zostaje jedna, samotna gruszka w koszu na owoce - nie ma wyjścia. I powiem Wam, że taka podsmażona i miękka nawet mi smakowała! Z cynamonem świetnie się łączy :) Ach, najważniejsze - w końcu mam weekend...A rozpoczęłam go wczoraj pieczeniem pierwszego w moim życiu bezglutenowego

breakfast of dreams
Tarta z gruszkami i gorgonzolą 74

więc autora niestety. A szkoda... Tak czy inaczej przepis jest taki: Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pół kostki masła pokrojonego w kostkę 1 żółtko szczypta soli Nadzienie: 2 gruszki 150g sera gorgonzola 1 szklanka śmietany 12% 1 jajko garść orzechów włoskich Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy żeby ciasto było gładkie. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą(...)pół godziny wkładamy do lodówki. Następnie wałkujemy cienko i wykładamy na formę do tarty. Spód nakłuwamy miejsce przy miejscu widelcem i podpiekamy około 10 minut w gorącym piekarniku. Obieramy gruszki, kroimy je na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a następnie ćwiartki kroimy na plasterki. Na podpieczone ciasto wykładamy plasterki gruszki, pokruszony ser gorgonzola, zalewamy masą ze śmietany i jajka i posypujemy

Marder&Marder Manufacture
Pieczona kaczka faszerowana po chińsku z makaronem chow mein 111

mięso to polecamy ten przepis. 1 kaczka (2-2,5 kg) 2 łyżki miodu 1,5 łyżeczki oleju sezamowego 1 limonka 2 łyżki sosu sojowego 4 gałązki rozmarynu 3 gruszki 200 g makaronu chow mein 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g cukinii 2 pory 10 g świeżego imbiru 1 łyżeczka curry 2 łyżki kolendry oliwa z oliwek(...)smażenia sól, pieprz Farsz z marynatą: Gruszki kroimy na  ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Pokrojone gruszki przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, skórkę z 1/2 limonki, 4 całe gałązki rozmarynu i sok z 1/2 limonki. I bierzemy się za kaczkę. Kaczka: Kaczkę myjemy, jak ma resztki piór to opalamy. Robimy

Marder&Marder Manufacture
Udka faszerowane szpinakiem, serem i orzechami 125

Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku cukrowego 1 gruszka 15 g migdałów w płatkach olej z orzechów włoskich ocet balsamiczny 1/2 cytryny sól Groszek blanszujemy. Migdały prażymy na suchej patelni. Gruszkę kroimy obieraczką w cienkie plastry. Sos przygotowujemy(...)łyżek oleju z orzechów włoskich, 2 łyżek octu balsamicznego i soli do smaku. Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Puree ziemniaczane z chrzanem: ziemniaki (porcja na 2-3 osoby) łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 3 czubate łyżeczki chrzanu sól koperek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy

Marder&Marder Manufacture
Sałatka gruszkowa z serem pleśniowym na rukoli z sosem balsamicznym 157

Coś do pochrupania :) Dzisiejsza propozycja to miszmasz smaków: słodki -kwaśny - delikatny. Spróbujcie :) Składniki: gruszka, garść rukoli 10 czarnych oliwek opakowanie sera pleśniowego naturalnego 2 łyżki octu balsamicznego łyżka miodu pieprz   Przygotowanie: Umytą rukolę wykładamy na talerz. Gruszkę obieramy, przekrajamy na pół i kroimy połówki w plasterki. Oliwki kroimy na pół a ser pleśniowy w ósemki. Ser, oliwki oraz gruszkę

ChilliJemy